Backpacken in Myanmar: mijn ervaringen + tips!

  • Home
  • Azië
  • Backpacken in Myanmar: mijn ervaringen + tips!
Genocide myanmar veilig

Backpacken in myanmar

Backpacken in Myanmar was één van mijn mooiste reiservaringen tot nu toe. Het land is ongelooflijk uniek en puur, de mensen zijn enorm vriendelijk en er valt heel veel moois te zien. Reizen door Myanmar wordt steeds makkelijker, al is dat wel eens anders geweest. In dit artikel behandel ik de meest gestelde vragen over mijn reizen door Myanmar. Ook deel ik praktische tips en mijn ervaringen met backpacken in Myanmar. 

Reizen of backpacken in Myanmar: dit moet je weten

Reizen in Myanmar is een geweldige ervaring. Het land is niet te vergelijken met andere bestemmingen in Zuidoost-Azië en zal zeker een diepe indruk op je achterlaten. Deze weetjes zijn handig om vooraf te kennen.

  • De hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw.
  • Beste reistijd voor Myanmar is november tot en met februari. Dit is de droge periode en het is er dan nog niet zo warm. De nachten koelen vooral in het noorden flink af. Vanaf maart wordt het stukken warmer. April is de heetste maand. Van mei tot en met oktober heerst het regenseizoen.
  • Het eten in Myanmar is een mix van de traditionele Birmese keuken, met sterke invloeden uit Thailand, India en China. Opvallend: Myanmar staat bekend om avocado’s en aardbeien!
  • Een deel van de bevolking spreekt bijzonder goed Engels. Dit komt omdat Myanmar ooit een Britse kolonie was en Engels als belangrijke taal wordt gezien.
  • Vliegen naar Myanmar vanuit Nederland kan niet rechtstreeks. Met onder andere Singapore Airlines vlieg je met 1 overstap naar Myanmar. Veel reizigers boeken een ticket naar Bangkok, om vanaf daar over land of met een vlucht naar Myanmar te reizen.

reizen in myanmar tips

Geloof en cultuur in Myanmar

Myanmar is een streng boeddhistisch land en er zijn een aantal gebruiken waar je op moet letten. Zo mag je in een tempel nooit met je voeten naar een boeddhabeeld wijzen en kun je het beste niet iets eten, aangeven of aanpakken met je linkerhand. Natuurlijk weten de locals ook dat toeristen niet alle regels kennen, dus ze zullen niet snel boos worden als je een dergelijke kleine regel niet weet. Wat wel verboden is, is het openlijk kritiek uiten op het boeddhisme en ongepast gedrag zoals op een onrespectvolle manier op de foto gaan bij heilige plekken.

Lokale gebruiken

Schrik niet als een local naar je lacht en zijn of haar gebid er rood uitziet. Een groot deel van de locals kauwt namelijk op een bepaald soort pruimgebak, gemaakt van betelnoot, betelbladeren, limoen en tabak. Dit geeft een rode kleur. Het ziet er erg onaantrekkelijk uit, maar daar wen je snel genoeg aan.

Mannen in een rok? Doodnormaal in Myanmar! Veel mannen en jongens dragen een traditionele longyi, een doek dat tot de enkels rijkt om het middel wordt geknoopt. Bezoek je een tempel, dan krijg je als toerist ook een longyi om.

Veel vrouwen en kinderen dragen een soort poeder hun gezicht. Deze poeder heet Thanaka en komt van de Thanakaboom. De bevolking gebruikt dit als zonbescherming, maar vooral als make-up. Vooral op het platteland komt deze vorm van make-up nog veel voor. Toch verdwijnt deze traditie meer en meer omdat ook Myanmar steeds meer met de tijd mee gaat.

backpacken Myanmar

Reizen in Myanmar: openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Myanmar is prima geregeld. Tussen de bekende bestemmingen kun je eenvoudig met het openbaar vervoer reizen. Backpacken in Myanmar is dus qua infrastructuur vrij eenvoudig.

Bussen in Myanmar

De voornaamste manier om van a naar b te reizen in Myanmar is per (nacht)bus. Het busnetwerk is behoorlijk goed geregeld en wordt steeds uitgebreider. Vaak kun je kiezen uit lokale bussen, die wat eenvoudiger zijn, en luxe VIP bussen met airco en stoelen die soms vrijwel languit kunnen. Vaak krijg in die bussen ook een flesje water en een snack. Het hotelpersoneel kan je in de meeste gevallen helpen bij het boeken van een bus, al zijn er op sommige bestemmingen ook tourbureautjes die bustickets aanbieden. Veel bussen zijn ook online te boeken, zoals via myanmarbusticket.com. Soms wordt hier echter aangegeven dat er geen tickets meer zijn, terwijl er nog voldoende plek is. Wees dus niet bang als een bus vol zit, maar vraag het even na via je hotel of een tourbureau.

Op sommige routes wordt er gebruik gemaakt van kleinere busjes, zogenaamde minivans. Wil je meer luxe, dan kun je altijd een taxi nemen.

Trein in Myanmar

De trein is niet de meest efficiënte manier om van a naar b te komen. Deze is namelijk een stuk trager dan de bus. Toch kan het absoluut een mooie ervaring zijn. Vooral de route tussen Mandalay en Hsipaw is populair om per trein af te leggen, omdat deze route over de spectaculaire Gokteik Viaduct loopt. Binnenkort lees je meer over deze treinreis op Travellust.nl

Binnenlandse vluchten in Myanmar

Zelf heb ik het niet gedaan, maar voor lange afstanden is het ook mogelijk om gebruik te maken van een binnenlandse vlucht. Myanmar heeft een aantal luchthavens, waaronder Yangon, Mandalay, Nyuang-U (voor Bagan), Heho (voor het Inlemeer) en Thandwe (voor Ngapali Beach). Vluchten boek je eenvoudig via Vliegwinkel.nl.

Reizen met een gids of chauffeur in Myanmar

In het verleden was het openbaar vervoer nog niet zo goed geregeld en reisden veel toeristen met een chauffeur door Myanmar. Dit wordt tegenwoordig veel minder gedaan, maar het kan natuurlijk nog steeds. Zelf heb ik een stukje van mijn route met een gids gedaan, omdat ik graag van de gebaande paden afwilde. Lees hier alles over mijn alternatieve route van Mandalay naar Bagon met gids.

openbaar vervoer myanmar backpacken

Overnachten in Myanmar

De laatste jaren zijn er enorm veel hotels uit de grond gestampt en dat merk je. De keuze is vrij groot, al is de kwaliteit wel wisselend. Veel hotels die wij bezocht hebben waren splinternieuw. In Myanmar heb je veel hotels en guesthouses. Hostels waar je veel backpackers kunt vinden heb je er minder, maar daarvan groeit het aantal wel. Een populaire hostelketen in Myanmar is Ostello Bello, die je onder andere in Bagan en Yangon hebt. Op zoek naar een trendy design hotel met meer luxe, dan ben je vooral in Yangon aan het juiste adres. Het is in Myanmar vrij eenvoudig om een accommodatie te vinden van tussen de 15,- euro en 30,- euro per nacht, afhankelijk van de bestemming en je wensen. Zelf boekte ik alles een paar dagen van tevoren op Booking.com.

Tip: in mijn Myanmar route noem ik alle hotels en guesthouses waar ik heb geslapen. Handig als je op zoek bent naar een betaalbare, goede slaapplek!

Budget in Myanmar + overige geldzaken

Zoals eerder gezegd verandert Myanmar snel. Ook op het gebied van budget en overige geldzaken is Myanmar de laatste jaren erg veranderd. Veel internetsites en blogs die niet up to date zijn vertellen je dat Myanmar een duur land is, maar dat is absoluut niet het geval. Het land wordt steeds voordeliger. Dit komt omdat er steeds meer keuze komt wat betreft accommodaties en door de verbeterde infrastructuur reizigers steeds vaker voor de bus kiezen in plaats van een dure taxi.

Gemiddelde dagbudget in Myanmar

Zelf heb ik gemiddeld nog geen 30,- euro per dag uitgegeven in Myanmar. Dit is op basis van twee personen. De helft van het budget ging op aan accommodaties. Vaak sliepen wij in een hotel die tussen de 20,- en de 30,- euro per nacht was voor een tweepersoonskamer, dus 10,- tot 15,- euro per persoon. Dit waren geen eenvoudige hostels, maar kwalitatief goede hotels en guesthouses, vaak inclusief ontbijt en soms met wat extra luxe zoals een zwembad. De overige helft ging op aan eten, activiteiten en vervoer. Ik heb zeker niet op de centen gelet, maar doe je dit wel, dan is het ook zeker mogelijk om voor 20,- euro per dag rond te komen.

Valuta en pinnen

Betalen in Myanmar kan in dollars en in de lokale valuta: de kyat. Zelf heb ik alles in kyat betaald. Tegenwoordig kun je bijna overal pinnen in Myanmar, zeker op de bekende bestemmingen. Ik heb tijdens mijn reis nergens problemen gehad. Ook kan je inmiddels met alle soorten bankpassen pinnen, al is het altijd handig om twee verschillende op zak te hebben voor het geval dat. Het is niet noodzakelijk om dollarbiljetten mee te nemen. Doe je dat wel, zorg er dan voor dat je nieuwe biljetten zonder kreukels hebt. Bij aankomst op de luchthavens kun je de lokale valuta pinnen. Reis je overland vanuit Thailand, bijvoorbeeld via Mae Sot, dan kun je aan de grens Thaise baht omwisselen in kyat.

Budget myanmar

Internet in Myanmar

Steeds meer hotels in Myanmar krijgen wifi. Zelf heb ik in elk hotel wifi gehad, maar de kwaliteit van de  verbinding was helaas wisselend. Het is in Myanmar mogelijk om een lokale simkaart met een databundel te kopen, zodat je overal internet hebt. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de merken MPT en Ooredoo. Beide netwerken hadden een goede verbinding, al kon ik alleen met Ooredoo een hotspot maken voor mijn laptop. Ik raad dus Ooredoo aan als je ook op je laptop wilt internetten. Vergeet niet dat je nog steeds in Myanmar bent, dus je hebt helaas niet overal bereik.

Is Myanmar veilig?

De vraag of Myanmar veilig is hebben veel mensen aan mij gesteld. Zeker omdat Myanmar de afgelopen tijd geregeld negatief in het nieuws is geweest. Mijn antwoord is 100% ja. Eerlijk gezegd heb ik mezelf nog nooit zo veilig gevoeld in een land als in Myanmar. Dit geld zowel voor grote steden en de meer afgelegen gebieden. Ook in de avond kan je prima over straat in Myanmar. De mensen zijn bijzonder vriendelijk. In het grootste deel van Myanmar zijn er nauwelijks grote veiligheidsrisico’s. Bekende bestemmingen als Hpa-An, Bagan, Inlemeer, Mandalay en Yangon zijn enorm veilig.

Ja, op dit moment is er wél een genocide gaande in Myanmar. Dit is in de staat Rakhine, aan de westkant van Myanmar. Ook in het noordoosten heerst er momenteel onrust tussen bepaalde etnische groepen en het leger. Deze regio’s kun je het beste vermijden, ook al hebben de Myanmarezen het niet gemunt op toeristen.

Genocide in Myanmar: is het ethisch verantwoord om nu naar Myanmar te reizen?

Sommige toeristen twijfelen of het wel ethisch verantwoord is om vrolijk vakantie te vieren in een land waar een hevige genocide plaatsvindt. Mijn persoonlijke mening is dat ik zeker vind dat je je bewust moet zijn van welke heftige gebeurtenissen er plaatsvinden, maar dat je het land absoluut niet moet vermijden.

Het is in mijn ogen juist goed dat er steeds meer toeristen in Myanmar komen. Allereerst is bevolking van Myanmar arm. Ze hebben ons geld keihard nodig. Daarnaast is Myanmar jaren een gesloten maatschappij geweest. Het land is nu open. Deze openheid zorgt er voor dat ze langzaamaan merken dat ze gezien worden en dat ze niet zomaar, in het geheim, zulke vreselijke gebeurtenissen kunnen toelaten. Veel inwoners weten niet eens wat er in de staat Rakhine afspeelt. Hoe meer bekendheid, hoe meer druk er komt om de problemen in de samenleving op te lossen. Als wij Myanmar gaan negeren is het einde juist zoek.

Tip: kijk voor de actuele situatie op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. De gele gebieden op de kaart zijn veilig om te bereizen. Ter vergelijking: ook Thailand wordt grotendeels bestempeld als geel gebied.

Genocide myanmar veilig

Zo vraag je een visum voor Myanmar aan

Voor reizen door Myanmar heb je vooraf een visum nodig. Een visa on arrival bestaat helaas niet. Het Myanmar visum is 28 dagen geldig. Je kunt online eenvoudig een approval letter aanvragen. Je hebt de keuze tussen een ‘expres’ visum (56,- dollar) en een regulier visum (50,- dollar). Het voordeel van de expres-variant is dat je de garantie hebt dat deze binnen 24 uur in je mailbox zit. Ik koos echter voor het reguliere visum en die zat ook binnen 6 uur in mijn mailbox. Na de aanvraag moet je binnen 90 dagen gebruik maken van dit visum. Vraag deze dus niet te vroeg aan, anders is het bewijs verlopen.

Het e-visum vraag je aan via de officiële website van de overheid. Je kunt ook via de ambassade of een tussenpersoon een visum aanvragen.

Myanmar visum verlengen

Wil je langer dan vier weken backpacken in Myanmar, dan kan het visum met twee weken verlengd worden. Na horen zeggen is dit lastig om te doen. Er schijnen wel wat bureau’s te zijn die een verlenging voor je kunnen regelen. Wil je een paar dagen langer blijven, dan kun je het makkelijkst gewoon helemaal niets doen. Je betaald dan een kleine boete aan de grens maar verder levert het geen problemen op. Je betaald aan de grens zo’n 3,- dollar per dag dat je te lang bent gebleven, plus één keer 5,- dollar registratiekosten.

visum myanmar

Van Thailand naar Myanmar over land

Een groot deel van de toeristen komt Myanmar per vlucht binnen, maar het is ook mogelijk om over land vanuit Thailand naar Myanmar of andersom te reizen. Dit gaat vrij gemakkelijk. De volgende grensovergangen zijn open voor toeristen:

  • Mae Sot/Myawaddy. Dit is de populairste grensovergang van Thailand naar Myanmar. Vanuit hier reis je door naar onder andere Hpa-An, Golden Rock of Mawlamyine. Je komt hier redelijk eenvoudig vanuit Chiang Mai en Bangkok.
  • Ranong/Kawhtaung, in het zuiden van Thailand en Myanmar.
  • Mae Sai/Tachileik, ten hoogte van Chiang Rai in Noord-Thailand.
  • Phunaron/Htee Kee, deze grensovergang is behoorlijk afgelegen. Het e-visum is hier niet geldig.

Zelf heb ik twee keer gebruik gemaakt van de grensovergang bij Mae Sot/Myawaddy en één keer van de grensovergang bij Ranong/Kawhtaung. Die laatste was voor een visarun voor Thailand, dus ik was welgeteld vijf minuten in Myanmar en ging toen weer terug.

Let op: zo nu en dan wordt er een grensovergang gesloten, of juist geopend. Houdt dus de recente ontwikkelingen in de gaten.

van myanmar naar thailand overland

Van India naar Myanmar overland

Sinds 2018 is het eindelijk mogelijk om via India naar Myanmar overland te reizen. Er zijn momenteel twee grensovergangen open, waar het evisum geldig is:

  • Moreh/Tamu
  • Zokhawthar/Rih Khaw Dar

Houd ook hier de recente ontwikkelingen in de gaten zodat je niet per ongeluk voor een gesloten grensovergang staat. Let op: het is niet mogelijk om vanuit andere buurlanden Myanmar over land binnen te reizen.

Hoogtepunten en reisroute door Myanmar

Backpacken in Myanmar staat absoluut in mijn top drie van de meest bijzondere reizen. Er is ongelooflijk veel te zien en te doen in Myanmar. Bekende hoogtepunten zijn de tempels van Bagan, het bijzondere Inlemeer en de Shwedagon pagoda in Yangon. Het land is groot en de reisafstanden ook, dus ik raad iedereen aan zeker vier weken uit te trekken om een compleet beeld van het land te krijgen. Zelf reisde ik twee keer een maand door Myanmar. Na aanleiding van mijn ervaringen heb ik deze handige route van vier weken door Myanmar opgesteld, die je langs de mooiste plekken brengt.

Hoogtepunten Myanmar

Alle artikelen over Myanmar lees je hier.  Lijkt reizen of backpacken in Myanmar jou ook wel wat?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment