TRAVEL DIARY NICARAGUA #5: Isla de Ometepe deel 2

Rio Istian, Isla de Ometepe

Merida Isla De Ometepe

Isla de Ometepe is uniek. Een vulkaaneiland gelegen in het grootste meer van Midden-Amerika. Een plek waar de tijd stil lijkt te staan. De eerste dagen van mijn bezoek aan Ometepe verbleef ik bij Finca Magdalena in Balgue en beklom ik onder andere vulkaan Maderas. Daarna verhuisde ik naar het nabijgelegen dorpje Merida. 

Merida

Drie dagen basic slapen in Finca Magdalena is echt genoeg. Ik merk hier voor het eerst dat ik een andere backpacker ben dan dat ik in Azië was. Deinsde ik toen niet terug voor een klein, zweterig hokje waar je twee trappen af moest voor een smoezelig gezamelijk toilet, nu begin ik me er aan te irriteren. Ik weet dat ik beter kan krijgen en ik heb het geld er voor. Dus waarom niet?

We vluchten weg uit Balgue richting Haciënda Merida, in het dorpje Merida. We hebben ook nu weer niets geboekt, maar gelukkig is er nog een perfecte kamer vrij; een vrolijk gekleurd huisje, hangmat voor de deur en een uitzicht om ‘u’ tegen te zeggen: het Meer van Nicaragua. Een magische droomplek waar ik me meteen thuis voel. Een koninklijk paleis vergeleken bij Finca Magdalena.

Hacienda Merida

Lake Nicaragua

Kayakken naar Rio Istian

Aangezien het Meer van Nicaragua onze voortuin is duurt het niet lang voordat we met een knalgele kajak het meer trotseren, opzoek naar de mangroven van Rio Istian. Een rustieke, maar tegelijkertijd inspannende tocht. Ook hier lijkt het alsof we alleen op de wereld zijn. We dobberen inmiddels al een uur maar we zijn niemand tegen gekomen, afgezien van drie spelende kinderen die naar ons toe zwemmen en voor een momentje onze beste vriendjes zijn.

Kajakken Isla De Ometepe

De zon brandt op mijn huid en mijn spieren branden van verzuring. Nog even, toch? Yeah right. Pas na 1,5 uur zwoegen in de zon zien we een oranje lintje in een struik hangen. De typisch Nicaraguaanse manier om te zeggen dat je tóch echt wel op de goede weg bent. Een smalle ingang in de dichte begroeiing kijkt ons uitnodigend en uitdagend aan. Hier is het, Rio Istian!

Rio Istian, Isla de Ometepe

Rio Istian. Wat we hier meemaken is niet te beschrijven. We kajakken met zijn tweeën langs groene mangrovestruiken, mooier dan mooi. Het is muisstil en op de wortels van de mangrovebomen zitten schildpadden met spleetoogjes te genieten van de zonnestralen. Honderden, nee duizenden vogels vliegen boven ons. We doorkruisen smalle slootjes. Kaaimannen houden ons op slechts een meter afstand nauwlettend in de gaten, en er is niemand om te vragen of deze beesten gevaarlijk kunnen zijn. Droom ik? Dit lijkt een shot uit een natuurfilm van National Geographic, en ik zit er middenin.

Rio Istian

Te paard naar Cascada San Ramon

De volgende dag staat een stoere cowboy met twee glanzend bruine paarden op ons te wachten. Hij spreekt geen woord Engels en wij bijna geen woord Spaans, dus de enige woorden die vandaag gewisseld worden zijn tussen ons en de gespierde knollen. We zullen te paard een stuk van vulkaan Maderas beklimmen, dwars door de jungle, op zoek naar de San Ramon waterval.

Merida, Isla de Ometepe

Het pad naar Cascada San Ramon is avontuurlijk, maar ook hels: veel losse stenen en grote wortels van bomen, waar ik zelf al duizend keer overheen zou zijn gestruikeld. Tel daar een aantal hele smalle, steile stukjes langs een afgrond van tientallen meters bij op en je kunt je voorstellen dat ik met een hartslag van 300 en natte handjes op dat beest zit. Vreselijk. Het paard is het volkomen met mij eens, want hij zweet ook peentjes. Of zal hij het gewoon warm hebben? Ik hoop het laatste.

De laatste 10 minuten leggen we te voet af, want dat stuk is te steil voor onze knollen. Een verademing! We laten ze achter bij een riviertje en lopen in de richting van het geluid van kletterend water, steeds een stukje dichterbij. Het oergeluid wordt luider en luider en een frisse nevel dwarrelt lief tegen mijn wangen. Uit het niets worden we beloond met een prachtig sprookjesbeeld: een immens grote waterstraal die vanuit de hemel lijkt te komen, omringt met een spectaculaire rotswand, bekleed met het groenste groen. Een oase. Een stukje paradijs op aarde.

