DOEN: beklim de mooiste vulkanen van Nicaragua

vulkanen van nicaraguaNicaragua wordt het land van meren en vulkanen genoemd en dat is natuurlijk niet voor niets. Het land kent maar liefst negentien vulkanen. Het is dan ook logisch dat bijna overal waar je bent er een vulkaan in de buurt is die de horizon siert. Ga je rondreizen door Nicaragua? Dan is je reis niet compleet zonder een klim naar de top van één van de vele vulkanen. Zie jij zo’n avontuur wel zitten maar kan je geen keuze maken tussen de vele vulkanen? Dan maakt deze lijst met de mooiste vulkanen van Nicaragua het je een stukje makkelijker

Natuurgeweld bij vulkaan Telica

Een perfect ronde krater, een joekel een rookpluim, oranjerood lava én een hels geluid, alsof er een Boeing 777 op 50 meter afstand opstijgt. Ja, van de vier vulkanen die ik heb mogen bezoeken is Telica zonder twijfel mijn favoriet. Vooral het feit dat je zo dicht bij de krater kunt komen en je gemakkelijk in de eindeloze krater kunt kijken, maakt dit een bijzondere plek. Hoewel de krater indrukwekkend is, moet je ook even de tijd nemen om om je heen te kijken. Het uitzicht is namelijk prachtig. Vanaf vulkaan Telica kijk je uit op alle andere vulkanen in de omgeving, waaronder Las Pilas, Casita, San Cristobal en Cerro Negro. Ook fijn: deze vulkaan is nog helemaal niet drukbezocht.

Binnenkort lees je meer over de nighttour die ik deed: hét moment dat ik voor het eerst lava zag!

Telica Vulkaan

Ongerepte natuur op vulkaan Maderas

De inactieve vulkaan Maderas vormt samen met de actieve vulkaan Conception het eiland Isla de Ometepe, gelegen in het Meer van Nicaragua. Isla De Ometepe is een heerlijke bestemming om je een dag of vier te vermaken, dus vergeet deze plek niet op je lijstje te zetten. Qua vorm is Maderas wellicht het lelijke eendje van de twee (want bijna geen andere vulkaan kan tegen de perfecte kegelvorm van Conception op) maar qua natuurpracht is het zeker de winnaar!

Er zijn drie wandelroutes die je in zo’n vier uur naar de top van Maderas leiden, waar een helderblauw kratermeer op je ligt te wachten. Mocht je geen kracht of zin hebben om acht uur te hiken (want ja, je moet ook nog vier uur naar beneden), dan zijn er ook twee mooie alternatieve routes die je naar prachtige plekjes halverwege deze vulkaan brengen.

Ik beklom Maderas niet één, maar twee keer! Lees meer over mijn hike naar het prachtige uitkijkpunt of de wandeling te paard naar de San Ramon waterval.

Vulkaan Maderas, Isla de Ometepe

Vulkaan voor beginners: Masaya

De meest toegankelijke vulkaan van Nicaragua is Masaya. Deze vulkaan ligt op korte afstand van Granada en Managua. De krater van deze vulkaan is gemakkelijk per auto, zonder gids, te bereiken. Het verhaal achter Masaya is luguber: de krater werd in het verleden gezien als poort naar de hel en mensen dachten dat de duivel hier woonde. Om deze te verdrijven werden kinderen en maagden aan de duivel geschonken (met andere woorden, in de krater gegooid).

Bij Masaya kun je niet om de gigantische aswolk heen. Er wordt dan ook nadrukkelijk aangeraden om niet langer dan 5 minuten bij de krater te blijven, vanwege alle toxische gassen. Een indrukwekkende ervaring! ’s Avonds heb je de mogelijkheid om lava te spotten. Omdat de krater druk bezocht wordt, is er voor de veiligheid op bepaalde plekken een muur langs de krater gebouwd. Verstandig, maar wel wat minder spannend dan een bezoe aan de krater van Telica. Vergeet niet even omhoog lopen naar het viewpoint. Een wandeling van zo’n 30 minuten geeft je een prachtig uitzicht over de omgeving en de rokende krater.

Ik bezocht de krater van Masaya, bekeek de zonsondergang en spotte een stuk of duizend vleermuizen in de grotten. Lees hier meer!

