Snorkelen Bonaire: 7x de mooiste plekken + tips

  • Home
  • Bonaire
  • Snorkelen Bonaire: 7x de mooiste plekken + tips
snorkelen bonaire
snorkelen bonaire

Bonaire is één van de mooiste snorkelplekken ter wereld. Het eiland staat namelijk hoog in alle ranglijsten als het om onderwaterwereld gaat. Bonaire wordt ook niet voor niets Divers Paradise genoemd! Over het gehele eiland zijn tientallen snorkelplekken te vinden waar je verwend wordt met prachtige vissoorten, koraal en… schildpadden! Benieuwd naar de beste spots? Hier lees je alles over de mooiste plekken om te snorkelen op Bonaire!

Snorkelen Bonaire: Divers Paradise

Het water rondom Bonaire behoort tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Het BNMP is opgericht om al het onderwaterleven in dit gebied te beschermen en de natuur te herstellen. Om het water te betreden, en dus ook om te snorkelen, moet je eenmalig een STINAPA Nature Tag aanschaffen. Dit bewijs is te koop bij diverse hotels en duikscholen, maar is ook online te koop via de website van STINAPA.

De meeste duik- en snorkelplekken zijn via land te bereiken. Dit maakt dat snorkelen op Bonaire erg toegankelijk is. Los van Klein Bonaire zijn alle onderstaande snorkelplekken gemakkelijk op eigen houtje, bijvoorbeeld per huurauto, te bereiken. Toch is het erg leuk om minstens één keer een boottocht te maken. Dit kan bijvoorbeeld via Epic Boat Tours. Aanrader is de chill & grill, waarin je snorkelen combineert met een uitgebreide barbecue tijdens zonsondergang.

bonaire snorkelplekken

1. Snorkelen op Klein Bonaire

Klein Bonaire is absoluut één van de populairste snorkelplekken van Bonaire. Dit piepkleine, onbewoonde eiland ligt op zo’n 15 minuten varen vanuit Kralendijk. Hier vind je spierwitte stranden en een kraakheldere zee, maar dus ook een fantastische onderwaterwereld. Je kunt eenvoudig per taxiboot naar Klein Bonaire om op eigen gelegenheid te snorkelen. Je wordt dan bij No Name Beach afgezet. Het mooiste stuk rif bevindt zich vanaf het strand gezien aan de rechterkant. Klein Bonaire heeft bijzonder mooi en divers koraal, waaronder grote sponzen. Ook zwemmen er veel vissoorten. Vanuit de diepte kan er van alles te voorschijn komen, zoals schildpadden en manta rays. 

snorkelen klein bonaire

2. Snorkelen bij Salt Pier

Eén van de beste plekken om te snorkelen op Bonaire is Salt Pier of Zoutpier. Deze plek is gelegen in het zuidoosten van Bonaire, tegenover de zoutpannen. De pilaren van deze gigantische pier geven een bijzondere sfeer onderwater. Vooral daar waar de bodem van zand is, worden regelmatig schildpadden gespot. Te water gaan kan via twee ingangen: ten noorden en ten zuiden van de pier. Kies je liever je eigen weg, let dan wel goed op voor zee-egels en scherpe stukken dood koraal. Is er een boot aangemeerd bij de pier? Dan mag hier niet gedoken of gesnorkeld worden.

Travellust’s tip:

Op diverse plekken op het eiland zijn gele stenen te vinden. Deze stenen duiden een officiële duik- of snorkelspot aan. Mocht de toegang tot het water wat lastiger zijn, zoals door scherp koraal bij Salt Pier? Ga dan op zoek naar de gele steen. Hier ga je een stuk gemakkelijker het water in.

salt pier schildpadden

3. Snorkelen bij 1000 Steps

Nog zo’n prachtige plek om te snorkelen op Bonaire: 1000 Steps. Dit afgelegen kiezelstrand ligt in het zuidwesten van Bonaire en wordt gezien als een van de mooiste plekken van eiland. Maar niet alleen het strand is mooi: de onderwaterwereld kan er ook wat van. Je bereikt het strand via een steile trap naar beneden. Fijn: de trap heeft gelukkig geen duizend treden, maar slechts zevenenzestig. Tijdens het snorkelen zie je bijzondere soorten koraal, zoals hersen- en hertshoornkoralen. Ook leven hier onder andere murenen en schildpadden.