Cascada San Ramon

Altagracia & Moyogalpa

De dag van vertrek is aangebroken, vanavond pakken we de nachtboot (een tocht van 11 uur!) naar het verlaten junglegebied rondom Rio San Juan. De enige bus die richting de haven van Altagracia vertrekt al om half negen in de ochtend maar dat maakt ons niet uit: een taxi is veel te duur en zo zien we Altagracia ook nog eens. Niemand had ons echter gewaarschuwd dat we Altagracia al binnen een uur gezien zouden hebben. Het stadje is klein en mist charme. Om de tijd te doden nemen we de bus naar Moyogalpa, het meest ontwikkelde plaatsje op Ometepe en de plek waar onze boot een paar dagen geleden aankwam. We spenderen de dag in knusse koffietentjes en merken dat dit een heerlijk, levendig dorpje is.

ChickenbusMoyogalpa

De uren tikken weg en het is tijd om richting de haven van Altagracia te gaan. Afscheid nemen van Ometepe valt zwaar, heel zwaar. Er zijn weinig plekken die zo puur zijn als dit beeldschone vulkaaneiland. Een eiland dat, zonder daar moeite voor hoeft te doen, binnen enkele ogenblikken een eeuwig plekje in je hart verovert.  Gelukkig wordt de stille pijn van het afscheid nemen verzacht door de adrenaline die door mijn lijf stroomt bij de gedachte aan een nieuw, groot avontuur: de dampende jungle bij Rio San Juan.

Binnenkort meer!

<< vorig verslag

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Fijn verslag, benieuwd naar je verdere verhaal! En langs krokodillen varen… brrr! Ik ben niet bepaald een Steve Irwin, ik ben altijd al een beetje bang geweest voor die dieren ;-)

Haha, het waren kaaimannen, geen krokodillen. Anders was ik ook doodsbang geweest, maar toch: ik wist niet of zo’n kaaiman gevaarlijk kon zijn of niet, maar gelukkig waren ze klein. Toffe ervaring!

Wat gaaf dat je daar hebt paardgereden! Je hele avontuur doet me een beetje denken aan mijn bezoek aan een moerasgebied in Brazilie! Ook paarden en krokodillen ;)!

Ben Benieuwd naar Brazilië!

Heerlijk om te lezen! Snap ook direct waarom je niet bij finca magdalena wilde blijven.

Hahah, ja dat ‘diehard’ backpacken hoeft niet meer altijd. Beetje luxe kan geen kwaad!

Heerlijk deze blogs over Nicaragua! Wij gaan in november die kant op! Bedankt voor alle tips in je blogs!

Wauw, mooie plannen! Geniet!

Moyogalpa is heerlijk! Oh man, ben toch zo verliefd geraakt op Ometepe,…. krijg er heimwee van. Heb elke dag gewisseld van hostel/finca omdat ik zoveel mogelijk wilde zien. Wat een pracht en praal, wow! Mijn afscheid op Magma festival was dan ook magisch. Het lopen naar San Ramon waterval was een eitje hoor, mijn zweed ging zelfs op blote voeten!

Isla de Ometepe is geweldig he! Wij zijn er 5 dagen geweest maar ik zou er zo 4 weken kunnen blijven, wat een natuur! Ik heb een filmpje van het Magma festival gezien, zag er goed uit! Ja achteraf was het te voet volgens mij een stuk makkelijker geweest dan te paard haha.

Wat een unieke bestemming! Het lijkt me geweldig om op zo’n ongerepte plaats te zijn. Al zou ik toch niet zo rustig gebleven zijn bij het zien van een krokodil :)

haha, het was een kaaiman, die is een stuk kleiner ;) Maar inderdaad, het is een prachtige plek!

Wauw, echt prachtig en wat schrijf je fijn! Weer een must-visit erbij :)

Bedankt voor het compliment!

Ziet er prachtig uit daar! Je maakt me echt nieuwsgierig naar Nicaragua, moet zeggen dat het nooit perse op mijn lijstje stond maar doordat ik er steeds meer over lees en zie lijkt het me geweldig om eens te bezoeken:)

Nicaragua blijft altijd een beetje onder de radar en juist daarom is het er geweldig!

Oei, dat ziet er wel errug leuk uit Lisete! Vooral dat Rio Istian lijkt me wel wat ;-)
Goeie tips en een leuk artikel!

Hi Lisette,

Wow wat genieten wij van je verhalen over nicaragua. Mijn man en ik zijn ons aan het orienteren om ook nicaragua te gaan dit jaar en het liefst vertrekken vanaf 20 april en dan 3 weken. Veel lezen wij over regenseizoen en dat soort dingen. Zou jij jouw ervaringen met ons willen delen?
Een plan met je reis is ook altijd welkom en alle tips zien we ook graag verschijnen.
Ik hoop dat je hier tijd aan wilt besteden!

Groeten
Carolien en Steven

Door jou blog gaan we toch naar ometepe. We wilden het overslaan maar door jou schuld kunnen we het niet overslaan. Bedankt voor je prachtige uiteenzetting van je belevenissen en je schrijft het zo mooi ….Ik heb het net voor gelezen aan het ontbijt ….dat we ons even daar waanden. Dus ometepe komt nu bij onze route.

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!