PERSONAL: dit waren mijn reizen van 2018

mijn reizen jaaroverzicht 2018

mijn reizen jaaroverzicht 2018

De eerste uren van 2019 zijn alweer verstreken maar mijn avonturen van 2018 staan natuurlijk nog vers in mijn geheugen gegrift. Traditiegetrouw blikte ik in 2014 en 2015 terug op mijn reizen van dat jaar, maar in 2016 en 2017 vond ik het wel even welletjes. Mensen die mij kennen weten dat ik namelijk veel blijer word van het delen van praktische reistips dan van het schrijven van persoonlijke updates. Een jaaroverzicht kwam er dus niet van. Stom, want nu heb ik spijt en wil ik dit jaar de traditie graag weer oppakken. Want hoe leuk is het om even stil te staan bij mooie herinneringen op nog mooiere plekken? 

Mijn reizen van 2018

Het jaar 2018 was een bijzondere, want een paar maanden eerder, in oktober 2017,  gooide ik mijn leven om. Mark en ik vlogen naar Bangkok, waar ik begon met fulltime ondernemen en reizen. Een geweldige stap, waar je binnenkort meer over leest. Tot eind mei van 2018 werkte ik vanuit Azië, het werelddeel waar wij al eerder zes maanden rondzwierven. Maar ook vanuit Nederland bezocht ik genoeg fijne plekken met fijne mensen. Uiteindelijk was ik in 2018 in totaal ruim zeven maanden op reis en bezocht ik drie continenten en tien verschillende landen, waarvan vier landen voor het eerst. Een overzicht!

#1 Thailand

De laatste maanden van 2017 bracht ik al afwisselend in Thailand en Myanmar waar ik reizen met werken combineerde, en de stad Chiang Mai werd voor ruim een maand onze thuisbasis. Dit was dan ook de perfecte plek om het nieuwe jaar in te luiden! Net als 1,5 maand eerder tijdens Loi Krathong lieten we een wensballon op om zo 2018 met een knaller te beginnen. We verbleven in 2018 maar liefst acht weken in Thailand, voornamelijk in het noorden, Bangkok en de paradijselijke eilanden van de Andamankust, waar we familiebezoek kregen. In Thailand werkte ik onder andere samen met Secret Retreats waarvoor ik hele fijne hotels mocht testen. Eind februari verlieten we Thailand, maar zoals altijd weten we: we’ll be back! Thailand voelt namelijk niet voor niets als ons tweede thuis.

Alles over Thailand lees je hier!

reizen thailand

#2 Myanmar

Eind februari stond een maand Myanmar op de planning. In november 2017 deden we al een poging om een gave rondreis door dit land te maken, maar na 3 weken reizen moesten we helaas terug naar Chiang Mai (of eigenlijk: terug naar goede wifi) vanwege Marks werk. Geeft helemaal niets, want dit keer begonnen we gewoon waar we in november geindigd waren. We vaarden over het bijzondere Inle Lake, maakten één van de meest gevaarlijke treinreizen ter wereld, zweefden in een luchtballon over Bagan, bezochten tientallen gouden tempels, deed ik een opdracht voor Local Hero Travel en besloten we dat Myanmar absoluut tot onze favoriete landen ooit behoort. Wat een prachtland!

Ik schreef veel artikelen over Myanmar. Je leest ze hier!

reizen myanmar

#3 Bali

Van de rust van Myanmar naar de chaos op Bali: de cultuurshock kan bijna niet groter. We moesten dan ook best even wennen aan het toeristische, drukke Bali toen wij begin maart op de luchthaven van Denpasar aankwamen. Bali leek in eerste instantie niet bepaald aan ons besteed. De weken verstreken en gaandeweg ontdekten we een andere kant van dit populaire eiland. We vonden rust tussen de rijstvelden buiten Ubud, in het hippe maar gemoedelijke Canggu en in het authentieke Munduk. Maar het fijnst van Bali vond ik absoluut de Nusa eilanden. Nergens zag ik een kustlijn zo ruig als daar en het toerisme staat relatief gezien nog in haar kinderschoenen. Uiteindelijk verblijven we twee maanden op Bali, waar we aan onze bedrijven werkten in hippe koffiezaakjes en onze werkdagen eindigden met een duik in het zwembad van mooie hotels, zoals Sebatu Sanctuary en Munduk Moding Plantation. Genieten!

Benieuwd naar mijn ervaringen met Bali? Check dan mijn arikelen met tips voor Bali.
reizen bali

#4 Kuala Lumpur

Eind mei was het helaas weer tijd om terug te gaan naar Nederland, maar omdat de tickets via Maleisië nou eenmaal goedkoper waren, besloten we eerst zes nachten in Kuala Lumpur te verblijven. In 2011 kwamen we er al eens en het was erg leuk weer terug te zijn. De stad leek nauwelijks te zijn veranderd. We hingen de toerist uit en dwaalden onder andere door Chinatown, aten de lekkerste street food en staarden naar de Petronas Towers. Kuala Lumpur is een aangename stad om te bezoeken, maar in tegenstelling tot Bangkok, waar ik naar mijn gevoel niet uitgekeken raak, ben ik na twee keer Kuala Lumpur wel verzadigd.

Benieuwd naar de beste tips voor Kuala Lumpur? Check dan dit artikel met alle must do’s!

reizen kuala lumpur

#5 Brussel en Antwerpen

Toen ik ergens back to basic in Myanmar erg de behoefte kreeg om even flink te shoppen in een Europese stad, plande ik meteen twee stedentrips naar Brussel (juli) en Antwerpen (augustus). Eenmaal terug in Europa verdween die shopdrang weer meteen, maar het voelde goed om mezelf weer even onder te dompelen in de luxe die wij in Europa hebben. In Brussel verbleef ik bij het heerlijke Pillows Hotel waar ik sliep als een roosje en genoot van het belachelijk goede ontbijt. Ik had wisselende verhalen gehoord over Brussel zelf, maar ik vond het een aangename verrassing. Er is genoeg moois te zien (de Grote Markt is een plaatje) en je kunt er heerlijk eten. Ook Antwerpen beviel goed. Hier vierden Mark en ik ons eenjarig huwelijk en genoten we van elkaar én van alles wat deze aangename stad te bieden heeft.

Alles over België lees je hier!

reizen belgie

#6 Berlijn

Na mijn bezoek aan Berlijn in de zomer van 2015 heb ik de stad bestempeld als één van mijn favorieten. Ik moest en zou dus weer terug. Ik koos wederom voor een tripje middenin de zomer, want Berlijn voelt dan echt als één groot festival. Markten, straatartiesten, karaoke in het park, street food, bier drinken op straat en all day brunch maken dat ik deze stad echt een feestje vind. Samen met een vriendin hingen we natuurlijk ook de toerist uit, door te fietsen langs alle historische highlights en een tour te maken door de bunkers onder de stad. Ook deden we spontaan mee met een skatetocht van 14 kilometer door de stad in het donker, wat een hele toffe manier was om Berlijn op een andere manier te ontdekken!

Check vooral even alle artikelen over een stedentrip Berlijn!

reizen berlijn

#7 Fins Lapland

Op uitnodiging van Voigt Travel vloog ik in september naar het hoge noorden voor een bezoek aan Fins Lapland zonder sneeuw. Want ook Lapland zonder sneeuw is een plaatje! Ik spotte beren, het noorderlicht en rendieren. De herst was in volle gang, dus de kleuren waren prachtig. Omringd met bomen in duizend tinten geel maakte ik kampvuurtjes in het bos, knuffelde ik met huskies en genoot ik van de eindeloze rust. De puurheid van Finland is verslavend! Ik merkte dat een reis naar de natuur mij erg veel energie en rust gaf, waardoor ik met zekerheid kan zeggen dat ik in de toekomst vaker zal kiezen voor dit soort bestemmingen.

Ook naar Finland? Lees hier al mijn Finland tips!

reizen finland

#8 Aruba

Van frisse, wijdse natuur in Finland naar tropische sferen op Aruba! Hoewel ik deze reis op uitnodiging van het Aruba Tourism Board was, voelde het meer als vakantie dan werk. Hoe kan dat ook anders, op zo’n eiland waar zon, zee en strand centraal staat! Ik ontdekte dat het piepkleine Aruba enorm veel te bieden heeft. Ik slurpte cocktails weg aan zee, crosste met een jeep langs de ruige kustlijn met honderden cactussen, spotte street art in Sint Nicolaas en zwom in de meest heldere zee. De week vloog natuurlijk voorbij. Alleen maar liefde voor dit paradijsje!

Alle tips voor Aruba lees je hier!

reizen aruba

#9 Dominicaanse Republiek

Nog geen drie weken later stond er weer een geweldige persreis op de planning. Ik vloog wederom naar het Caribisch gebied en ontdekte de Dominicaanse Republiek op een manier die net even anders is dan anders. Want ja, het land staat enorm bekend als all-inclusive bestemming. Veel vakantiegangers verlaten hun resort niet of nauwelijks en dat is doodzonde. De Dominicaanse Republiek is bloedmooi, onaangetast, rauw en avontuurlijk, dus het is de hoogste tijd om dat te delen! Ik maakte een rondreis van een week en kampeerde op het strand, genoot van een tropische regenbui vanuit mijn boomhut, danste de merengue, spotte flamingo’s en dolfijnen, bezocht verlaten stranden en dronk pina coladas uit een verse ananas. De Dominicaanse Republiek verraste mij enorm, dus eigenlijk sta ik te popelen om nog een keer terug te gaan en meer van dit indrukwekkende land te zien.

