Duurzaam reizen: tips om verantwoord de wereld te ontdekken

duurzaam reizen
duurzaam reizen

De wereld verkennen is één van de meest verrijkende ervaringen die iemand kan hebben. Het kan je helpen om je horizon te verbreden, nieuwe culturen te ontdekken, te leren van de mensen om je heen en nieuwe connecties aan te gaan. Steeds meer mensen kiezen er echter voor om op een verantwoorde manier te reizen. Maar hoe doe je dit? Om je hierbij te helpen hebben we een paar handige tips voor duurzaam reizen je op een rijtje gezet.

1. Duurzaam vervoer

Eén van de meest vervuilende aspecten van reizen is het transport. Kies daarom voor duurzame vervoermiddelen als je op reis gaat. De meest duurzame manier van reizen is reizen met de trein. Treinreizen worden steeds populairder. Denk aan een gave stedentrip of mooie treinrondreis binnen Europa. Of ga op pad met de bus of (elektrische) auto.

Maak je een vliegreis naar een verre bestemming en moet je in dat land veel reizen? Probeer in ieder geval op bestemming binnenlandse vluchten te mijden. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer, zoals de trein.

Ook het vervoer naar Schiphol kun je zo duurzaam mogelijk maken. Kies voor de trein. Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat je ’s nachts reist? Dan is het duurzamer om zelf met de auto te gaan en bij de luchthaven te parkeren, dan dat iemand je wegbrengt en ophaalt. In het laatste geval maak je de rit namelijk twee keer. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk bij Schiphol of bij vliegveld eindhoven parkeren.

2. Vermijd plastic en verminder afval

We kennen allemaal de vreselijke video’s van stranden vol afval en zeedieren zoals schildpadden tussen de plastic afval zwemmen. Plastic afval is een van de grootste bedreigingen voor onze planeet. Vooral in bepaalde delen van de wereld, bijvoorbeeld Azië, is dit een enorm groot probleem.

Duurzaam reizen begint bij jezelf. Probeer daarom het gebruik van plastic te vermijden. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van plastic flessen, tasjes en rietjes. Neem in plaats daarvan je eigen herbruikbare waterfles, stoffen, canvas tassen en rietje mee. Scheid je afval en gooi het op de juiste manier weg. Ook als je op reis bent is dit van groot belang. Laat natuurlijk ook geen afval achter in de natuur. 

plastic verminderen

3. Eet lokaal en biologisch

Een andere goede tip voor duurzaam reizen is het eten van lokaal en biologisch voedsel. Door dit te doen, steun je de lokale economie en verklein je de ecologische voetafdruk. Kies vooral voor lokaal gerunde restaurants in plaats van eten bij grotere, internationale ketens. Zo weet je zeker dat jouw geld goed terecht komt.

Probeer vooral ook vegetarische of veganistische opties te kiezen om de impact op het milieu te verminderen. De vlees- en zuivelindustrie is namelijk een van de meest schadelijke industrieën ter wereld. Zo kun je niet alleen genieten van gezonde, lokale lekkernijen, maar draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. 

4. Kies voor duurzame accommodaties

Kies voor duurzame accommodaties, zoals kamperen, glamping, eco-lodges of hotels die zich inzetten voor duurzaamheid. Vermijd grote, internationale hotelketens die vaak niet duurzaam zijn en de lokale economie niet ondersteunen. Je kunt bij diverse grote boekingsites al selecteren op accommodaties met een duurzaamheidslabel, bijvoorbeeld bij Booking.com.

5. Kies voor duurzame activiteiten

Een andere manier van duurzaam reizen is het kiezen van duurzame activiteiten. Een laagdrempelige manier van duurzame activiteiten kiezen, is excursies te vermijden die schadelijk zijn voor het milieu. Denk aan een vervuilende cruise, quadrijden, sneeuwscooteren of jetskiën. Activiteiten die niet schadelijk zijn, zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen, kajakken, surfen en skiën.

Wil je een stapje meer? In veel landen worden evenementen en activiteiten georganiseerd waarbij er wordt ingezet op een beter milieu. Zo zijn er speciale beach clean ups of kun je vrijwilligerswerk doen op ecologisch vlak.

wandelen

6. Compenseer je CO2-uitstoot

Compenseer je CO2-uitstoot door bijvoorbeeld te investeren in duurzame energieprojecten of door het planten van bomen. Dit helpt de impact van je reis op het milieu te verminderen. Bij veel vliegmaatschappijen en reisorganisaties is het al mogelijk om tijdens de boeking de optie ‘compenseer mijn reis’ aan te vinden. Dit kost jou een klein beetje extra, maar daarmee draag je wel een steentje bij.

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment