Goedkoop backpacken: Besparen tijdens het reizen doe je zo!

geld besparen op reis

Backpackers zijn meesters in het besparen van geld tijdens hun reis, maar toch wordt gemak en comfort steeds belangrijker. Backpacken is uit, flashpacken is in. Heb je weinig geld te besteden en wil je goedkoop backpacken? Met deze handige tips en tricks voor besparen tijdens je reis lopen de kosten van jouw backpackavontuur niet uit de hand!

1. Reis langzaam

Hoe langer je op één plek blijft, hoe lager je dagbudget zal zijn. Mijn eerste tip luidt dus: reis langzaam! Welke reden zit hier achter? Ten eerste kost het altijd geld om jezelf te verplaatsen met bus, trein, vliegtuig of noem het maar op. Hoe meer verplaatsingen in een bepaalde tijd, hoe hoger je gemiddelde dagbesteding is. Ten tweede zorgt een langer verblijf ervoor dat je je geplande activiteiten en excursies over meer dagen kan verspreiden, waardoor de uitgaven die je daaraan besteed ook over meer dagen verspreid. Je dagen zijn minder volgepland en een gemiddeld dagbudget is dus stukken lager. Heb je veel tijd, dan zal je ook sneller een goedkope nachttrein nemen dan een snelle, maar prijzige vlucht. Al met al is langzaam reizen dus key voor goedkoop backpacken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon veel leuker, dus win-win!

2. Go local: eten en drinken

Heel fijn hoor dat dat de avocado toast, hippe smoothie bowls en smeuige pizza over de hele wereld in opkomst is, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Wil je geld besparen tijdens het backpacken, dan kan je beter kiezen voor de lokale keuken. En kies dan niet de fancy restaurants, maar de de eenvoudige, kleine restaurantjes en straatstalletjes met plastic tuinstoelen en een wc-rol op tafel als servet. Vaak zul je je verbazen over hoe lekker het eten hier is! En neem ook vooral je eigen drinken mee, want dat vinden ze helemaal niet erg.
Zelf boodschappen doen en koken is natuurlijk ook een erg goedkope optie. In veel hostels vind je tegenwoordig een gemeenschappelijke keuken.
goedkoop backpacken azie

3. Go local: vervoer

Tijdens je reis heb je vaak de keuze uit verschillende soorten vervoer, met allen een verschillend prijskaartje:  In veel backpacklanden kan je gemakkelijk van a naar b door middel van luxere toeristenbussen en minivans. Tickets daarvoor worden veelvuldig aangeboden door hostels en tourbureaus. Het lokale, openbare vervoer is in de meeste gevallen echter een stuk goedkoper en dus dé manier om de kosten laag te houden! Let echter wel even op de reisduur, veiligheid, comfort en prijs: gun jezelf af en toe wat meer luxe om gevaarlijke of urenlange busreizen wat aangenamer te maken.

Reizen met het lokale vervoer is vaak een geweldige ervaring, maar ietwat oncomfortabel. Lees hier hoe je je reis wat aangenamer kunt maken.
besparen tijdens backpacken tips

4. Goedkoop overnachten tijdens het backpacken

Ben je echt een diehard backpacker en moneysaver, kies dan voor kamperen, couchsurfen of slapen in een hangmat. Voor degenen die gewoon in een hostel, hotel of guesthouse willen verblijven geef ik de tip mee om een accommodatie te kiezen die gerund wordt door locals. Kleine guesthouses, bij de eigenaar aan huis en geen grote hotelketens dus! De ultieme tip om geld te besparen op je accommodatie is om deze op de bonnefooi te zoeken, en niet van te voren te boeken. Dit scheelt gemakkelijk zo’n 30% tot 40% van de prijs. Kijk altijd verder dan de accommodaties die genoemd zijn in Lonely Planet of op sites zoals Booking.com en AirbnB. Er zijn meer dan genoeg goede adresjes zonder vermelding op een boekingssite. Een andere goedkope en gave manier van overnachten is een homestay; kijk vóór of tijdens je reis naar de mogelijkheden.
afdingen tijdens backpacken

5. Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Samen reizen is altijd leuker, maar ook goedkoper. In Zuidoost-Azië bijvoorbeeld is een tweepersoonskamer in verhouding veel goedkoper dan een eenpersoonskamer, maar ook goedkoper dan twee losse dormbedden! Als je geen reismaatje hebt, probeer die dan te vinden. In Midden-Amerika heb ik ervaren dat activiteiten zoals snorkelen of jungletochten niet per persoon, maar per groep gerekend wordt. Het is dus fijn om even rond te vragen of er iemand is die dezelfde plannen heeft als jij. Ook kostenbesparend: het delen van een taxi of tuktuk.
klein budget backpacken tips

6.  Goedkoop backpacken? Afdingen en vergelijken is een must

Vergelijk, vergelijk, vergelijk! Tourtjes, restaurants, flessen water, hostels. Kijk in de supermarkt iets verder dan je neus lang is, loop een blokje om voor een goedkopere Thaise curry en ga drie verschillende hostels af in plaats de eerste de beste te kiezen. Verzamel informatie in bij tourbureau A en vraag bij buurman B of hij de tour voor een paar euro goedkoper kan aanbieden. Ook afdingen kan vele euro’s besparen. Afdingen is niet gebruikelijk in alle landen maar vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika is gebruikelijk. Vooral op toeristische bestemmingen is afdingen iets wat er gewoon bijhoort en wat locals ook incalculeren. Doe het  niet alleen op souvenirs maar ook op eten en drinken dat op lokale markten gekocht wordt, op taxiritjes en op accommodatie. De meeste centen verdien je echter door het afdingen op tours en excursies.
tips voor goedkoop backpacken

Met deze tips voor goedkoop backpacken kan het niet anders dan dat optimaal van je budget gebruik maakt. Fijne bijkomstigheid: veel van deze manieren van reizen zijn ook nog eens super leuk! Ik vind het geweldig bij een lokaal eettentje te eten of in een gammele bus te zitten. Zo ervaar je het land op zijn best! En langzaam reizen is sowieso mijn nummer één regel tijdens het backpacken: sta af en toe stil, neem alles in je op en GENIET!
Tip: Benieuwd naar wat ik in Zuidoost-Azië heb uitgegeven? Lees dan het artikel ‘Wat kost een half jaar backpacken in Zuidoost-Azië?’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 gedachten over “Goedkoop backpacken: Besparen tijdens het reizen doe je zo!”