Loy Krathong & Yee Peng 2021: het lichtfestival van Thailand

  • Home
  • Azië
  • Loy Krathong & Yee Peng 2021: het lichtfestival van Thailand
chiang mai tips
lichtfestival thailand vieren


Je hebt de foto’s vast al eens voorbij zien komen: duizenden wensballonnen die de lucht boven Thailand versieren. Een sprookjesachtig gezicht. En weet je wat het mooie is? Jij kunt hier gewoon bij zijn! Dit beeld hoort namelijk bij de nationale feesten Loy Krathong en Yee Peng, ook wel het lichtfestival van Thailand genoemd. Onlangs vierde ik Loy Krathong en Yee Peng in Chiang Mai. Wil jij dit ook? Lees dan hieronder alles wat je moet weten over Yee Peng en Loy Krathong in Thailand.

Loy Krathong en Yee Peng: het lichtfestival in Thailand

Naast het vieren van Songkran in Thailand stond een ander festival tijden torenhoog op mijn wensenlijst: Loy Krathong en Yee Peng, het lichtfestival van Thailand en hét moment om te genieten van duizenden lichtballonnen en drijvende lantaarns. Het aansteken en loslaten van het kaarsje staat symbool voor het achterlaten van nare gebeurtenissen en zonden in je leven. Daarnaast betekent het een schone lei en goede start voor het volgende jaar. Ook doen veel mensen een wens. Hoe langer je kaars brandt, hoe meer geluk je zult hebben in het aankomende jaar. Het festival vindt plaats rond en tijdens volle maan in de twaalfde maanmaand. Grofweg is dit bijna altijd in november.

Verschil Loy Krathong en Yee Peng

Het is nogal verwarrend. Thailand heeft namelijk niet één, maar twee festivals waar het aansteken en vrijlaten van lichtlantaarns centraal staat. De historishe oorsprong van de feestdagen verschilt, maar de betekenis is vrijwel hetzelfde. Logisch dat de twee feesten door toeristen en zelfs door locals wel eens door elkaar worden gehaald! Vaak worden de twee feesten gezamelijk aangeduid als Loy Krathong. Toch zijn het van oorsprong twee losse feesten.

Loy Krathong

Bij Loy Krathong (ookwel Loi Krathong) worden drijvende lantaarns, zogenaamde krathongs, te water gelaten. Deze krathongs worden gemaakt van natuurlijk materiaal (onder andere bananenbladeren) in de vorm van een lotusbloem. Het vaartuigje bevat meestal een kaars, drie wierookstokjes en bloemen. Je voegt daar zelf nog negen muntjes aan toe voor geluk. Loy Krathong wordt in heel Thailand gevierd, maar in het noorden is dit het uitbundigst.

Yee Peng

Bij Yee Peng (ookwel Yi Peng) worden die kaarsjes niet te water gelaten, maar met behulp van wensballonnen de lucht in gestuurd. Yee Peng vind in het noorden van Thailand plaats. Desalniettemin kom je tijdens Yee Peng ook in andere delen van Thailand deze ballonnen tegen. In Bangkok zijn ze echter verboden.

loy krathong Chiang Mai

Yee Peng en Loi Krathong in Chiang Mai

Omdat Yee Peng alleen in de provincie Chiang Mai wordt gevierd, is de beste plek om de festivals te vieren de stad Chiang Mai. De stad en haar tempels zijn tijdens deze feesten prachtig versierd met met kleurrijke lampionnen en slingers. Natuurlijk zijn vooral de avonden in Chiang Mai bijzonder. Zodra het donker wordt zal een zee van lichtjes het water en de lucht versieren. De gebeurtenissen vinden met name plaats op en rond de Nawarat bridge, te vinden in het verlengde van de Tha Pae poort. Hier worden de drijvende krathongs massaal te water gelaten in de Ping rivier, die onder de brug door stroomt. Op de brug zelf steken honderden locals en toeristen wensballonnen op. Een onvergetelijk gezicht!

Festiviteiten in Chiang Mai

Yee Peng en Loi Krathong zijn van oorsprong boeddhistische feesten. Tijdens deze dagen vinden er dan ook meerdere ceremonies plaats bij diverse tempels in de stad. Zo zijn er speciale diensten geleid door monniken en worden er kaarsjes aangestoken. Het is zeker de moeite waard om hierbij aanwezig te zijn en in de avonduren minstens één tempel te bezoeken. Aanrader is de fotogenieke tempel Wat Phan Tao. Natuurlijk vinden er naast het loslaten van de lantaars ook veel andere festiviteiten plaats. Zo zijn er diverse (traditionele) optredens, is er een uitbundige parade, wordt er vuurwerk afgestoken en staat de stad vol straatstalletjes met eten en souvernirs. En wedden dat je na een paar dagen het aantstekelijke Loy Krathong lied kunt meezingen?

Loy Krathong Thailand
Yee Peng Thailand
Yee Peng Chiang Mai

De duizenden lampionnen van Mae Jo

Loi Krathong en Yee Peng in Chiang Mai vieren is geweldig, maar het hoogtepunt vindt 14 kilometer buiten de stad plaats. Bij Mae Jo University worden namelijk ieder jaar duizenden lampionnen op precies hetzelfde moment opgelaten. Het is een buitenaards mooi gezicht om deze mass release te zien. Een sprookjesachtige ervaring! Voor dit evenement heb je een toegangsbewijs nodig. De prijzen ligt vaak rond de 100 euro. Duur, maar dan heb je ook wat! Kaartjes zijn vaak binnen een paar dagen uitverkocht. Dit komt vooral door de grote vraag van Chinese toeristen. Wees er dus snel bij! Heb je geen kaartje? Niet getreurd. Buiten de muren van het terrein verzamelen honderden toeristen zonder kaartje zich om de lantaarn van een afstandje te bekijken. Iets minder mooi, maar nog steeds magisch! Huur een scooter of regel een plekje in een taxibusje om niets te missen.

Mae Jo Yee Peng mass release
wensballon feestdag thailand loy krathong

Yee Peng Doi Saket

Vanwege de populairiteit van het festival bij Mae Jo, werd er in 2016 voor het eerst een andere mass release in Doi Saket georganiseerd. Doi Saket ligt op 20 kilometer afstand van Chiang Mai. Het zou goed kunnen dat dit event elk jaar wordt herhaald.

Tips voor het bezoeken van het lichtfestival Thailand 2021

Wil jij ook graag het lichtfestival vieren? Dan raad ik je aan om dit in Chiang Mai te doen! Hier vinden de meeste festiviteiten plaats. Op elke straathoek zijn wensballonnen en drijvende krathongs te koop. Afhankelijk van de grootte kosten deze zo’n 50 eurocent tot 2,50 euro. Ik ging tijdens volle maan naar Mae Jo om de mass release van een afstand te aanschouwen en de volgende dag liet ik een wensballon op bij de Nawarat brug.

Omdat de datum afhankelijk is van de stand van de maan, verschilt het tijdstip per jaar. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het plannen van jouw reis de datum weet. Chiang Mai wordt tijdens het festival drukbezocht. Wacht niet te lang op het boeken van een accommodatie. De beste locatie is in of vlakbij het oude deel van de stad, nabij de Tha Pae poort. Zelf sliep ik bij Gap’s House. Aanrader! Ook de (nacht)trein naar Chiang Mai is rond die tijd erg populair. Boek deze minstens een week van te voren. Wil je tijdens Loy Krathong en Yee Peng vliegen vanaf Chiang Mai? Dan kan je wel eens bedrogen uitkomen! De kans bestaat dat het luchtverkeer vanwege de wensballonnen ontregeld is. Zo werden er in 2017 diverse vluchten verzet of geannuleerd. Plan je vlucht dus niet tijdens het festival, maar ervoor of erna.

Yee Peng 2021 en Loy Krathong 2021

Wil je het lichtfestival van Thailand ook ervaren? De festivals vinden altijd plaats op en rond volle maan in de twaalfde maanmaand. Vaak valt dit in november. Er is besloten dat het festival in 2021 gevierd mag worden, maar dat er wel restricties zijn vanwege de pandemie.

  • Loy Krathong festival (in het gehele land): 19 november
  • Yee Peng Mass release (regio Noord-Thailand/Chiang Mai): nog niet bevestigd
  • Buiten de Mass release om worden er op de dag zelf en de dag erna in Chiang Mai ook veel lantaarns opgelaten.

Heb je besloten Loy Krathong en Yee Peng in Thailand te vieren, google dan van te voren even naar het complete programma van dag tot dag. De Tourism Authority of Thailand (TAT) publiceert elk jaar een maand van tevoren het programma. Zo mis je helemaal niets van alle festiviteiten!

Op Travellust staan nog veel meer Thailand tips. Lijkt het jou ook bijzonder om Yee Peng en Loy Krathong te vieren in Thailand?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Heel gaaf! Waarschijnlijk ga ik er dit jaar heen… De tickets bij Mae Jo University zijn al uitverkocht, die van Doi Saket mogelijk niet?
Op de site die jij aangeeft zijn nog kaarten beschikbaar, maar op de andere officiële site (https://yeepenglanternfestival.com/yee-peng-doi-saket-a-k-a-private-yee-peng-pyp/) staat dat alles uitverkocht is? Ik weet niet of jij het verschil weet?
Maar de stad zelf is ook mooi denk ik.. Goede tips over van te voren boeken en dergelijke! Bedankt!

Gaaf dat je dit jaar gaat! Het kan zijn dat de organisatie die ik noem, heel veel kaarten heeft opgekocht om zelf door te verkopen. Misschien is dat een verklaring dat zij nog wel kaarten hebben. In de stad zelf is het ook prachtig en supergezellig, dus het wordt sowieso geslaagd!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!