Alles wat je moet weten over volcano boarden in León, Nicaragua

Leon Nicaragua Vulkaan boarden

sleeen van vulkaan nicaragua

Het klinkt krankzinnig, maar toch besluit ik dat ik dit móét afstrepen als ik in Nicaragua ben: Volcanoboarden! Op een houten plank sjees je van een 675 meter hoge actieve vulkaan af en zie het het gaafste uitzicht ooit. Natuurlijk hoop je dat je gewoon blijft zitten en door de snelheid en adrenaline niet in paniek raakt en je balans verliest. Dit laatste komt overigens vrij veel voor, want  de gehavende backpackers op straat vertellen me dat niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf komt. Geen wonder ook. Sommige waaghalzen halen bijna 100 kilometer per uur. Als je dan met je lijf op het vulkanisch gesteente knalt moet je wel duizend beschermengeltjes hebben om er zonder schrammetje van af te komen. Ook eens proberen? Ik vertel je alle ins en outs over volcano boarden in Nicaragua!

Vulkaanboarden León: een must bij een reis voor Nicaragua!

Vulkaanboarden staat op nummer twee van de Thrill Seeker’s Bucketlist van CNN.  De activiteit is veel avontuurlijke reizigers een must do tijdens hun reis door Nicaragua. Kort gezegd is vulkaanboarden niets anders dan met een houten plank van een vulkaan sleeën. Mocht je snowboardervaring hebben en de uitdaging aandurven, kan je het ook staand doen. De vulkaan in kwestie is de Cerro Negro. Dit is één van de meest actieve en jongste vulkanen van Midden-Amerika. Cerro Negro ligt in de buurt van de gezellige studentenstad León. Het is op dit moment de enige plek ter wereld waar volcano boarding mogelijk is.

Volcano boarden: Hoe werkt het?

Strategisch plan ik mijn bezoek aan León aan het einde van mijn rondreis door Nicaragua. Mocht er iets gebeuren, dan hoef ik in ieder geval geen weken rond te reizen met bloederige wonden of gebroken botten. In León zijn verschillende organisaties actief waar je een tour naar de Cerro Negro kunt boeken. In zo’n drie kwartier wordt je per pick-up truck naar de voet van Cerro Negro gebracht. Eenmaal daar krijg je een overall, een veiligheidsbril en een board: de essentials voor dit avontuur. De wandeling naar de top van Cerro Negro is vrij makkelijk en geweldig mooi. Vanaf het topje heb je een prachtig uitzicht op andere vulkanen van Nicaragua, zoals Telica en San Cristobal.

Eenmaal boven is er  een moment om bij te komen van de hike en te genieten van deze magische plek. Daarna wordt er uitleg gegeven over hoe vulkaanboarden in zijn werk gaat en hoe je veilig beneden komt. En dan rest je niets anders dan in de rij te gaan staan, op je board te gaan zitten en je over te geven aan de zwaartekracht!

leon vulkaan boarden Nicaragua

volcano boarden in nicaragua

Volcano boarding Nicaragua

Mijn ervaringen met vulkaanboarden in Nicaragua

Als één van de laatsten ga ik met een gezonde spanning op mijn board zitten. Verontrustend kijk ik 675 meter naar beneden. Moet dit echt? Ik heb ongeveer de hele groep naar beneden zien gaan en het zag er bij sommigen spectaculair uit. Hier en daar rolde er iemand van het board, maar daarentegen merkte ik ook dat je je snelheid eigenlijk best goed in de hand kunt hebben. Althans: als je op de juiste manier te werk gaat. Ik besloot niet al te hard te gaan en dus gleed ik met een relaxt tempo, al remmend, met nog geen 30 km per uur van deze machtige vulkaan af. Niet echt spectaculair te noemen dus,  vooral in vergelijking met het tempo van reismaatje Valerie die de 93 km per uur aantikte. Dat mocht de pret niet drukken, want vulkaanboarden is geniaal!

Dat dit een wedstrijdje zou worden bleek toen, eenmaal beneden, de snelste en traagste boarders bekend werden gemaakt. De vrouwelijke winnaar is reismaatje Valerie die als een ware dare devil naar beneden is gekomen. De loser? Tsja, laat ik daar geen woorden over vuil maken. Gelukkig was ik in gezelschap en was ik dus niet de enige die als straf een volcano shot (wodka met spaanse pepers) moest wegdrinken. Mijn keel staat een uur later nog in vuur en vlam en ik werd kotsmisselijk. Het leven van een loser gaat niet over rozen…

vulkaanboarden nicaraguabackpacken nicaragua volcano boarden

cerro negro vulkaanboarden

rondreis nicaragua vulkaanboarden

Praktische tips voor volcano boarden in Nicaragua

  • Een dagje Volcano boarden boek je onder andere bij Bigfoot Hostel of Quetzal Trekkers voor zo’n $ 30,- dollar.
  • Vind je het vervelend om je board zelf naar boven te dragen, dan kan je je spullen voor een paar dollar ook laten dragen.
  • Laat je dure spiegelreflexcamera thuis en neem er eentje mee die tegen een stootje kan, bijvoorbeeld een go pro.
  • Doe dichte schoenen aan die tegen die tegen een stootje kunnen. Dit is écht een must, want remmen doe je met je voeten en dat is geen doen met flipflops en blote voeten.
  • De overall die je krijgt is in veel gevallen te wijd. Door de snelheid kunnen de broekspijpen en mouwen omhoog gaan zodat je nog steeds met onbeschermde ledematen van de vulkaan af board. Zelf heb ik de overall bij mijn enkels en polsen vastgebonden met veters, zodat mijn lichaam optimaal beschermd werd.
  • Bij twijfel: gewoon doen! Het is een unieke ervaring!
  • Bekijk onderstaande video van 2Backpackers.com om te zien hoe het in zijn werk gaat.

Meer lezen over Nicaragua kan hier. Lijkt volcano boarden in Nicaragua op vulkaan Cerro Negro jou ook geweldig? 

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Ja! Volcanoboarden zou ik echt geen seconde over na hoeven denken, dat zou ik echt meteen gewoon doen! En ja, ik zou waarschijnlijk ook zo’n loser zijn, maar hé, nobody cares. Toch? Ik hou wel van dit soort ruige dingen, net als sandboarden. Ook zo tof!

Jaaa, dit is echt iets wat je niet mág overslaan, want als je dat doet krijg je vast en zeker spijt. Sandboarden lijkt me ook gaaf, misschien in Marokko!

Leuk verhaal! Ik zou het zeker doen. Lijkt me erg gaaf, maar waarschijnlijk zou ik aan het eind van de rit ook met zo’n volcano shot in m’n hand staan :)

Bedankt Anita! Hahaha, ja ik was een loser maar ach, ik had geen schrammetje! :)

Geweldig! En ergens ook wel erg dat je het speciaal aan het eind plant vanwege gebroken botten ;). Lijkt mij in ieder geval ontzettend gaaf.

Haha, ja eigenlijk best treurig, maar ik wilde gewoon niet hinkelend of met rare wonden door Nicaragua reizen ;)

Ik heb het in dat hele jaar nooit gedaan :’) teveel slechte verhalen gehoord, vind het belachelijk duur (nouja, voor mij toen met m’n Nica loontje) en ben op geen enkele vulkaan geweest. Slecht he… Ik moet nog maar eens terug.

Slechte verhalen ja? Ik snap dat het voor jouw budget wat te duur was inderdaad, maar eigenlijk kost het geen drol ;)
Jammer dat je op geen enkele vulkaan bent geweest! Ik heb er vier beklommen en het is zo geweldig!

Wauw hier had ik nog nooit van gehoord !
Ik zou het ook direct doen :)

Echt doen Stefanie! Het is geweldig!

wauw, toen ik dit stuk zag dacht ik nee toch dat zal wel een grap zijn. Maar wauw wat gaaf!! Echt heel stoer dat je dit hebt gedaan! Als ik dit zou doen zou ik ook een shot moeten nemen denk ik :P

Hahah nee het is geen grap: het bestaat echt!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!