Ruska: alles over Fins Lapland in de herfst

  • Home
  • Europa
  • Ruska: alles over Fins Lapland in de herfst
finland september
lapland ruska

Fins Lapland in de herfst bezoeken? Natuurlijk staat deze bestemming bekend winterwalhalla, maar wist je dat dit gebied ook in andere seizoenen absoluut de moeite waard is? Zo is de Lapland in de zomer een walhalla voor actievelingen, maar ook de herfst is een prachtige tijd. Lees alles over Ruska: de bijzondere herfstperiode in Fins Lapland!

Fins Lapland in de herfst: de kleuren van Ruska

Eén van de meest bijzondere jaargetijden in Fins Lapland is de herfst. Deze korte periode, die rond half september start, wordt door de Finnen ‘Ruska’ genoemd. In een rap tempo verschijnen er intense herfstkleuren in Lapland. Bessenstruiken en mossen kleuren dieprood, de diverse boomsoorten worden een mix van knalgeel, intens goud en warm oranje. Het ongerepte landschap ziet er door deze kleurexplosie uit als een schilderij.

Tijdens Ruska komen jaarlijks vele Finnen uit het zuiden naar Lapland om de natuur in te trekken. Ondanks de populariteit kun je toch urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen. Het is en blijft natuurlijk Lapland. Het bijzondere aan de Ruska is dat deze in een mum van tijd weer over kan zijn. Zo komt het regelmatig voor dat in slechts twee weken tijd het weerbeeld verandert van zomerse temperaturen en groene natuur, naar de eerste sneeuwvlokken en vorst. Ergens daar tussen? Daar zit de Ruska!

herfst in fins lapland ruska
lapland herfst
finland september

Dit kun je allemaal doen tijdens de herfst in Fins Lapland

Ondanks (of juist omdat) er geen sneeuw ligt, is er in de herfst in Lapland ontzettend veel te doen. Deze periode is erg populair onder wandelaars en andere actievelingen, maar ook dierenspotters en fotografen komen hier zeker aan hun trekken.

1. Beren spotten in Lapland

Eén van de meest bijzondere dingen om te doen in Lapland is het spotten van beren vlakbij de Russische grens. Ga met een gids diep de bossen in en wacht vanuit een observatiehut op een teken van leven van deze machtige roofdieren. Ondanks dat de dagen alweer wat korter en kouder worden, is het in september nog nét mogelijk om beren te spotten. Het berenseizoen start vaak in mei en eindigt ergens in september.

2. Beleef het Noorderlicht, maar dan zonder kou!

Wist je dat herfst in Lapland een ideale periode is om het Noorderlicht te zien? Maart en september zijn statistisch gezien de twee maanden met de meeste kans op dit bijzondere natuurverschijnsel. Het voordeel van het Noorderlicht in september zien, is dat de temperatuur nog aangenaam is. Zo is het niet nodig om urenlang in de vrieskou te staan om een glimp mee te pakken. Extra fijn: fotograferen gaat een stuk makkelijker zonder handschoenen.

3. Wandelen in de herfst in Fins Lapland

De Ruska is enorm populair onder wandelaars, die tijdens deze periode graag de bossen in trekken om de kleurenpracht met eigen ogen te zien. In Fins Lapland zijn er dan ook ontzettend veel wandelroutes, varierend van een paar uur tot meerdere dagen (en zelfs weken). Doe zoals de locals doen en neem marshmallows mee om vervolgens bij een openbaar kampvuur op te peuzelen. Eén van de mooist plekken om te hiken is Oulanka National Park.

4. Kajakken, suppen, raften: ga het water op!

In de herfst is het water in Lapland nog niet bevroren. Omdat de zomer nog maar net achter de rug is, is het water heerlijk opgewarmd. Daarom is september één van de beste maanden om het water op te gaan! Maak een lange kajaktocht door de wildernis, ga suppen op een kalm meertje of trotseer stroomversnellingen en kleine watervallen tijdens een middagje raften. Adrenaline gegarandeerd!

dieren in lapland
beren fins lapland in de herfst
lapland in september

Zo boek je Lapland in september

Wil je de Ruska ervaren? Boek dan een reis naar Lapland in midden tot eind september. De natuur blijft onvoorspelbaar, maar in die weken heb je de meeste kans om deze intenste kleurenpracht met eigen ogen te zien. Zelf reisde ik naar Lapland via Voigt Travel; een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar het hoge noorden. Zij bieden (individuele) rondreizen en fly-drives aan in onder andere Fins Lapland. Ik deed een fly-drive van een week, waarbij ik vier nachten verbleef in Ruka en drie in Salla. Liever een reis op maat of alleen een vliegticket? Ook daarmee kan Voigt Travel je helpen. Bekijk hier alle reizen en opties!

Meer lezen over Finland? Dit vind je vast ook interessant:

 

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment