Wat kost een week New York?

Wat kost een week new york

Het staat op menig wensenlijstje: een stedentrip naar New York. Het is algemeen bekend dat een reis naar deze stad niet echt budgetvriendelijk genoemd mag worden, maar wat kost een week New York nou precies? Ik struinde negen dagen door deze geweldige ‘city that never sleeps’ en hielp mijn kosten nauwkeurig bij. Doe er je voordeel mee!

 Vliegticket naar New York

Een vliegticket naar New York is vaak een flinke uitgave. De gemiddelde prijs ligt tussen de 500,- en 750,- euro. Vaak gaat een lager bedrag gepaard met een overstap. Zelf wilde ik per sé rechtstreeks vliegen, maar op mijn gewenste data tikte het tellertje de 750,- euro aan. Gelukkig ontdekte ik een trucje die ik in dit artikel over goedkoop vliegen naar New York beschrijf (tip 3). Zo vloog ik alsnog rechtstreeks via Amsterdam naar New York (Newark) voor slechts 475,- euro, geboekt bij WTC.nl. Erg goedkoop en een aanrader voor iedereen die graag op de centen let. Bekijk hier alle prijzen. Verder kan je de prijs drukken als je flexibel bent wat betreft je reisdata en op tijd begint met speuren naar aanbiedingen. Met een beetje geluk heb je dus meer geld om over de toonbank te smijten in New York zelf.

Kosten: 475,- euro (op dat moment ongeveer 500,- dollar) voor een retourtje.

Accommodatie in New York

Aan een overnachting in New York hangt natuurlijk een prijskaartje; eentje die per seizoen, soort accommodatie en locatie nogal kan verschillen. Januari en februari staan te boek als goedkope maanden, maar ga je in bijvoorbeeld mei of juni, dan kan dezelfde hotelkamer zo het dubbele kosten.  Ben je überhaupt al blij met een bed en hecht je niet zoveel waarde aan privacy, kies dan voor een hostel of een bed in een gedeelde woning op AirBnB. Een comfortabele kamer in een leuk hotelletje kost al makkelijk zo’n 150-250 dollar per nacht. Wil je wat meer luxe en zoek je een boetiekhotel, dan liggen de prijzen nog hoger. Wil je veel comfort voor ‘weinig’, kijk dan naar een privé appartement op AirBnB. Vaak is dit net iets voordeliger dan een hotel. Een hotel in Brooklyn is vaak iets goedkoper dan in Manhattan, al zit je dan wel wat verder van alle highlights af.

Zelf wilde ik met goed weer in New York zijn (eind mei) dus ik was me bewust dat de prijzen stukken hoger zouden liggen. Om de kosten een beetje te drukken koos ik voor AirBnB (klik hier en meld je aan voor een kortingsbon van 35 euro). Ik wilde per sé in het bruisende Manhattan zitten maar het leek mij wel geweldig om in een buurt te verblijven waar het wat rustiger is en waar veel locals komen. Al snel viel mijn oog op een ruim appartement in het hartje van de Lower East Side. Natuurlijk had ik ook een eigen keuken, wat extra handig was omdat ik zo zelf voor mijn ontbijt kon zorgen en desnoods zelf kon koken.

Kosten: 799,50 dollar p.p. voor 8 nachten (99,95 per nacht).

lower east side new york

Vervoer in New York

De gemakkelijkste manier om te reizen in New York is per metro. Gelukkig is dat verrassend goedkoop! Voor 30,- dollar heb je een metrocard die zeven dagen geldig is en deze brengt in binnen no-time naar alle uithoeken van de stad. Meer dan dit en de benenwagen heb je echt niet nodig. Ik was negen dagen in New York, dus de overige twee dagen kocht ik losse kaartjes. Waar ik wel flink aan uit heb gegeven is het taxiritje van luchthaven Newark naar mijn accommodatie. Dit koste 45,- dollar per persoon, inclusief fooi. Een belachelijk bedrag en ik weet niet of ik dat nog eens zou doen, maar na een lange vlucht was deze optie het gemakkelijkst en het meest comfortabel. Bijkomend voordeel: nu weet ik meteen hoe een yellow cab er van binnen uitziet. Op de terugweg ging ik per trein naar Newark, en dat is gelukkig stukken goedkoper.

Kosten: 97,- dollar  p.p. voor 9 dagen (10,75 dollar per dag).

vervoer in New York

Eten en drinken in New York

Eten in New York hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg (super)markten en eetstalletjes waar je voor een prikkie je ontbijt of lunch bij elkaar kunt sprokkelen (wat vers fruit, yoghurt, een broodje). Het tegenovergestelde kan ook. Zo ontbeet ik één ochtend tussen de hipsters met een acai bowl van 12 dollar. Ook wat betreft diner kan je je lol op. Fast food zoals een hamburger, een pizza of een typisch amerikaanse maaltijd bij een Amerikaanse diner kost vaak niet meer dan 7 tot 15 dollar. Een hotdog op de hoek van de straat is nog goedkoper. Natuurlijk zijn er ook genoeg trendy restaurants waar je het met 50 dollar per persoon niet red. Budgettip: het buffet van Wholefoods. Hier schep je voor zo’n 10 tot 12 dollar een uitgebreide lunch of diner bij elkaar om deze vervolgens op een bankje of in het park op te peuzelen. Ideaal en erg goedkoop! Daarnaast eet je ook goedkoop in Chinatown of Little Italy.

Wat eten en drinken betreft heb ik ter plekke aardig op de kosten gelet. Zoals ik al zei verbleef ik in een appartement met keuken dus het ontbijt kwam bijna elke ochtend gewoon vanuit de (super)markt. Mijn lunch heb ik regelmatig bij Wholefoods ‘geschept’ en natuurlijk at ik zo nu en dan een goedkope lekkernij bij een food truck op straat. Ik ging drie dagen écht uit eten, maar dan wel bij een redelijk betaalbaar restaurant. De overige avonden at ik een burger, kookte ik zelf of schepte ik -again – bij Wholefoods. Voor uitgaan had ik amper puf, de dagen zaten al zo vol! Natuurlijk heb ik wel een cocktail gedronken bij een rooftopbar.

Kosten: 498,- dollar p.p. voor 9 dagen (55,33 dollar per dag).

Eten in New York

 Activiteiten en bezienswaardigheden in New York

Natuurlijk ga je niet naar New York om vervolgens helemaal niets van de stad te zien. Ondanks dat er in New York veel leuke bezienswaardigheden en activiteiten gratis zijn (zoals de Brooklyn Bridge, Central Park, Staten Island Ferry en de High Line) hangen aan veel populaire bezienswaardigheden een prijskaartje. Voor veel highlights betaal je al snel 20 tot 30 dollar entree dus het kan erg rendabel zijn om een kortingskaart aan te schaffen. Zelf maakte ik gebruik van de New York Pass: de duurste maar ook de meest uitgebreide. Meer informatie? Lees dan over mijn ervaringen met de New York Pass, of schaf er direct een aan via de website. Een goedkoper, maar minder uitgebreid alternatief is de CityPASS.

Een New York Pass voor 3 dagen kostte 180,- dollar. De enige activiteiten die niet gedekt waren, waren een baseball wedstrijd en een cabaretvoorstelling bij een comedy club.

Kosten: 230,- dollar p.p. voor 9 dagen (25,55 dollar per dag).

Uitzicht Brooklyn Bridge

Overige uitgaven

Los van een wereldbol die ik op de rommelmarkt heb gevonden, heb ik geen overige uitgaven gemaakt. Ben je van plan om veel te shoppen dan liggen deze uitgaven logischerwijs een stuk hoger. Gelukkig heb je dit zelf in de hand en kan je het zo gek maken als dat je zelf wilt. Ga je voor het eerst naar de Verenigde Staten met je huidige paspoort, dan heb je een ESTA-registratie (14,- dollar) nodig om het land in te kunnen. Dit was bij mij niet van toepassing, maar ik noem het toch even.

Tip: lees hier alles over het aanvragen van een ESTA voor Amerika.

Kosten: 7 dollar p.p. voor 9 dagen (0,78 dollar per dag).

Wat kost een week New York?

Alles bij elkaar komt het erop neer dat ik in totaal ongeveer 2131,- dollar heb uitgegeven, inclusief vlucht en hotel. Mijn uitgave ter plekke, dus zonder hotel en vlucht, waren in totaal zo’n 832 dollar. Dit komt neer op een dagbudget van een kleine 91,50 dollar per dag. Het is een smak met geld – vooral als je het vergelijkt met wat ik in zes maanden in Azië heb uitgegeven – maar volgens mij is dit wel een redelijk normaal bedrag bij een bezoek aan deze stad.

Zoals je ziet gaf ik zo’n 1275,- euro p.p. uit aan hotel (8 nachten) + vlucht. Ik boekte vlucht en hotel los van elkaar. ik heb er niet voor gekozen, maar soms kun je scherp geprijsde pakketreizen vinden, waarbij je vlucht en hotel in één boekt. Ik heb de beste reisorganisaties en pakketreizen voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Doe er je voordeel mee!

Tip: Ik schreef een uitgebreid artikel met bespaartips voor een goedkope stedentrip New York. Handig om eens door te nemen!

Valt dit kostenplaatje jou mee of tegen? Wat was jij kwijt aan een tripje naar New York?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

30 gedachten over “Wat kost een week New York?”