Airbnb servicekosten terugvragen? Zo werkt het!

airbnb servicekosten terugvragen

Airbnb is een geweldig platform voor het boeken van accommodaties wereldwijd. Je vindt er de allerleukste B&B’s, vakantiehuizen, appartementen en unieke slaapplekken waar ook ter wereld voor elk budget. Daarom maken veel reizigers, waarschijnlijk jij ook, regelmatig gebruik van Airbnb. Waar wist je dat je al die tijd teveel hebt betaald en dat je de Airbnb servicekosten kunt terugvragen? Hier lees je er alles over!

Wat zijn Airbnb servicekosten?

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn Airbnb servicekosten eigenlijk? Net als veel bedrijven heeft Airbnb servicekosten in het leven geroepen. Airbnb zegt deze servicekosten in rekening te brengen zodat ze het platform draaiende kunnen houden. Maar de term leidt wel een beetje af van wat het echt is, namelijk voornamelijk de bemiddelingsfee voor henzelf. Het is hun verdienmodel.

Waarom mag jij Airbnb servicekosten terugvragen?

Die servicekosten klinken natuurlijk meer dan logisch. Waarom willen wij deze Airbnb servicekosten dan zo graag terugvragen? Dat zit zo. Wat veel mensen niet weten, is dat Airbnb een dubbele fee rekent. Niet alleen jij als huurder betaalt servicekosten aan Airbnb. Ook de verhuurder betaalt deze kosten. Volgens 7:417 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek is het rekenen van dubbele kosten bij woninghuur echter verboden. Daarom is er een rechtszaak tegen Airbnb aangespannen. Op 9 maart 2020 heeft rechtbank Amsterdam geoordeeld dat Airbnb onder deze regeling valt en dus al die tijd in strijd met de Nederlandse wet handelt. De servicekosten die wij als Nederlanders de afgelopen jaren hebben betaald voor het boeken van een accommodatie zijn dus onterecht. Hier lees je de uitspraak terug.

Kosten terugvragen via een claimbureau

De uitspraak van de rechtbank kreeg veel aandacht in de media. Daardoor ontstonden er diverse claimbureaus die het indienen van een claim stukken makkelijker maakten. Tienduizenden mensen hebben inmiddels een claim ingediend voor het terugvorderen van de servicekosten. Het inschakelen van een claimbureau bespaart je veel werk, want het is nogal een gedoe om Airbnb zelf te bereiken en zelf een officiële claim op te stellen. Mensen die dit wel doen, worden massaal genegeerd of krijgen een standaard mail terug waarin Airbnb zegt niet op de claim in te gaan.

Claimbureaus nemen al jouw werk uit handen. Zij hebben juristen in dienst die beschikken over de juiste kennis om van een claim een succes te maken. Zelf heb ik gebruik gemaakt van servicekostenterug.nl, onderdeel van De Procedeerwinkel. Zij hebben advocaat mr. Adriaan de Gier ingeschakeld. De Gier is onder andere bekend van de bekende Fortis claim die succesvol is verlopen.

Airbnb servicekosten terugvragen: een stappenplan!

Wil jij graag weten hoeveel Airbnb servicekosten je hebt gemaakt en wil je deze terugvragen? Volg dan dit stappenplan!

  1. Log in op Airbnb en ga naar via het menu rechtsboven naar ‘Reizen’. Hier vind je al jouw afgeronde, aankomende en geannuleerde reizen.
  2. Klik op ‘afgeronde reizen’ en ‘aankomende reizen’. Hier vind je een overzicht alle reizen die jij ooit met Airbnb hebt gemaakt en de toekomstige reizen die je al geboekt (en betaald hebt). Heb je ooit een reis geannuleerd maar wel betaald (en dus geen restitutie ontvangen?) ook die facturen mag je meenemen.
  3. Klik één voor één op de afzonderlijke reizen en klik vervolgens op ‘details weergeven’. Hier vind je diverse gegevens over je reis. Ook kun je hier jouw factuur of betalingsbevestiging terugvinden.
  4. Download de factuur. Herhaal stap 3 en 4 voor elke reis en sla alle facturen netjes op.
servicekosten airbnb terugvragen hoe
Onder ‘Reizen’ vind je een overzicht van alle voltooide, aankomende en geannuleerde reizen.
rechtszaak airbnb servicekosten
Download de factuur of betalingsbevestiging waar de servicekosten te zien zijn.

Zo dien je een claim in

Nu je al jouw onterecht betaalde Airbnb servicekosten hebt verzameld, kan het terugvragen beginnen. Zoals aangegeven gaat dit het makkelijkst bij een claimbureau zoals servicekostenterug.nl. Start je claim hier, upload alle facturen, vul enkele persoonlijke gegevens en that’s it! Het bureau neemt vervolgens alle lastige stappen van je over en gaat voor je aan de slag om de servicekosten terug te krijgen. Het inschakelen van een claimbureau kost je vooraf helemaal niets. Slagen ze erin jouw servicekosten terug te krijgen, dan houden zij 25% van het bedrag. De rest krijg jij op je rekening gestort. Een fijn extra zakcentje voor jouw volgende reis! Lukt het ze uiteindelijk niet, dan kost het je helemaal niets.

Waarom nu al een claim indienen terwijl de rechtszaak tegen Airbnb nog loopt?

Airbnb heeft aangegeven in beroep te gaan. In dit nieuwsbericht van de NOS lees je er meer over. Waarom zou je nu al een claim indienen, terwijl de uitspraak nog niet duidelijk is? De rechter heeft bepaald dat de servicekosten van Airbnb kunnen verjaren. Het is dus erg belangrijk zo snel mogelijk een claim in te dienen en een zaak te beginnen, om het verjaren van jouw betaalde servicekosten te voorkomen. Het zou zonde zijn als je door verjaring tientallen of honderden euro’s misloopt! De rechter heeft een verjaringstermijn van 3 jaar genoemd, maar veel claimbureaus nemen facturen tot 5 jaar terug aan, omdat ze denken dat het termijn zal worden verruimd. Start dus nu meteen een claim om geen geld mis te lopen.

Op zoek naar meer tips over reiskosten en budget? Deze blogs vind je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!