Zittau: tips voor deze onbekende stad in Oost-Duitsland

  • Home
  • Duitsland
  • Zittau: tips voor deze onbekende stad in Oost-Duitsland
zittau duitsland

Maak je een rondreis door Oost-Duitsland, breng dan zeker een bezoekje aan Zittau! Dit charmante stadje in de regio Saksen ligt vlakbij het drielandenpunt van Duitsland, Polen en Tsjechië. Vanwege de combinatie van een mooie binnenstad en een prachtige, groene omgeving biedt deze stad voor ieder wat wils. Benieuwd? In dit artikel lees je alles over de leukste bezienswaardigheden van Zittau!

Slenter langs de bezienswaardigheden van Zittau

Vanwege de gunstige ligging was Zittau vroeger een welvarende handelsstad. Daarom kreeg de stad de bijnaam ‘De Rijke’. Vandaag zie je die geschiedenis nog steeds terug. Het historische marktplein is het middelpunt van Zittau. Vanwege de pastelgekleurde gevels rondom de markt geeft de stad je een mediterraan gevoel. Slenter vanaf hier door de oude straatjes, pak een gezellig terras en ga op ontdekkingstocht naar de mooiste bezienswaardigheden. Niet te missen is de Johanniskirche. De toren van deze kerk kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Wist je dat deze toren bewoond wordt door een van de drie torenwachters van Duitsland? Ook het Rathaus, het stadhuis, is vanwege de weelderige balzaal een bezoek waard. Het Grosse Zittauer Fastentuch behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zittau. Dit vastendoek hangt in de Kreuzkirche en werd vanaf de middeleeuwen in rooms-katholieke kerken opgehangen tijdens de vastentijd om het altaar te bedekken. Op het gigantische doek staan 90 Bijbelse afbeeldingen.

zittau bezienswaardigheden

Tip van de local: proef Zittau bij Hotel Dresdner Hof

Johannes Scholz is geboren en getogen in Zittau. In 1970 heeft zijn familie een restaurant geopend en later is dit samengevoegd met Hotel Dresdner Hof. Zijn liefde voor horeca is er dus met de paplepel ingegoten. Hij vind zijn werk heel uitdagend doordat hij nieuwe mensen uit allerlei verschillende landen ontmoet. Het hotel zelf en het restaurant van het hotel, genaamd Scholek, zijn absolute aanraders. Bij restaurant Scholek worden verse seizoensgerechten geserveerd die bestaan uit lokale, lichte ingrediënten met moderne invloeden. Ook de locatie is de moeite waard. Het hotel en restaurant worden omgeven door eeuwenoude bomen en een Victoriaanse wintertuin. Vanwege deze grote tuin heb je het idee dat je in de natuur verblijft, maar eigenlijk verblijf je vlakbij het stadscentrum. Wil je heerlijk overnachten en dineren, dan is dit jouw plek!

De groene omgeving van Zittau in Oost-Duitsland

Ook buiten de stad is er genoeg te doen, want de groene omgeving is namelijk een plaatje! Bezoek bijvoorbeeld het Zittauer Gebergte, een natuurgebied dat veel wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers trekt. Je vindt hier een aantal mooie wandel- en fietsroutes, waaronder de Oberlausitzer Bergweg. Dit is een een trail langs het drielandenpunt. Het hoogtepunt van het Zittauer Gebergte is absoluut Oybin. Dit bergstadje staat bekend om de ruïnes van een burcht en klooster die spectaculair gelegen zijn boven op de top van de gelijknamige berg. De leukste manier om vanuit de stad naar het Zittauer Gebergte te reizen is met de Zittauer Schmalspurbahn. Deze oude stoomlocomotief voert je langs verschillende bergdorpjes en heeft als eindbestemming Oybin. Een bijzondere ervaring voor jong en oud!

zittauer gebergte oybin

Roadtrip vanuit Zittau naar andere steden

Zittau is gemakkelijk te combineren met andere boeiende steden in Oost-Duitsland. Reis je vanuit Zittau iets westelijker, dan vind je daar Dresden, de hoofdstad van de provincie Saksen. De stad werd voor de oorlog het Florence aan de Elbe genoemd, maar werd helaas compleet verwoest. Toch is het nog steeds een prachtige stad vol sierlijke architectuur. Reis je iets verder, dan bereik je Leipzig. Dit is een hippe studentenstad met veel Jugendstil en andere leuke bezienswaardigheden. Steek vooral ook de provinciegrens naar het historische Erfurt, de hoofdstad van de provincie Thüringen. Deze stad heeft een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van Duitsland. Hier vind je naast mooie gebouwen ook leuke terrasjes en gezelligheid. Deze hele autoroute van Zittau naar Erfurt via Dresden en Leipzig is nog geen vijf uur.

erfurt duitsland

Zo bezoek je Zittau in Oost-Duitsland

Wil jij Zittau bezoeken? Dan kan dat het beste per auto. Het is namelijk een aanrader om Zittau te bezoeken als onderdeel van een langere rondreis door Oost-Duitsland. Vanuit Utrecht reis je in zo’n 7,5 uur per auto naar de stad Zittau. Wist je dat je vanuit Zittau ook snel de grens over bent naar bijvoorbeeld Praag in Tsjechië (nog geen 2 uur rijden) en Wroclaw in Polen (zo’n 2,5 uur rijden)? Meer lezen over de wat de toen en de leukste bezienswaardigheden van Zittau? Bekijk dan deze tips eens. Meer informatie over mooie plekjes in de regio Saksen lees je op de officiële website van Saksen. Bekijk Germany Travel voor meer Duitsland tips.

Meer lezen over Duitsland? Dit vind je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment