Street art in Utrecht: dit zijn de mooiste kunstwerken!

  • Home
  • Europa
  • Street art in Utrecht: dit zijn de mooiste kunstwerken!
street art utrecht spotten
utrecht muurschilderingen

Ben jij op zoek naar de mooiste street art in Utrecht? Dan hoef je absoluut niet lang te zoeken, want de stad zit er vol mee! Van metershoge muurschilderingen tot verborgen pareltjes: in deze lijst vind je alvast een kleine greep uit de mooiste muurschilderingen van Utrecht. Maak een wandeling of fietstocht langs deze kleurrijke plekken om een verrassende kant van de stad te leren kennen!

Gigantische street art in Utrecht: De Strakke Hand

Ben je bekend in Utrecht, dan kom je bijna niet om de gigantische kunstwerken van De Strakke Hand heen. Dit kunstenaarscollectief heeft inmiddels drie gebouwen opgefleurd met werken van vroegere Utrechtse kunstenaars. De meest indrukwekkende, De Fluitspeler, staat geschilderd op een flat op de Dorbeendreef in de wijk Overvecht. Dit kunstwerk is dertig meter hoog en tien meter breed. Daarmee is De Fluitspeler de grootste muurschildering van Utrecht! Andere werken zijn De Luitspeler in Kanaleneiland en Slapende Mars aan het Westplein.

de strakke hand street art in utrecht

De Boekenkast van Zuilen

Deze levensechte, kleurrijke boekenkast op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg is niet te missen! Kunstenaar JanIsDeMan heeft buurtbewoners vooraf gevraagd naar hun favoriete boek. De uitkomsten zijn gebruikt als imput voor deze mural. Vanwege de diversiteit in de wijk is de boekenkast een boeiende mix geworden van uiteenlopende internationaliteiten en smaken.

boekenkast muurschildering utrecht street art

Verborgen huwelijksaanzoek

Nog een kunstwerk van JanIsDeMan is te vinden aan de Monicahof. De muurschildering, waarin met grote letters ‘Utrecht’ geschilderd is, lijkt vrij eenvoudig. Vergis je niet: er gaat namelijk een bijzonder verhaal aan vooraf! Onder dit kunstwerk zit namelijk het huwelijksaanzoek van JanIsDeMan aan zijn vriendin Afra verstopt. Daarmee is het misschien wel het bekendste aanzoek van de stad. Bekijk hier hoe het aanzoek eruit zag.

muurschildering utrecht

De oudste street art in Utrecht

Street art lijkt iets van de laatste jaren te zijn, maar niets is minder waar. Het oudste street art kunstwerk van Utrecht, ‘Ducdalf met schepen’, stamt namelijk uit 1978! Het kunstwerk van Anne Boer is te vinden aan de Adelaarsstraat. Afgebeeld is de Weerdsingel, die langs de buurt loopt. Op de schildering zie je een afbeelding van een kademuur met schepen en een meerpaal.

utrecht straatkunst

#ikblijfthuis

Vlakbij de oudste muurschildering van Utrecht, op de Adelaarsstaat, vind je een van de nieuwste murals van de stad. De vrolijke regenboog met de woorden ‘het komt goed’ en #ikblijfthuis is ontworpen door Rob Heerdink, naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus. Bijzonder detail: dit is de zijmuur van zijn eigen huis, die hij vaak gebruikt om in te springen op de actualiteiten. Eerder vond je hier onder andere schilderingen van de Tour de France en Dafne Schippers.

streetart in utrecht

Vogels in de Vogelenbuurt

Los van de Adelaarsstraat zijn er nog meer kleurrijke murals in de Vogelenbuurt. Je vindt hier namelijk veel schilderingen van, je raadt het al, vogels! Ook in andere wijken is er street art die slaat op de naam van de wijk. Zo zijn er in de Rivierenbuurt schilderingen te vinden met een waterthema.

street art vogelenbuurt
janisdeman utrecht

Obama en Mandela

Op een verscholen plekje Utrecht staan twee fantastische zwart-wit portretten van Barack Obama en Nelson Mandela. Deze vorm van urban art wordt stencil art genoemd en is van de Nederlandse kunstenaar ESFP. Je vindt deze portretten ook in andere steden terug. Benieuwd waar je dit werk kunt vinden? Obama en Mandela spot je in een klein tunneltje aan de Homerusstraat in Utrecht-Oost.

graffiti oudwijk

3D streetart bij RAUM

Wil je iets bijzonders zien? Ga dan naar RAUM op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Kunstenaar Leon Keer heeft hier een gave 3D vloerschildering getekend. Bij dit soort schilderingen zien kijkers vanuit een bepaalde hoek een ruimtelijke illusie. In dit geval lijkt het alsof een hart en hersenen boven een donker gat in de grond zweven. Het hart en de hersenen worden verbonden met een getekend touw, waarop je zelf kunt balanceren. Dit levert vanuit de juiste hoek bijzondere foto’s op! RAUM is sowieso een toffe plek voor creatievelingen, want je vindt hier ook de nodige kunstobjecten en een skatepark.

raum utreht berlijnplein

Daalsepark

Het Daalsepark is vanwege het levensgrote straatnaambordje nauwelijks te missen, maar kijk ook zeker even om het hoekje. Op de zijmuur van de hoekwoning staat namelijk een gigantische plattegrond van Utrecht afgebeeld. Verderop in het park kun je hier acht stenen schapen in het gras spotten.

graffiti utrecht

Treinen in de 2e Daalsebuurt

In de 2e Daalsebuurt vindt je vier grote muurschilderingen van treinen, gemaakt door de Verfdokter. De schilderingen waren een verzoek van verschillende buurtbewoners. In de kleine huisjes van de 2e Daalsebuurt woonde vroeger namelijk het personeel van de NS. Op deze vier murals aan de Meidoornstraat en de Goudsbloemstraat staan vier verschillende historische treinen afgebeeld.

streetart spotten utrecht
verfdokter utrecht

Meer street art in Utrecht van de Verfdokter

De treinen in de 2e Daalsebuurt zijn slechts een kleine greep uit alle werken van de Verfdokter. Zijn schilderingen zijn namelijk op nog veel meer plekken in Utrecht te zien. Zo staat er een gigantsche schildering van een otter met de Dom op de achtergrond aan de Otterstraat. Een mural van de Oudegracht en de Domtoren vind je op de parkeergarage aan in de Strosteeg, in het centrum van de stad. En zo zijn er nog veel meer werken van de Verfdokter.

street art in utrecht

Ook street art in Utrecht spotten?

Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit de vele muurschilderingen en street art in Utrecht. Ben je benieuwd naar een compleet en actueel overzicht, kijk dan eens op de website van Street Art Cities. Op deze website staat een interactieve stadskaart van Utrecht, waarop je precies kunt zien waar in Utrecht je street art kunt vinden. Bekijk de kaart hier.

Meer lezen over Utrecht? Deze blogs vind je vast interessant!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!