Van Mandalay naar Bagan ’the local way’

  • Home
  • Azië
  • Van Mandalay naar Bagan ’the local way’

van mandalay naar bagan

Myanmar is één van de puurste landen ter wereld. De natuur is geweldig mooi, waar je ook kijkt zie je gouden tempels en de bevolking is één van de vriendelijkste die je ooit zult ontmoeten. Geen wonder dat ik na twee maanden reizen in Myanmar compleet verliefd was! Na jaren van geslotenheid wordt het land steeds vaker bezocht. Ondanks het opkomende toerisme voelt elke bestemming nog steeds als een avontuur. Daarom is Myanmar een perfect land om van de gebaande paden af te gaan. Dat laatste deed ik met reisorganisatie Local Hero Travel, tijdens een tocht van Mandalay naar Bagan. Hier zag ik eeuwenoude tempels, ging ik op bezoek bij bedreigde schildpadden en proefde ik de allerlekkerste Birmese specialiteiten.

Bedreigde schildpadden in het Burmese Star Tortoise Rescue Centre

Je kunt direct per boot of bus naar Bagan, maar het is veel leuker om van de gebaande paden af te gaan en deze route ’the local way’ te doen. Een bijzondere stop tussen Mandalay en Bagan is het Burmese Star Tortoise Rescue Center, onderdeel van Minzontaung Wildlife Sanctuary. In Myanmar leeft een zeldzame soort landschildpad die helaas met uitsterven wordt bedreigd. De dieren worden onder andere gevangen en illegaal verhandeld om hun vlees, schild en eieren, met name voor de Chinese markt. Gelukkig is er jaren geleden een broedprogramma opgezet om ervoor te zorgen dat deze schildpaddensoort niet uitsterft. Met succes, want inmiddels zijn er al vele schildpadden uitgezet in het wild. Een aantal daarvan worden gechipt om hun gedrag te monitoren. Ook zijn er diverse rangers werkzaam die het natuurgebied veilig houden en diefstal van de schildpadden tot een minimum proberen te beperken.

Het centrum wordt nauwelijks bezocht door toeristen, grotendeels vanwege het feit dat deze plek afgelegen ligt en niet bij het grote publiek bekend is. Daar willen ze natuurlijk verandering in brengen. De touroperator waar onze Local Hero voor werkt steunt dit project. Zo is er met hun hulp een informatiecentrum opgebouwd en steunen ze het project op diverse vlakken financieel. Ook promoten ze tours zoals deze, zodat het centrum bekender wordt onder toeristen.

schildpadden myanmar dieren

duurzaam reizen myanmar

bedreigde schildpadden myanmar

Voorproefje op de tempels van Bagan

De eindbestemming van deze dag is Bagan, één van de mooiste plekken om duizenden tempels en ruïnes te zien. Helaas zijn tempels van Bagan dusdanig beschadigd dat er geen gedetailleerde versieringen meer te zien zijn. Om te zien hoe de tempels er daadwerkelijk uitzagen, breng ik een bezoek aan de onbekende Ta Moke Shin Pin Shwe Gu Gyi Pagoda, gelegen tussen Mandalay en Bagan. Omdat deze tempel jarenlang bedekt was door een hoop puin en dus niet bloodgesteld kon worden aan schadelijke invloeden van buitenaf, zijn de bijzondere versieringen op deze tempel enorm goed bewaard gebleven.

Het is verbluffend om te beseffen dat de tempels van Bagan er jaren geleden nog mooier uitzagen dan dat ze nu doen. De gids vertelt ons dat de tempel uit drie verschillende tempels bestaat. Wanneer er een nieuw koninkrijk startte, werd er namelijk een nieuwe tempel om de huidige tempel gebouwd. Je kunt de verschillende bouwstijlen uit de diverse dynastieën goed onderscheiden. Om de tempel te beschermen is er een loods met groot dak omheen gebouwd. De tempel is dus geen plek om idyllische foto’s te schieten, maar dat mag de pret niet drukken. Tijdens deze route is er de mogelijkheid nog meer onbekende tempels te zien, zoals de Kyauk Gu U Min tempel.

onbekende tempels bagan

Ta Moke Shin Pin Shwe Gu Gyi pagoda

De kleurrijke markt van Pakkoku

Een lokale markt is altijd de beste plek om het dagelijks leven te aanschouwen. Een erg leuke stop is dan ook de markt van het stadje Pakkoku. Dit is één van de levendigste markten in de regio. Honderden marktlieden, voornamelijk vrouwen, verkopen hier producten zoals specerijen, zakken vol chilipepers, gedroogde vis en rieten hoedjes. Een kleurrijk geheel. Al slenterend over de markt krijg ik jaggery in mijn hand gedrukt door een vrolijke dame op leeftijd. Jaggery is populair snoepgoed in Myanmar, gemaakt van suikerriet. De gids vertelt je trouwens graag wat de populairste lekkernijen zijn die op de markt van Pakkoku verkocht worden. Na het bezoek aan de markt kijken we snel nog even binnen bij een leerfabriek, waar een groep jongeren aan het werk is om leer te bewerken.

onbekende plekken myanmar van bagan naar mandalay

markten myanmar dingen om te doen

Van Mandalay naar Bagan per boot: varen over de Irrawaddy rivier

Veel toeristen reizen per ferry van Mandalay naar Bagan, een tocht van ruim tien uur (zo’n 40,- dollar). Omdat de hele tocht mij wat lang kijkt maar ik het toch niet helemaal wilde missen, stap ik na het bezoek aan Pakkoku op een privéboot naar Bagan. Vanaf daar is het nog zo’n 2,5 uur varen. Op het dek wordt door onze gids een overheerlijke Birmese lunch met diverse curries, groeten, rijst en noodles geserveerd. Daarna is het tijd om weg te dommelen en de zon steeds lager te zien zakken. Tijdens de gouden zonsondergang in magisch Bagan arriveren is absoluut de beste manier om deze dag af te sluiten!

Buiten de gebaande paden in Myanmar met Local Hero Travel

Veel reizigers regelen hun reis tegenwoordig helemaal zelf. Ook ik boek mijn hotels los via internet en ik gebruik het lokale vervoer om van A naar B te komen. Bezienswaardigheden bezoek ik per scooter, taxi of ik regel een tourtje op de hoek van de straat. Zo geregeld! Toch is het allemaal net iets lastiger als van de gebaande paden af wilt of als je iets unieks wilt meemaken. En juist zulke belevenissen maken je reis pas echt onvergetelijk.

Ben jij op zoek naar een lokale beleving of wil je graag een activiteit ondernemen zonder honderden toeristen? Local Hero Travel is een Nederlandse reisorganisatie die dat graag voor je realiseert. Ze bieden op maat gemaakte reizen en losse activiteiten aan in verschillende landen. De lokale belevenis, contact met de bevolking en duurzaam reizen staan hierbij hoog in het vaandel. In elk land heeft Local Hero Travel een contactpersoon, de local hero, die graag samen met jou de perfecte activiteit samenstelt. De local hero in Myanmar is de vriendelijke Win. Hij stelde voor om een populaire reisroute, die van Mandalay naar Bagan, met zijn hulp nét even anders te doen!

Heb je interesse in deze tour van Mandalay naar Bagan? Of ben je benieuwd naar andere bijzondere activiteiten en overnachtingen in Myanmar die Local Hero Travel voor je kan organiseren? Je kunt vrijblijvend je wensen aangeven en je ontvangt automatisch een op maat gemaakt plan. Probeer het meteen!

Meer lezen over Myanmar op Travellust.nl? Dat kan hier!

boot bagan mandalay

boottocht mandalay naar bagan myanmar

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Hoi Lisette,

Bedankt voor al je leuke informatie en fijne reisverhalen!
In november zijn wij van plan om naar Myanmar te gaan. Tijdens het zoeken naar reisopties van Mandalay naar Bagan kwam ik op je blog. Het lijkt me een geweldige route. Zou je misschien een indicatie kunnen geven van de kosten die je hebt gehad?

Alvast bedankt,

Hai Sanne,

Wat tof dat je naar Myanmar gaat! Bedoel je de kosten van de trip van Mandalay naar Bagan of van de gehele reis door Myanmar? Mijn dagbudget in Myanmar lag tussen de 25,- en 30,- euro per persoon per dag. Dit is dus inclusief overnachtingen, eten, drinken, vervoer, activiteiten, etc. De kosten van deze specifieke tour van Mandalay naar Bagan weet ik eerlijk gezegd niet, omdat ik deze reis in opdracht van Local Hero Travel maakte (het was dus werk). Wil je een deel van de reis met Local Hero Travel maken, dan kun je het formulier invullen met al jouw wensen en je budget, dan laten zij je weten wat de mogelijkheden zijn!

Leave a Comment