De Noordkaap: alles wat je moet weten + tips

  • Home
  • Europa
  • De Noordkaap: alles wat je moet weten + tips
noordkaap
noordkaap tips

De Noordkaap in Noorwegen wordt gezien als het meest noordelijke punt van Europa’s vasteland. Dit prachtige uitkijkpunt ligt spectaculair gelegen in het ongerepte noorden van Noorwegen. Vanwege de ruige natuur lijkt het alsof je aan het einde van de wereld bent. De Noordkaap, ook wel de Nordkapp genoemd, is dus een plek die je zeker een keer wilt zien. Wil jij de Noordkaap bezoeken? Van praktische tips to de mooiste bezienswaardigheden: hier lees je alles over de Noordkaap.

Wat is de Noordkaap en waar ligt het?

De Noordkaap ligt op 71 graden noord, op het eiland Magerøya in de provincie Finnmark in Noorwegen. Deze plek wordt gezien als het meest noordelijke plekje van Europa. Het eerste moment waarop de naam ‘Noordkaap’ viel, is in 1553, toen een Engelse expeditie langs deze kaap kwam. Sindsdien heet deze bijzondere plek dus zo. Voor veel reizigers is deze plek een ultieme bucketlist bestemming!

➸ Tip: bezoek de Noordkaap tijdens een individuele Noordkaapreis met Voigt Travel.

De Noordkaap is een klif van 307 meter hoog die spectaculair boven de zee uittorent. Het ligt op een plateau dat je een geweldig uitzicht geeft op de Noorse- en Barentszzee. Herkenbaar is het momument in de vorm van een wereldbol. Dit is meteen een mooi punt om foto’s te maken en het is een duidelijke markering van de Noordkaap. 

Bij de Nordkapphallen vind je meer informatie over de Noordkaap. Ook draait er een film over de vier seizoenen, zijn er exposities en is er een kapel. Daarnaast kun je bij het restaurant eten. Bijzonder: op dit punt begint ook de wandelroute E1, die voert je door heel Europa. 

noordkaap wat te doen

Het meest noordelijke punt van Europa?

Wist je dat de Noordkaap eigenlijk niet het meest noordelijke punt van het Europese vasteland is? Knivskjelodden ligt namelijk nog 1,5 kilometer verder. Het meest noordelijke plekje van heel Europa is Kaap Fligely, op de afgelegen eilandengroep Frans Jozefland. Deze plek ligt maar liefst 600 kilometer noordelijker dan de Noordkaap zelf.

Wat te doen op de Noordkaap: bezienswaardigheden en tips

De reis naar de Noordkaap toe is op zichzelf al spectaculair. Het is fantastisch om hier per (huur)auto rond te reizen door het uitgestrekte landschap. Wil je meer zien? Dan helpen de volgende tips en bezienswaardigheden op de Noordkaap je op weg. 

1. Vogels spotten

De Noordkaap is in het juiste seizoen een geweldige plek om vogels te spotten. Vooral de populaire papegaaiduikers zijn een bezienswaardigheid op zich. Wist je dat hier jaarlijks zo’n 15.000 papegaaiduikers broeden? Ook aalscholvers en jan-van-genten vliegen er graag rond. 

Vogels spotten kan bij de Noordkaap en diverse andere plekken, maar één van de betere plekken is Gjesværstappan. Dit is een met gras bedekte groep eilanden, op vijftien kilometer van de Noordkaap af. Je vindt hier de papegaaiduiker in overvloed. Boek bijvoorbeeld een vogelsafari om niets te missen.

2. Wandelen bij de Noordkaap

Je kunt op diverse plekken prachtig wandelen, om zo de bizarre landschappen te ervaren. Eén van de bekendste wandelingen is de tocht naar Knivskjelodden, wat eigenlijk het noordelijkste puntje van het Europese vasteland is. De wandeling is een tocht van negen kilometer, die wordt bewegwijzerd met stapeltjes stenen. Hoewel de wandeling niet erg lang is, kan hij toch uitdagend zijn vanwege rotsen, drassige bodem, mist of andere weersomstandigheden.

Knivskjelodden

3. Vissersdorpjes

Naast het uitgestrekte landschap en de mooie vergezichten, zijn ook de kleurrijke vissersdorpjes hier een mooie bezienswaardigheid. Skarsvåg is het vissersdorp dat het meest noordelijk ligt en is heel knus. In het stadje Honningsvåg meren veel cruiseschepen aan, die komen natuurlijk ook voor de Noordkaap. De vissersdorpjes zijn ook een fijne plek voor een koffiebreak of lunch.

4. Noorderlicht spotten op de Noordkaap

De Noordkaap is een fantastische plek om het Noorderlicht te spotten. Dit kan niet alleen in de winter. Vanaf eind augustus, wanneer het voldoende donker begint te worden, kan het Noorderlicht namelijk al zichtbaar zijn. De meeste kans heb je tussen half september en half maart. Vier goede plekken zijn bijvoorbeeld de Noordkaapplatteau, Kirkeporten, Storfjellet en de Tufjord hills.

noorderlicht noordkaap

5. Winterse activiteiten

De Noordkaap in de winter is weer een hele andere ervaring dan in de zomer. Je kunt uiteraard het Noorderlicht spotten, maar er zijn nog meer activiteiten, Ga bijvoorbeeld op pad met de sneeuwscooter, maak een tour met een hondenslee of trek de sneeuwschoenen aan. Perfect om te combineren met winters Lapland!

Beste reistijd voor de Noordkaap

Wat is nou de beste reistijd voor de Noordkaap? Eigenlijk sta je voor de keuze om de Noordkaap in de winter of in de zomer te bezoeken. Dat hangt af van je eigen wensen. 

Houd het weer altijd goed in de gaten, ook al is het op de plek waar je verblijft wat minder, het kan bij de Noordkaap dan juist heel mooi zijn, maar ook andersom. Neem voor de zekerheid altijd voldoende warme kleding en laagjes mee, want de temperatuur verandert op de Noordkaap gemakkelijk.

Noordkaap in de zomer

Een goed moment om de Noordkaap te bezoeken, is van half mei tot aan eind juli; dan is de middernachtzon het allermooist. Tussen september en maart is de kans op het spotten van het Noorderlicht vanaf hier het grootst. De temperaturen variëren van 0 tot 15 graden.

Noordkaap in de winter

In de winter komen de temperaturen zelden boven de 0 uit. Gemiddeld is het hier zo’n -10 tot -15 graden Celsius. Ervaar het duister van de winter, waarin de zon soms slechts een paar uur op is. Het besneeuwde, ruige landschap maakt deze afgelegen plek nóg unieker.

noordkaap winter

Noordkaap bezoeken 

De Noordkaap ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van de plaats Alta. Via de E69 kun je met de bus en de auto bijna tot aan de Noordkaap komen. Het laatste stukje vanaf de parkeerplaats of busstop, loop je richting de klif.  Let op: in de winter kan je het laatste stukje alleen met de bus doen.

Zo bereik je de Noordkaap vanuit Nederland

Je kunt een reis naar de Noordkaap goed combineren met andere gebieden in het noorden van Scandinavië. Stippel zelf een route uit en reis per huurauto, of eigen auto, naar dit mooie plekje in Noord-Europa. 

De snelste manier om de Noordkaap te bereiken is per vliegtuig. Vanuit Nederland vlieg je bijvoorbeeld rechtstreeks op Rovaniemi in Finland en ga je vanaf daar met een huurauto of camper verder. 

Wil je niet zelf alles uitstippelen? Kies dan bijvoorbeeld voor een fly & drive via een reisorganisatie. Voigt Travel biedt prachtige reizen aan. Zij zijn specialist in reizen naar Scandinavië en weten precies alle mooie plekjes te vinden. Vrijwel alle accommodaties zijn lokaal, dus je slaapt dan ook meteen op hele fijne plekjes.

Een fantastiche reis naar de Noordkaap is bijvoorbeeld deze 15-daagse rondreis door Noord-Scandinavië. Dan bezoek je Fins Lapland, de Noordkaap, de Lofoten en Zweeds Lapland. Eindeloze bossen, ruige fjorden en ruige landschappen: je raakt niet uitgekeken! 

Zin in een roadtrip in de zomer naar de Noordkaap in een week? Deze 8-daagse reis brengt je langs de hoogtepunten van Finland en Noord-Noorwegen. Ook heeft Voigt Travel deze camperreis door Lapland en naar de Noordkaap. 

noordkaap route
noord noorwegen

Noordkaap met eigen vervoer

Ook kun je met eigen vervoer naar de Noordkaap reizen. Neem dan vanaf Travemünde, bij Lübeck in Duitsland, de boot en steek de Oostzee over naar Helsinki. Op de boot overnacht je dan. Vanuit Helsinki rijd je bijvoorbeeld met de auto de autoslaaptrein op naar Lapland. Daarna rijd je naar het oosten van Fins Lapland en beland je midden in de natuur en kun je op weg naar de Noordkaap. 

Wist je dat Voigt Travel ook een fantastische reis met eigen vervoer aanbied? In een spectaculaire 20-daagse roadtrip reis je met je eigen auto per boot en autoslaaptrein niet alleen naar de Noordkaap, maar ook langs de hoogtepunten van Finland en Noord-Noorwegen. 

Meer lezen over Noord-Scandinavië? Dit vind je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment