Muscat bezienswaardigheden: wat te doen & tips!

muscat oman
doen in muscat oman

Muscat is de relaxte hoofdstad van Oman en één van de mooiste steden van het Midden-Oosten. Vanwege de fijne sfeer, de veiligheid en prachtige culturele bezienswaardigheden is dit het ideale startpunt voor een rondreis door Oman. Ben je benieuwd naar wat je allemaal kunt zien en doen? Hier lees je alles over de culturele bezienswaardigheden van Muscat!

Dé culturele bezienswaardigheid van Muscat: Sultan Qaboes moskee

De Sultan Qaboes moskee is absoluut de top bezienswaardigheid van Muscat. Het indrukwekkende bouwwerk bestaat uit 300.000 ton Indisch Zandsteen en is de grootste moskee van Oman. Wist je dat er wel 20.000 moslims tegelijk kunnen bidden? De moskee is een van de weinige moskeeën in Oman die open is voor niet- Moslims.

Van binnen ziet het bouwwerk er misschien nog wel mooier uit! Staar bijvoorbeeld naar het op één-na grootste Perzische tapijt ter wereld waar maar liefst 600 vrouwen aan hebben gewerkt. Daarboven hangt een gigantische kroonluchter van Swarovski kristal die 8 ton weegt. Je snapt: je mond valt hier open van verbazing. De Sultan Qaboes moskee is geopend van zaterdag t/m donderdag.

moskee muscat

Dwaal over de kleurrijke Souk

Muscat is een rijke, moderne stad. Wil je de oude cultuur ervaren, ga dan naar de wijk Muttrah. Dit is namelijk het historische deel van Muscat en zeker een van leukste plekken van Muscat.

Een van de top bezienswaardigheden in Muttrah is de Muttrah Souk. Deze markt is een wirwar van smalle steegjes, kleurrijke winkels en de mooiste handgemaakte souvenirs. Denk aan aardewerk voor in de keuken, Midden-Oosterse lampen en sieraden. Ook kun je hier de lekkerste kruiden, specerijen en lokale delicatessen kopen. De meeste winkels zijn zowel overdag als in de avond geopend.

muttrah souq

Beklim het Muttrah fort voor het mooiste uitzicht

Nog zo’n mooie plek in Muscat: het Muttrah fort. Aan het begin van de 16e was Oman uitgegroeid tot een belangrijk handelscentrum. Om de stad te beschermen tegen aanvallen van Portugese strijders werden er in die tijd verschillende forten gebouwd.

Vanaf de forten heb je een schitterend uitzicht over de stad en het glinsterende water van de Golf van Oman. Ben je op zoek naar een prachtig viewpoint, dan is dit dus jouw plek! Er zijn trouwens meer forten te vinden in Muscat, namelijk Al-Mirani en Al-Jalali. Deze zijn niet te bezoeken.

fort muscat

Wandel over Muttrah Corniche

Niet te missen in de wijk Muttrah: de Muttrah Corniche. Dit is de boulevard van Muscat en een van de meest levendige plekken van de stad. Aan het einde van deze lange boulevard ligt de haven, waar vaak de meest dure en luxe schepen aangemeerd liggen. Vooral bij zonsondergang is dit een fijne plek om te wandelen en te genieten van de skyline van Muscat.

muscat oman tips
muscat bezienswaardigheden

Bezoek het Royal Opera House van Muscat, Oman

Omdat hij zo van klassieke muziek hield, heeft Sultan Qabous in 2001 het Royal Opera House laten bouwen. Dit resulteerde in een van de mooiste culturele bezienswaardigheden van Muscat! Het gigantische, witte gebouw is een van de mooiste bouwwerken van de stad.

De buitenkant is gratis te bekijken. Wil je meer, dan is het een aanrader om een kaartje te kopen voor een van de vele voorstellingen die hier georganiseerd worden. Bezoek de officiële website van het Royal Opera House voor de evenementenagenda.

royal opera house oman

Zo boek je een reis naar Muscat, Oman

Wil jij een rondreis door Oman maken? Met KLM vlieg je in zo’n 9 uur, met 1 tussentop, van Schiphol naar Muscat International Airport in Oman. Het vliegveld ligt direct naast het centrum van Muscat, dus je bent binnen no time in je hotel. Per taxi of huurauto is de rit naar het centrum zo’n 15 minuten. Je kunt ook per openbaar vervoer reizen. Dit duurt zo’n 30 minuten. Meer informatie vind je op de website van Muscat International Airport. Meer weten over het land? Kijk dan op Experience Oman.

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!