Benieuwd? Op Travellust.nl lees je alles over de Dominicaanse Republiek.

reizen dominicaanse republiek

#10 Praag

Een weekend Praag is altijd een goed idee, zeker in december. Ik bezocht de stad 15 jaar geleden met mijn VWO-klas, dus het werd hoog tijd eens terug te gaan. Samen met Mark ging ik voor een Instagramcampagne van Traveldeal.nl op pad om alle hoeken van Praag te leren kennen. We zagen hoe de metershoge kerstboom op het oude stadsplein voor het eerst aangestoken werd, dronken gluhwein op kneuterige kerstmarkten en dwaalden urenlang rond in het romantische centrum. Het voordeel van een winterse trip is dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je wéér een leuk koffiezaakje in vlucht om even op te warmen. Ja, Praag is en blijft een aanrader, welk seizoen dan ook!

Lees hier alles over kerst in Praag.

reizen praag

#11 Hamburg

Iedereen die mij een beetje kent weet dat kerst voor mij niet kneuterig genoeg kan zijn. Ik vond het dan ook helemaal niet erg om op pad te gaan in Hamburg vlak voor kerst. De kerstsfeer van Praag werd hier behoorlijk overtroffen. Geen land is zo uitbundig wat betreft kerstmarkten als ons buurland Duitsland. Ik hopte van de ene markt naar de andere, die elk een eigen karakter bleken te hebben. Onder andere kerstmarkt in uitgaanswijk St. Pauli, waar zelfs een heuse stripshow is en waar je wel hele ondeugende kerstballen kunt kopen, laat zien dat kerstmarkten totaal niet suf hoeven te zijn!

Lees hier alles over de kerstmarkten van Hamburg.

reizen hamburg

Een vooruitblik op 2019

Normaal gesproken heb ik al aardig wat concrete plannen voor de aankomende tijd, maar momenteel ligt vrijwel alles nog open. Een ski-trip in Duitsland (eind januari) staat al gepland en er worden wat andere plannen gesmeed, maar daar kan ik nog niets over kwijt. Wel weet ik dat ik in het begin van dit jaar druk zal zijn met ons nieuwe huis, want na ruim 1,5 jaar reizen en housesitting is het weer tijd voor ons eigen plekje in Utrecht!

Ik wil voor mezelf als doel stellen om, net als in 2018, minstens vier nieuwe landen te bezoeken. Toch merk ik dat ik het steeds fijner vind om terug te gaan naar plekken waar ik blij van word. Zo kan het best eens gebeuren dat ik dit jaar terug ga naar New York en IJsland. Al met al sta ik te popelen om het nieuwe reisjaar aan te gaan en hoop ik natuurlijk dat jullie ook in 2019 weer met mee meereizen!

Welke reizen maakte jij in 2018 en wat staat er op de planning voor 2019? Reageer!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

2018 stond ook in teken voor mij als reisjaar. Net als 2017 waar mijn liefde voor Europese steden bezoeken is begonnen. Dat jaar bezocht ik Wenen, Praag, Boedapest, Venetië, Lissabon en Kopenhagen Met als uitschieter een week Dubai (fantastisch was dat!) Ik heb dit jaar vele stedentrips gemaakt (2018). Aanrader; Marrakech. Gevolgd in februari door Sevilla in mei door Porto. September een heerlijke week doorgebracht op Ibiza. Afgesloten met Stockholm en Krakau,

Jouw website is voor mij een grote inspiratie bron! Geweldig om alle tips te kunnen lezen en de sfeer een klein beetje te kunnen proeven door de prachtige foto’s. Een goed 2019 gewenst met maar weer veel reisavonturen!

Hoi Ylonka, zo te horen heb je een geweldig 2018 gehad wat reizen betreft! En bedankt voor het compliment! Ik blijf je in 2019 ook weer graag inspireren!

Hoihoi!
Je blogs zijn altijd super leuk om te lezen en ik volg je al een tijdje. Een grote inspiratiebron!

Een vraagje aan jou:
Als je 1 stad of rondreis aan mij kan aanraden welke is dat dan?

Groetjes ,Yoni

Ha Yoni, wat leuk dat je reageert en dat je iets hebt aan mijn tips! Ik ben zelf enorm fan van Azië, en Myanmar is wel heel bijzonder. Ook een roadtrip door IJsland, Marokko of Jordanië is fantastisch. Qua steden: Bangkok, New York, Boedapest, Tel Aviv, Lissabon, Valencia en Berlijn, om er maar een paar te noemen. Er is zoveel leuks te ontdekken!

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!