Creditcard op reis: 6 redenen waarom deze onmisbaar is!

  • Home
  • Backpacken
  • Creditcard op reis: 6 redenen waarom deze onmisbaar is!
creditcard op reis

creditcard op reis

Reizen heeft mij veel geleerd. Één van die levenslessen vertelde me dat een creditcard op reis onmisbaar is. Of het nu gaat om een avontuurlijke road trip door Europa, een stedentrip New York, backpacken in Zuidoost-Azië of een nachtje in een super-de-luxe hotel: een creditcard komt altijd van pas en is soms zelfs onmisbaar. Ik geef je zes redenen waarom een creditcard op reis onmisbaar is!

#1 Een creditcard op reis is must bij het boeken van dat droomticket

Een creditcard is een must bij het boeken van vliegtickets. Hoewel iDEAL en Paypal steeds populairder worden zijn er nog steeds genoeg vliegticketaanbieders en vliegmaatschappijen die alleen de creditcard als betaalmethode accepteren. Dit geldt vooral bij binnenlandse vluchten in verre bestemmingen. In het verleden wilde ik nog wel eens aankloppen bij mijn familieleden, maar toen een boeking niet bevestigd werd omdat mijn achternaam niet overeen kwam met de achternaam van de creditcardhouder, zat ik toch wel even flink in de stress. Een creditcard op reis is dus zeker geen overbodige luxe bij het boeken van tickets.

#2 Voor het boeken van dat luxe hotelletje

Loop je een simpel hostel hostel of hotel op de bonnefooi binnen, dan kun je vaak gewoon contact betalen. Mocht je wat meer luxe willen en een paar nachtjes in een luxe resort willen slapen, dan kan een creditcard in sommige gevallen de enige manier van betalen zijn. Ook is een creditcard handig en soms zelfs onmisbaar voor boekingen vooraf. Tijdens mijn laatste reis boekte ik de accommodaties van te voren via Booking.com en via die website is een creditcard in veel gevallen nodig ter bevestiging van je reservering. Of je nou op de bonnefooi reist of niet, een creditcard op reis komt erg van pas bij het regelen van dat fijne bed!

#3 Voor die avontuurlijke road trip

Ben je van plan om een avontuurlijke road trip te maken met een huurauto? Dat moet je zeker doen, maar onthoud wel dat het huren van een auto bijna onmogelijk is zonder creditcard. Een creditcard is namelijk nodig voor de borg, het eigen risico, het innen van eventuele verkeersboetes en het verhalen van eventuele schade. Vaak wordt het bij het afhalen van de auto borg van je creditcard ingehouden. Deze krijg je weer terug als de auto teruggebracht is. Zo hebben ze meteen jouw gegevens als er weken later nog een boete binnenkomt. Een creditcard op reis is dus essentieel bij het huren van een auto.

#4 Voor het kopen van een visum

Soms heb je een visum of een ander soort toestemming nodig om een land binnen te komen. In veel gevallen koop je deze met contact geld aan de grens, maar soms is dat niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een ESTA voor Amerika of een ETA voor Canada. Een ESTA of ETA heb je niet alleen nodig voor een reis door de VS of Canada, maar ook als je deze twee landen als tussenstop gebruikt naar bijvoorbeeld Latijns-Amerika. Ook voor mijn reis naar Myanmar had ik een creditcard nodig om een letter of approval aan te schaffen.

#5 Wanneer je pinpas niet werkt

Misschien wel de belangrijkste reden waarom ik een creditcard hebt is dat deze enorm handig kan zijn in ‘noodgevallen’. Tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië was ik verbaasd hoe makkelijk het was om met mijn maestro pinpas aan geld te komen. Toch is het mij een paar keer overkomen dat een geldautomaat mijn pinpas niet accepteerde en dan is heel fijn om een creditcard als back-up te hebben. In Nicaragua bijvoorbeeld merkte ik juist dat maestro veel minder populair was: in sommige plaatsen kon ik écht alleen maar met Visa- of mastercard geld uit de muur halen, en dit schijnt in Midden-Amerika vaker voor te komen.

Tip: Gebruik je creditcard altijd als back-up, want pinnen met een normale pinpas is meestal goedkoper. Bekijk voordat je op reis gaat even wat de tarieven van je verschillende passen zijn.

#6 Wanneer je de boel niet vertrouwd

Van deze laatste reden was ik me niet bewust, totdat ik het zelf had ondervonden. Tijdens mijn reis door Mexico pinde ik in 90% van de gevallen altijd met mijn pinpas. Af en toe werkte deze niet en gebruikte ik mijn creditcard. Maar goed ook, want tijdens één van de keren dat ik mijn creditcard had gebruikt ben ik voor maar liefst 2500,- euro geskimd. Gelukkig ben je bij een creditcardmaatschappij altijd stukken beter verzekerd dan bij een bank. Ik kreeg mijn geld dus moeiteloos terug. Had ik die keer dus mijn pinpas van de Rabobank gebruikt, dan had ik mijn geld misschien nooit meer teruggezien. Vertrouw je de boel niet, ziet de geldautomaat er onbetrouwbaar uit (bijvoorbeeld niet bij een bank) dan is een creditcard dus altijd net iets veiliger dan pinnen met je pinpas.

De beste creditcard voor op reis

Voordat ik een creditcard had aangeschaft moest ik toch wel even een drempel over. Ik was jong en vond het vooral maar een gedoe. Is backpacken met creditcard wel noodzakelijk? Een creditcard is natuurlijk niet gratis en verdiende ik überhaupt wel genoeg om een creditcard  te kunnen aanvragen? Gelukkig zijn er creditcards in alle soorten en maten. Ik geef je twee goede opties:

  • De ANWB Visa Creditcard: Deze creditcard is perfect voor studenten, want deze mag je zelfs aanschaffen als je een bijbaan hebt. De card is het eerste jaar helemaal gratis en kost daarna slechts 12,- euro per jaar.
  • De Visa World Card van ICS: ICS is de grootste Nederlandse Creditcardmaatschappij. Deze creditcard gebruik ik al karen met plezier. De card is tijdens mijn reizen nog nooit ergens geweigerd en toen ik geskimd was, had ik binnen no-time mijn geld (2.500,- euro!) terug.

Heb je eenmaal een creditcard aangeschaft, dan levert deze naast alle gemakken op reis ook nog fijne extra’s op, zoals een verzekering voor online aankopen en kortingsacties. Handig!

Gebruik jij een creditcard op reis?

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Blog Comments

Vooral punt vijf voor mij. ING heeft me al meerdere keren geblokkeerd helaas… Is nogal stressvol op reis.

Jeetje, dat is vervelend zeg! Dan is een creditcard inderdaad heel erg handig!

Ik denk erover een prepaid creditcard mee te nemen. Wat denken jullie hierover?

Een prepaid creditcard is zeker het overwegen waard. De kaart is wat laagdrempeliger dan een gewone creditcard. Toch heb ik ook gelezen dat een prepaid card in sommige gevallen geweigerd word, dus lees je goed in. Zelf zou ik altijd kiezen voor een gewone creditcard omdat je dan weet dat alles goed zit.

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!