Masaya vulkaan

Vulkaanboarden vanaf Cerro Negro

Toe aan een flinke dosis avontuur? De Cerro Negro is de jongste en één van de meest actieve vulkanen van Midden-Amerika. Deze vulkaan staat met stip op 1 als het om populariteit onder backpackers gaat. De reden? Volcano boarding! Sjees met een board vanaf de top naar beneden, met in je achterhoofd houdend dat je zomaar eens de 90 km/u zou kunnen aantikken. Het is niet voor niets dat deze activiteit door CNN Travel is uitgeroepen tot de nummer twee in de Thrill Seeker’s Bucketlist. Gelukkig is goed te doen om je snelheid onder controle te houden. Wil je in een slakkengang de vulkaan af, dan kan dat dus ook. De wandeling naar boven is zeer de moeite waard vanwege de prachtige uitzichten, dus ook voor wandelaars is de Cerro Negro een aanrader.

Tip: lees hier alles over mijn ervaringen met volcano boarden!

Vulkaanboarden Cerro Negro Nicaragua

De mooiste vulkanen van Nicaragua

Heb je na deze vier vulkanen de smaak nog steeds te pakken? Dan zijn er nog vijftien anderen te bewonderen. Hoewel ik moet zeggen dat ik er na vier wel even genoeg van had, begon het thuis toch weer te kriebelen.  Ziplinen en in een boomhut slapen op Mombacho. Een 12-uur durende hike naar de top van Conception en weer terug. Het prachtige blauwgroene kratermeer van Cosiguina. Momotombo, de vulkaan die het oude León heeft verwoest. En nog elf andere vuurspuwers. Maar die laat ik gewoon allemaal aan jullie over.

Conception, Isla de Ometepe

Lees hier meer over Nicaragua. Wat zijn volgens jou de mooiste vulkanen van Nicaragua?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Gaaf hoor, dat je er 4 beklommen hebt! Vond het een magisch moment om op de rand van de krater te staan.

Bijzonder he zo’n krater?! Welke vulkaan heb jij beklommen?

Leuk om te lezen, heel herkenbaar ook. Wij bezochten een aantal jaar geleden ook deze vulkanen in Nicaragua. Behalve de Telica. Twee keer de Maderas? ben benieuwd naar je verhaal. Zelf geen goede herinneringen aan deze vulkaan, boven was er alleen maar mist en naar beneden was het pad super glad.

De leukste vulkaan herinnering is de Pacaya in Guatemala, met super veel lava.

Ik heb Maderas inderdaad twee keer beklommen, maar niet tot de top ;)
Ik had ook gehoord dat vooral het laatste stuk niet echt de moeite waard is, vanwege het beperkte zicht.

Over Pacaya heb ik veel goede verhalen gehoord. Ook zelfs iemand gesproken die op de vulkaan was toen er opeens een uitbarsting plaatsvond!
Toch maar eens een Guatemala-reisje plannen!

Oeh ben benieuwd naar je verhalen! En vooral naar het Vulcano Boarding, ik vond dat zo gaaf! Dat was ook mijn favoriete vulkaan ervaring.

Echt een hele vette ervaring! Hoe hard ging jij? :D

Owwww zaligheid! Nicaragua is echt een van mijn favoriete landen tot nu toe. Zeker ook door die fantastische vulkanen. Ik vond Masaya tof met dat borrelende lava!

Beantwoorden

Sandra (TravelBySan)

Oh wat gaaf zeg! Vulkanen hebben ook zo’n soort aantrekkingskracht op mij, vind het zo bijzonder! Nog niet zoveel vulkanen gezien, maar de meest bijzondere is natuurlijk supervulkaan Yellowstone (alhoewel dat geen ‘klassieke’ vulkaan is, maar het idee van een kilometersbrede magmakamer onder waar je staat…. Gaaf!). De vulkaan die ik heb beklommen is de Teide op Tenerife, bijna 4000 meter. Vooral het uitzicht is fantastisch! Krater is niet erg boeiend (dichte krater). Dus jouw eerste vulkaan lijkt mij dan weer erg gaaf, omdat je echt de lava in kijkt! Leuk artikel, mooi geschreven.

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!