Overnachten in de woestijn in Marokko: het is een prachtig sprookje dat werkelijkheid wordt in de Erg Chebbi woestijn. Dit gebied is met haar metershoge gouden duinen één van de mooiste plekken van heel Afrika. Wil je Marokko voor de volle 100% beleven, dan mag een nachtje slapen in de woestijn niet aan jouw lijstje ontbreken! Lees hier alle informatie en tips voor slapen in de Sahara in Marokko.
De gouden duinen van Erg Chebbi in Marokko
In het zuidoosten van Marokko, tegen de grens met Algerije, liggen de magisch mooie zandduinen van Erg Chebbi. Erg Chebbi is onderdeel van de Sahara en is één van de twee ‘ergs’ die Marokko rijk is. Een ‘erg’ is een zandduingebied dat gevormd wordt door de wind. Typerend aan een erg is dat deze vanwege de wind geen minuut hetzelfde is! De andere erg in Marokko is Erg Chigaga, vlakbij M’Hamid. De duinen van Erg Chebbi worden door de locals gezien als belangrijke plek tegen reumatische klachten. In het heetst van de zomer begraven diverse patiënten zich minuten lang tot aan hun nek in het zand, om zo hun klachten te verminderen.
De Erg Chebbi woestijn is van noord naar zuid zo’n 50 kilometer lang en van oost naar west zo’n 5-10 kilometer lang. De gouden duinen van Erg Chebbi zijn een lust voor het oog en kunnen zo’n 150 meter hoog worden. Je snapt dus dat één van de meest bijzondere landschappen ter wereld is! Geen wonder dat Erg Chebbi erg populair is onder toeristen. Het gebied is de ideale plek voor een nacht in de woestijn en te genieten van een kamelentocht door dit indrukwekkende landschap.
Overnachten in de woestijn van Marokko
Een tocht door de woestijn van Marokko voelt als een sprookje en zal je zeker voor altijd bijblijven. Het hoogtepunt van een bezoek aan Erg Chebbi is een overnachting in een tentenkamp. Er zijn diverse kampen in de woestijn, die per 4×4 of kameel te bereiken zijn.
Ik kies voor de laatste optie en wiebel op de rug van een dromedaris vanuit het dorp Merzouga in zo’n anderhalf uur naar het tentenkamp. Het gehobbel is allesbehalve comfortabel maar het uitzicht is verbluffend. De ene duin is nog hoger dan de ander. Waar je ook kijkt zie je een zee van zand. Voor even waan ik me ik me in een scene van de film Alladin. Alleen het vliegende tapijt mist nog, maar dat mag de pret niet drukken.
Langzaamaan doemt het tentenkamp op, wat voelt als een oase in de woestijn. Een handvol kleurrijke berbertenten staat in een vierkant opgesteld. Het terrein is opgeleukt met hangmatten en knusse zithoekjes. Ik drink muntthee terwijl de zon ondergaat, dineer met een traditionele tajine en geniet in het donker van het kampvuur en traditionele trommelmuziek. Boven ons prijkt een sterrenhemel die nog nooit zo helder was. Wat vooral opvalt is de complete stilte, zo midden in de natuur.
Nacht in de Erg Chebbi woestijn
De nacht in de woestijn lijkt uit de wildste dromen te zijn geplukt. Vanuit de traditionele tent is de ruige woestijnwind duidelijk te horen en te voelen. De wind rukt aan de tentdoeken en maakt dat typische geluid wat ik alleen uit de film ken. Ik word regelmatig wakker van dit tafereel en geniet er met volle teugen van. De ochtend valt en de zon piept boven de duinen uit. De woestijn ontwaakt en warmt zich op voor een nieuwe dag. Na een ontbijt met overheerlijke Marrokkaanse lekkernijen is het alweer tijd om terug te gaan. Ja, overnachten in de woestijn in Marokko is onvergetelijk!
Merzouga: het startpunt van jouw sahara tour in Marokko
De toegangspoort tot de Erg Chebbi woestijn is het dorpje Merzouga. Merzouga ligt aan de rand van de Erg Chebbi woestijn. Vanwege deze ligging wordt Erg Chebbi ook wel eens aangeduid als de Merzouga woestijn of de duinen van Merzouga. Merzouga zelf bestaat slechts uit een paar straatjes en is niet echt de moeite waard om te bekijken. Wel is het de belangrijkste plek voor toeristen vanuit hier hun Sahara tour te starten. Voor veel reizigers is Merzouga dus een belangrijke halte tijdens hun route door Marokko. Er zijn diverse hotels, hostels en touroperators gevestigd in Merzouga. De meeste toeristen blijven geen hele dag in Merzouga, maar komen in de middag aan en gaan de volgende dag al op avontuur in de woestijn. Je kunt Merzouga per huurauto of met de bus vanuit onder andere Marrakech en Fez bereiken.
Tip: lees hier alles over de route van Fez naar Merzouga.
Hotel in Merzouga Marokko
De meest hotels liggen net iets buiten het centrum, aan de rand van de woestijn. Je kunt je voorstellen dat het uitzicht bij sommige hotels magisch is! Zelf sliep ik bij Kasbah Azalay en dit hotel kan ik iedereen aanraden. Het hotel is gelegen aan de voet van Erg Chebbi en is geheel in Marrokaanse stijl gebouwd. Het lijkt wel een zandkasteel! De kamers zijn traditioneel ingericht en het hotel beschikt over een geweldig zwembad. Bij Kasbah Azalay kun je ook ter plekke diverse activiteiten regelen, zoals een kamelentochten, 4×4 tochten en overnachting(en) in de woestijn. Bekijk hier meer informatie en prijzen.
De leukste tentenkampen om te overnachten in de woestijn in Marokko
Een overnachting in de Sahara kan je eenvoudig ter plekke regelen, bijvoorbeeld in via je hotel in Merzouga. Elk hotel of hostel biedt een dergelijke Sahara tour aan of regelt het voor je bij een tourbureau. Je kunt dan de volgende dag al mee voor een nacht in de woestijn. Toch zijn de meeste kampen tegenwoordig ook vooraf online te boeken. Zelf sliep ik bij Ali & Sara’s Desert Palace, wat absoluut het mooiste tentenkamp is. Dit kamp bestaat uit een handvol luxe berbertenten, die prachtig in traditionele stijl zijn gedecoreerd met vrolijke kussens, Marrokaanse kleden en dekens. Het terrein zelf ziet er ook super uit met hangmatten loungeplekken en palmbomen. Picture perfect! In de avond wordt er tradtionele muziek gespeeld rond een kampvuur. Ontbijt, diner en de kamelentocht om bij het kamp te komen zijn inclusief. Je kunt vanuit hier ook excursies regelen en van de duinen sleeën. Mocht je bijvoorbeeld een tocht met een 4×4 willen maken, dan kan dat op je vertrekdag, of je blijft gewoon nog een nachtje langer.
Ali & Sara’s Desert Palace is helaas wel één van de duurste kampen rond Merzouga. Gelukig zijn er in de nabije omgeving kampen voor elk budget. Je boekt een nacht in de woestijn al vanaf zo’n 20,- euro. Zelf vond ik het erg belangrijk dat het kamp een traditionele sfeer uitstraalt. Een beetje luxe mag, maar als het kamp op een hotel gaat lijken is de charme van het overnachten in de woestijn er wel echt af. Een beetje afzien in de woestijn hoort er nou eenmaal bij! Bekijk hier alle berbertenten in Erg Chebbi.
Tips voor slapen in de woestijn in Marokko
Wil je je reis naar de woestijn zo goed mogelijk voorbereiden? Met deze praktische tips kan er niets meer misgaan!
- Je neemt in de meeste gevallen enkel wat handbagage mee de woestijn in. De grote bagage wordt veilig opgeborgen bij je vertrekpunt.
- Je hebt niet veel spullen nodig voor een nacht in de woestijn! Bekijk van te voren wat er in het kamp beschikbaar is. In veel gevallen zijn handdoeken al inbegrepen, soms ook shampoo en douchegel. Dingen die je ter plekke nodig hebt: een extra setje kleding, verzorgingsproducten, camera, opladers, zonnebrandcreme. Neem voor de zekerheid ook geld mee. Een fles water voor tijdens de kamelentocht op weg naar het kamp, is sterk aan te raden.
- Bedenk knieën en schouders om de cultuur te respecteren
- Hoewel het in de zomer dag en nacht bloedheet is, kent Erg Chebbi ook koude nachten. Reis je tussen november en maart, dan kan het in de nacht afkoelen tot zo’n vijf graden onder nul. Bereid je dus goed voor en neem warme kleding, desnoods thermokleding, mee! Overdag loopt de temperatuur gelukkig wel op tot boven de 20 graden.
- Veel kampen hebben tegenwoordig wifi. Ook zijn er in de meeste gevallen stopcontacten beschikbaar.
Over kamelentochten en dierenleed
Momenteel is er veel aandacht voor dierenleed in de toeristische sector, maar wordt er niet erg vaak gesproken over kamelenritten. Het is goed om te weten dat een een rit op een kameel an sich niet slecht is voor het dier. De rug en poten van een kameel zijn, in tegenstelling tot die van een olifant, extreem sterk en gebouwd om een groot gewicht te dragen. Ook lopen ze het allerliefst in mul zand, zoals hier in de woestijn. In deze duinen voelen ze zich dus als vis in het water.
Toch zijn er kampen waar de dieren niet goed behandeld worden. Bij veel kampen moeten de kamelen de gehele dag en nacht wachten tot ze de toeristen de volgende dag weer terug moeten brengen. Ze worden vastgebonden aan bijvoorbeeld hun bek, of een voorpoot wordt dubbelgeklapt en vastgevonden zodat ze niet weg kunnen lopen. Bij het kamp waar ik sliep was dat totaal niet zo. Ook werden de kamelen direct na de rit netjes weer terug gebracht naar hun verblijf/stal in Merzouga, waar ze voedsel en water hebben én een beschutte plek om te slapen. Het lastige is natuurlijk dat je van te voren bijna niet kunt weten hoe de kamelen in een kamp behandeld worden. Kies bewust of kies voor een tocht per jeep in plaats van per kameel!
Zo plan jij een reis naar Marokko
Van korte stedentrip tot lange rondreis: Marokko is de perfecte bestemming voor een verrassende reis vol cultuur, natuur en lekker eten. Boek bijvoorbeeld een complete rondreis, fly-drive of een stedentrip via TUI. Los je tickets en accommodaties boeken kan natuurlijk ook. Rondreizen doe je het makkelijkst met een huurauto, al is het OV op veel plekken ook uitstekend geregeld.
Vliegtijd: 3,5 – 4 uur
Beste reistijd: apr-mei, sep-nov
Visum: niet nodig
De leukste reisgidsen Marokko vind je op Bol.com
Blog Comments
Nadia
14 januari 2019 at 18:51
Wat een gave belevenis, zeg! Ik probeer onze reis naar de woestijn ook te plannen, maar begrijp niet helemaal hoe het werkt om van Merzouga in de woestijn te komen. Het hotel in Merzouga ziet er prachtig uit en het ‘kamp’ midden in de woestijn ook. Daar gaan wij graag ook heen. Is het zo dat wanneer je het hotel boekt dat gelijk betekent dat je er dan ook heen wordt gebracht van Merzouga?
En is het verstandig 2 nachten (1 voor en 1 na de woestijn) te boeken midden in Mezouga?
