Waarom je Fins Lapland zonder sneeuw wilt zien!

  • Home
  • Europa
  • Waarom je Fins Lapland zonder sneeuw wilt zien!
Fins Lapland zonder sneeuw
Fins Lapland zonder sneeuw

Het staat op bijna op elke bucketlist: een magische reis naar winters Lapland om te genieten van een sprookjesachtig sneeuwlandschap, huskytochten en de warmte van de Finse sauna. Maar vroeg jij je net als ik wel eens af wat er onder dat dikke pak sneeuw ligt? Fins Lapland zonder sneeuw: is dat de moeite waard? Ik kon maar één conclusie trekken: dat is het zeker! Ik geef je zeven redenen waarom Fins lapland zonder sneeuw absoluut een onvergetelijke vakantie is!

Lapland zonder sneeuw

Wil jij ook naar Fins Lapland buiten het winterseizoen om? Zelf reisde ik met Voigt Travel. Deze reisorganisatie biedt diverse reizen naar Fins Lapland aan, zoals fly-drives, groepsreizen en pakketreizen. Zelf verbleef ik in Ruka en Salla en had ik een huurauto tot mijn beschikking om alle mooie plekjes te bezoeken. Wil jij ook zo’n reis maken? Bekijk het zomeraanbod van Voigt Travel naar Lapland.

1. Het seizoen om beren te spotten!

Wil je beren spotten in Finland, dan is het niet verstandig om in de winter naar Lapland te gaan. Dan is er namelijk geen beer te zien vanwege hun winterslaap. Reis je tussen april en half oktober, dan heb je geluk! In deze maanden is het namelijk mogelijk om op zoek te gaan naar deze bijzondere dieren bij de Russische grens. Samen met Zweden heeft Finland namelijk de grootste populatie beren in Europa. Op de grens tussen Finland en Rusland gaat het vanwege nieuwe regels steeds beter met de berenpopulatie. 

De beste maand om beren te zien in Finland is juni, al heb ik er zelf nog acht gespot toen ik Lapland half september bezocht. Samen met een gids trok ik naar een klein huisje in het bos, waarvandaan je achter een raam wacht tot de eerste beren verschijnen. Je snapt dat het een onvergetelijk moment was!

beren spotten finland

2. Spot noorderlicht zonder kou rond september!

Veel mensen denken dat het noorderlicht alleen in de winter te zien is, maar dat klopt niet. Niet alleen maart, maar ook september heeft statistisch gezien de hoogste kans op het noorderlicht. Dit komt omdat in die maanden de equinox plaatsvindt. Vanaf half augustus is het in Fins Lapland mogelijk om het noorderlicht te zien.  

Je hoeft dus geen vrieskou te trotseren om dit natuurverschijnsel te ervaren. Ik stond ‘gewoon’ in mijn spijkerjas en dat was stiekem best wel fijn. Augustus en september zijn niet alleen goede maanden om het noorderlicht te zien, maar zijn ook de enige maanden waarin het noorderlicht reflecteert in het water. De meren zijn dan namelijk nog niet bevroren en dat levert bijzondere foto’s op!

noorderlicht fins lapland september

3. Het ultieme outdoorgevoel tijdens een meerdaagse trekking

Bijna nergens in Europa ervaar je het outdoorgevoel zo intens als in Lapland. Grote steden zijn er niet en de dorpjes zijn piepklein. Wat je er wel vindt is stilte, woeste natuur, wijdse uitzichten en verlaten wegen. De zomer in Lapland is het perfecte seizoen voor outdoorfanaten. Je kunt onder andere mountainbiken, kanovaren en buggy rijden, maar vooral wandelen is in de zomer populair.

Kies voor een tocht van enkele uren of een hike van meerdere dagen. Tijdens zo’n meerdaagse trektocht slaap je in de natuur om even helemaal back to basic te gaan. Dit kan in een tent, maar ook in openbare wildernishutten die je in alle natuurparken kunt vinden. Om het outdoorgevoel compleet te maken is het een aanrader om tijdens je verblijf in de natuur de barbecue of een kampvuur aansteken. Doe als de Finnen en sla worsten, broodjes en marshmallows in om vervolgens in de buitenlucht te picknicken. Een geweldige ervaring!

Tip: een mooie plek voor uren- of dagenlange wandelingen is Oulanka National Park. Lees hier alles over dit natuurgebied in Fins Lapland.

fins lapland zonder sneeuw

5. Lapland zonder sneeuw, maar mét actie op het water

Je snapt dat zodra het gaat sneeuwen en vriezen alle meren en rivieren in Finland in een rap tempo zullen veranderen in ijs. Ben je fan van watersport, dan zul je dus tussen april en oktober naar Fins Lapland moeten komen. De regio is namelijk een walhalla voor iedereen die graag actief is op het water. Hier kun je gave (meerdaage) kanotochten maken zonder iemand tegen te komen, waarbij je slaapt in een tent of een blokhut.

