Wintersport: welke kleding neem je mee? Dit zijn de beste tips!

valmorel wintersport
wintersport wat meenemen

Ga jij voor het eerst op wintersport en vraag je je af welke kleding je mee moet nemen? Helemaal niet gek, want er gaat nogal wat voorbereiding aan vooraf! Hoewel je ski’s, skischoenen, skistokken en helm gewoon ter plekke kunt huren, blijft er nog genoeg over dat je zelf moet aanschaffen. Hier lees je welke kleding en accessoires onmisbaar zijn tijdens het skiën!

Onmisbaar op de piste: skijas en skibroek!

Ga je op wintersport, dan is een skijas en een skibroek natuurlijk onmisbaar! Deze items dienen als beschermende buitenlaag. Een skipak bestaat uit waterdicht en ademend materiaal, waardoor de kleding snel droogt en je beschermt bent tegen de kou. In de winkel en online zijn skipakken in alle soorten en designs te vinden. Een bekend merk voor skikleding is Protest! Elk seizoen gaat Protest mee met de laatste trends, zoals hippe printjes en moderne pasvormen, zodat jij super stijlvol op de piste staat. Benieuwd? Bekijk hier alle Protest skijassen voor dames en heren, of hier alle Protest skibroeken voor dames en heren! Heb je een kleiner budget, kijk dan eens bij Decathlon voor skijassen en skibroeken. Ook Lidl en Aldi verkopen wel eens skikleding.

voor het eerst skien tips

Skisokken

Goede skisokken zijn onmisbaar tijdens de wintersport. Skisokken zijn langer dan normale sokken, waardoor schenen en kuiten beschermd zijn tegen het harde materiaal van de skischoen. Ook ademen deze sokken erg goed, wat ervoor zorgt dat je voeten niet nat worden van het zweet en niet koud worden. Je hebt skisokken in alle prijsklassen. De beste hebben speciale versteviging op drukpunten, waardoor de kans op pijn tijdens het skiën minimaal is. Onder andere X-Socks is wat mij betreft een topmerk als het gaat om goede skisokken. Deze koop je bijvoorbeeld bij Outdoorsupply, een fijne webshop waar je alles voor de wintersport kunt vinden en diverse merken verzameld zijn. Bezuinig absoluut niet op je skisokken. Niets is zo vervelend als zere of koude voeten tijdens het skiën.

Belangrijk: Doe geen extra sokken aan. Sommigen denken dat dit fijn is tegen de kou, maar extra sokken onder je skisokken is een slecht idee. Dit gaat namelijk schuren. Eén paar skisokken is dus voldoende.

Thermo ondergoed

Wil je warm blijven op de piste, dan geldt er één belangrijke regel: laagjes, laagjes, laagjes! Thermo ondergoed wordt veelvuldig gebruikt als onderste laag. Vaak gaat het het hierbij om een lange thermolegging en een thermoshirt met lange of korte mouwen. Deze kleding zit comfortabel en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft. Een topmerk voor thermokleding is Wedze van Decathlon. Zelf heb ik al lange tijd een paar setjes van deze voordelige thermolegging en dit shirt. Deze populaire items van Wedze kosten slechts 4,99 euro en doen wat ze moeten doen: je lichaam warm houden op de piste. Sinds kort ben ik helemaal fan van de Wedze Freshwarm van Decathlon. Het Wedze Freshwarm shirt zorgt voor de nodige warmte, maar en tegelijkertijd is het ademend vermogen optimaal. Het shirt is gemaakt van geborsteld polyester en zorgt op koude dagen voor warmte, maar bij hogere temperaturen en inspanning wordt het transpiratievocht snel afgevoerd. Bekijk hier alle items van Wedze Freshwarm op Decathlon.nl.

Heb je een groter budget, koop dan thermo-ondergoed van merinowol! Dit is een wonderstofje als het gaat om outdooractiviteiten. Hoewel wol normaal gesproken kriebelt, is dat bij merinowol niet het geval. Merinowol houdt je niet alleen lekker warm, maar voorkomt ook vieze luchtjes, zoals zweet. Een topmerk is Icebreaker, onder andere te koop bij Outdoorsupply.

wintersport welke kleding

Skipully of vest

Over het thermo-ondergoed doe je een isolerende laag, meestal in de vorm van een skipully. Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen. Naast skipully’s stop ik vaak ook nog wat sportshirts, zoals hardloopshirts, in mijn koffer. Dan heb ik in ieder geval genoeg laagjes mee.

Tip: In de praktijk heeft het weer natuurlijk invloed op wat jij op dat moment aantrekt. Ga je in maart skiën, dan zijn de temperaturen waarschijnlijk een stuk hoger dan in januari. In sommige gevallen zal alleen een skipully al voldoende zijn. Of je trekt juist alleen je thermoshirt aan, en laat je skipully in de koffer zitten. Hetzelfde geldt voor je thermolegging.

Handschoenen

Je handen zijn een van de eerste lichaamsdelen die koud worden, dus warme handschoenen zijn een absolute must tijdens de wintersport. Vooral als je valt ben je blij als je handschoenen aan hebt! Belangrijk is dat de handschoenen waterdicht, winddicht en ademend zijn, net zoals je skipak. Zelf ben ik een hip exemplaar met luipaardprint van Protest die precies bij mijn skijas past. Voor koude dagen draag je een extra laag dunne handschoenen onder je dikke handschoenen. Zelf heb ik deze dunne The North Face handschoenen met GORE-TEX technologie. Dit stofje staat wereldwijd bekend als topproduct als het gaat om winddicht en ademend materiaal.

wintersport welke kleding

Een sjaal of nekwarmer?

Om je hals en neus te beschermen tegen de kou draag je een sjaal, nekwarmer of buff. Veel wintersporters vinden een sjaal erg onhandig en te dik tijdens het skiën. Sommigen vinden het zelfs onveilig. Het beste koop je dus een buff of nekwarmer. Deze zijn een stuk compacter dan een sjaal en bieden genoeg bescherming tegen de kou tijdens het skiën of snowboarden. Deze zijn te koop bij onder andere Decathlon.

Skibril (+ zonnebril)

De weerkaatsing van de zon in de sneeuw is slecht voor je ogen en kan leiden tot sneeuwblindheid en rode ogen. Om dit te voorkomen is het belangrijk tijdens het skiën een skibril te dragen. Je hebt verschillende skibrillen voor bewolkt weer en zonnig weer. Het verschil zit hem in de soort glazen. Deze glazen beschermen je ogen niet alleen tegen weerkaatsing en eventuele sneeuw- of regenval, maar zorgen er ook voor dat je hobbels, kuilen en andere obstakels beter zult zien. Net zo veilig! Op de website van Outdoorsupply lees je alles over de verschillende soorten glazen. Pak ook je zonnebril in, voor op de piste, of voor op het terras.

Skihelm en skimuts

Tegenwoordig gaat bijna niemand de piste meer op zonder helm. De skihelm zorgt ervoor dat je kans op zwaar hoofdletsel tijdens het vallen aanzienlijk verkleind. Je kunt een skihelm eenvoudig huren samen met skis, skischoenen en skistokken. Ski je vaker, dan is het misschien fijner om zelf een goede helm te kopen. Zorg ervoor dat de helm perfect past. Bij onder andere Outdoorsupply vind je tientallen skihelmen van diverse professionele merken.

Onder je skihelm kun je eventueel een dunne muts dragen die je hoofd beschermd tegen de kou. Een hippe, wollen sneeuwmuts draag je niet tijdens het skiën, maar hij is perfect voor in de avond, op het terras of tijdens de apres ski. Ook die mag dus mee in je koffer!

Snowboots

Heb je jouw skischoenen (nog) niet aan, maar moet je wél de sneeuw trotseren, dan zijn snow boots de allerbeste keuze. Deze laarzen zitten niet alleen lekker warm, maar zijn ook waterdicht en hebben een goed profiel onder de zool, waardoor je niet uitglijd. Een geweldig merk is bijvoorbeeld Sorel, te koop bij Bever, maar je kunt tegenwoordig bijna overal snowboots kopen in alle soorten en maten.

welke kleding meenemen wintersport
skikleding tips

Wintersport: welke kleding draag je tijdens de apres ski?

Dat is gemakkelijk: 99% van de wintersporters draagt gewoon zijn ski-outfit tijdens de apres ski! De meesten gaan namelijk gewoon direct vanaf de piste de kroeg in. Terug naar je accommodatie om te douchen en om te kleden is dus absoluut niet nodig. Zelfs je skischoenen blijven aan, al vind ik dat nog steeds vrij onhandig. Maar daar merk je naar een paar drankjes natuurlijk niets meer van.

Lees ook: ‘Voor het eerst op wintersport: tips, paklijst & meer!

Normale kleding mee op wintersport

Wissel jij jouw wintersport af met andere activiteiten zoals snowshoeing, een stad bezoeken of een dagje naar de spa, dan draag je niet altijd skikleding. Zelf heb ik een speciale winter-hardlooplegging en deze wandelbroek voor in de sneeuw, die bijvoorbeeld top zijn tijdens sneeuwschoenwandelen of een gewone hike in de bergen. De laatstgenoemde zit een stukje warmer dan de eerste, dus wat ik draag is afhankelijk van het weer. Vergeet ook je badkleding niet voor een dagje spa!

Natuurlijk neem je ook altijd een paar normale setjes kleding mee. Deze draag je voornamelijk als je s’avonds uit eten gaat of bij de accommodatie. Denk aan een normale (spijker)broek, een leuke trui, een mooie blouse of overhemd en gewone laarzen of sneakers. Neem niet te veel mee, want je draagt het natuurlijk maar een paar uurtjes, en misschien niet eens elke dag.

Op Travellust lees je nog veel meer wintersport tips. Welk item vind jij onmisbaar tijdens de wintersport?

paklijst wintersport

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Oh, ik kan echt niet wachten totdat het weer echt winter is en het weer begint te sneeuwen. LOVE wintersport, sneeuwwandelingen en apres ski!

Jaa fantastisch he! Ik kan ook niet wachten, maar in maart ga ik dan eindelijk een week naar Mayrhofen!

Goede tips!

Bedankt Peter!

Hi Lisette! Wat een fijne tips. Zelf ga ik na een aantal jaar weer een ski vakantie inplannen, daarbij gaan deze tips ook zeker van pas komen. Sowieso heb je een heel tof platform!

Ha Kiki, leuk dat je weer op wintersport gaat en dat je iets aan mijn tips hebt! Alvast heel veel plezier :)

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!