Dankjewel alvast!
Lisette | Travellust.nl
15 januari 2019 at 12:52
Beste Nadia, wat gaaf dat je naar Marokko wilt!
Als je een kamp boekt in de woestijn wordt je altijd vanuit een bepaalde locatie in Merzouga naar het kamp gebracht per kameel of jeep. Als je een kamp reserveert ontvang je als het goed is informatie over o.a. wat de exacte startlocatie is van de tour. Daar kun je dus zelf heen, of met een taxi. Soms is het mogelijk om opgehaald te worden bij je hotel, maar dat ligt er net aan welk kamp je hebt geboekt. Als je zelf een auto heb is dat dus niet nodig. Bij de startlocatie kun je ook je koffer etc veilig achterlaten, mocht je dat willen.
Ik weet niet hoe jij naar Merzouga reist (bus? auto?) maar in de meeste gevallen kom je pas laat aan. Daarom is het nodig om een nacht in Merzouga (bijvoorbeeld bij Kasbah Azalay waar ik heb geslapen te overnachten. De volgende dag doe je dan de tour. Na de tour is het niet perse nodig om in Merzouga te blijven, tenzij je dat zelf wilt. Zelf ben ik meteen weer doorgegaan naar mijn volgende bestemming.
Veel plezier!
Nadi
15 januari 2019 at 21:44
Dankjewel voor je uitgebreide uitleg, super!
We gaan een auto huren om van Fez naar Merzouga te rijden, lijkt me leuk zo´n roadtrip. Helaas is Kasbah Azalay al volgeboekt wanneer wij gaan, maar we zagen een ander vergelijkbaar hotel op Booking.com. Dat gaat dus wel goed komen.
Lisette | Travellust.nl
15 januari 2019 at 21:51
Graag gedaan en heel veel plezier!
Carli
17 januari 2019 at 15:25
Hi Lisette,
Met welke organisatie heb jij deze tocht gemaakt?
Liefs
Lisette | Travellust.nl
17 januari 2019 at 15:41
Hoi Carli, Ik sliep bij Ali & Sarah Desert Palace, geboekt via Booking.com. Onder het kopje ‘De leukste tentenkampen om te overnachten in de woestijn in Marokko’ in dit artikel lees je er alles over!
Emilie
30 januari 2020 at 21:47
Hey,
super fijne website, ik nam al veel van je tips over voor onze trip naar Marokko in september dit jaar.
Ik vroeg informatie bij de Kasbah Azalay Merzouga daar een nachtje te slapen na onze trip van Fès naar Merzouga en de dag nadien een excursie te maken naar Erg Chebbi. heb je enig idee hoe laat je na die overnachting terug bent in Merzouga?
Lijkt het je haalbaar om die dag nog door te rijden naar de Tordrakloof, of kunnen we beter een dagje extra in Merzouga blijven?
groetjes,
Emilie
Lisette | Travellust.nl
31 januari 2020 at 12:18
Ha Emilie, wat gaaf dat je naar Marokko gaat! Zoals je in mijn route-artikel kunt zien (https://www.travellust.nl/marokko-route/) reis ik inderdaad dezelfde dag nog naar de Todra Kloof. Zelf checkte ik na het ontbijt uit bij het kamp, maar dat ligt eraan wat je zelf wilt. Sommigen gaan dan nog een dag de woestijn in per jeep, etc. Ook verschilt het soms per kamp, maar in de meeste gevallen check je gewoon s’ ochtends uit. Heel veel plezier alvast!
Thamara
5 maart 2023 at 12:35
Hoi! Wat een fijne tips! Vanaf welke tijden vertrekken de meeste tours vanuit Merzouga naar de woestijn (ik kan dat online lastig vinden)? Is het mogelijk ’s ochtends vanuit Azrou naar Merzouga te rijden per huurauto en dan diezelfde nacht nog in de woestijn te overnachten?