Mooiste routes in Noorwegen: 8 fantastische wegen

  • Home
  • Europa
  • Mooiste routes in Noorwegen: 8 fantastische wegen
mooiste wegen noorwegen
mooiste wegen noorwegen

Staat een onvergetelijke reis door Noorwegen op jouw bucketlist? Kies dan voor Norwegian Scenic Routes. Deze 18 wegen lopen dwars door het land en zijn perfect voor een roadtrip door de Noorse natuur. Van noord naar zuid en van het oosten naar het westen: ontdek de fjorden, kustlijnen en watervallen met deze prachtige routes door Noorwegen. 

Scenic Routes Noorwegen: achttien mooiste routes

De achttien Norwegian scenic routes, ook wel bekend als de Nasjonale Turistveger, worden gezien als de mooiste wegen van Noorwegen. De routes zijn bedoeld als alternatieven voor de hoofdwegen. De wegen gaan dwars door prachtige landschappen, waardoor alleen het onderweg zijn op deze spectaculaire routes al een hele ervaring is. De routes zijn zijn onderling ook weer met elkaar te combineren. Je kunt ze met de auto, motor of camper rijden, maar ook met de fiets. Absoluut iets voor op de bucketlist dus!

Met eigen vervoer naar Noorwegen

Wil jij een roadtrip Noorwegen maken over één of meerdere van deze prachtige routes? Vlieg dan naar Noorwegen en huur een auto of camper. Misschien nog leuker: wist je dat je ook vanuit Nederland naar Noorwegen kunt rijden met eigen vervoer? 

Stippel je eigen route uit en ga op pad, maar een reis boeken via een Scandinavië-specialist kan ook. Een aanrader is Voigt Travel. Deze reisorganisatie is gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië en heeft een prachtige route langs de mooiste weggen uitgestippeld. Bijvoorbeeld deze reis vanuit Nederland over de scenic routes. Je bezoekt dan delen van vier verschillende scenic routes in één reis en komt op de allermooiste plekjes. Ook zijn de accommodaties al geregeld. Deze zijn vaak lokaal en kleinschalig.

Dit zijn de mooiste wegen van Noorwegen

Maar wat zijn nou precies de mooiste wegen van Noorwegen? Reis langs bergen, fjorden, de kust en watervallen en staar naar verbluffende uitzichten: deze prachtige routes door Noorwegen wil je niet missen. Wij zetten een aantal favorieten op een rij:

1. De Aurlandsfjellet: één van de mooiste routes door Noorwegen

Eén van die prachtige wegen door Noorwegen is de Aurlandsfjellet. Deze route voert je van Laerdalsøyri naar Aurlandsvangen en komt langs een indrukwekkend desolaat landschap, fjorden en je geniet onderweg van watervallen en meren van smeltwater. Ook kom je door de Laerdal Tunnel, de langste tunnel van de wereld. Deze weg is in de winter dicht, maar je kunt wel van Aurlandsvangen tot aan het uitkijkpunt Stegastein rijden gedurende het hele jaar. Deze route is in totaal is 47 kilometer lang.

stegastein noorwegen

2. Sognefjellet: mooie weg door de bergen van Noorwegen

Nog zo’n parel van een route door Noorwegen, is de Sognefjellet. Deze weg is prachtig om te rijden, want hij voert je door het Nationaal Park Jotunheimen. Tijdens de route zie je in de verte grote bergtoppen opdoemen. Deze weg komt over de hoogste bergpas van Noord-Europa en langs de Sognefjorden. In totaal is de route 108 kilometer lang. Hij begint in Lom en eindigt in Gaupne. In de winter is een groot deel van deze route afgesloten.

jotunheimen-noorwegen

3. Gaularfjellet: fjordenroute Noorwegen

De Gaularfjellet is een prachtige route die je dwars door de Noorse natuur brengt. De weg begint in Moskog en gaat tot aan Balestrand door, ook gaat deze route van Sande naar Eldalsosen. Onderweg kom je langs verschillende fjorden en rijd je alsmaar verder de bergen in. Vanuit het uitkijkpunt Utsikten heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Ook een fijne stop: de Likholefossen. Deze waterval is erg de moeite waard om te bekijken. In de winter is een deel van deze weg afgesloten. In totaal is de weg 114 kilometer lang. 

routes noorwegen fjorden

4. Hardangervidda: langs indrukwekkende fjorden

Ook de Hardangervidda is een mooie fjordenroute die je niet wilt missen tijdens je vakantie in Noorwegen. Deze weg gaat over de hoogvlakte Hardangervidda en brengt je van grote bergketens tot aan de indrukwekkende fjorden. Deze route is 67 kilometer lang. Stop onderweg zeker even bij de Vøringsfossen: een imposante waterval met een prachtig uitzicht over de bergen.

haardangervidda noorwegen route

5. De Atlanterhavsvegen (Atlantic Road Noorwegen)

Een onvergetelijke route door Noorwegen is de Atlanterhavsvegen. Deze route neemt je mee langs de Hustadvika Bay en voert over zeven bruggen die de eilandjes met elkaar verbinden. Deze weg is 36 kilometer lang en brengt je zowel langs mooie vergezichten over zee als natuurrijke uitzichten in het binnenland. Vanwege het ruige landschap is deze route volgens velen één van de mooiste ter wereld en wij zijn het daar volkomen mee eens!

Atlantic road noorwegen

6. Van Geiranger naar Trollstigen: bekendste route van Noorwegen

De trollenroute, ook wel de gouden route, is een hele bekende route in Noorwegen. Deze tocht van 104 kilometer lang gaat door het westen van het land. Deze weg komt langs indrukwekkende fjorden, zoals het Geirangerfjord. Ontdek het bergachtige landschap en bekijk watervallen, valleien en de Trollstigen. Trollstigen zelf is in de winter gesloten. Rij je daar in mei of juni, dan zie je aan weerszijden nog een sneeuwmuur!

Geirangerfjord

7. Ryfylke: indrukwekkende weg in Noorwegen

Eén van de mooie routes in Scandinavië is zeker de Ryfylke. Deze route komt langs verschillende fjorden en gaat over de bergpas naar Røldal. Bewonder onderweg de prachtige bergen, heuvellandschappen en diepe fjorden. Neem voor deze weg echt de tijd en stop onderweg regelmatig voor een fijne pauze of een klein omweg naar bezienswaardigheden, zoals naar het dorpje Sand. Deze route van 260 kilometer voert van Håra naar Oanes. Vanaf Håra kun je twee routes kiezen: één weg gaat richting Brattlandsdalen en Suldalslågen. De andere gaat naar Sauda.

mooiste routes noorwegen

8. Helgelandskysten: een van de mooiste routes ter wereld

De Helgelandskysten is ook één van de mooiste wegen door Noorwegen. Dit komt door verschillende vergezichten over de oceaan, op gletsjers en kleine eilandjes. Wanneer je deze weg rijdt, neem je onderweg zes ferry’s die je van het ene naar het andere eilandje brengen. Dit is de langste van alle achttien scenic routes; deze route door Noorwegen is namelijk 433 kilometer lang. De weg gaat van Godøystraumen naar Holm, met een omweg via Torghatten. 

scenic routes noorwegen

Meer mooie wegen door Noorwegen

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wegen door Noorwegen. Bekijk de officiële site van de Norwegian Scenic Routes voor alle 18 routes. Voigt Travel biedt nog veel meer mooie roadtrips door Scandinavië aan. Eén daarvan is bijvoorbeeld de route naar de Noordkaap. Het is ook mogelijk om Noorwegen met landen als Zweden en Finland te combineren. Bekijk hier alle avontuurlijke reizen van Voigt Travel.

Meer lezen over Noorwegen? Dit vind je vast leuk:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment