Kerst in Praag: de mooiste plekken en beste tips!

  • Home
  • Europa
  • Kerst in Praag: de mooiste plekken en beste tips!
trein praag
kerstmarkten praag

Hoewel een stedentrip in de winter soms kil en grauw kan zijn, is een stedentrip tijdens de kerstperiode natuurlijk een heel ander verhaal. Steden als New York, Londen en Parijs staan bekend om de geweldige kerstsfeer die in december overheerst, maar er zijn meer steden die top zijn om met kerst te bezoeken. Praag is daar één van! Hier lees je alles wat je moet weten als je rond de kerst in Praag bent!

Kerst in Praag

Praag, en vooral de historische binnenstad, is een plaatje. De stad voelt aan als een groot openluchtmuseum met eeuwenoude gebouwen, fotogenieke straten en dromerige uitzichten. Geen wonder dat het oude centrum op de UNESCO werelderfgoedlijst staat! De kerstperiode met alle lichtjes, versieringen en evenementen start elk jaar rond begin december. Vooral de straten in de binnenstad worden dan mooi verlicht, winkels en restaurants doen veel moeite om hun zaak te versieren en veel hotels zetten een kerstboom. Dit alles maakt de binnenstad van Praag nog een tikkeltje magischer! Je snapt dat dat niet onopgemerkt blijft, want Praag in december is absoluut druk te noemen. Desalniettemin is het een heerlijke stad om het kerstgevoel op te snuiven en te genieten van alle romantiek en gezelligheid.

praag kerstmarkten

De leukste kerstmarkten in Praag

Tijdens de kerstperiode vind je in Praag diverse sfeervolle kerstmarkten waar je direct wordt ondergedompeld in kerstsferen. De meeste markten zijn geopend tot vlak na kerst, maar sommigen iets langer.

De kerstmarkt op het Oude Stadsplein

De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is de grootste en bekendste kerstmarkt van Praag. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen, waaronder het oude raadhuis met de astronomische klok en de Tynkerk. Door de unieke locatie is deze kerstmarkt volgens sommigen de mooiste van de wereld! Het middelpunt van de kerstmarkt is de metershoge echte kerstboom die mooi versierd en verlicht is. Struin langs de vele kramen met lekkernijen, drank en hebbedingen voor thuis. Ook is er een podium aanwezig waar regelmatig optredens worden gegeven, zoals kleine concerten en andere shows. De markt is vooral in de avond erg druk. Bezoek de markt eerder op de dag als je deze drukte wilt vermijden. De kerstmarkt vind plaats tussen 28 november 2020 en 6 januari 2021.

Tip: klim naar de top van het Oude Raadhuis voor een prachtig uitzicht over de kerstmarkt en het historische centrum van Praag.

De kerstmarkt op het Wenceslasplein

Een andere bekende kerstmarkt in Praag wordt gehouden op het Wenceslasplein. Op dit plein vond in 1989 de Fluwelen Revolutie plaats, wat het einde van het communisme in Tsjechië betekende. Dit plein vind je in het nieuwe stadsdeel van Praag en is maar liefst 750 meter lang. Het Wenceslasplein is daarmee één van de grootste pleinen van Europa. De kerstmarkt is niet even groot als het plein, maar vind plaats op het lager gelegen deel van het plein. De markt op het Wenceslasplein vind plaats tussen 28 november 2020 en 6 januari 2021.

kerst in praag

Kleinere kerstmarkten in Praag

Bovengenoemde kerstmarkten zijn verreweg de bekendste kerstmarkten van Praag. Natuurlijk zijn er in de gehele stad nog diverse kleinere markten te vinden. Kleine varianten vind je onder andere op Namesti Miru, Namesti Republiky, Havelska Triste en het beursterrein Vystaviste.

Hoewel alle kerstmarkten erg gezellig en romantisch aandoen, zijn de kraampjes vaak hetzelfde. Je zult dus voornamelijk eten, drinken, lokale lekkernijen en handgemaakte producten voorbij zien komen. Dat geef helemaal niets, want het gaat natuurlijk vooral om de sfeer. Los van deze kerstmarkten zijn er bij veel sommige bekende bezienswaardigheden, zoals in de Praagse Burcht, ook vaak enkele kerststalletjes met eten en drinken aanwezig.

praag winter

Zeker proberen op de kerstmarkt: trdelnik!

Zoals ik al aangaf wordt er veel gegeten en gedronken op de kerstmarkten in Praag. Naast de vele warme maaltijden worden er natuurlijk ook warme alcoholische dranken verkocht. De bekendste is natuurlijk gluhwein (in het Tsjechisch Svařák), maar ook kom je veel warme fruitpunch, cider en medovina (honingwijn) tegen. Iets wat je op zo ongeveer elke hoek van de straat zult zien zijn kraamjes waar de trdelnik verkopen. Dit is een populaire zoete lekkernij gemaakt van gesuikerd deeg met kaneel. Omdat de cake hol is en op een schoorsteen lijkt, wordt een trdelnik ook wel een schoorsteencake genoemd. Vaak is het ook mogelijk om de cake te vullen met ijs, chocolade of slagroom, maar naturel is hij al lekker genoeg. De Trdelnik is het populairste streed food dat je in Praag zult tegenkomen en is dus echt een must try wanneer je in Praag bent!

