Goedkope vakantie boeken? 10 tips voor een voordelige reis

goedkope vakantie tips
goedkope vakantie tips

We willen het allemaal: een heerlijke vakantie boeken, maar dan wel het liefst zo goedkoop mogelijk. Een reis naar het buitenland kan namelijk behoorlijk prijzig zijn en ook op plaats van bestemming kunnen de kosten oplopen. Gelukkig zijn er tal van slimme manieren en trucjes om geld te besparen tijdens het boeken. Maar wat zijn nou de beste tips voor het boeken van een goedkope vakantie? Je leest het in dit artikel.

1. Kies een goedkope bestemming

Het is een inkoppertje, maar dé tip voor een goedkope vakantie is het boeken van een reis naar een goedkope bestemming. En nu gaan we niet flauw doen door te zeggen dat je een vakantie in Nederland moet plannen, maar binnen jouw wensen zijn er vast en zeker verschillen.

Er zijn ontzettend veel prachtige bestemmingen waar het prijspeil erg laag ligt. Wil je op stedentrip? Stedentrips naar het oosten of zuiden van Europa zijn vaak een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld naar Scandinavië. Wil je naar een verre bestemming, dan zijn landen in Zuidoost-Azië of Midden-Amerika vaak ontzettend voordelig als het gaat om accommodaties, activiteiten, lokaal vervoer en eten.

2. Vroeg plannen

Een van de oudste, maar meest effectieve bespaartips is je vakantie zo vroeg mogelijk plannen. Door je vakantie ruim van tevoren te boeken, kun je profiteren van goedkopere vliegtickets en vroegboekkortingen op bijvoorbeeld pakketreizen van de bekende reisorganisaties. Vooral als je in het hoogseizoen op vakantie wilt kan dit uitmaken. Let wel op: de vroegboekkortingen zijn vooral in jouw voordeel als je een specifieke bestemming op het oog hebt. Maakt het je niet uit waar je heen gaat, dan is tip 2 wat voor jou.

3. Boek je vakantie last minute

Als je flexibel bent en niet gebonden bent aan specifieke datum en bestemming, overweeg dan last minute deals. Reisorganisaties bieden reizen die ze nog niet verkocht hebben, dan extra voordelig aan. Vaak ligt de vertrekdatum dan binnen de 3 weken, dus als je in bent voor een spontane reis is dit ontzettend leuk. Ook hotelkamers zijn last minute vaak wat goedkoper. Vliegtickets kun je het beste zo vroeg mogelijk boeken, dus wacht daar zelf niet te lang mee.

4. Flexibele reisdatums

Flexibiliteit loont enorm als het gaat het boeken van een goedkope vakantie. Ben je flexibel wat betreft de reisdatum? Dan werkt dat zeker in jouw voordeel. Prijzen voor vluchten, accommodaties en pakketreizen variëren namelijk vaak, afhankelijk van de dag van de week en het seizoen. Zo zijn hotelovernachtingen in steden in het weekend vaak duurder, omdat veel mensen in het weekend op stedentrip gaan. Overweeg flexibel te zijn en te spelen met je vertrek- en terugdatum om de beste deals te vinden.

5. Vergelijk prijzen

Nog zo’n handige tip: gebruik bij het boeken van jouw goedkope vakantie online vergelijkingstools om prijzen van vluchten, hotels en autoverhuur te vergelijken. Populaire platforms zoals Skyscanner en Tripadvisor kunnen je helpen de beste deals van dat moment te vinden. Je kunt daarbij ook handig switchen tussen datums, om te zien of een dag of week eerder of later boeken bijvoorbeeld veel uitmaakt qua kosten. Wie weet bespaar je zo een paar tientjes op het boeken van jouw goedkope vakantie.

goedkoop op vakantie tips

6. Boek pakketreizen

Ben jij iemand die vluchten en accommodaties graag los boekt? Soms kunnen pakketreizen juist goedkoper uitvallen dan afzonderlijke boekingen voor vluchten en accommodaties. Dit geldt bijvoorbeeld voor strandvakanties naar de populaire zonbestemmingen, maar ook voor stedentrips en rondreizen. De hoogte van je besparing kan echt snel oplopen als je een beetje geluk hebt. 

7. Koop vliegtickets met een VPN

Een slimme truc om mogelijk geld te besparen op vliegtickets is het gebruik van een VPN. Door je locatie te wijzigen met een VPN, kun je toegang krijgen tot prijzen die mogelijk lager zijn in andere regio’s. Experimenteer met verschillende virtuele locaties en vergelijk de tarieven voor de beste deals. Check hier als je meer te weten wil komen over deze manier om geld te besparen. 

8. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s

Loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen, hotels en creditcardmaatschappijen kunnen resulteren in aanzienlijke kortingen of gratis upgrades. Via die programma’s verzamel je punten en miles voor toekomstige reizen. Dit is vooral handig voor mensen die vaak reizen, omdat je per jaar aan een bepaald aantal punten of miles moet komen om er ook echt gebruikt van te kunnen maken. Is dat je gelukt, dan kun je echt ontzettend goedkoop reizen en zo nu en dan zowat gratis naar de andere kant van de wereld vliegen.

9. Bespaar op eten

Eten is iets wat je de hele dag door doet, dus vaak is dit een grote kostenpost op reis. Eten op toeristische locaties kan duur zijn, maar dit hoeft absoluut niet. Afhankelijk van de bestemming kun je namelijk geld besparen door zelf te koken, een lokale markt te bezoeken of lekker te gaan picknicken. Uiteraard is het bezoeken van een lokaal restaurantje in werelddelen zoals Azië en Afrika vaak voordeliger dan een restaurant met de westerse keuken. Welk land dan ook: besparen op eten kan je vaak ontzettend veel geld besparen.

10. Slow travel

Een geweldige tip om geld te besparen op reis is langzaam reizen, of slow travel. Je neemt dan als het ware meer tijd om een bestemming te zien. Dit kan bij een rondreis betekenen dat je in hetzelfde aantal dagen, minder bestemmingen aandoet. Prop bij een rondreis dus geen twee landen in vier weken, maar kies één land.

Wanneer je minder bestemmingen bezoekt, hoef je je minder vaak te verplaatsen. Je spaart geld uit aan vervoer te plekke. Maar dit kan ook inhouden dat je minder activeiten en bezienswaardigheden afvinkt en meer geniet van de dingen die je wél doet. Bijkomend voordeel: je leert het land stukken beter kennen omdat je de tijd neemt om een band op te bouwen met de lokale bevolking en het is een manier van duurzaam reizen.

Meer lezen? Dit vind je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!