Ruhrgebied tips: de leukste bezienswaardigheden!

ruhrgebied duitsland

ruhrgebied bezienswaardigheden

Wie aan het Ruhrgebied in Duitsland denkt, denkt al snel aan grauwe industrie en onaantrekkelijke fabrieken. Maar wist je dat deze regio een gigantische metamorfose heeft ondergaan? Ooit was het Ruhrgebied het grootste industriegebied van Europa, maar inmiddels is de regio omgetoverd tot een afwisselende vakantiebestemming dicht bij huis, waar ontzettend veel te zien en te doen is!

Route der Industriekultur: van gigantische fabrieken tot toeristische trekpleisters

In het verleden stond het Ruhrgebied bekend om de zware industrie. Maar omdat in de loop van de tijd grote fabrieken zoals steenkolenmijnen en staalfabrieken plaats maakten voor lichtere industrie, zijn deze oude panden omgetoverd tot erfgoed. De fabrieken worden inmiddels gebruikt voor creatieve initiatieven en worden steeds populairder bij toeristen die houden van een rauw randje. Ook fotografen kunnen hier hun lol op, want de indrukwekkende constructies zijn een lust voor het oog. Inmiddels bestaat er een heuse ‘Route Der Indistriekultur’ langs de bijzonderste bezienswaardigheden van het Ruhrgebied. Een aantal mooie plekken in het Ruhrgebied die je niet mag missen:

  • Landschaftspark (Duisburg): Deze oude ijzerfabriek is één van de bekendste trekpleisters van de regio. Je kunt onder andere hoogoven nr. 5 beklimmen voor een spectaculair uitzicht én je kunt duiken in een voormalige gasopslag.
  • Zeche Zollverein (Essen): Deze oude steenkolenmijn staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit gigantische terrein is nu omgetoverd tot een creatief bolwerk met musea, gastronomische bedrijven en ateliers. Er is veel te doen. Zo is hier in de zomer een openluchtzwembad en in de winter een schaatsbaan.
  • Kokerei Hansa (Dortmund): Leer alles over deze voormalige kooksfabriek en zie hoe in de loop van de tijd wilde planten en bloemen het terrein weten over te nemen.
  • Slakkenbergen: Meer dan 250 ‘slakkenbergen’ versieren het landschap in het Ruhrgebied. Deze kunstmatige heuvels bieden niet alleen een mooi uitzicht over de regio, maar ook vind je op veel plekken bijzondere kunstwerken. Twee fotogenieke voorbeelden zijn Tetraeder en Tiger & Turtle.

Lees meer informatie over de Route der Industriekultur op de website van Ruhr Tourismus.

ruhrgebied duitsland

Citytrippen: urban hotspots in de leukste wijken van het Ruhrgebied

Naast de Route Der Industriekultur is er nog meer te doen in het Ruhrgebied. De regio omvat namelijk diverse leuke steden die het ontdekken waard zijn, zoals Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum en Oberhausen. De steden hebben genoeg te bieden op het gebied van cultuur en shoppen. Zo is CentrO in Oberhausen de grootste shopping mall van Europa. Maar wat misschien wel het allerleukst is zijn alle smakelijke adresjes. Wie van hippe restaurants en hotspots houdt kan tijdens een stedentrip in het Ruhrgebied namelijk zijn lol op. Elke stad heeft één wijk die eruit springt qua trendy winkels en urban hotspots. Wil je na het ontdekken van de omgetoverde fabrieken graag in een leuke sfeer eten en drinken, dan zijn deze wijken niet te missen als je in het Ruhrgebied bent:

  • Kreuzviertel, Dortmund: De meest trendy wijk in het gehele Ruhrgebied en stikt van de hippe adresjes en urban hotspots. Zo is Oma Rosa een populaire plek voor ontbijt of lunch en daarnaast eet je hier de lekkerste taartjes.
  • Rüttenscheid, Essen: De gezelligste wijk van de stad Essen. Naast leuke winkels heb je hier ook genoeg opties voor ontbijt, lunch en diner zoals Jin & Jagger, waar je ook goede cocktails kunt bestellen.
  • Ehrenfeld, Bochum: Deze wijk is het culturele hart van Bochum en staat daarnaast bekend om de vele leuke restaurants. Eet zeker eens een ijsje of wafel bij het leuke zaakje I AM LOVE!
restaurants ruhngebied

Oma Rosa in Dortmund

Kerstmarkten in het Ruhrgebied

In de winter krijgt het Ruhrgebied misschien wel de meeste bezoekers. Dit komt vanwege de vele kerstmarkten in de regio, die gigantisch populair zijn onder Nederlanders. Een van de populairste is de kerstmarkt bij winkelcentrum Centro in Oberhausen. Hier kun je een dagje shoppen combineren met de lichtjes, gezelligheid en het lekkere eten dat je bij de vele kraampjes kunt vinden. Ook de kerstmarkt van Essen is een aanrader. Omdat deze in het centrum van de stad wordt gehouden, tussen oude gebouwen en kerken, is deze markt erg sfeervol. Vooral het gedeelte op het Kennedyplatz, met een ‘dak’ van duizenden lichtjes, is een sprookje. Wil je de hoogste kerstmarkt van Europa zien? Ga dan naar de markt van Dortmund!

kerstmarkten ruhrgebied

Bezoek de bezienswaardigheden van het Ruhrgebied met de RUHR.TOPCARD

Wil je alles uit je vakantie halen, dan is het de moeite om de RUHR.TOPCARD aan te schaffen! Met deze pas krijg je gratis toegang en flinke kortingen bij geselecteerde attracties, zoals Landschaftspark Duisburg en Zeche Zollverein. De kaart is één kalenderjaar geldig, dus mocht je meerdere tripjes naar het Ruhrgebied willen maken dan profiteer je nog steeds van deze pas. De kaart kost 54,- euro voor volwassenen en 35,- euro voor kinderen. Lees meer informatie of bestel de RUHR.TOPCARD meteen.

Op Travellust lees je nog meer Duitsland tips. Zou jij het Ruhrgebied willen bezoeken?

ruhrgebied tips

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!