Voor de eerste keer naar New York? Onmisbare tips (2023)!

  • Home
  • New York
  • Voor de eerste keer naar New York? Onmisbare tips (2023)!
eerste keer naar new york tips
voor het eerst naar new york handige informatie

De eerste keer New York kijk jij je ogen uit. Deze stad wordt niet voor niets de hoofdstad van de wereld genoemd! In New York is enorm veel te doen. Ga je voor het eerst naar New York, dan kan het plannen van die reis nogal overweldigend zijn. Hierl lees je alle onmisbare tips en belangrijke informatie die jouw eerste keer New York een stuk gemakkelijker maakt!

Tips voor de eerste keer naar New York

Een stedentrip New York kan nogal een hele onderneming zijn. Er hangt natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan zo’n trip en de stad is overweldigend groot. Benieuwd wat je allemaal kunt verwachten en heb je behoefte aan praktische informatie? Met onderstaande tips maak jij van jouw eerste keer naar New York een groot succes.

De wijken van New York

New York bestaat uit vijf stadsdelen (boroughts), namelijk Manhattan, Brooklyn, Staten Island, The Bronx en Queens. Ga je voor de eerste keer naar New York, dan zul je tijd voornamelijk spenderen in Manhattan. Manhattan kun je grofweg opsplitsen in Downtown (Lower Manhattan, het zuidelijke deel), Midtown (het middelste deel van Manhattan) en Uptown (Upper Manhattan, het noordelijke deel). Deze stadsdelen bestaan op zichzelf weer uit verschillende kleinere wijken (neighborhoods), zoals de Upper East Side, Soho, Harlem en Chinatown. Wist je trouwens dat Manhattan een eiland is? De Hudson river ligt aan de westkant van Manhattan en de East River in het oosten. In het noorden stroomt de Harlem River, die Manhattan van de wijk The Bronx scheidt.

Naast Manhattan is tegenwoordig een bezoek aan de vele leuke wijken van stadsdeel Brooklyn bijna niet meer weg te denken tijdens een eerste keer stedentrip New York. Zo was de wijk Williamsburg één van mijn hoogtepunten van mijn week New York. Stadsdelen Queens en The Bronx worden ook steeds meer bezocht, maar wel vooral door toeristen die veel tijd hebben of al eerder in New York zijn geweest. Het niet zo boeiende Staten Island bezoek je waarschijnlijk ook tijdens je stedentrip New York, aangezien de ferry langs het vrijheidsbeeld hier naartoe vaart.

eerste keer naar new york tips

De weg vinden in New York

New York is de grootste stad van de Verenigde staten en één van de grootste steden ter wereld! Er wonen meer dan 9 miljoen mensen in de stad en dit aantal groeit met de dag. Het is dan ook logisch dat al die drukke straten, kruispunten en straatnaamborden overweldigend kunnen zijn. Gelukkig is het stratensysteem juist heel makkelijk en zul je met een beetje geluk snel de weg vinden in deze concrete jungle.

Zo werkt het stratensysteem in New York

Manhattan bestaat uit avenues en streets. Alle avenues lopen van zuid naar noord en alle streets van oost naar west. Zo ontstaat er een raster en daarom wordt dit stratensysteem ook wel ‘gridsysteem’ of schaakbordsysteem’ genoemd. Alle avenues en streets zijn genummerd. Er zijn twaalf avenues in Manhattan. Hoe hoger het nummer, hoe meer de avenue naar het westen ligt. Er zijn 220 streets in Manhattan. Hoe hoger het nummer, hoe meer de street naar het noorden ligt. De bekendste avenue is Fifth Avenue. Alles ten oosten van Fifth Avenue wordt de east side genoemd, alles ten westen van Fifth Avenue wordt west side genoemd. Dit verschil is van invloed op de streets: zo wordt 15th Street ten westen van Fifth Avenue W 15th Street genoemd en ten oosten van Fifth Avenue E 15th Street genoemd. Lower Manhattan is een uitzondering: hier hebben alle straten gewoon een naam.

Klinkt dit verhaal over het stratensysteem in New York ingewikkeld? Geen paniek: na een paar uur heb je het écht onder de knie! Ben je nu alvast benieuwd naar hoe het systeem eruit ziet? Kijk even op google maps, dan ben je meteen goed voorbereid!

voor het eerst new york tips
Zie je een echte straatnaam, dan weet je dat je in Lower Manhattan bent!

Budget: wat kost een stedentrip New York?

