In stijl reisfoto’s schieten met deze systeemcamera van Olympus

systeemcamera olympus OM-D E-M10 Mark III

Als fervent reiziger kom ik op de mooiste plekken en dat moet natuurlijk vastgelegd worden. In 2013 kocht ik daarom mijn eerste spiegelreflexcamera. Deze professionele camera met tientallen opties en de fijnste snufjes zorgde voor prachtige foto’s. Toch begon het behoorlijke gewicht en het grote formaat mij steeds meer tegen te staan, vooral tijdens langere rondreizen en in een warm klimaat. Heb jij dat ook, maar wil je tóch professionele foto’s schieten? Dan is de prachtige Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera iets voor jou!

Systeemcamera: ideaal voor op reis

Wil jij professionele foto’s schieten maar is een spiegelreflexcamera te veel van het goede vanwege het gewicht en het formaat? Dan is een systeemcamera een uitkomst. Een systeemcamera is een digitale camera, maar dan van een veel beter kwaliteit en met veel meer functies dan een digitale compactcamera. De functies en kwaliteit komen grotendeels overeen met een spiegelreflexcamera, maar is dus een stuk kleiner. Dit komt omdat de spiegel uit de camera is weggelaten. De sensor is overigens wel even groot. Een systeemcamera neem je dus een stuk makkelijker mee. Extra voordeel is dat je minder opvalt voor dieven. Ook merk je dat mensen die je tegenkomt op reis, zoals een karakteristieke local die je graag op de foto zet, minder ‘bang’ zijn voor een kleinere camera, wat mooie kiekjes oplevert!

systeemcamera olympus ervaringen OM-D E-M10 Mark III

Systeemcamera Olympus OM-D E-M10 Mark III

Naast mijn spiegelreflex had ik al een tijdje een systeemcamera, maar nu is er een nieuwe aanwinst aan de collectie toegevoegd: de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera! Deze populaire camera is vanwege het lichte gewicht en kleine formaat ideaal voor als je veel onderweg bent. Ondanks de compactheid beschikt de camera over belangrijke eigenschappen zoals een 16.1MP Live MOS sensor, TruePic VIII beeldprocessor en een goede autofocus maar liefst 120 focuspunten. De camera is daarnaast behoorlijk snel, want hij kan 8,6 beelden per seconde schieten. Er zitten ontiegelijk veel functies op, die te bedienen zijn met een aantal externe knoppen en via het grote touchscreen scherm. Beelden zijn in JPEG en RAW te schieten. Ook voor het maken van video is de camera geschikt. Hij beschikt namelijk over een ingebouwde 5-assige beeldstabilisator en schiet haarscherpe en kleurrijke beelden in 4K Ultra HD.

Handmatig én automatisch

De camera is volledig handmatig in te stellen en doet qua opties niet onder aan de spiegelreflex waar ik al jaren mee schiet. Je hebt zelf de volledige controle over zaken als brandpuntafstand, sluitertijd, belichting en witbalans. Vooral voor gevorderde fotografen is dit een must. Ben je een beginner of heb je even geen zin in al die opties? Dan zijn de voorinstellingen een uitkomst. De camera heeft 25 scèneprogramma’s zoals strand en sneeuw, sport, vuurwerk, natuur-macro, zonsondergang en nachtscène, waardoor je direct de juiste instellingen te pakken hebt en ook als beginnend fotograaf perfecte plaatjes schiet.

welke systeemcamera olympus
kwaliteit systeemcamera olympus

Direct foto’s delen via wifi

Zelf vind ik het erg ideaal als de foto’s direct op mijn telefoon staan, zonder dat ik ze eerst op mijn laptop moet zetten. Met de gratis Olympus Image app die op je telefoon te downloaden is, zet je gemaakte foto’s eenvoudig over op je smartphone om ze vervolgens te delen op social media of met het thuisfront. Daarnaast is de camera zelf ook met deze app te bedienen. Handig als je bijvoorbeeld selfies of groepsfoto’s wilt maken met de zelfontspanner.

Camera én fashion item!

Natuurlijk is het belangrijk dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn en dat de camera tal aan functies heeft, maar het oog wil stiekem ook wat. De meeste camera’s zien er standaard en degelijk uit, maar de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera is wat mij betreft verre van standaard. Vanwege het retro design en zilveren details doet de camera denken aan de analoge camera’s van vroeger. Deze knapperd is dus een echte eyecatcher en maakt jouw reisoutfit helemaal af. Hij is overigens ook in het zwart verkrijgbaar.

camera voor op reis

Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ zoomlens

Zoals elke systeemcamera heeft deze camera geen ingebouwde lens, maar werk je met losse lenzen die je kunt wisselen. Zelf gebruik ik bij deze camera twee lenzen. De eerste lens is een pancake zoomlens. De term pancake houdt in dat het objectief zeer compact (plat) is. Met een range van 14-42mm en een lichtsterkte van 3.5-5.6 is deze lens erg geschikt voor landschap- en straatfotografie, maar ook voor het fotograferen van details vanwege de behoorlijke zoom. Daarnaast zit een snelle en scherpe autofocus op. Het allerbelangrijkst: de beelden zijn haarscherp!

Deze lens is dus ideaal voor zowat alle typen reizen, vanwege het brede bereik en omdat je niet steeds van lens hoeft te verwisselen. Ga je echter op safari, dan is een grotere zoom nodig. De lens gebruikt een elektromagnetische zoom, wat even wennen kan zijn als je normaal gesproken met een een ‘gewone’ zoomring werkt.

Olympus M. Zuiko Digital MFT 45mm F/1.8 portretlens

De tweede lens is een lens met een vast brandpunt, namelijk 45mm. Wie een beetje verstand heeft van fotografie weet dat deze lens dus geschikt is voor portretten, maar ideaal voor bloemen, planten, dieren en ook om details vast te leggen. De lens is erg lichtsterk (F1.8, en dus een stuk lichtsterker dan de andere lens) waardoor je een prachtige scherptediepte krijgt. Je zult wat creatiever moeten zijn, om deze lens geen zoom heeft. Je zult dus zelf meer moeten bewegen, maar vanwege de scherpte en hoge kwaliteit is het een heerlijke lens om mee te spelen en je fotografiekunsten mee te verbeteren.

olympus OM-D E-M10 Mark III
 olympus OM-D E-M10 Mark III review

Mijn ervaringen met de Olympus OM-D E-M10 Mark III

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin moest wennen aan de camera. Dit kwam voornamelijk omdat ik nog nooit met het merk Olympus gefotografeerd had en dus alle opties in het menu en de diverse knopjes nog volledig moest leren kennen. Ook zitten er ontzettend veel opties op, waardoor het nogal overweldigend kan zijn. Toch begon ik behoorlijk snel van deze camera te houden, want hij schiet haarscherpe foto’s. Deze systeemcamera is extreem handig voor op reis vanwege het compacte formaat en lichte gewicht. Je bergt hem eenvoudig op, je valt zelf niet teveel op met deze camera en hij ziet er ook nog eens beeldschoon uit vanwege het retro design. De handige wifi-functie en vele mogelijkheden wat betreft instellingen maken deze camera wat mij betreft een must have voor elke reiziger die graag met de allermooiste foto’s thuiskomt!

Zo schaf je deze systeemcamera van Olympus aan!

De Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera inclusief 14‑42mm pancake lens is via de webshop van Olympus momenteel voor 749,- euro te verkrijgen. De 45mm F/1.8 lens kost 279,- euro. Online zijn er goede aanbiedingen te vinden. Zo kost deze de camera + pancakelens bij Cameranu.nl 669,- euro, bij Coolbue 599,- euro en bij Bol.com momenteel slechts 569,- euro. Kijk dus vooral even rond om de beste deal te vinden! Wat ik altijd kan raden als je schiet met een systeemcamera, is het aanschaffen van een extra batterij. Deze is namelijk een stuk sneller leeg dan die van een spiegelreflexcamera.

ervaringen systeemcamera olympus

Op zoek naar meer onmisbare items voor op reis? Deze blogs vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!