Alles over de Panoramaroute in Zuid-Afrika

  • Home
  • Afrika
  • Alles over de Panoramaroute in Zuid-Afrika
panorama route zuid-afrika
Panorama route zuid-afrika

De Panoramaroute is misschien wel de mooiste route door Zuid-Afrika. Deze autoroute komt langs de meest indrukwekkende natuurgebieden, fijne dorpjes en verschillende bezienswaardigheden als watervallen, bergketens en grote kloven. Staat deze prachtige weg op jouw bucketlist? In dit artikel vind je alles over de Panoramaroute in Zuid-Afrika.

Panoramaroute: fantastische route door Zuid-Afrika

De Panoramaroute in Zuid-Afrika is een prachtige autoroute van zo’n honderdtachtig kilometer lang. De route ligt in de provincie Mpumalanga in het oosten van Zuid-Afrika. Dit is  een gebied vol bossen, kloven en verbluffende vergezichten. De panoramaroute start in het plaatsje Sabie en eindigt bij de Erasmus-pas. Je snapt natuurlijk wel waar de naam van deze route vandaan komt: de uitzichten zijn namelijk ontzettend mooi.

De mooiste stops en bezienswaardigheden op de Panoramaroute

Reis je over de Panoramaroute, dan kom je onderweg langs verschillende indrukwekkende plekken. Sla zeker de zijwegen van de Panoramaroute niet over, want daar liggen minstens zoveel mooie bezienswaardigheden aan gelegen. Voor de meeste plekken betaal je een klein bedrag voor de toegang, dus neem wat cash mee. Wat zijn nou de mooiste bezienswaardigheden van de Panoramaroute in Zuid-Afrika? Vergeet onderstaande stops zeker niet op je lijstje te zetten!

1. Graskop

Graskop is een gemoedelijk, leuk dorpje op zo’n vijftig kilometer gelegen van Sabie. Het is een oude mijnplaats en is heel geschikt als lunch- of koffiestop, maar ook als plek om te overnachten om vervolgens vanuit hier de route te starten. Twee smakelijke aanraders in Graskop voor een welverdiende break zijn Harrie’s Pancake of Potluck Boskombuis.

2. Watervallen op de Panoramaroute

Op de Panoramaroute mag een bezoek aan watervallen niet ontbreken. Er liggen verschillende watervallen op de route. 

De Lone Creek Falls zijn de eerste watervallen op deze route, wanneer je in Sabie begint. Deze zijn zo’n zeventig meter hoog en je kunt er door de jungle naartoe wandelen. 

De Lisbon Falls zijn 92 meter hoog en je kunt ze zowel van boven als van onderaf bewonderen. In een steile wandeling van een kwartiertje bereik je deze watervallen. Als je je bikini of zwembroek meeneemt, kun je hier zelfs even een duik nemen. 

De Berlin Waterval is ook de moeite waard. Deze waterval is zo’n tachtig meter hoog en heeft een bijzondere, groene kleur. Vanaf het platform bij deze watervallen bekijk je het natuurspektakel gemakkelijk. 

De Mac Mac Falls zijn 65 meter hoog en is officieel een nationaal monument. Goudzoekers bliezen deze waterstroom op, om beter bij het goud te kunnen komen. Daardoor is de waterval nu in tweeën gesplitst. Het gebied is bijna helemaal afgezet, maar vanaf beneden kun je de waterval nog wel goed bekijken. 

3. God’s Window

De eerste échte stop op de Panoramaroute als het om natuur gaat is het viewpoint God’s Window. Vanaf dit uitkijkpunt heb je prachtig uitzicht over de groene vallei, die maar liefst 900 meter onder je ligt. Op een heldere dag is het mogelijk Mozambique en het Krugerpark te zien liggen.

4. Rainforest

Direct gelegen bij God’s Window vind je nog een prachtig stukje natuur: namelijk Rainforest. Dit is een klein stukje regenwoud waar je een mooie wandeling kunt maken. Je klimt via deze route nog een stukje hoger dan bij God’s Window, wat resulteert in een misschien nog wel mooier uitzicht. De natuur is hier prachtig groen en je kijkt op een heldere dag mooi uit op Blyde River. 

God's window panoramaroute

5. Pilgrim’s Rest 

Ben je geïnteresseerd in de goudhistorie van Zuid-Afrika? Dan is het stadje Pilgrim’s Rest een ware attractie. Wandel je door Pelgrim’s Rest, dan lijkt het alsof je in een museum bent beland. Je waant je weer even in de tijd van de goudzoekers. Je vindt hier houten, groen-wit-rode huisjes die nog heel authentiek zijn. Dit stadje is net als Graskop dus een oude mijnstad, wat je terugziet in het decor van het plaatsje.

6. The Pinnacle Rock

Ook de Pinnacle Rock is een mooie stop aan de Panoramaroute om te bewonderen. Deze rots is dertig meter hoog en staat helemaal alleen. Vanaf The Pinnacle Rock heb je wederom een geweldig uitzicht. Je vindt hier in de buurt ook een waterval die de moeite waard is te bezoeken. 

7. Bourke’s Luck Potholes

De Bourke’s Luck Potholes is wellicht het meest unieke plekje van de hele Panoramaroute. De Blyde en Treur rivier komen op dit punt samen, waardoor er een ronddraaiende watermassa ontstaat. Deze massa maakte door de jaren heen bijzondere, cilindervormige gaten in het landschap. Via loopbruggen kun je hier goed wandelen met een mooi uitzicht op dit natuurwonder. Er is een restaurantje en je kunt hier ook goed picknicken. 

burke's luck potholes panoramaroute

8. Blyde River Canyon

Nog een spectaculaire stop op de Panoramaroute in Zuid-Afrika: De Blyde River Canyon. Dit is namelijk de op drie na langste kloof ter wereld en de langste groene kloof ter wereld. Door de canyon stroomt een helblauwe rivier, wat een fotogeniek plaatje oplevert. In de verte zie je Drakensberg Mountains liggen. Je snapt dat je hier niet uitgekeken raakt. 

9. The Three Rondavels

De ronde heuveltoppen van The Three Rondavels zie je al van ver. De drie bijzondere rotsen zijn gevormd door erosie en zijn vernoemd naar de huisjes van de Afrikaanse stam Xhosa. Het uitzichtspunt is abosluut de moeite waar.d Je ziet de Blyde River, de canyon en groene, ongerepte natuur vanaf deze plek heel mooi liggen. Absoluut een prachtige afsluiter van de Panoramaroute door Zuid-Afrika.

three rondavels panoramaroute zuid-afrika

Panoramaroute Zuid-Afrika: hoeveel dagen?

De Panoramaroute is in principe in één dag te rijden. Toch is het een aanrader hier meerdere dagen voor uit te trekken. Onderweg vind je namelijk verschillende stops waar je zeker even wilt uitstappen. Wil je uitgebreid van deze natuurpracht genieten en bepaalde activiteiten ondernemen, trek er dan zeker drie of vier dagen voor uit.

Zo bezoek je de Panoramaroute

Het startpunt van Panoramaroute, Sabie, lig op zo’n 365 kilometer rijden vanaf Johannesburg. Om op de Panoramaroute te komen kun je bijvoorbeeld vliegen op Johannesburg. Vervolgens reis je in zo’n 4,5 uur naar Sabie. 

Je kunt natuurlijk zelf een auto huren om de Panoramaroute van Zuid-Afrika te ondekken, maar een georganiseerde privérondreis, waar de route al is uitgestippeld, is ook mogelijk. Dit boek je bijvoorbeeld bij een reisorganisatie zoals Van Verre. Deze maatwerkspecialist biedt prachtige rondreizen Zuid-Afrika aan, waarbij je met je eigen huurauto langs de mooiste plekken en fijnste accommodaties reist. Absoluut een onvergetelijke ervaring!

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!