Als je voor de eerste keer naar New York gaat, dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk doen. Helaas is stedentrip naar New York is zeker niet één van de goedkoopste reizen die je in je leven zult maken. New York staat bekend als een dure stad. Je bent al snel tussen de 500,- en 600,- euro kwijt aan het vliegticket, maar vooral de overnachting zal veel geld kosten. Je moet niet gek opkijken van 150,- tot 250,- dollar per nacht voor een tweepersoonskamer in een leuk hotelletje. Toch hoeven zaken als eten, drinken, vervoer en activiteiten in de stad echt niet duur te zijn én kun je met een beetje geluk besparen op je ticket en je hotel. Je kunt je uitgaven dus goed in eigen hand houden, mits je weet waar je op moet letten.

Tip: Benieuwd welk budget voor New York nodig is? Je kunt hier het uitgebreide artikel over de kosten van een stedentrip New York lezen. Ook zeer de moeite waard: de beste bespaartips voor een goedkope stedentrip New York. Hier lees je onder andere over goedkoop eten in New York en over de populaire kortingspassen voor bezienswaardigheden.

Zo boek je een vliegticket naar New York

Wil je naar New York te gaan maar heb je nog geen vliegticket? Boek deze dan uiterlijk zes weken van te voren. Dan heb je de meeste kans op een goede prijs en vang je niet achter het net! New York heeft drie luchthavens, namelijk JFK Airport, Newark en La Guardia. Waarschijnlijk vlieg je op JFK of Newark, want La Guardia wordt voornamelijk gebruikt voor regionale vluchten. Het maakt niet uit op welke van de twee luchthavens je vliegt. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks te vliegen met bijvoorbeeld KLM, óf voor een vlucht met tussenstop. Een vlucht met tussenstop kan goedkoper zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

De goedkoopste vliegtickets vind je absoluut via Skyscanner. Hier worden alle vliegmaatschappijen met elkaar vergeleken, de site is erg betrouwbaar en je krijgt de scherpste prijs te zien. Ben je flexibel wat betreft je vertrekdatum, speel dat wat met de datum om zo de beste prijs te vinden! Bekijk de prijzen hier!

Tip: Ik heb een uitgebreid artikel geschreven met trucjes en tips voor goedkope vliegtickets naar New York. Handig om door te lezen voor de beste deal.

tips eerste keer naar new york

Hotel boeken in New York

Overnachten in New York kan op verschillende manieren. De meeste toeristen kiezen voor een hotel. Er zijn ontelbaar veel hotels in New York. Ook het overnachten in een Airbnb is populair en is in sommige gevallen goedkoper, maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. Heb je een erg klein budget en vind je het niet erg om je kamer te delen met anderen, kijk dan eens naar een hostel of ga couchsurfen bij mensen thuis!

De meeste accommodaties vind je in Manhattan, maar ook Brooklyn is enorm populair als overnachtingsplek. Stadsdeel Queens is erg in opkomst, maar de prijzen liggen daar nog steeds lager dan in Manhattan en Brooklyn. Ook in The Bronx en in Staten Island kun je nog steeds voordelige hotels vinden. Ga je voor het de eerste keer naar New York, slaap dan in Manhattan. Zo ben je in de buurt van alle bezienswaardigheden en bedrijvigheid en ervaar je dat échte New York gevoel. Kies je vanwege het budget liever voor een ander stadsdeel, zorg er dan wel voor dat je vlakbij een gunstig gelegen metrostation verblijft. Zo ben je snel in Manhattan.

Tip: Vind het het lastig om een hotel te boeken in New York? Deze 5 tips helpen je alvast op weg!

Pakketreizen naar New York

Vind jij het lastig om vlucht en hotel los te boeken of vind je het gewoonweg veel sneller om alles in één keer te boeken, dan is het mogelijk om een pakketreis naar New York te boeken waar vlucht, hotel en soms ook transfer inclusief zijn. Vind je een goede deal, dan kan dat ook nog eens erg voordelig uitpakken! Zo worden er al pakketreizen aangeboden van nog geen 500,- euro. Er zijn online veel reisorganisaties te vinden waar je een dergelijke pakketreis kunt boeken, zoals Tui en de Vakantiediscounter.

Tip: lees mijn artikel met tips voor boeken van een pakketreis New York vertel ik wat de beste sites zijn voor het boeken van een pakketreis New York en geef ik mijn tips om het boeken zo gemakkelijk mogelijk te maken!

Dollars wisselen voor een stedentrip New York

In New York betaal je niet met euro’s, maar met dollars. Hoewel je veel dingen met een pinpas of credit card kunt betalen is het vrijwel noodzakelijk om ook een stapel contante dollars op zak te hebben. Je kunt deze overal in de stad pinnen. Toch kan het voordeliger zijn om vooraf dollars te wisselen via GWK Tralex. Via de website bestel je online dollars. Deze kun je vervolgens bij elk kantoor, bijvoorbeeld op Schiphol en diverse treinstations, ophalen. Zo stap je voorbereid het vliegtuig in!

Openbaar vervoer: gebruik de metro!

De populairste vorm van openbaar vervoer in New York is de metro. Het metrosysteem van New York is goed georganiseerd. Elke 2 tot 5 minuten rijdt er een metro. Je bent op die manier supersnel van a naar b! Eenmaal op bestemming, pak dan de benenwagen naar de bezienswaardigheden en wandel je na afloop gewoon weer naar hetzelfde, of naar een ander metrostation.

Zo werkt het metrosysteem

De meeste mensen maken gebruik van de Unlimited Metrocard. Deze metropas kost $31,- en hiermee kun je zeven dagen onbeperkt gebruikmaken van alle metrolijnen. Je hebt de kosten er al snel uit, want je maakt met gemak minimaal vijf ritjes per dag. Ook als je korter dan een week blijft is deze pas dus de moeite! Je koopt de Unlimited Metrokaart op bijna elk metrostation. Blijf je net als ik langer dan zeven dagen, dan kan je op de volgende dagen een metrocard kopen die je met een willekeurig bedrag kunt opwaarderen of je kunt losse kaartjes kopen. Een los ritje kost $2,75.

Er zijn 24 verschillende routes en bijna 500 haltes. Elke route heeft een cijfer of een letter en heeft daarnaast een herkenbare kleur. Als je goed naar de plattegrond kijkt, zie je ook dat er witte haltes zijn en zwarte haltes. Stap je in een ‘express train’, dan zul je alleen stoppen bij de witte haltes. De local trains stoppen bij de zwarte én witte haltes. Je hebt uitgezocht welke metrolijn je moet pakken, maar hoe weet je nu of je de goede richting op gaat? Belangrijk om te onthouden is als je naar het noorden moet, je metro richting ‘uptown’ moet nemen. Reis je naar het zuiden, pak dan de metro richting ‘ downtown’. Let dus goed op de borden of kijk even op een plattegrond voordat je een metro instapt. Twijfel je? Vraag het dan gewoon eventjes bij de informatiebalie of aan de andere passagiers!

Tip:  download hier een gratis plattegrond van de metro in New York! Het is handig om deze plattegrond ook op je telefoon te zetten. Nog handiger: download de NYC Subway app.

Bussen en taxi’s in New York

Er zijn ook bussen in New York. Hiervoor kun je ook de unlimited metrocard gebruiken. De bus is een goedkope manier van reizen, maar wordt door toeristen minder gebruikt omdat het verkeer in New York vreselijk druk is en je heel vaak stil zult staan. Zo verlies je veel tijd en dat wil je niet! De gele taxi’s in New York zijn natuurlijk wereldberoemd, maar de prijs van een ritje loopt heel snel op. Mijn advies is dus om de taxi’s alleen te gebruiken als de metro niet meer rijdt, bijvoorbeeld ’s nachts na een avondje stappen.

metro in NYC eerste keer tips

Hoe kom je van de luchthaven naar New York City?

Na een lange vlucht vanuit Nederland wil je het liefst zo snel mogelijk naar je hotel. Hieronder staan alle manieren om van de luchthaven naar het centrum van New York te komen.

Taxi van luchthaven naar Manhattan

De gemakkelijkste manier, maar ook één van de duurste, is met de taxi. Reken voor een taxi vanaf JFK Airport zo’n 60-70 dollar en voor een taxi vanaf Newark zo’n 75-95 dollar. De genoemde prijzen zijn inclusief tol en fooi. Belangrijk: voor de goedkoopste prijs regel je een taxi bij de officiële taxistandplaats. Word je in de terminal aan aangesproken door een chauffeur, dan is dit waarschijnlijk geen officiële taxi.

Openbaar vervoer van de luchthaven naar centrum New York

De goedkoopste manier om van de luchthaven naar het centrum te komen is met een combinatie van de trein en de metro. De rit kan zwaar zijn je voor de eerste keer naar New York gaat. Je hebt net een lange vlucht achter de rug, je hebt bagage bij je en en je kent de stad + het metrosysteem nog niet. Met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven reizen is over het algemeen beter geschikt voor de terugweg. Wil je toch met de metro? Bekijk dan even of je hotel vlakbij een metrostation ligt, anders moet je ook nog een stuk lopen.

Van JFK Airport naar Manhattan: Vanaf JFK rijdt er een airtrain (5,- dollar) naar metrohalte Jamaica Centre en Howard Beach. Vanaf daar kun je metrolijn A (vanaf Howard Beach) of E, J en Z (vanaf Jamaica Centre) pakken naar een willekeurig station in Manhattan. Je bent gemiddeld 1,5 uur onderweg van JFK naar je hotel in Manhattan. Wil je tijdens je stedentrip gebruik maken van de Unlimited Metro Card, dan kan je deze meteen op Jamaica Centre of Howard Beach aanschaffen.

Van Newark naar Manhattan: Vanaf Newark neem je eerst de Airtrain naar het treinstation NJ Transit Newark. Daar neem je trein nemen naar eindstation Penn Station NY in Manhattan. Vanaf hier kun je op diverse metrolijnen stappen. De totale rit van Newark naar Penn Station duurt zo’n 30-45 minuten inclusief overstap. Je koopt voor beide treinen een ticket (NJ Transit) voor 12,50 dollar. Wil je tijdens je stedentrip gebruik maken van de Unlimited Metro Card, dan kan je deze meteen op Penn Station aanschaffen.

Shuttlebus van luchthaven naar het centrum

Een goede en voordelige middenweg is het regelen van een shuttlebusje van de luchthaven naar je hotel. Deze heb je in verschillende soorten en maten. Zo zijn er busjes die op je een centrale plek afzetten, of die je netjes naar je hotel brengen. Hier vind je een goede lijst met opties en kun je de shuttleservice direct reserveren.

tips eerste keer new york

Wat is er allemaal te doen in New York?

New York is de stad van de ongekende mogelijkheden, the city that never sleeps. Er is enorm veel te zien en te doen in New York! Wat dacht je van Times Square, Central Park, de Brooklyn Bridge en het Empire State Building? Maar dat is slechts een fractie van alle hoogtepunten van New York. Ik stelde een handige bucketlist samen met 50 dingen die je moet doen als je in NYC bent. Wees niet teleurgesteld als je ze niet alle 50 kunt afstrepen: ik had er na mijn reis van 9 dagen 32 gedaan. Van het bezoeken van een baseball wedstrijd tot varen langs het vrijheidbeeld: dit zijn de leukste dingen om te doen in New York.

Handig: korting met handige citypass!

Ben je van plan veel bezienswaardigheden te bezoeken, dan is het absoluut een aanrader om een kortingspas aan te schaffen. Er zijn diverse kortingspassen op de markt. Zelf ben ik fan van de New York Pass. Met deze pas krijg je gratis entree bij belangrijke (en prijzige!) hoogtepunten zoals het Empire State Building, Top of The Rock, 9/11 Memorial, het Moma Museum, diverse boottochten, wandelingen en nog veel meer.

Tip: Tot en met woensdag 14 juni loopt er een fantastische actie, waarbij je tot maar liefst 145,- dollar korting krijgt op de New York Pass. Je kunt de pas direct hier bestellen via de officiële website. Na aankoop is de pas maar liefst twee jaar geldig. Na aankoop heb je hebt 365 dagen de tijd om gratis te retourneren. Benieuwd naar mijn ervaringen met de pas? Je leest er hier alles over.

Is New York veilig?

New York is de veiligste grote stad van de VS! Op de vraag ‘is New York veilig?’ kan ik dus volmondig ‘ja’ antwoorden. Tijdens jouw bezoek aan de stad zul je je waarschijnlijk op geen moment onveilig voelen. Ook in de avond kun je met een gerust hart op straat lopen, wandelen in Central Park of in de metro stappen, ook als vrouw alleen. Op veel bekende plekken is het namelijk tot laat in de avond druk en houdt de politie alles netjes in de gaten. Dit geldt niet alleen voor Manhattan, maar ook voor het grootste deel van Brooklyn, Staten Island en Queens. Bepaalde wijken in The Bronx worden soms wel als onveilig gezien, maar daar kom je als toerist niet snel. Over het algemeen geldt: let op drukke plekken beter op je spullen, sla dat donkere steegje liever over en het allerbelangrijkste: gebruik je gezonde verstand!

tips voor eerste keer new york ervaringen

Vergeet je ESTA niet!

