7x de leukste stadsstranden van Utrecht

  • Home
  • Europa
  • 7x de leukste stadsstranden van Utrecht
stadsstranden utrecht
stadsstranden utrecht

Zodra het zomer is, verandert Utrecht in een geweldige stad voor borrelen op sfeervolle terrasjes, varen door de grachten en picknicken in het park. Maar wist je dat er in Utrecht ook de nodige stadsstranden te vinden zijn? Voor het ultieme zomergevoel is een ritje naar de Noordzee dus overbodig! Benieuwd naar deze zomerse hotspots? Hier lees je alles over de leukste stadsstranden van Utrecht!

1. SOIA (Strand Oog In Al)

SOIA, ook wel bekend als Strand Oog In Al, is één van de bekendste stadsstranden van Utrecht. Dit heerlijke plekje met uitzicht op de Gele Brug is een populaire hangout voor iedereen die op zoek is naar dat ultieme zomergevoel. Op het terras kun je terecht voor drankjes, bites en maaltijden, maar het is ook toegestaan je eigen eten en drinken mee te nemen en neer te ploffen in het gras.

Bij SOIA worden regelmatig toffe festivals, yogalessen en andere events georganiseerd. SOIA wordt omringd door het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal. In die laatste wordt gezwommen, maar dat is wel op eigen risico.

SOIA, Kanaalweg 199, Utrecht

strand oog in al soia

2. Copacabajes / Luchtplaats Zuid

Copacabajes is misschien wel de meest bijzondere plek in dit lijstje stadsstranden in Utrecht. Dit is namelijk een pop-up beachbar in een voormalige gevangenis! Een bezoekje aan Copacabajes is dus dé uitgelezen kans om een gevangenis van binnen te zien.

Natuurlijk kom je hier ook voor smaakvolle gerechten en borrelen in het zonnetje. Ook worden er regelmatig barbecue party’s georganiseerd. Dit alles vindt plaats in de ruimte die vroeger diende als luchtplaats voor gevangenen. Dit jaar vind je er in tegenstelling tot voorgaande jaren geen zand, maar wél strandstoeltjes en heel veel zomerse gezelligheid.

Let op: in 2023 is Copacabajes / Luchtplaats Zuid alleen open voor zakelijke reserveringen. Ook is het mogelijk om de complete ruimte privé af te huren.

Copacabajes / Luchtplaats Zuid, Wolvenplein 27, Utrecht

3. Key West Beachhouse

Is het strookje zand bij DEMKA KADE niet genoeg voor je? Bij Key West Beachhouse vind je een écht zandstrand! Key West Beachhouse ligt aan de Haarrijnse Plas, een populaire recreatieplas voor zonaanbidders uit Utrecht en omgeving. Vanuit de stad fiets je er in zo’n 35 minuten naartoe.

Van alle stadstranden in dit rijtje is dit misschien wel de beste plek als je wilt zwemmen. De Haarrijnse Plas zelf is erg in trek bij gezinnen met kinderen, dus wil je die vermijden, blijf dan gewoon rondhangen op het terras van Key West.

In het restaurant serveren ze de lekkerste maaltijden voor lunch en diner, maar je kunt hier ook terecht voor high wine.

Key West Beachhouse, Strandboulevard 222, Utrecht

4. Park Paardenveld / ROOST aan de Singel

Op zoek naar een stadsstrand in het centrum van Utrecht? Ga dan zeker eens naar ROOST aan de Singel! ROOST is een bar, restaurant en terras vlakbij Utrecht Centraal en de Oudegracht, pal aan de Nieuwe Singel. Ze serveren zomerse lunch en diner- maaltijden van de Zuid-Afrikaanse braai, waaronder behoorlijk wat vegetarische opties.

Rondom ROOST is er genoeg plek om zelf te picknicken of ultiem van de zon te genieten vanaf je eigen handdoekje. Met mooi weer is het hier dan ook een drukte van jewelste.

Het water van de Singel is geen officiële zwemlocatie, maar je mag het water wél in. Kijk dus een beetje uit als je een verfrissende duik wilt nemen.

Let op: in 2023 is ROOST helaas gesloten, maar het park is nog steeds een fijne plek om te relaxen in het zonnetje.

ROOST aan de Singel, Paardenveld 1, Utrecht

roost aan de singel

5. De Maarsseveense Plassen

De Maarsseveense Plassen liggen nét buiten Utrecht, maar ondanks dat is dit één van de populairste stadsstranden van Utrecht. Dit prachtige stukje natuur is gelegen in Maarssen en is per fiets vanuit het centrum van Utrecht in zo’n 25 minuten te bereiken. Fiets een stukje rond het meer en je vind genoeg leuke plekjes in de natuur waar je kunt neerploffen met een goedgevulde koelbox voor een zonovergoten dag aan het water.

Aan het meer ligt ook Strandbad De Maarsseveense Plassen. Hier vind je een zandstrand en diverse faciliteiten zoals peuterbadjes, glijbanen en een speeleiland. Je snapt dat het strandbad erg populair is onder gezinnen.

Maarsseveense Plassen, Herenweg 53, Maarssen

6. DEMKA Kade

DEMKA Kade is splinternieuw, maar behoort nu al tot de leukste stadsstranden van Utrecht. Geniet met je voetjes in het zand van deze industriële hotspot aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanaf de comfortabele stoelen, picknickbankjes en zitzakken kijk je uit over het water en de stalen Demkabrug.

Je kunt hier terecht voor feel good food van de braai, zomerse drankjes én een spelletje, zoals tafeltennis, Jeu de boules, basketbal of Jenga. Al met al een heerlijke plek voor jong en oud. Met recht één van de leukste zomerse hotspots van Utrecht!

Let op: in 2023 is DEMKA Kade helaas alleen open voor zakelijke evenementen.

DEMKA Kade, Sophialaan 1, Utrecht

utrecht stadsstranden

7. De Muntkade en de sluisjes

Een echt stadstrand is het niet. Toch worden de kades rondom het Muntgebouw en de Muntsluis in de zomer massaal bezocht door Utrechters die zin hebben in een zonnige ‘stranddag’. Niet gek, want dit deel van de stad is vanwege de bruggetjes en sluizen een plaatje om te zien. Daarnaast is er water in overvloed.

Bij mooi weer is dit dus een ideale plek voor jong en oud om van s’ ochtends vroeg tot de zon onder gaat te socializen met vrienden. Het water van het Merwedekanaal is geen officieel zwemwater, maar toch wordt het hier massaal gedaan. Kijk dus een beetje uit, dan kan er niets mis gaan.

De kades rondom de Muntsluis, Utrecht

zwemmen in utrecht muntkade
stadsstranden in utrecht

Meer lezen over Utrecht? Dit vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!