Ook leuk om te doen is raften, waar je diverse stroomversnellingen trotseert. Liever iets minder actie, ga dan bijvoorbeeld suppen vanuit je lodge aan de waterkant. Ook is vissen een populaire bezigheid in Fins Lapland. Ik reisde naar Lapland via Voigt Travel, waar je ook diverse avontuurlijke activiteiten kunt regelen.

lapland in de zomer

6. De kleuren van de Finse nazomer zijn prachtig

Een wit sprookjeslandschap is mooi, maar de nazomer kan er ook wat van! Rond half augustus beginnen de groene bomen te veranderen in geel, oranje en rood. De Finnen hebben er een speciaal woord voor, namelijk Ruska. Dit is een periode van twee tot drie weken waarin er een korte maar intense herfst plaatsvindt. Berkenbomen kleuren heldergeel en mossen en bessenstruiken knalrood.

Veel Finnen trekken in die periode zelf ook naar Lapland, om mooie wandelingen te maken. Lang duurt deze Finse herfst dus niet, want de eerste sneeuw kan begin oktober al vallen. Ik heb nergens zulke mooie herfstkleuren gezien dus ik kan ‘Ruska’ in Fins Lapland aan iedereen aanraden. Het is een fotogenieke periode en de hoge kans op het noorderlicht maakt de Ruska alleen nog maar beter. Ja, Fins Lapland zonder sneeuw is een lust voor het oog.

Lees alles over Ruska in Finland.

herfst in fins lapland ruska

7. De temperaturen zijn bijzonder aangenaam

Normaal gesproken vlieg ik in de zomermaanden naar het zuiden om te genieten de zon. Toch merk ik steeds vaker dat de extreme hitte mij tegen begint te staan. Mijn nazomer in Finland kwam dus als een fijne verrassing. Hier heb je aangename temperaturen en schone, frisse lucht, zodat je lekker actief kunt zijn en zonder rood hoofd en klotsende oksels. Geen torenhoge temperaturen dus, maar een aangenaam klimaat.

In de maanden juli en augustus kan het kwik oplopen tot zo’n 25 graden. In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur voor de stad Rovaniemi 20°C, terwijl dit voor Nederland slechts 2°C méér is. Ook in de periode ervoor en erna heb je aangename temperaturen van zo’n 15-20 graden. En heb je het om welke reden dan ook toch wat frisjes gekregen? Duik dan gewoon de Finse sauna in voor een ontspannende opwarmsessie, want die zijn er in overvloed!

sauna in finland lapland in de zomer

8. Fins Lapland zonder sneeuw, maar mét kerstman en rendieren!

Ik kwam in Finland voor de overweldigende natuur en het noorderlicht, maar er is nog een reden waarom veel mensen naar Rovaniemi vliegen: de kerstman. Het is natuurlijk erg leuk om deze kindervriend in de winter te ontmoeten, maar mocht je in een ander seizoen in Lapland zijn, niet getreurd: ook dan is de kerstman er nog steeds! Santa Claus Office is namelijk het gehele jaar geopend.

Ook, of juist, aan rendieren geen gebrek in de zomer. Maak je een roadtrip door Fins Lapland, dan kom je ze werkelijk overal tegen. Een andere goede plek om rendieren te zien en te voeren is in het Reindeer Park in Salla. Het is heel mooi op die dieren van dichtbij mee te maken.

rendieren voeren fins lapland zonder sneeuw

Zo boek je een reis naar Lapland

Lapland is een bestemming die bijna bij iedereen wel op de wensenlijst staat. Een magisch wit sprookjeslandschap in de winter en een outdoor walhalla in de zomer: Lapland biedt voor ieder wat wils. Lapland is geen budgetbestemming, maar er zijn een aantal fijne aanbieders die mooie fly drives en rondreizen aanbieden. Zelf ging ik naar zomers Lapland via Voigt Travel. De meeste reizen gaan naar Fins Lapland, al is Zweeds Lapland ook een prachtige optie.


Vliegduur Amsterdam-Lapland: 3 uur
Beste reistijd: dec-mrt (winter), jun-aug (zomer)
Visum nodig: nee
Krijg een €5,- kortingsbon voor See Buy Fly Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wat een leuke blog! Meestal denk je aan sneeuw, maar zo is Lapland ook mooi!

Ja dat denken veel meer mensen! Gelukkig is Lapland zonder sneeuw ook een plaatje en er is ook nog eens veel te doen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!