7 redenen waarom Myanmar op jouw bucketlist moet staan!

  • Home
  • Azië
  • 7 redenen waarom Myanmar op jouw bucketlist moet staan!
myanmar bagan

myanmar bagan

Het is vast geen verrassing dat ik enorm gek ben op Zuidoost-Azië. Eén bestemming die al jaren torenhoog op wensenlijst stond was Myanmar. In 2018 was het eindelijk zo ver en dwaalde ik er twee maanden rond. En ik kan je vertellen: het was geweldig! Myanmar kwam met stip in mijn top drie van favoriete landen terecht en ik wil het land dus aan iedereen aanraden. Twijfel je nog? Ik geef je 5 redenen waarom Myanmar zeker op jouw bucketlist moet staan!

1. Myanmar is nu nog authentiek, maar dat gaat snel veranderen!

Iedereen die in Myanmar is geweest weet wat het land allemaal in huis heeft. Myanmar heeft absoluut de potentie om heel populair te worden en steeds meer reizigers lijken dat te ontdekken. Wil je het échte Myanmar proeven, dan moet je toch een beetje haast maken. Momenteel schieten hotels als paddestoelen uit de grond en tradities worden zichtbaar minder, maar gelukkig staat het toerisme nog in haar kinderschoenen. De Mac Donalds zie je gelukkig nog nergens, maar KFC is al gespot. Wil je naar Myanmar, doe het dan snel. Tradities zoals het van poeder op de wangen en het dragen van authentieke kleding zijn nog steeds orde van de dag. Dit betekent dat Myanmar nu nog het meest authentieke en pure land is van Zuidoost-Azië en dat een reis in dit land een diepe indruk op je achterlaat.

waarom myanmar

2. De lokale bevolking is extreem vriendelijk

Wat ik zo geweldig vind aan landen in Zuidoost-Azië zijn de vriendelijke mensen. Toch merk je in sommige landen dat de lokale bevolking de toerist als wandelende portemonnee ziet. In Myanmar heb ik daar totaal niets van gemerkt. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd en komen graag naar je toe om een praatje te maken. Ze vinden dit geweldig, en zullen daarna zeker aan de hele familie vertellen dat ze met een Europeaan hebben gekletst. Je moet dan ook niet vreemd staan te te kijken als ze een selfie met je willen maken. De mensen uit Myanmar zijn ontzettend trots op hun land, dus ze vertellen er graag over. Ook vond ik dat vooral de jongeren bijzonder goed Engels spraken. Veel studenten oefenen hun Engels graag en willen ook veel weten over onze cultuur. Daarnaast zijn ze heel beleefd en spreken ze je vaak aan met ‘sir’ en ‘madame’.

waarom myanmar Hsipaw

3. Je kunt er geweldige trekkings maken en slapen bij de locals

Myanmar is een geweldig land om even back to basic te gaan. Kalaw en Hsipaw zijn twee mooie uitvalsbasissen voor meerdaagse trektochten door de natuur en door het platteland van Myanmar. Onderweg kom je langs verschillende dorpen waar bergstammen wonen, zoals Taryaw, een dorp van de Palaung bevolking. Je overnacht in homestays waardoor je direct kennis maakt met de leefgewoontes, gebruiken en tradities. Ook de natuur is geweldig: adembenemende uitkijkpunten en terrasvelden met graan, chili, kool, rijst en seizoensgroenten wisselen zich af.

Tip: Lees hier alles over mijn trekking van Kalaw naar Inle Lake!

myanmar wel of niet

4. Een van de mooiste meren van Zuidoost-Azië vind je in Myanmar!

Een reden waarom Myanmar op jouw bucketlist moet staan is het bijzondere Inle Lake. Inle Lake ligt op 1.320 meter boven zeeniveau en is bekend vanwege de unieke methode van vissen, de drijvende dorpen en tuinen, de kleurrijke bergstammen en de rustieke omgeving. De drijvende dorpen en de oevers van het meer worden grotendeels bevolkt door de Intha stam. Nyuang Shwe, het stadje aan het Inlemeer, is het meest toeristische stadje in Myanmar, al stelt het toerisme hier niets voor als je het vergelijkt met Thailand. Toch zijn er een aantal leuke restaurants te vinden en zul je hier de meeste reizigers tegenkomen.

redenen myanmar

5. De karstgebergten rondom Hpa An zijn oogverblindend!

De Thaise Andamankust staat bekend om de metershoge steile rotsen, maar Myanmar kan er ook wat van! Hpa An is qua schoonheid absoluut het mooiste stadje van Myanmar. Deze bestemming in het zuiden van Myanmar wordt namelijk omringd met metershoge kalkstenen bergen, dus de uitzichten zijn fenomenaal. Een bijzondere activiteit is kayakken bij Hpa An. In totaal is het ongeveer 3-4 uur peddelen door kreken en rivieren, onder begeleiding een man van de Kayin stam. Hij zal waarschijnlijk niet of nauwelijks Engels spreken, maar alles gebeurd wél met een grote glimlach. Via rijstvelden en Kayin dorpjes vaar je naar de Saddar Cave. Dit is de grootste grot rond Hpa An en staat vol met Boeddhabeelden.

