Werken in het buitenland: 4x ideeën en tips!

werken in het buitenland
werken in het buitenland

Werken in het buitenland staat bij veel mensen op de bucketlist. Je komt op de mooiste plekken, ontmoet nieuwe mensen, maakt ervaringen waar je voor de rest van je leven iets aan hebt en het staat ook nog eens mooi op jouw cv. Maar waar moet je beginnen? En welke vormen van werken in het buitenland zijn er eigenlijk? In dit artikel lees je alles over vier soorten werk over de grens en tips voor het vinden van jouw droombaan in het buitenland!

1. Werken in het buitenland als digital nomad

De ultieme vorm van werken in het buitenland is werken als digital nomad! Een digital nomad is iemand, vaak een ondernemer of freelancer, die geen vaste werkplek nodig heeft. Hun werkzaamheden kunnen ze online doen. Denk aan webdesigners, tekstschrijvers, vertalers, social media managers of online coaches. Omdat je een eigen bedrijf hebt kun je je leven precies inrichten zoals jij dat wilt. Het ultieme gevoel van vrijheid! Een digital nomad kan in principe overal werken waar wifi is. Een deel van de digital nomads reist fulltime en heeft zelfs geen vaste woon- of verblijfplaats. Het gros heeft nog wel een huis in Nederland, dat al dan niet voor lange tijd verhuurd wordt als ze zelf in het buitenland zijn. Parttime werken als digital nomad kan ook. Dan werk je bijvoorbeeld af en toe een maand vanuit een mooie bestemming en de rest van de tijd gewoon vanuit Nederland.

Met mijn werk als reisblogger kan ik zelf ook werken waar ik wil! Lees hier alles over het moment dat ik mijn loondienstbaan opzegde om te werken als digital nomad.

2. Vaste baan over de grens

Je hoeft geen eigen baas te zijn om te werken in het buitenland. Er zijn behoorlijk wat fulltime functies over de grens te vinden, die al dan niet raakvlakken hebben met jouw studierichting. Het is slim om een studierichting te kiezen waarmee je in het buitenland meer kans maakt op een baan. Denk aan Politicologie, Archeologie, Journalistiek, Engels of Toerisme, maar je kunt met veel meer studierichtingen aan de bak in het buitenland. Plan tijdens de studie een minor of stage in het buitenland om ervaring op te doen. Wie weet kun je daar uiteindelijk een vaste functie krijgen. Via je vaste baan in Nederland zijn er soms ook manieren om een functie bij een buitenlandse vestiging te bemachtigen. Online zijn er diverse vacaturewebsites te vinden, zoals Grenzelooswerk. Op dit platform staan uiteenlopende banen over de grens, zodat de stap naar het werk buitenland een stuk gemakkelijker wordt!

vaste baan vinden in het buitenland

3. Seizoenswerk of vakantiewerk in het buitenland

Wil jij tijdelijk aan werken in het buitenland proeven, maar gaat een vaste baan je net een stap te ver? Dan is seizoenswerk of vakantiewerk een hele goede optie! Deze vorm van werken in het buitenland is al beschikbaar vanaf een paar weken, maar wil je liever een paar maanden onder de pannen zijn, dan kan dat ook. Denk bijvoorbeeld aan het hoogseizoen in Zuid-Europa, waar vakantiebanen in de horeca, op campings, of in hotelanimatieteams veel voorkomen. Of werk je liever als fruitplukker, reisleider of DJ op een geweldige bestemming? De opties zijn eindeloos. Een andere vorm van seizoenswerk is bijvoorbeeld het geven van ski- of snowboardles in een wintersportgebied. Wie weet sta jij aankomende winter op de pistes van Oostenrijk, Frankrijk of… Canada!

4. Vrijwilligerswerk in het buitenland

Een van de meest voorkomende vormen van werken in het buitenland is vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is een onbetaalde baan in het buitenland, waarbij je een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Je verdient dus geen salaris en betaald zelf in de meeste gevallen voor je ticket en onderdak, maar je helpt wel mee met een waardevol project en doet nuttige ervaringen op. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Combineer een reis of vakantie met een paar dagen vrijwilligerswerk of ga vlieg speciaal voor het vrijwilligerwerk voor een paar maanden de grens over. Werk bijvoorbeeld mee aan een (eco)-bouwproject, een medisch project of een wildlife & conservation programma.

Let op: wil jij graag vrijwilligerwerk doen, vermijd dan vrijwilligerswerk in weeshuizen. Het lijkt een nobel idee, maar het in contact komen met veel verschillende vrijwilligers veroorzaakt hechtings- en ontwikkelingsproblemen bij deze kinderen. Daarnaast zijn veel van deze kinderen eigenlijk geen wees. Hier lees je er meer over.

werken in het buitenland tips

Grenzelooswerk: hier vind je de leukste vacatures!

Een handige website voor het zoeken van een baan in het buitenland is Grenzelooswerk, een internationaal opererend online vacatureplatform. Hun missie is om mensen te inspireren de wereld te ontdekken. Iedereen moet namelijk de kans krijgen om te gaan reizen, studeren en/of werken in het buitenland om onvergetelijke, nuttige ervaringen op te doen! Via Grenzelooswerk maak je eenvoudig een profiel aan en kun je direct solliciteren op functies. Op de website vind je uiteenlopende vaste banen, vakantiebanen en diverse soorten vrijwilligerswerk. Wordt bijvoorbeeld kok in een hotel in Spanje, skileraar in Canada of help mee de natuur te redden in Malawi. Ook staan er veel sales- en marketingfunties op het platform. De medewerkers van Grenzelooswerk hebben ervaring in het buitenland, waardoor ze je goed kunnen adviseren en ondersteunen. Kijk dus zeker even op Grenzelooswerk voor alle vacatures en meer informatie over werken in het buitenland.

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment