Williamsburg, de hipste wijk van New York

tips new york on a budget
Hoogtepunten Brooklyn Williamsburg New York

Hoewel de populaire Brooklyn Bridge de meeste toeristen naar Brooklyn leidt, is het een aanrader om de net iets onbekendere Williamsburg Bridge te pakken. Waarom? Aan de overkant ligt namelijk Williamsburg. Deze buurt, gelegen aan de East River in het westen van Brooklyn, is upcoming en wordt gezien als een van de leukste buurten van New York.

Williamsburg New York, een van de leukste wijkjes van Brooklyn

Op het moment dat je de stalen Williamsburg Bridge betreedt, maak je kennis met het karakter van de wijk Williamsburg: artistiek, industrieel en alternatief. Vergezeld door hardlopers, verliefde stelletjes, breakdancende jeugd en jonge gezinnetjes loop je in een klein half uur van Lower Manhattan naar Brooklyn. Wanneer je over je schouder kijkt zie je de indrukwekkende skyline van New York, die elke stap een tikkeltje kleiner wordt.

New York Brooklyn Williamsburg Bridge
williamsburg bridge new york

Jong en artistiek Williamsburg

In Williamsbug hangt een sfeer die je in Manhattan niet snel zult vinden. Mensen zijn relaxt, ontspannen en onthaast. Ze lijken geen weet te hebben van de bedrijvigheid in de metropool die zich op slechts een paar kilometer afstand bevindt. Ook ik vergeet die chaos van Manhattan en wandel zonder gestoord te worden door honderden geluiden, duizenden mensen en toeterende auto’s door de artistieke straten van deze verrassende wijk.

Williamsburg wordt voornamelijk gekenmerkt door unieke boetiekjes, vintage shops, trendy café’s, kunstateliers en kleurrijke street art. Hier wonen dan ook veel jonge, artistieke New Yorkers. Vooral op een zonnige dag lijkt het leven zich deels op straat af te spelen. Bankjes voor cafés worden gevuld door mensen die van de zon en hun biologische ijsthee of chai latte genieten. Ik schuif gezellig aan en voel me voor even zoals de locals. Ook worden er regelmatig vintage markten gehouden, waar je voor een scherp prijsje onder andere unieke kleding, meubels, boeken en woondecoratie kunt scoren.

Ultra-orthodoxe joden in Williamsburg, New York

Het is bizar dat deze ruimdenkende wijk ook het thuis is van een grote groep ultra-orthodoxe joden. Deze gemeenschap woont in het oorspronkelijke Williamsburg, wat tegenwoordig South Williamsburg wordt genoemd. De gemeenschap bestaat uit chassidische joden van de Satmar-beweging, die hun oorsprong hebben in Oost- en Centraal-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog zijn ze naar New York vertrokken. De joden dragen nog steeds de oorspronkelijke kleding van hun voorvaders. Ook houden deze ultra-rthodoxe joden zich nog steeds strikt aan de Joodse religieuze wetten. Ouders leren hun kinderen hun grootste doel: de gemeenschap uitbreiden om zo alle joden die in de genocide zijn omgekomen, terug te brengen.

Tip: mocht je meer willen weten over de Joodse gemeenschap in Williamsburg, New York? Dan is de Netflix-serie Unorthodox en absolute aanrader.

Winkelen Brooklyn Williamsburg
Restaurants Williamsburg New York
Hoogtepunten Williamsburg New York

Smorgasburg, New York: een hemel voor foodies

Plan je bezoek aan Williamsburg absoluut op een zaterdag als je fan bent van food markets. Iedere zaterdag vind hier hét food truck festival van New York plaats: Smorgasburg. Met een uitzicht op de skyline van Manhattan smul je hier je maagje rond bij eetstalletjes van lokale ondernemers. En dat is een feest, want Williamsburg is net zoals de rest van New York enorm multicultureel. Ik kijk verlekkerd naar gerechten uit o.a. de Duitse, Caribische, Mexicaanse, Koreaanse en Japanse keuken maar kies uiteindelijk voor een Amerikaanse Red Velvet cupcake en een Italiaanse sandwich.