1000 steps

4. Snorkelen in de mangroves van Lac Bay

De mangrove van Lac Bay is misschien wel de meest bijzondere snorkel spot van Bonaire. Deze plek is vooral bekend vanwege de gave kajaktochten die je door de dichtbegroeide mangrovebossen kunt maken, maar wist je dat je tijdens zo’n tour ook kunt snorkelen? De mangrovebossen zijn van levensbelang voor het koraal en alle onderwaterdieren. De bossen wordt namelijk als kraamkamer gebruikt en zonder deze plek zou het rif zoals deze nu is niet bestaan! Resultaat: je zult hier veel scholen vissen tegenkomen. De kajaktour van twee uur inclusief snorkelstop is te boeken via het Mangrove Info Center.

snorkelplekken bonaire

5. Snorkelen bij Andrea I & II

Andrea I & Andrea II zijn twee dive sites ten hoogte van Santa Barbara. Het koraalrif van Andrea I & II ligt slechts op enkele meters afstand van de kust en dat maakt dat dit een van de beste plekken om te snorkelen op Bonaire is. Onderwater ziet het er hier uit als een tropisch aquarium, met veel soorten kleine vissen en mooi koraal. Ook is hier een grote kans op het spotten van schildpadden en de gevlekte adelaarsrog. De twee plekken liggen op slechts 600 meter afstand van elkaar, dus zijn gemakkelijk te combineren.

Andrea I Andrea II

6. Snorkelen bij Wayaka II

Een van de meest afgelegen snorkelplekken van Bonaire is Wayaka II. Dit paradijselijke strand vind je namelijk diep in het ruige Washington Slagbaai National Park. Het strand zelf is piepklein en is alleen te zien bij laagwater. Je kunt hier gemakkelijk parkeren. Het strand en de zee zijn vervolgens met een korte trap te bereiken. Tijdens het snorkelen spot je onder andere papegaaivissen, slijmvissen en doktersvissen. Het rif loopt op een gegeven moment steil af tot 45 meter diep. Let op: Washington Slagbaai National Park is enkel toegankelijk met een 4WD.

wayaka II

7. Snorkelen bij Eighteen Palms

Slaap je in het heerlijke Playa Beach Resort, dan kom je als snorkelaar of duiker zeker aan je trekken. Het huisrif van dit resort is namelijk Eighteen Palms. Deze spot is vernoemd naar de achttien palmbomen hier groeien. Eighteen Palms behoort absoluut tot de mooiste snorkelplekken van Bonaire. Grote scholen nieuwsgierige barracuda’s, gray snappers en tarpon worden hier regelmatig gespot. Met een beetje geluk zie je zlefs een octopus, Caribische pijlstaartrof of een manta ray.

Handige tips voor snorkelen op Bonaire

Ga jij snorkelen op Bonaire, dan is het bij diverse hotels en duikscholen mogelijk om een snorkelset te huren. Deze bestaat uit een duikbril, snorkel en eventueel flippers. Nog fijner is het om je eigen set te hebben. Daarnaast zijn vanwege het scherpe koraal en rotsen waterschoenen op sommige plekken echt een must. Verbrand je snel? Dan is een UV-shirt aan te raden! Decathlon heeft online een uitgebreide collectie snorkelspullen voor een zachte prijs.

Wil jij onderwater graag de mooiste foto’s en video’s maken? Er zijn veel action camera’s op de markt die onderwater kunnen, maar GoPro is veruit de beste. Bekijk alle Gopro’s via Coolblue.

bonaire snorkelen schildpadden

Zo boek je een vakantie Bonaire

Vanwege het aangename klimaat is Bonaire het hele jaar te bezoeken. Het eiland is niet groot en in een week kun je veel zien, maar twee weken is ideaal om helemaal ontspannen terug te komen. Er zijn veel aantrekkelijke pakketreizen naar Bonaire te vinden. Ik sliep zelf bij Delfins Beach Resort en Van Der Valk Plaza. Beide hotels hebben een heerlijk privéstrand. Boek je liever los en ben je op zoek naar een trendy appartement, dan is het prachtige SENSES absoluut jouw plek.


Vliegtijd: 10 uur
Beste reistijd: gehele jaar
Visum nodig: nee
Krijg 5 euro korting voor See Buy Fly op Schiphol!

Meer lezen over Bonaire? Dit vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment