Auto huren Marokko: ervaringen + tips (2023)!

  • Home
  • Afrika
  • Auto huren Marokko: ervaringen + tips (2023)!
auto huren marokko
auto huren marokko

Een auto huren in Marokko is de beste manier om de hoogtepunten van Marokko te ontdekken. Hoewel in sommige gebieden het openbaar vervoer erg goed geregeld is, zijn er ook regio’s waar dit niet vanzelfsprekend is en je dus het beste zelf een auto kunt hebben. Met een huurauto kom je bijna overal en zelf autorijden in Marokko is bijzonder goed te doen! Ik maakte een rondreis van 2,5 week door Marokko per huurauto en deel bij deze mijn ervaringen en geef tips en tricks zodat jij onbezorgd hetzelfde kunt doen!

Een auto huren in Marokko

Een auto huren in Marokko kan ter plekke, maar ik vond het fijn om dit van te voren te doen zodat ik wist dat er een auto voor me klaar stond zodra ik het vliegtuig uitstapte. Voorafgaand aan mijn reis door Marokko heb ik een auto gehuurd bij Sunny Cars. Dit is erg goed bevallen!  Als je hier een auto huurt zijn een (extra) WA-dekking, een schadeverzekering en een diefstalverzekering standaard inbegrepen. Dit is uniek, want bij de meeste maatschappijen moet je je nog bijverzekeren en dat kan aardig in de kosten lopen. Mocht er iets gebeuren, dan krijg je ook je eigen risico gewoon terug. Er is een Nederlandstalig noodnummer beschikbaar voor als er problemen zijn.

Reis je met meerdere mensen, dan is het fijn om een extra bestuurder op te geven zodat je niet de enige bent die mag rijden. Fijn: voor het rijden in Marokko heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je oude vertrouwde Nederlandse rijbewijs is goed genoeg. Het is mogelijk om je auto op een andere plek in te leveren dan waar je hem opgehaald heb, dus ik besloot een rondreis te maken vanaf Casablanca Airport en de auto weer in te leveren in Marrakech. Benieuwd? Dit was mijn route van ruim twee weken door Marokko.

rijden met huurauto marokko

Is zelf autorijden in Marokko veilig?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorafgaand aan mijn reis toch een beetje zenuwachtig was voor het autorijden in Marokko. Gelukkig viel het allemaal heel erg mee! Allereerst zijn de wegen over het algemeen bijzonder goed onderhouden, de bewegwijzering is duidelijk en als je eenmaal buiten de steden bent is het erg rustig – soms zelfs verlaten –  op de weg. Natuurlijk is dit niet in heel Marokko het geval. Google maar eens naar de bergpas Tizi ’n Test. Deze route wordt redelijk vaak gereden door toeristen maar ik vind deze weg persoonlijk angstaanjagend en heb hem dus gemeden. Houd je je echter aan de meest gebruikte routes, dan is autorijden in Marokko zeker veilig! Houd onderstaande zaken in acht en er kan bijna niets misgaan:

1. Zorg voor een volle tank

Zorg ervoor dat er altijd voldoende benzine in je tank zit, vooral als je een lange rit door een landelijk gebied voor de boeg hebt. Tank dus van te voren even bij een betrouwbaar tankstation zoals Shell, BP, Texaco of Afriquia. Deze zijn in en rondom de grotere plaatsen volop te vinden. In afgelegen gebieden vind je naast deze tankstations ook kleine, lokale tankstations, maar die verkopen soms benzine die niet geheel zuiver is, wat schadelijk kan zijn voor de auto.

2. Rijd niet in het donker

Ik raad het af om in het donker te rijden. Wegen zijn doorgaans slecht verlicht en het komt vaak voor dat er mensen of dieren op straat lopen. Mocht de weg slecht of smal zijn, dan is dit in het donker ook minder goed te zien. Om ongelukken te voorkomen moet je er dus voor zorgen dat je voor het donker op plaats van bestemming bent. Gelukkig zijn de meest populaire routes niet erg lang, waardoor het ook niet nodig is om nog tot laat op pad te zijn. Heb je wel een lange weg voor de boeg, zoals de route van Fés naar Merzouga (met pauzes zo’n 9 uur), zorg er dan voor dat je vroeg genoeg vertrekt en dat je onderweg de tijd in de gaten houdt.

3. Regels en controle

Tijdens een rondreis door Marokko kom je vast en zeker meerdere malen een politiecontrole tegen, vooral net buiten de steden. Dit stelt niet veel voor. Soms wordt je staande gehouden en dan moet je je papieren laten zien, maar meestal mag je gewoon doorrijden.

De meeste verkeersregels zijn hetzelfde als in Nederland. Het meest zichtbare verschil zit hem waarschijnlijk in de stoplichten: bij oranje mag je namelijk niet doorrijden. Zorg ervoor dat je je aan de regels houd, dan kan er weinig misgaan. Dit geldt natuurlijk overal, maar let vooral vooral in en rondom de steden wat extra op. Het verkeer kan hier chaotisch zijn en je wilt niet op de bon geslingerd worden omdat je nét die ene auto van rechts niet voor liet gaan.

4. Rijden in de bergen

Wij Nederlanders zijn doorgaans niet gewend aan rijden in bergachtig gebied maar mocht je van plan zijn naar het Rifgebergte of het Atlasgebergte gaan, dan zal je er toch aan moeten geloven. De hoogste bergpas van Noord-Afrika, Tizi ’n Ticha, gaat dwars door het Altasgebergte en is bijna onvermijdelijk bij een rondreis langs de hoogtepunten van Marokko. Dit klinkt misschien angstaanjagend, maar de wegen zijn ook hier goed en los van de duizelingwekkende hoogte is er niets engs aan. Rijd rustig en let extra op bij onoverzichtelijke bochten en bij het inhalen daar waar de weg smal is.

Ik vond wel fijn om van te voren dit artikel van ANWB te lezen, zodat ik iets meer af wist over hoe je het beste in de bergen kunt rijden. Maar mijn ultieme tip: huur een automaat! Omdat je niet hoeft te schakelen is rijden in de bergen zoveel makkelijker! Heb je nog nooit in een automaat gereden? Laat de medewerker van het verhuurbedrijf het weten zodat hij je kan uitleggen hoe het werkt.

auto rijden marokko

Autorijden in Marokko: Navigatie

De bewegwijzering in Marokko is doorgaans duidelijk. Aangezien er buiten de steden om erg weinig wegen zijn, rijd je veelal hele grote stukken alsmaar rechtdoor. Toch is het een aanrader een navigatiesysteem te gebruiken. Je kunt een navigatiesysteem huren, maar de gratis app Maps.me is net zo handig. Met deze app kun je van alle landen ter wereld een routekaart downloaden die offline te gebruiken is. Handig! Ook staan hier bepaalde punten op aangegeven zoals benzinepompen en restaurants. Ik vond deze app super handig tijdens het autorijden in Marokko. Snap wel dat je telefoon sneller leeg gaat door het gebruik van zo’n app. Een powerbank of auto-oplader is dus handig. Zo staat er niets meer in de weg om onbezorgd die toffe road trip te maken!

Parkeren in Marokko

Het is fijn om in een accommodatie te verblijven die beschikt over een eigen parkeerplaats. Gelukkig zijn er buiten de grote steden voldoende accommodaties te vinden die dit hebben. In het centrum van steden – zoals Marrakech, Fés of Chefchaouen – is het een ander verhaal. In het hart van de stad, de medina, zijn namelijk geen auto’s toegestaan. En juist in die medina vind je de leukste adresjes om te overnachten! Wees niet bang: er zijn voldoende bewaakte parkeerplaatsen buiten de medina. Het is fijn om van te voren contact te hebben met je hotel, zodat zij alvast uit kunnen leggen waar je het beste kunt parkeren. Het is ook handig om alvast op google maps te kijken waar de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn.

Parkeren in de steden is vaak betaald. Over het algemeen betaal je achteraf aan een parkeerwachter. Moet je van toch te voren betalen, vraag dan even een bonnetje zodat je niet opgelicht kunt worden en achteraf nog een keer moet betalen. De parkeerwachter houdt bij hoeveel dagen je geparkeerd hebt (soms zet hij met krijt streepjes op je autobanden om te onthouden hoeveel dagen je er al staat). Hij vraagt  aan toeristen meestal een tarief van 5,- euro per dag. Dit is een ’toeristentarief’. Het daadwerkelijke tarief is veel lager (in Fés zo’n 1,50 euro per dag). Mocht je de discussie willen aangaan, vraag dan van te voren in je hotel even wat de daadwerkelijke prijs is zodat je weet waar je het over hebt.

