Wat kost een half jaar backpacken in Zuidoost-Azië?

  • Home
  • Azië
  • Wat kost een half jaar backpacken in Zuidoost-Azië?
trekking chiang mai
kosten backpacken zuidoost azie

Wat kost een half jaar backpacken in Zuidoost-Azië? Dat was verreweg de meest gestelde vraag na mijn twee lange reizen door deze fantastische bestemming. Een inschatting maken kan nogal lastig zijn, maar gelukkig zijn er veel handvatten om jouw budget voor Zuidoost-Azië te bepalen. Wist je dat de meeste landen in Azië behoren tot de goedkoopste backpack bestemmingen ter wereld? In dit uitgebreide overzicht vertel ik je wat backpacken in Azië kost. 

Wat kost backpacken in Zuidoost-Azië?

De onderstaande tabel geeft alle kosten met betrekking van mijn reis weer. Ik maak hierbij onderscheid in de volgende categorieën:

Reisuitrusting

Met reisuitrusting bedoel ik alle praktische producten die je nodig hebt om op reis te gaan. Wanneer je voor het eerst reist is de backpack waarschijnlijk de duurste uitgave. Hou er ook rekening mee dat de kleine dingen bij elkaar veel kunnen kosten: poncho, dagrugzak, zakmes, reishanddoeken, reisgids, wandelschoenen, specifieke kleding, aanschaf van een creditcard, etc. Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Mijn backpack heb ik gekocht bij Perry Sport en is van het huismerk Wildebeast, type Sessami. De inhoud is 50+10 liter. Deze backpack was op dat moment de goedkoopste: tijdens een actie heb ik er 90,- euro voor betaald. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal maar ik heb nu, 3 jaar later, nog steeds plezier van deze backpack.

Gezondheid

Voor elke reis is het noodzakelijk om een reisapotheek samen te stellen. Wat daar in zit hangt af van hoelang je reist en waar je naartoe gaat. In veel gevallen brengt de reis ook de nodige vaccinaties met zich mee. Deze zijn vaak prijzig, maar als je een goede aanvullende zorgverzekering hebt kun je de kosten beperkt houden.

Voor een reis naar Zuidoost-Azië heb je diverse vaccinaties nodig. namelijk DTP, Hepatitis A + B en Buiktyfus. In sommige gevallen worden vaccinaties tegen rabiës aangeraden. Ik had er voor gekozen om deze vaccinatie te nemen. Tegenwoordig wordt er zo nu en dan ook gevaccineerd voor Japanse Encefalitis Je hebt daarnaast een cholerastempel nodig. Denk ook aan malariamaatregelen, zoals een geïmpregneerde klamboe, malariapillen en DEET.

Vliegticket

Het vliegticket is een grote uitgave, maar ook een uitgave waar je veel op kunt besparen. Dit is zeker het geval wanneer je flexibel bent qua datum én wanneer je aanbiedingen in de gaten houdt. Het beste is om zo vroeg mogelijk te speuren naar het juiste ticket. Wanneer je naar Zuidoost-Azië gaat is vliegen naar Bangkok vaak de goedkoopste optie. Vliegmaatschappijen zoals Aeroflot, Turkish Airlines, Egyptair, Emirates en Eva Air staan bekend om hun goedkope prijzen. Bekijk de prijzen op een vergelijkingssite zoals Budgetair.nl en kies de voordeligste optie!

Visum

De kosten van het visum staat in de meeste gevallen vast. Dit zorgt ervoor dat dit een kostenpost is die ruim van te voren in te schatten is, ongeacht of je het visum in Nederland, of in het buitenland aanschaft. In Zuidoost-Azië heb je voor bijna elk land een visum nodig, dus houdt hier rekening mee.

Kosten in Azië

Hieronder vallen alle kosten die ik gemaakt heb tijdens mijn reis exclusief visumkosten. Ik had hierbij verschillende subcategorieën kunnen onderscheiden (zoals eten & drinken, onderdak, vervoer, activiteiten, etc) maar ik had simpelweg geen behoefte om daar een half jaar mee bezig te zijn. Subcategorieën of niet: uiteindelijk komt iedereen toch op een dag-, week- en maandgemiddelde uit en dát is juist zo interessant om te weten. Onder de tabel lees je meer over mijn uitgavenpatroon en gemiddelde budget.

[table id=1 /]

Kosten in Azië: mijn gemiddelde budget

Ik bezocht Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Maleisië, Maleisisch Borneo en Singapore. Een simpele rekensom laat het volgende zien:

  • Maandbudget (op basis van 6 maanden): 598,65 euro
  • Weekbudget (op basis van 26,5 week): 135,55 euro
  • Dagbudget (op basis van 185 dagen): 19,42 euro

Zelf hield ik tijdens het reizen altijd een dagbudget van 15,00 euro voor ogen, wat de eerste drie maanden (Thailand, Laos en Vietnam) ook realistisch bleek te zijn. We wisten echter dat we uiteindelijk hoger uit zouden komen omdat we de eilanden in het verschiet hadden. Daarnaast wilden we onze PADI halen en wisten we dat onze verblijf in Maleisisch Borneo wat duurder zou zijn. De kosten zouden dus wat gaan oplopen.

Kanttekening

  • Een belangrijke kanttekening bij mijn kostenoverzicht is dat de bedragen dan wel gebaseerd zijn op één persoon, maar ik samen met mijn vriend gereisd heb. Als je met zijn tweeën reist is dat meestal een stukje voordeliger. Mocht je alleen gaan reizen, reken er dan op dat je ter plekke meer zal uitgeven.
  • De reis vond plaats in 2011. In de tussentijd prijsstijging plaats, met name wat betreft accommodaties. De gemiddelde prijzen voor eten, vervoer en activiteiten ter plekke zijn nagenoeg gelijk gebleven.

backpacken zuidoost-azieUitgavenpatroon

Dit kostenplaatje is natuurlijk niet per se representatief voor wat een half jaar Zuidoost-Azië zou moeten kosten. De kosten verschillen per persoon en hangen van veel factoren af, zoals welke landen je bezoekt, in welk tempo je reist, wat je wensen zijn qua huisvesting en eten en de hoeveelheid ‘bijzondere’ uitgaven zoals duiken, skydiven, binnenlandse vluchten, enzovoorts. Ik probeer kort te schetsen hoe ik gereisd heb:

Wat kost een hotel of hostel in Zuidoost-Azië?


Ik heb voornamelijk overnacht in de goedkoopste tweepersoonskamers van hostels en guesthouses. We kozen altijd voor een kamer met ventilator en nooit voor airconditioning. Dit was in de meeste gevallen ook goed te doen. Meestal hadden we een eigen badkamer. Soms met warm water, soms niet. De prijzen van onze hostels varieerden van 3,75 euro voor een kamer (dus nog geen 2 euro per persoon per nacht) tot 15 euro voor een twee-persoonsbungalow op het eiland Perhentian Besar (Maleisië). Meestal kostten onze kamers tussen 6 en de 8 euro. Wij hebben in die zes maanden overigens geen enkele keer iets van te voren geboekt, los van de eerste nachten in Bangkok. Op de bonnefooi op zoek gaan naar een slaapplek kost misschien iets meer moeite, maar je krijgt de beste prijs. Daarnaast staan de goedkoopste (en vaak het minst commerciële) adresjes niet op boekingwebsites zoals Booking.com.

overnachten in Zuidoost-Azië

eten & drinken:
We aten erg basic. We dronken voornamelijk water en we namen onze eigen drankjes mee als we naar restaurants gingen. Vaak aten we lokale gerechten, bij goedkope restaurantjes en eetstalletjes op straat. Alcohol dronken we niet vaak, maar wel in Bangkok en op de Thaise eilanden. Dat kochten we dan in de supermarkt en maakten er zelf buckets van. Aangezien ik 9 kilo was afgevallen en mijn vriend 7 kilo, blijkt het dat we misschien íets te weinig gegeten hebben. ;)

Vervoer:
Reizen gebeurde in de meeste gevallen met de lokale bus. Dit is de goedkoopste manier van reizen in Zuidoost-Azië. De trein is net iets duurder (het scheelt niet veel), maar is een stuk comfortabeler. Binnen steden en dorpen liepen we veel en namen we slechts een enkele keer een tuktuk of taxi.

Vervoer in Azië

Activiteiten:
Ik heb me niet ingehouden wat activiteiten betreft: we bezochten tempels, musea en andere bezienswaardigheden. We hebben vijf keer een meerdaagse tour gedaan en hebben onze PADI gehaald. Als het mogelijk was deden we de excursies op eigen houtje. Dit is meestal goedkoper dan een georganiseerde tour en natuurlijk ook een stuk leuker.

Reistempo:
Wat veel reizigers in eerste instantie niet doorhebben is dat het veel goedkoper is om langzaam te reizen. Hoe meer verplaatsingen je doet in een korte tijd, hoe duurder je daguitgaven zullen zijn. Daarnaast zal je, als je een krappe planning hebt, meer dingen op een dag doen, waardoor je dagbudget ook hoger komt te liggen. Prop dus niet bijvoorbeeld drie landen in één maand als je een beetje op de centen wilt letten! Zelf reisde ik in een normaal tot langzaam tempo. Soms bleef ik vijf dagen op een plek die je eigenlijk makkelijk in twee dagen had kunnen zien. Er waren dus dagen waarop ik niet veel meer te doen had dan chillen in het park of in een hangmat. Heerlijk rustig, maar het grootste voordeel: je geeft amper wat uit.

Al met al hebben we ons niet ingehouden, maar we zijn wél elke dag erg bewust bezig geweest met besparen. Soms draafden we er wat in door, maar dit heeft er wel voor gezorgd dat we uiteindelijk ons ticket konden omboeken en een maand langer konden blijven. In het artikel ‘Besparen tijdens het backpacken doe je zó’ geef ik zes handige tips om backpacken een stukje goedkoper te maken. Dit artikel geeft ook een goed beeld van de manier waarop ik gereisd heb. Benieuwd naar mijn overige artikelen over Zuidoost-Azië? Kijk dan hier.

Heb jij een reis gemaakt door Zuidoost-Azië en wil jij je kosten en uitgaven graag delen? Laat een reactie achter!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ooooh dat valt mee zeg! Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik geef meer dan de helft uit in drie weken Amerika… *slik*

Jaa Azië is spotgoedkoop ten opzichte van westerse bestemmingen. Als ik dat half jaar in Nederland was gebleven had ik waarschijnlijk zelfs meer uitgegeven!

Handig!
Maar dat heb je wel mooi gedaan. Het mooiste vind ik nog dat je goedkoper uit bent dan wat je aan wonen in Nederland kwijt bent. ;) Ik kwam voor Midden-Amerika op een dagbudget van 22 euro en Zuid-Amerika bijna 45 euro (wel de duurste landen en hoogseizoen).

Jaa Azië is zo goedkoop, heerlijk! Binnenkort zal ik ook mijn kosten in Nicaragua plaatsen, maar daar ben ik per ongeluk aardig doorgeslagen met de kosten.. Oeps. :) We waren te lui om af te dingen en goedkope restaurants te zoeken. Die 22 euro van jou heb ik dus ver overschreden, haha!

Ik verschiet toch van dat bedrag eigenlijk! Eigenlijk best wel weinig om 6 maand te leven en spannende dingen te doen!

Jaaa spotgoedkoop hé, als je een beetje creatief en zuinig met je geld omgaat! :)

Wat een handig en duidelijk overzicht!! Mooi overzichtelijk en aan alles gedacht, top!

Bedankt voor het compliment!

Goed overzicht! Goed gedaan. Azië is heerlijk goedkoop.

Bedankt!

Een heel klein beetje off-topic, maar misschien toch handig om te weten: [Link verwijderd]

Hi superhandig overzicht, thnx! Ik heb wel een vraagje, waar hebben jullie je PADI gehaald?

Heel erg duidelijk! Vraagje: hoe heb je je vervoer van land naar land geregeld?

Hoi Femke! Fijn dat je er iets aan hebt! Het vervoer tussen landen regel je op de zelfde manier als het vervoer tussen steden etc; gewoon ter plekke!

Verhelderend hoe je alles hier uiteen zet! Wij hebben ook voor een vergelijkbaar budget rondgereisd. We houden van een land echt leren kennen en ons tempo lag relatief laag. Ook wij sliepen in de voordeligste tweepersoonskamers, soms wel met airco trouwens en hebben alles gedaan wat we graag hadden willen doen (maar hoeven niet zo nodig te parasailen, bungeejumpen, enz). Haha, ook wij waren flink afgevallen, maar ik denk dat dit bij ons eerder kwam van het vele bewegen, wat we thuis veeeeel minder deden. Het is nogal een verschil of je de hele dag achter de laptop zit of je loopt kilometers op een dag. :)

Heel leuk om dit zo te lezen en zeker handig! Maar ik heb wel een vraag je, via wat heb jij je visums geregeld? Heb je dat vooraf gedaan of pas bij aankomst?

Hoi Aronne,

Fijn dat je er iets aan hebt! Het visum voor Thailand heb ik vooraf geregeld. De rest ter plekke (Laos en Cambodja aan de grens, Vietnam vooraf in Laos).

Groetjes,
Lisette

Wat een ontzettend duidelijk en handig overzicht! Zelf wil ik ook zo’n 6 maanden gaan reizen, dus ik denk dat onze budgetten redelijk overeen zullen komen. Fijn om te weten wat mijn geschatten kosten zijn!
Hebben jullie ook scooters gehuurd? Weet je misschien wat dat kost per dag en hoe oud je moet zijn om een scooter te huren en of je een scooterrijbewijs nodig hebt?

Graag gedaan Maxime! Je kunt bijna overal een scooter huren. Populaire plekken zijn bijvoorbeeld Pai en Chiang Mai in Thailand, de Thaise eilanden zoals Koh Tao en Koh Chiang, maar ook diverse plekken in andere landen. Vaak kost het een paar euro per dag. Meestal moet je je paspoort laten zien en soms ook je autorijbewijs. Ze houden zich nooit zo aan de regels, dus meestal krijg je je scooter wel mee. Snap wel dat als er wat gebeurt, je in de meeste gevallen niet verzekerd bent. Tenzij je een motorrijbewijs hebt die in dat land geldig is. Het is dus op eigen risico, maar bijna iedereen doet het.

Heel erg bedankt voor dit artikel! Ik lees dat je de slaapplaatsen niet van te voren hebt geregeld, alle vliegtickets wel? Of had je alleen een vlucht van en naar Nederland en voor de rest over land gereist? En zoja, heb je die treinreizen, bustreizen, bootreizen van te voren geregeld? Alvast bedankt voor het antwoord :) xxx

Hi Dolores, fijn dat je iets aan mijn artikel hebt! Ik heb inderdaad geen enkel hotel/hostel van te voren geregeld. Het voordeel is dat je dan goed kunt afdingen. Het nadeel is dat je als je op plaats van bestemming bent nog moet zoeken en je dus niet direct naar je slaapplek kunt lopen/rijden. Tegenwoordig boek ik best vaak een hotel een dag van te voren via booking.com, maar je snapt dat ik dan ook veel duurder uit ben dan.

Tijdens die 6 maanden had ik 2 vluchten, 1 naar Borneo en een vanaf Borneo. Deze heb ik zo’n week a twee weken van te voren geboekt. Eerder kan ook, dan is het vaak wat goedkoper, maar hoe later je boekt hoe meer vrijheid je hebt.

Overige tickets zoals boot, bus etc deed ik soms ter plekke en soms een paar dagen van tevoren, net wat het makkelijkst was.

Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

Hallo
Aller eerst vind ik je reis en tips heel interessant en hulpzaam.
Ik ga zelf 21dec voor het eerst in me leven backpacken 3 weken lang alleen, weet niet wat me te wachten staat maar heb er heel veel zin.Mijn start is Bangkok en ga door na beneden Phuket en eindig volgens op de fullmoon festival in koh phanang.nou is me vraag?wat kan ik verwacht wat betreft klimaat hoor wel dat het warm is daar rond die periode dus hoef ik geen dik kleding mee te nemen??kostenplaatje?heb wel een gemiddelde bedrag in me hoofd die ik persoonlijk denk dat wel haalbaar is en dat is ong 1500….
En wat betreft streetfood..?ik ben namelijk wel een goede eter en lust ook wel alcoholische dranken.dus ben benieuwd of je hier ook wel wel tips voor hebt..??
Ander laat ik het gewoon over me heen komen.

Met vriendelijke groet
Milton delgado

Hoi Milton,

Wat leuk dat je naar Thailand gaat! Spannend dat je voor het eerst gaat backpacken, je zult het vast heel leuk gaat vinden en Thailand is een heel fijn land. December is een van de fijnste periodes want het is dan het droge seizoen en de temperaturen zijn aangenaam. Koud zal het zeker niet worden, al is het altijd wel fijn om 1 setje lange kleding mee te nemen. Soms staat de airco bijvoorbeeld in de bus heel hoog of kan het aan het water of in de bergen ’s avonds wat kouder zijn. Ook tegen de muggen is het soms handig. Ik heb altijd 1 setje warme kleren aan tijdens het vliegen, en verder pak ik zomerkleding in.

Met 1500 euro inclusief ticket kom je erg ver. Ik geef zelf gemiddeld zo’n 25-35 euro per dag uit, afhankelijk van hoe veel je doet, eet etc. In Thailand eet ik niets anders dan streetfood, erg lekker en goedkoop!

Heel veel plezier in ieder geval!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!