Smorgasburg New York
Smorgasburg Williamsburg New York
Smorgasburg Williamsburg New York

Hoogtepunten Williamsburg

Je hebt vast al door dat Williamsburg genoeg ingrediënten bevat voor een geweldige dag in New York. Doen wat ik deed? Ik geef je een to do lijstje:

  • Wandel naar Williamsburg via de Williamsburg Bridge
  • Slenter door de straten opzoek naar Street Art
  • Bezoek cafeetjes of winkels zoals Mast Brothers Chocolate Factory,  Egg, Atlas Café en Bedford Cheese Shop.
  • Flaneer sowieso even door Bedford Street, het centrale hart van Williamsburg
  • Snuffel tussen tweedehands spullen op zoek naar de perfecte souvenir
  • Eet in het weekend je maagje rond bij food festival Smorgasburg,
  • Plof in het gras en staar naar de skyline van Manhattan.

Boek een tour door Williamsburg

Wil jij alles over Williamsburg te weten komen, dan is het aan te raden een wandeltour te boeken. Samen met een lokale gids wandel je langs alle interessante plekken en kom je meer te weten over deze bijzondere buurt in Brooklyn. Boek bijvoorbeeld deze tour van 2 uur via Get Your Guide. Daarna kun je uiteraard nog zelf op pad.

Hotels in Williamsburg New York

Ondanks dat Williamsburg niet in Manhattan ligt, is het toch echt een hele fijne buurt om te slapen. Kies voor een hotel vlakbij een metrostation om Manhattan snel te kunnen bereiken. Kijk hier eens voor leuke hotelletjes en hostels!

Williamsburg, New York
Williamsburg New York

Zo boek je een stedentrip New York

Een stedentrip New York staat bij veel mensen op de bucketlist. Het is niet de goedkoopste reis die je kunt maken, maar wel een van de mooiste! De stad barst van de bezienswaardigheden, leuke dingen om te doen, winkels en restaurants, dus je kunt je hier gemakkelijk een week vermaken. Tickets en accommodatie zijn eenvoudig los te boeken, maar er zijn ook voordelige pakketreizen te vinden. Met de metro ontdek je vervolgens de stad ter plekke het beste.


Vliegtijd: 8 uur en 10 minuten
Beste reistijd: lente en herfst
Visum nodig: Geldige ESTA is vereist
Krijg een gratis 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Klinkt als een toffe wijk! Rondsnuffelen op markten is sowieso een heerlijke manier om je tijd te besteden <3 Wat heb jij trouwens ongelooflijk veel gezien en gedaan tijdens je verblijf in New York! Nog wel geslapen? ;)

Het is zeker een geweldige wijk! Ik ben 9 dagen in New York geweest dus dan kan je ook best wat zien. Maar daarentegen heb ik echt rustig aan gedaan: Uptown (upper west en upper east) heb ik namelijk helemaal niet bezocht. Wat dat betreft dus eigenlijk best weinig gezien.

Hey, wat tof! Ik ben waarschijnlijk binnenkort weer even in New York en ik zat net al te denken dat het leuk is om eens wat andere wijken te gaan verkennen. Vooralsnog alleen maar Manhattan en Brooklyn bezocht. Dank voor de tip!

Wat leuk dat je weer naar New York gaat! Echt een geweldige stad! Klein detail: Williamsburg is wel een onderdeel van Brooklyn (maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er al geweest bent). Geniet ervan!

Het lijkt me een van de leukste wijken van New York :) tof fotoverslag!

Bedankt! Ja het is echt een toffe wijk, niet zo chaotisch, veel jonge, hippe mensen en hele artistieke zaakjes!

Klinkt goed dat gaan we morgen eens verkennen!

Superleuk! Heel veel plezier in Williamsburg!

Leave a Comment