Tip: Is de eerste bestemming van je reis een stad, dan is het praktisch om de auto pas op te halen zodra je de stad weer verlaat. Is je laatste bestemming van de reis een stad, lever je auto dan alvast in voordat je de stad in gaat. Voor beide gevallen geldt: in de stad heb je de auto meestal niet nodig. Later ophalen of eerder inleveren scheelt je geld én eventuele ‘kleine’ ongemakken zoals parkeren.

autorijden steden marokko

Auto huren Marokko: tips voor de beste maatschappij

Wil je ook een auto huren in Marokko, dan kan dat snel en veilig online. Zelf huurde ik mijn auto via Sunny Cars. Dit is een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Zoals ik al aangaf zijn de prijzen altijd inclusief alle verzekeringen. Je bent dus 100% verzekerd en als er iets gebeurd dan krijg je je eigen risico volledig terug. Bekijk hier alle auto’s bij Sunny Cars.

Wil je meer weten over het huren van een auto in het buitenland? Lees dan mijn artikel met tips voor autohuur in het buitenland, waar je ook een informatieve infographic kunt vinden.

rondreis marokko auto huren tips

Zo plan jij een reis naar Marokko

Van korte stedentrip tot lange rondreis: Marokko is de perfecte bestemming voor een verrassende reis vol cultuur, natuur en lekker eten. Boek bijvoorbeeld een complete rondreis, fly-drive of een stedentrip via TUI. Los je tickets en accommodaties boeken kan natuurlijk ook. Rondreizen doe je het makkelijkst met een huurauto, al is het OV op veel plekken ook uitstekend geregeld.


Vliegtijd: 3,5 – 4 uur
Beste reistijd: apr-mei, sep-nov
Visum: niet nodig
De leukste reisgidsen Marokko vind je op Bol.com

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Dag Lisette,

Interessante en informatieve artikelen! wij overwegen deze zomer drie weken te gaan rondreizen in Marokko en zijn er nog niet uit wat handiger is; alles per openbaar vervoer doen of een auto huren. Wat zijn ongeveer de kosten voor autohuur in Marokko?

Hartelijke groet,
Monique

Beste Monique,

Als je 3 weken gaat vermoed ik dat je ook naar plekken wilt die wat meer afgelegen liggen. Sommige bestemmingen zijn niet goed bereikbaar met het OV. Dan kan een auto handiger zijn! Natuurlijk is dit wel een stukje duurder, maar je wint er meer comfort, tijd en vrijheid mee. Ik vond het heerlijk dat ik overal kon stoppen waar ik wilde, etc. Zelf heb ik een auto gehuurd bij Sunny Cars. Dit is niet per sé de goedkoopste organisatie maar je bent wel enorm goed verzekerd, ze hebben een Nederlandstalig noodnummer, etc. De prijs bekijken kan hier via de website van Sunny Cars. Ik heb ook een artikel geschreven over mijn route van 2 weken door Marokko en op mijn website staat daarnaast een artikel met tips voor het huren van een auto. Al gelezen?

goede middag

heeft u voor mij de complete route van fez naar merzouga, er zijn 2 wegen mogelijk welke hebben jullie genomen en welk hotel in merzouga?

hartelijke groeten jeroen

Hallo Jeroen,

In dit artikel staat precies welke weg ik heb genomen: https://www.travellust.nl/van-fez-naar-merzouga/
In dit artikel lees je alles over Merzouga, de Sahara en waar ik heb geslapen: https://www.travellust.nl/overnachten-in-de-woestijn-in-marokko/

Heel veel plezier in Marokko!

Beantwoorden

isabelle van overmeire

Heb je enig probleem ervaren met het rijden in de bergen ? Kon het huurautootje dit aan ? Ik zou graag een soortgelijke reis maken en heb gekozen voor een Peugeot, maar vraag me af of deze sterk genoeg is om in de hoge bergen te rijden. bedankt !

Beste Isabelle, wij hadden geen grote auto, maar ook niet de allerkleinste: een Fiat Punto. Het rijden in de bergen ging prima! Hel veel plezier in Marokko!

Oef! Jij stelt mij in alle geval al een beetje gerust. Wij hebben net geboekt, over een maand zijn we weg. We landen op Fez en hebben maar 12 dagen maar willen wel stukje van het land zien. Ik las allemaal enge dingen over Marokko met de auto en begon me al zorgen te maken, we hebben namelijk onze baby wel bij :-) Nu vind ik het zo moeilijk om de route te bepalen want we willen ook echt wel rust pakken.

Fijn om te horen dat mijn artikel je een beetje gerust stelt! Ik kan me voorstellen dat je het lastig vind om een route te bepalen, want er is zoveel te zien in Marokko! Heb je mijn route door Marokko al bekeken? Misschien heb je daar iets aan! In ieder geval heel veel plezier!

Hoi, ik ben benieuwd of je autohuur is gesponsord door SunnyCars of dat je het zelf hebt betaald. Kun je daar iets over vertellen?

Hoi Elise, ik heb de auto zelf betaald. Waarom wil je dit graag weten?

WIj zijn een beetje aan het twijfelen over het wel of niet huren van een auto in Marokko. Wij gaan volgend jaar maart voor twee weken naar Marokko. Ik heb al jaren mijn rijbewijs maar mijn vriendin is pas net geslaagd. Aangezien ik zelf vaak last van hoofdpijn heb, is het wel raadzaam om een tweede bestuurder te hebben. Maar aangezien mijn vriendin dan dus nog niet veel rijervaring heeft, twijfel ik of we toch niet alles met openbaar vervoer moeten doen.

Beste David,

Ik snap dat je twijfelt. In jullie geval is het zeker aan te raden een tweede bestuurder te nemen. Dit raad ik sowieso aan, ook bij mensen zonder deze problemen, want het is altijd fijn afgewisseld te kunnen worden als het nodig is. Een auto huren in Marokko geeft je wel veel meer vrijheid en brengt je op plekken die met het OV lastig te bereiken zijn, maar met de bus/trein is ook veel moois te zien.

Hi Lisette,

Kan iemand die net zijn rijbewijs heeft daar dan prettig rijden?
Ik wil niet dat het gelijk een nare ervaring wordt om auto te rijden, zeg maar. Dan rij ik liever zelf.
Toen ik een aantal jaar geleden mijn rijbewijs had gehaald, ging ik daarna gelijk op stage in Zuid-Afrika.
Daar is autorijden wel heel anders dan hier in Nederland. Dus dat was best heftig. Dat wil ik haar besparen.

In steden kan het misschien wat hectisch zijn, maar juist buiten de steden is het verkeer erg rustig, zijn er weinig wegen en rijdt je soms dus urenlang op één rechte weg, wat juist voor beginners erg eenvoudig is. Als het te lastig wordt kan je altijd wisselen! Heel veel plezier!

Ik ben benieuwd naar de locaties van je fotos, heb je die voor mij?

Hoi Marloes, die heb ik zeker!

1. Op de weg van Fez naar Merzouga
2. Todrakloof
3. Op weg van Merzouga naar Todrakloof
4. Chefchaouen
5. Op weg van Chefchaouen naar Fez

Heel veel plezier in Marokko!

Hi Lisette,

Heb je op je route nog te maken gehad met tolwegen?
Zo ja weet je nog wat dat ongeveer kostte en welke stukken het was?

Bedankt vast.

Groeten Tessa

Hoi Tessa, Marokko kent inderdaad een aantal tolwegen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik die ben tegengekomen. Ik weet in ieder geval bijna zeker dat ik op de weg tussen Fez en Merzouga en het hele stuk tussen Merzouga en Marrakech geen tol heb betaald.

Hallo, wij zijn een gezin met 2 volwassenen + 3 kinderen en verblijven in juli 2 weken in Marakech. We twijfelen om een auto te huren aangezien de afstanden nogal groot zijn. Wat raden jullie aan en wat moeten we zeker zien ? Bedankt voor jullie reactie, Veronique

Hi Veronique, gaaf dat je naar Marrakech gaat. Ik kan zeker aanraden om een auto te huren. Je bent twee weken in Marrakech, maar de stad zelf heb je eigenlijk in een dag of drie wel gezien. Het is dan enorm leuk om erop uit te gaan! Natuurlijk kan je een excursie boeken of met de trein ergens heen, maar met de auto heb je veel meer vrijheid en kan je gaan en staan waar je wilt. Ik denk dat het ook een stuk voordeliger is, aangezien je met 5 personen bent. Je kunt een auto voor 2 weken huren, zodat je hem voor de deur hebt staan en kunt gebruiken wanneer je wilt, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook voor de helft van de tijd huren, of voor een dag.

Er is genoeg te zien in de omgeving, bijvoorbeeld
– Essouira, een sfeervol en typisch Marrokkaans stadje aan zee
– Agadir, een toeristische badplaats
– De wereldberoemde Kasbah Ait Ben Haddou + rit door atlasgebergte
– Ouzoud watervallen

Ik heb alleen die derde gezien, maar dat was echt geweldig!
Heel veel plezier alvast!

Hi Lisette!
Dank je voor al je leuke blogs over Marokko! Ik ga aankomende zomer met een vriendinnetje reizen in Marokko. We zijn ons nu een beetje aan het verdiepen wat de beste manier is om ons te verplaatsen. Ik wilde eerst geen auto huren, omdat ik dacht dat het verkeer vast gevaarlijk zou zijn (hard rijden, geen regels etc.), maar na jou blogpost twijfel ik toch een beetje om het wel te doen. Hoe ervaarde jij het rijgedrag van anderen en voelde jij je altijd veilig in het verkeer?
Liefs,
Nicky

Hi Nicky,

Super dat je naar Marokko gaat! Ik voelde me altijd veilig in het verkeer in Marokko. Buiten de steden is het juist enorm rustig op de weg en als je een navigatie app hebt, kan er niet veel misgaan wat betreft de route. Het rijgedrag van anderen was ook prima, maar zoals ik al aangaf is het enorm rustig. Soms reden we uren zonder een auto tegen te komen. In de steden kan het hectisch zijn maar als je gewoon goed oplet en van te voren alvast even uitzoekt waar je kunt parkeren etc, dan is er niets aan de hand.

Het enige wat een beetje vervelend was, was dat in Chefchaouen onze navigatie-app een hele gekke route naar de openbare parkeerplaats had uitgestippeld (door hele smalle, steile steegjes) terwijl je eigenlijk gewoon de doorgaande weg moet volgen, dan kom je bij de openbare parkeerplaats. Dat wisten we niet en daarom stonden we op een gegeven moment vast op een hele steile plek, en waren we de hellingproef spontaan vergeten :’). Was even stressen, dus sla geen gekke steegjes in ;-)

Hoi Lisette,

Wat een leuke en informatieve blog schrijf je. Ik ben een rondreis door Marokko aan het plannen en ik haal er ontzettend veel inspiratie en nuttige tips uit. Mijn vriend(30) zal moeten gaan rijden van Fez naar Merzouga. Hoe heb je dit ervaren? Vond je het heftig? We zijn avontuurlijk en niet snel bang voor lange afstanden. Toch werden wij gewaarschuwd dat het te lang zou zijn. Overschatten wij deze route of is het wel te doen met enig doorzettingsvermogen?

Vriendelijke groet,
Eva

Beste Eva,

Bedankt voor je berichtje en feit dat je wat aan mijn blogs hebt! Ik vond het een hele mooie route, zeker niet heftig. De wegen zijn gewoon prima en aangezien de omgeving heel mooi is vloog de tijd voorbij. Ik snap dat het een stuk zwaarder is als je alles zelf moet rijden. Ik wisselde zelf af met mijn vriend. Maar je zegt zelf al dat jullie niet bang zijn voor lange afstanden, dus dan komt mooi uit. Ik schreef ook een apart artikel over de route van Fez naar Merzouga. Deze lees je hier: https://www.travellust.nl/van-fez-naar-merzouga/.

Veel plezier!

Moet je een extra zware motor hebben om veilig in de bergen te kunnen rijden in Marokko?

Ik had zelf een kleine auto, namelijk een Fiat Punto. De wegen waren prima en ik heb nergens problemen gehad met de auto, ook niet in de bergen. De route die ik dus heb gereden is prima te doen met een kleine/gemiddelde huurauto!

Hi Lisette,

Hartelijk dank voor je informatieve posts over Marokko! Een goede vriendin en ik zijn nu een rondreis in Marokko aan het plannen, we gaan drie weken. Ik heb de hele route al uitgestippeld (Rabat, Chefchaouen, Fez, Meknes, Merzouga, Dadelvallei, Ouarzazate, Essaoura en Marrakech in drie weken). Ik wil dit graag met de auto doen, maar mn vriendin maakt zich zorgen om onze veiligheid, twee blonde vrouwe. Ze komt met scenario’s van wat als we autopech krijgen…hoe denk jij hierover?

Groetjes,

Amy

Dag Lisette, eind deze maand ga ik naar Marokko en ik wil in Marrakesh voor 9 dagen een auto huren. Is het normaal dat je m.b.v. je creditcard een borg van € 15.000,00 betaalt?
Vriendelijke groet

Ha Ineke, nee, een borg van 15000 euro is absurd. Ik zou als ik jullie was gewoon via Sunny Cars boeken, zoals ik hier in het artikel al vertel. Dan is de borg een stuk lager. Vaak is het zo tussen de 250 en 400 euro. Veel plezier!

Leave a Comment