DOEN: Songkran vieren in Thailand


Songkran Chiang Mai

Wil je je reis door Thailand een extra dimensie geven? Dan moet je zeker Songkran vieren in Thailand! Songkran, de viering van het traditionele Thaise Nieuwjaar,  is met kop en schouders de belangrijkste en feestelijkste traditie van Thailand. Het land staat minimaal drie dagen lang op zijn kop; een ervaring op zich!

Songkran: een feest van eeuwenoude tradities

In Thailand begint het nieuwe jaar sinds 1940 op 1 januari, maar in de jaren daarvoor was Songkran het traditionele Thaise Nieuwjaar. Songkran wordt nog steeds op feestelijke wijze gevierd. Het feest valt in de heetste periode van het jaar; aan het einde van het droge seizoen.

Songkran wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd en dat is niet voor niets. De bekendste traditie van Songkran is namelijk het immens grote watergevecht dat tijdens deze dagen ontstaat. Het gooien met water is oorspronkelijk begonnen als manier om respect te tonen aan je medemens, door het water eerst over boeddhabeelden te gooien, dit ‘heilige water’ vervolgens op te vangen en het over de schouders van mensen te sprenkelen. Water staat voor een nieuw begin en reinheid. Ouders, grootouders en leraren worden door de jongere generaties geëerd. De jongeren krijgen er op hun beurt gelukswensen voor terug. Ook worden veel kleine dieren bevrijd uit hun kooien. Sommige mensen hebben bakjes met poeder om op gezichten van willekeurige mensen te smeren. Mensen trekken massaal naar hun families, vrienden en buren toe, om daar gezamenlijk Nieuwjaar te vieren.

Songkran Thailand

Songkran vieren in Thailand: waar en wanneer?

Inmiddels wordt Songkran niet alleen door de Thai zelf gevierd. Ook toeristen hebben het feest massaal ontdekt. Songkran duurt normaliter drie dagen en wordt officieel van 13 t/m 15 april gevierd. De exacte datum en duur kan echter per plaats verschillen. Check dus van te voren even wanneer het feest precies op welke plek gevierd wordt. Maar wat is eigenlijk de beste plek om Songkran te vieren?

Songkran vieren in Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en daarom een enorm populaire plek om Songkran te vieren. In de hele stad zal je iets van Songrkan meekrijgen maar de twee bekendste plekken zijn Silom Road, waar vooral de locals zich massaal verzamelen, en Khao San Road, waar er elk jaar een onwijs groot watergevecht ontstaat tussen locals en backpackers. Reis je alleen en ben je bang dat je geen andere reizigers ontmoet? Think again! Tijdens Songkran ontmoet je binnen een mum van tijd andere reizigers. De feesten die georganiseerd worden gaan door tot in de late uurtjes. Doe je het liever iets rustiger aan? Bij verschillende tempels in de stad worden tijdens Songkran diverse traditionele ceremonies gehouden.

Lees ook: ‘De leukste hostels rondom Khao San Road‘.

Songkran vieren in Chiang Mai

De stad Chiang Mai, in het noorden van Thailand, is ook een geweldige plek om Songkran te vieren. In Noord-Thailand is Songkran oorspronkelijk ontstaan en in Chiang Mai kan het feest wel 5 tot 7 dagen duren. Je vind hier prachtige parades met traditioneel verklede locals. Onderdeel van deze traditionele parades zijn ook de beschilderde olifanten, dus bepaal zelf of je daar naar wilt of kunt kijken.

Andere plekken om Songkran te vieren in Thailand

Hoewel Songkran in Bangkok en Chiang Mai het uitbundigst gevierd wordt, zijn er natuurlijk nog veel meer bestemmingen te noemen waar dit feest plaatsvindt. In de twee voormalige hoofdsteden van Thailand, Ayutthaya en Sukhothai, wordt Songkran ook op een traditionele manier gevierd. Ook hier zijn diverse parades, processies en ceremonies. Het is echter wel kleinschaliger dan in Bangkok en Chiang Mai. Ook diverse eilanden, zoals Koh Samui, Koh Phangan en Phuket, zijn perfecte plekken voor het Songkran Festival. Afhankelijk van de bestemming kan het toeristische karakter van de viering nogal verschillen. Songkran wordt daarnaast ook in buurland Laos gevierd.

Songkran traditie

Songkran vieren in Thailand: een onvergetelijke ervaring!

In 2011 heb ik Songkran mogen meemaken en dat was echt een onvergetelijke ervaring! Geladen met waterpistolen maakten mijn vriend en ik twee dagen lang de straten van Bangkok onveilig. In eerste instantie dacht ik dat dit een toeristisch gebeuren zou zijn. Vooral omdat ik Khao San Road had gekozen om dit feest te vieren. Maar het was veel meer dan dat, want de Thai zelf waren namelijk nóg fanatieker dan wij en dus in grote aantallen aanwezig. Duizenden mensen zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewapend met emmers, waterpistolen, flessen en schaaltjes met talkpoeder op straat te vinden. Van kleuters tot bejaarden; werkelijk iedereen doet mee. Wat een belevenis! Mocht je in het voorjaar naar Thailand gaan, probeer je reis dan zeker tijdens Songkran te plannen.

Songkran, Bangkok, Khao San Road

Songkran, Khao San Road

Songkran vieren in Thailand
Heb jij al eens Songkran gevierd? 

Bron foto 1, 3 en 5: goasean.com


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 gedachten over “DOEN: Songkran vieren in Thailand