kayakken hpa an

6. De tempels van Bagan zijn magisch

Het absolute hoogtepunt van Myanmar is volgens velen de eeuwenoude tempelstad Bagan.  Deze tempels staan verspreid in een leeg, stoffig landschap waar je je voor even in Afrika waant. Je kunt hier dagenlang scooteren over verlaten weggetjes langs de mooiste ruines en tempels. Het hoogtepunt is toch wel een ballonvaart over Bagan. Dan pas kan je echt zien hoe groot dit gebied is! Bagan is absoluut één van de hoogtepunten van heel Zuidoost-Azië en zal diepe indruk op je achterlaten! Ben jij een Azië fan, dan mag je Myanmar alleen al vanwege Bagan zeker niet missen. Natuurlijk kent Myanmar nog veel meer tempels. Het landschap is bezaaid met gouden stupa’s. Andere mooie plekken om temptels te zijn zijn de steden Mandalay, Yangon en Hpa-An.

waarom op vakantie myanmar

7. Waarom Myanmar? Ze hebben ons hard nodig!

Momenteel heerst er een burgeroorlog in bepaalde delen van Myanmar. Omdat dit in een afgelegen regio plaatsvind waar je als toerist niet komt, zul je hier helemaal niets van merken. Je merkt er zelfs zo weinig van, dat het lijkt alsof het niet plaatsvind. Dat kan kloppen, want de hele situatie wordt ook voor de lokale bevolking in de doofpot gestopt. De locals weten zelf vaak niet eens precies wat er in het onrustgebied aan de hand is, en worden in dat opzicht dom gehouden door de overheid.

Veel mensen vragen mij of het wel verantwoord is om vakantie te vieren in een land waar mensen vermoord worden. Ik vind juist dat we Myanmar absoluut niet moeten mijden.Myanmar is jaren een gesloten maatschappij geweest vanwege dichte grenzen. Nu is het land eindelijk open en wordt het land gezien.  Juist als we Myanmar negeren en vermijden, kan de regering onverstoord hun gang gaan. Onze aanwezigheid zorgt voor meer openheid en bekendheid, wat de situatie alleen maar ten goede komt.

van myanmar naar thailand overland

Praktische tips voor een reis naar Myanmar

Wil jij naar Myanmar? Ik reisde 2 maanden door het land en stelde een artikel op met handige tips voor Myanmar zodat je goed voorbereid op pad gaat. Ook stelde ik deze complete Myanmar route op van vier weken langs de mooiste plekken in Myanmar.

Meer lezen over Myanmar kan hier. Staat Myanmar op jouw bucketlist? En waarom wel of niet? 

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Myanmar lijkt me echt een prachtig land, precies om de redenen die je hier beschrijft!

Ik ben het helemaal met je eens! Het lijkt me echt een droombestemming!

Beantwoorden

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Wij zijn nou nog nooit in Azië geweest, op de een of andere manier kiezen we elke keer weer voor een ander continent. Toch word ik wel heeeel enthousiast van deze foto’s, prachtig!

Snel eens gaan zou ik zeggen ;) Het is in ieder geval mijn favoriet. Maar ik snap het hoor, er is nog zoveel moois te ontdekken!

Myanmar vond ik geweldig. En ik vond het land nog heel puur. IK zou echt graag nog eens terug gaan. Het stond op mijn bucketlist en staat er wederom op :) Een van de hoogtepunten vond ik ook het balloonfestival in Taunggy vlak bij het Inle meer. Gehouden rond volle maan. En echt super voor mij was de trekking bij Hsipaw, het overnachten daar in een dorp. Kan ieder het land aanraden!

Klinkt als een geweldig land! Je maakt me nog enthousiaster!

Ja, Myanmar was absoluut een van de meest indrukwekkende landen die ik bezocht heb. Ik was er 15 jaar geleden! Behalve de plekken die je noemt vond ik Mandalay ook mooi, en een paar kleinere dorpjes waar ik nog steeds eens over wil posten. En Bagan uiteraard! Maar ook de sfeer ’s ochtends heel vroeg boven Inle Lake… Het enige wat ik er niet heb gedaan is naar het strand gaan, maar er waren ook zoveel plekken die ik wilde zien!

Jaaa het land lijkt me zo divers! Vooral omdat je ook zoveel stranden hebt. Ik denk dat je makkelijk 2 maanden vol maakt.

Geweldig land lijkt me dat. Ik ben net terug uit Indonesië en zou daar het liefst nu weer naartoe willen gaan. Maar de rest van Azië lijkt me ook echt fantastisch. Japan lijkt me interessant en India of Vietnam.

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!