DOEN: Songkran vieren in Thailand

Songkran Thailand

Songkran Chiang Mai

Wil je je reis door Thailand een extra dimensie geven? Dan moet je zeker Songkran vieren in Thailand! Het Songkran festival is de viering van het traditionele Thaise Nieuwjaar. Het feest is met kop en schouders de belangrijkste en feestelijkste traditie van Thailand. Het land staat minimaal drie dagen lang op zijn kop; een ervaring op zich! Meer weten? Hier lees je alles over het Songkran Festival van Thailand!

Songkran festival in Thailand: een feest van eeuwenoude tradities

In Thailand begint het nieuwe jaar sinds 1940 op 1 januari, maar in de jaren daarvoor was Songkran, een periode in april, het traditionele Thaise Nieuwjaar. Songkran wordt nog steeds op feestelijke wijze gevierd. Het feest valt in de heetste periode van het jaar; aan het einde van het droge seizoen.

Songkran wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd en dat is niet voor niets. De bekendste traditie van Songkran is namelijk het immens grote watergevecht dat tijdens deze dagen plaatsvind! Het gooien met water is oorspronkelijk begonnen als manier om respect te tonen aan je medemens. Dit doe je door het water eerst over boeddhabeelden te gooien, dit ‘heilige water’ vervolgens op te vangen en het over de schouders van mensen te sprenkelen. Water staat voor een nieuw begin en reinheid. Ouders, grootouders en leraren worden door de jongere generaties geëerd. De jongeren krijgen er op hun beurt gelukswensen voor terug. Ook worden veel kleine dieren bevrijd uit hun kooien. Sommige mensen hebben bakjes met poeder om op gezichten van willekeurige mensen te smeren. Mensen trekken massaal naar hun families, vrienden en buren toe, om daar gezamenlijk Nieuwjaar te vieren.

Songkran Thailand

Songkran vieren in Thailand: waar en wanneer?

Inmiddels wordt Songkran niet alleen door de Thai zelf gevierd. Ook toeristen hebben het feest massaal ontdekt. Songkran duurt normaliter drie dagen en wordt officieel van 13 t/m 15 april gevierd. De exacte datum en duur kan echter per plaats verschillen. Check dus van te voren even wanneer het feest precies op welke plek gevierd wordt. Maar wat is eigenlijk de beste plek om Songkran te vieren?

Songkran vieren in Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en daarom een enorm populaire plek om Songkran te vieren. In de hele stad zal je iets van Songrkan meekrijgen maar de twee bekendste plekken zijn Silom Road, waar vooral de locals zich massaal verzamelen, en Khao San Road, waar er elk jaar een onwijs groot watergevecht ontstaat tussen locals en backpackers. Reis je alleen en ben je bang dat je geen andere reizigers ontmoet? Think again! Tijdens Songkran ontmoet je binnen een mum van tijd andere reizigers. De feesten die georganiseerd worden gaan door tot in de late uurtjes. Doe je het liever iets rustiger aan? Bij verschillende tempels in de stad worden tijdens Songkran diverse traditionele ceremonies gehouden.

Lees ook: ‘De leukste hostels rondom Khao San Road‘.

Songkran Festival in Chiang Mai

De stad Chiang Mai, in het noorden van Thailand, is ook een geweldige plek om Songkran te vieren. In Noord-Thailand is Songkran oorspronkelijk ontstaan en in Chiang Mai kan het feest wel 5 tot 7 dagen duren. Je vind hier prachtige parades met traditioneel verklede locals. Onderdeel van deze traditionele parades zijn ook de beschilderde olifanten, dus bepaal zelf of je daar naar wilt of kunt kijken.

Andere plekken om het Songkran festival te vieren in Thailand

Hoewel Songkran in Bangkok en Chiang Mai het uitbundigst gevierd wordt, wordt het feest op veel meer bestemmingen gevierd. In de twee voormalige hoofdsteden van Thailand, Ayutthaya en Sukhothai, bijvoorbeeld. Hier vinden diverse parades, processies en ceremonies plaats. Het is echter wel kleinschaliger dan in Bangkok en Chiang Mai. Ook diverse eilanden, zoals Koh Samui, Koh Phangan en Phuket, en het backpackersstadje Pai zijn perfecte plekken voor het Songkran Festival. Afhankelijk van de bestemming kan het toeristische karakter van de viering nogal verschillen. Songkran wordt daarnaast ook in buurland Laos gevierd.

Songkran traditie

Songkran vieren in Thailand: een onvergetelijke ervaring!

Ik heb het Songkran festival in Bangkok mogen meemaken en dat was echt een onvergetelijke ervaring! Geladen met waterpistolen maakten mijn vriend en ik twee dagen lang de straten van de Thaise hoofdstad onveilig. In eerste instantie dacht ik dat dit een toeristisch gebeuren zou zijn. Vooral omdat ik Khao San Road had gekozen om dit feest te vieren. Gelukkig was dit alles behalve het geval! De Thai zelf waren namelijk in grote aantallen aanwezig en ze waren nóg fanatieker dan de toeristen. Duizenden mensen waren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewapend met emmers, waterpistolen, flessen en schaaltjes met talkpoeder op straat te vinden. Van kleuters tot bejaarden; werkelijk iedereen doet mee. Een prachtige een belevenis! Mocht je in het voorjaar naar Thailand gaan, probeer je reis dan zeker tijdens Songkran te plannen.

Songkran, Bangkok, Khao San Road

Songkran, Khao San Road

Songkran vieren in Thailand
Meer lezen over Thailand kan hier. Heb jij al eens het Songkran Festival gevierd?

Bron foto 1, 3 en 5: goasean.com

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Gaaf dat je Songkran hebt gevierd! Dat lijkt mij ook geweldig om eens mee te maken :)

Is het ook! Het was echt een feestje!

Het lijkt me een erg leuk feest, maar om eerlijk te zijn ben ik na de eerste foto (kijk eens naar de scherpe haak in de hand van de berijder van de olifant) meteen genezen. Jammer, het lijkt me leuk om eens mee te maken..

Ik moet zeggen dat ik in 3 dagen feest in Bangkok geen olifant ben tegen gekomen, maar er zijn blijkbaar plekken waar deze dieren een onderdeel zijn van het feest. Ik kan niet inschatten in hoeverre er misbruik van de beesten wordt gemaakt, maar gelukkig komt er steeds meer aandacht voor zulke zaken.

Wat klinkt dat gaaf! Zou ik heel graag ooit mee willen maken!

Ja het is echt heel erg leuk om eens mee te maken!

Haha wat een fantastische ervaring lijkt me dit! Heerlijk kinderlijk :)!

Hahaha, ja het is inderdaad heerlijk kinderlijk!

Ja, Songkran is echt een mooi festival! Een hele mooie ervaring en vooral leuk. Ik heb het ook mee mogen maken, maar dan in Chiang Mai en Ayutthaya. Twee steden die het verschillend van elkaar vieren, maar beide net zo leuk. Voordeel van Ayutthaya is dat het een stuk rustiger is dan Chiang Mai. In Chiang Mai is het chaos.Ik begreep dat er na zonsondergang de regel geldt dat er gestopt moet worden met elkaar nat te maken.

Wat leuk dat je het op twee verschillende plekken hebt gevierd! Oh die regel ken ik niet en ik moet zeggen dat er in Bangkok ook niet aan gehouden werd.. ;)

Haha wat leuk een foto’s!! Wil hier ook graag nog een keertje naartoe, vriendin is er wel vorig jaar geweest en zei ook al dat het heel gaaf is.

Jaa je moet echt gaan hoor, het is één groot feest!

Leuk om allemaal te lezen! Ik ga as maart naar Doi Suthep en aansluitend Songkran vieren. Heb jij enig idee wat een beetje een normale donatie is voor het klooster?
Thanks!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!