Costa Rica natuur: dit zijn de mooiste nationale parken!

  • Home
  • Costa Rica
  • Costa Rica natuur: dit zijn de mooiste nationale parken!
costa rica natuur
costa rica natuur

Costa Rica is vanwege de prachtige nationale parken en rijke biodiversiteit de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers. Van exotische planten tot bijzondere wildlife: de natuur in Costa Rica is werkelijk adembenemend. Er zijn tientallen mooie natuurparken te vinden, waar je deze natuurpracht kunt bewonderen.

Natuur Costa Rica: de mooiste nationale parken

Wie aan Costa Rica denkt, denkt voornamelijk aan groen, groener, groenst. Geen wonder, want maar liefst 30% van het land bestaat uit beschermt natuurgebied. 

En dat ‘beschermt’ wordt hier erg serieus genomen, want Costa Rica doet er alles aan om de natuur te behouden en zelfs te laten groeien. Met resultaat, want ze slagen er met succes in om ontbossing te stoppen en zelf terug te draaien. Met indrukwekkende resultaten: Costa Rica beslaat slechts 0,03% van het wereldwijde landoppervlak, maar is verantwoordelijk voor 5% van de wereldwijde biodiversiteit! 

Heb jij een reis naar dit land gepland staan? Deze vijf mooiste nationale parken van Costa Rica mag je dan zeker niet overslaan!

Monteverde Cloud Forest Reserve

Het Monteverde Cloud Forest Reserve is een magische plek en één van de meest bijzondere natuurparken van Costa Rica. Slechts 1% van alle bossen ter wereld bestaat uit nevelwoud, en Monteverde Cloud Forest Reserve is daar één van. De nevel ontstaat omdat er warme lucht uit lagere gebieden tegen de berghellingen botst en daardoor stijgt. Het resultaat: een mysterieuze, mistige sfeer en weelderige bebossing. 

Je vind hier gigantisch veel verschillende bomen en planten, namelijk zo’n 1300 verschillende soorten. Ook kun je hier prachtige vogels spotten, waaronder de quetzal. Ook zijn er veel andere dieren, zoals honderden soorten zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten zoals vlinders. De hangbruggen en boomtoppenpaden bieden bezoekers de kans om het bos vanuit een ander perspectief te bekijken en het unieke ecosysteem te bewonderen.

mooiste natuurgebieden costa rica

Corcovado National Park Costa Rica

Corcovado National Park is 425 vierkante kilometer groot en is gelegen aan de Pacifische kust van Costa Rica. Het nationale park bevat maar liefst 2,5% van alle biodiversiteit op aarde en is daarmee één van de meest biodiverse regio’s ter wereld. Alleen daarom al is dit een must om te bezoeken als je in Costa Rica bent. 

Wat dit park zo speciaal maakt, is de mogelijkheid om zeldzame en bedreigde diersoorten in hun natuurlijke habitat te zien, zoals jaguars, tapirs, miereneters en talloze vogelsoorten.

Omdat Corcovado vrij afgelegen ligt, in het zuiden van het land, is het ook meteen een van de rustigste natuurparken van Costa Rica. Daarnaast mogen er per dag maar een gelimiteerd aantal mensen naar binnen.

Flora fauna costa rica

Arenal Volcano National Park

Natuurlijk staat Midden-Amerika ook bekend om de vele vulkanen. Eén van de bekendste exemplaren is de Arenal vulkaan, gelegen in het Arenal Volcano National Park. Dit natuurgebied in de provincie Alajuela, vlakbij het leuke dorpje La Fortuna, is adembenemend vanwege het dramatische vulkaanlandschap en weelderige natuur. 

Hoewel je de vulkaan niet mag beklimmen, biedt het park nog steeds een schat aan natuurlijke wonderen. Bezoekers kunnen genieten van hete bronnen, watervallen, vulkanische meren en dichte bossen. Er zijn talloze wandelpaden en avontuurlijke activiteiten, zoals ziplining en paardrijden, waardoor je Arenal Volcano National Park op en top ervaart.

costa rica nationale parken

Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park is één van de kleinste nationale parken van Costa Rica, maar het heeft een enorme aantrekkingskracht. Dit komt omdat je hier een grote kans hebt om veel wildlife te spotten. Dat maakt dat dit een populaire plek is om naar toe te gaan als je op zoek bent naar prachtige natuur in Costa Rica.

Het park is gelegen aan de Stille Oceaan, biedt de perfecte mix van natuur en avontuur. Het bestaat zowel uit onaangetaste jungle als spierwitte, ongerepte stranden. Ontdek dit natuurgebied via mooie wandelpaden en met een beetje geluk kom je apen, luiaards, wasberen en talloze vogelsoorten tegen.

costa rica dieren spotten

Tortuguero National Park

Ook Tortuguero National Park behoort tot de mooiste natuurgebieden van Costa Rica. Dit nationale park ligt aan de Caribische kust en wordt ook wel de Amazone van Costa Rica genoemd. Het is een must om te bezoeken, omdat dit park met geen ander park te vergelijken is. Dat komt omdat Tortuguero bestaat uit zowel regenwoud als kanalen, mangroves en stranden. Het is dus een ultieme plek om vanaf het water, bijvoorbeeld per kajak of kano, te ontdekken en een schat aan flora en fauna te spotten.

Tortuguero staat vooral bekend als één van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld voor verschillende soorten zeeschildpadden. Elk jaar komen er in het broedseizoen, tussen juli en oktober, schildpadden als de groene zeeschildpad en de lederschildpad hier het strand op om hun eieren te leggen. Het is toegestaan om met een gids dit bijzondere verschijnsel te zien. 

natuurparken costa rica

Bezoek de natuur in de mooiste nationale parken van Costa Rica

Costa Rica is een ideale bestemming voor een rondreis van zo’n 2 tot 3 weken. Het is zeker aan te raden minstens drie of vier natuurparken in Costa Rica te bezoeken, omdat dit toch wel de hoogtepunten zijn van een bezoek aan dit land. 

Je kunt zelf op pad gaan met een huurauto, maar het is ook mogelijk een rondreis te boeken via een maatwerkspecialist zoals Van Verre. Deze reisorganisatie biedt individuele rondreizen naar Costa Rica aan, inclusief Engelssprekende gids en privéchauffeur. De rondreizen zijn trouwens volledig zelf samen te stellen naar jouw wensen, waarbij de reisspecialisten je graag adviseren uit eigen reiservaring.

Meer lezen? Dit vind je vast interessant:

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!