Als Nederlander of Belg val je onder het Visa Waiver Programme. Ga je naar de Verenigde Staten, dan heb je een ESTA nodig om het land binnen te komen. Een ESTA is de afkorting voor Electronic System for Travel Authorization en zorgt ervoor dat je 90 dagen in de VS mag reizen. Ben je minder dan twee jaar geleden al eens in de VS geweest of heb je een overstap in de VS gehad naar een ander land, dan beschik je als het goed is al over een geldige ESTA. Heb je minder dan 2 jaar geleden een ESTA gekregen maar heb je in de tussentijd een nieuw paspoort aangevraagd, dan moet je helaas ook weer een nieuwe ESTA aanschaffen.

Je kunt je ESTA aanvragen via de officiële website. Lees hier mijn artikel over ESTA aanvragen voor Amerika. Let op: je moet wel beschikken over een creditcard of een Paypal-account. Je kunt de aanvraag ook eenvoudig via een Nederlandse tussenpartij laten lopen. Het grote voordeel is dat zij alles uit handen nemen en dat je ook met IDEAL kunt betalen. Ze vragen hier wel een meerprijs voor. Vraag hier je ESTA aan via een betrouwbaar visumbedrijf.

Tip: koop een handige reisgids voor New York

Met bovenstaande tips kan jij met een gerust hart voor de eerste keer naar New York! Heb je nog geen stedengids aangeschaft? Doe dat dan alsnog. In een stedengids lees je onmisbare tips zoals de beste restaurants, de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten. In sommige gidsen staan handige top 10 lijsten en fijne wandelroutes langs de must sees van de stad. Het is dus echt een aanrader om een fijne stedengids in je rugtas te hebben. Benieuwd? Bekijk hier dan mijn favoriete reisgidsen voor New York!

Zo boek je een stedentrip New York

Een stedentrip New York staat bij veel mensen op de bucketlist. Het is niet de goedkoopste reis die je kunt maken, maar wel een van de mooiste! De stad barst van de bezienswaardigheden, leuke dingen om te doen, winkels en restaurants, dus je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken. Tickets en accommodatie zijn eenvoudig los te boeken, maar er zijn ook voordelige pakketreizen te vinden. Met de metro ontdek je vervolgens de stad ter plekke het beste.


Vliegtijd: 8 uur en 10 minuten
Beste reistijd: lente en herfst
Visum nodig: Geldige ESTA is vereist
Krijg een gratis 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Aaaah, ziet er geweldig uit, krijg gelijk zin om te gaan! New York staat voor volgend jaar op de planning, moet dus nog even geduld hebben. Superleuk blog om te lezen!

Fijn dat je iets hebt aan dit artikel Jolanda! En heel erg gaaf dat je naar New York gaat. Het duurt nog even, maar in ieder geval veel plezier!

Leuk artikel!!! Ik ga komende zomer voor het eerst naar NY!!! Mooie foto’s op de site.

Wat een mooie plannen Gert! Geniet ervan!

Hoi Lisette,

Heb jij een ervaring met woodbury shopping center?

Groetjes janneke

Hoi Janneke,

Nee ik ben daar niet geweest! Volgens mij kan je daar uitstekend outlet shoppen!

Hoi Lisette,

Wij overwegen om naar NY te gaan met onze kinderen van 13 en 16 jaar, Planning is midden februari 2019.

Winter dus in NY, Heb jij daar ervaring mee? Wij willen vliegen op zaterdag en de terugvlucht is mogelijk op donderdagavond bijna middernacht. Dan dus 5 dagen om van NY te genieten. Is dat voldoende? We willen een hotel nemen in Manhattan.

Hoor graag van je.
Groetjes Mayke

Hoi Mayke,

wat leuk dat je naar NY wilt! Ik heb geen ervaring in de winter en New York is natuurlijk in elk seizoen de moeite waard, want het is een geweldige stad! Wel weet ik dat februari samen met januari de koudste maand is. In New York kan het stukken kouder zijn dan in Nederland, soms zelfs kouder dan in bepaalde delen van IJsland. Ook komt er regelmatig een sneeuwstorm voor, dus als je pech hebt maak je dat mee en soms is de stad dan helemaal ontregeld en worden vliegtuigen aan de grond gehouden. Maar ik wil je niet te bang maken, want dat is natuurlijk een uitzondering. Als je je dik genoeg kleed kan je de kou natuurlijk makkelijk aan. Februari is wel stukken goedkoper qua hotel en er zijn minder toeristen, dus dat is positief! Vijf dagen is te doen, al zou ik persoonlijk sneller een week boeken! Maar dat is natuurlijk persoonlijk, want er zijn zat mensen die maar 3 of 4 dagen gaan! In ieder geval heel veel plezier in New York!

Leave a Comment