Bijzonder moment: het aansteken van de kerstboom

Het bekendste plekje tijdens de kerstperiode is toch wel de gigantische kerstboom op het Oude Stadsplein. Elk jaar wordt er een moment aangewezen waarop deze boom voor het eerst wordt verlicht. Dit is op de laatste zaterdag van november of de eerste zaterdag van december. Het aansteken gebeurt tijdens een speciale ceremonie met een muziekshow, die twee keer op die avond terugkomt. Het is een populair moment en daarom stoomt het plein snel vol met lokale bewoners en toeristen.

Het komt vaak voor dat het niet lukt om de boom in één keer te verlichten. Ook tijdens mijn bezoek aan Praag ging het in eerste instantie mis. Volgens veel inwoners is dit de charme van het evenement. Zelf vond ik de ceremonie leuk om mee te maken, maar niet per sé heel bijzonder. Mis je het officiële startmoment? Niet getreurd! Ook in de dagen daarna wordt de kerstboom op verschillende momenten van de avond nogmaals verlicht.

kerstboom praag

Doe een kerstwandeling in Praag met Mijn Praag Tours

Het is fijn om op eigen houtje door de stad te dwalen en kerstmarkten te bezoeken. Toch vind ik het een aanrader om de stad ook met een gids te ontdekken. Zo leer je de stad beter kennen en kom je op plekken die je zelf over het hoofd zou zien. Mijn Praag Tours organiseert dagelijks interessante tours door Praag, zoals een rondleiding door de oude stad, een fietstour langs de verborgen plekken of een biertour. In december organiseren ze meerdere avonden per week een kerstwandeling van 2,5 uur die absoluut de moeite waard is! Tijdens deze wandeling worden bekende plekken zoals de Karelsbrug, de John Lennon Wall en de Joodse Wijk afgewisseld met een bezoek aan twee of drie kerstmarkten, waaronder natuurlijk de kerstmarkt op het Oude Stadsplein. De tour is inclusief twee winterse drankjes, zoals gluhwein of medovina! Zeker doen als je in december in Praag bent!

Bekijk hier alle tours van Mijn Praag Tours.

kerstavond praag

Wat is er nog meer te doen tijdens kerst in Praag?

Natuurlijk zijn er buiten de kerstmarkten en versieringen om nog veel meer dingen te doen in Praag. De stad heeft tientallen mooie bezienswaardigheden zoals de astronomische klok, de Joodse Begraafplaats en de Praagse Burcht, die allemaal het bezoeken waard zijn. Is het koud en zoek je graag de gezelligheid op? Doe dan een bier- of wijnproeverij, drink koffie in een hip koffiezaakje, eet in typisch Tsjechisch maaltje zoals ik deed bij Plzenska of ga naar de opera. Extra leuk: in de kerstperiode worden er vaak speciale klassieke kerstconcerten gehouden in verschillende kerken en andere historische gebouwen. Je kunt je voorstellen dat zo’n voorstelling jouw kerst nog een tikkeltje magischer maakt! Deze concerten komen de gehele periode voor, maar zijn vooral populair op kerstavond. Bekijk op de site van het Tsjechische Verkeersbureau wat je nog meer allemaal kunt doen in Praag.

Tip: In de warmere maanden is het leuk om veel te ontdekken per fiets of te voet, maar in december kan het erg koud worden. Zelf was ik erg blij met de Prague Card. Deze pas geeft niet alleen gratis toegang tot veel bezienswaardigheden en korting op onder andere restaurants, maar zorgt er ook voor dat je gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer! Lees hier meer over de Prague Card of schaf hem meteen aan.

december praag

Openingstijden tijdens de kerstdagen

Hoewel de gehele decembermaand veel toeristen trekt, zijn er natuurlijk ook mensen die precies met kerst, dus op kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag in Praag zijn. Ben jij tijdens de feestdagen in Praag, dan kun je te maken krijgen met gesloten restaurants, winkels en attracties.

Vooral kerstavond is een belangrijk moment voor de Tsjechen. Zij vieren dit voornamelijk binnenshuis met familie en vrienden. Veel musea, bezienswaardigheden en een deel van de restaurants, winkels en cafe’s zullen gesloten zijn. Dit merk je ook nog op eerste kerstdag en tweede kerstdag, al is er nu alweer wat meer open. De kerstmarkten zijn op alle dagen geopend.

Persoonlijk vind ik het erg leuk om vlak voor kerst een stad als Praag te bezoeken en kerst zelf gewoon in Nederland te vieren. Zo is het toch mogelijk de kerstsfeer te ervaren, maar zijn alle bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden gewoon geopend. Ben jij wel tijdens kerst in Praag, hou dan dus rekening met gesloten bezienswaardigheden én maak alvast eenreservering bij een leuk restaurant, zodat je zeker weet dat jouw kerst in Praag onvergetelijk wordt!

kerst shoppen praag
winter in praag

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wij willen graag een paar dagen naar de kerstmarkt in Praag

Dat snap ik heel goed Ineke, het is namelijk een prachtige ervaring!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!