Met de auto op wintersport: handige tips voor onderweg!

eerste keer wintersporten tips
met de auto op wintersport

De winter is aangebroken en we rijden de aankomende tijd weer massaal richting het zuiden voor een wintersport in de Alpen. Natuurlijk hopen we onderweg op rustige wegen en goede weersomstandigheden, maar een file, sneeuwbui of gladde wegen zijn vrijwel onvermijdelijk. Ga jij dit seizoen met de auto op wintersport en kun je wel wat tips gebruiken? Onderstaande tips helpen jou alvast een eindje op weg!

Maak jouw auto wintersportproof: regels en verplichtingen

Als je met de auto op wintersport gaat, is het belangrijk dat je jouw auto wintersportproof maakt. Je moet namelijk aan een aantal regels en verplichtingen voldoen voordat je de weg op mag!

Winterbanden

Ga je met de auto op wintersport, dan zijn winterbanden een must. Deze speciale banden hebben een dieper profiel waardoor de ligging op de weg stukken beter is. Winterbanden zijn in de meeste wintersportlanden verplicht bij winterse omstandigheden. Bekijk hier een compleet overzicht. Controleer trouwens altijd of de bandenspanning goed is voordat je de weg op gaat.

Sneeuwkettingen

Ook is het noodzakelijk sneeuwkettingen mee te nemen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op zwaar besneeuwde en beijzelde bergwegen, wanneer winterbanden te kort schieten. In bepaalde situaties zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt vaak aangegeven met borden.

Sneeuwkettingen en winterbanden aangeschaft? Denk dan ook aan andere zaken, zoals voldoende ruitenwisservloeistof, een ruitenkrabber en bijvoorbeeld een slotontdooier. In sommige landen is het verplicht een gevarendriehoek en per inzittende een veiligheidsvestje mee te nemen.

wintersport met de auto ervaringen

Met de auto op wintersport: dit neem je mee!

Stap 1 doorlopen? Dan is het tijd om in te pakken! Als jij je eigen ski’s meeneemt dan doe je dit eenvoudig door bijvoorbeeld skidragers op je auto te monteren. Deze zijn onder andere te koop bij Rameder. Natuurlijk pak jij de nodige skikleding in, maar er zijn nog wat items die onmisbaar zijn als je met de auto op wintersport gaat. Een reis per auto naar een wintersportgebied duurt gemiddeld zo’n 9 tot 10 uur. Om deze tocht comfortabeler te maken is het nuttig een warm deken, genoeg eten en drinken, wc-papier en een telefoonoplader of powerbank in te pakken. Deze items komen bij pech of lange files goed van pas. Berg belangrijke papieren veilig op in het dashboardkastje en zorg ervoor dat je een creditcard, bankpas of cash bij de hand hebt, bijvoorbeeld voor het betalen van tol en om te tanken.

Tip: ga je voor het eerst op wintersport en ben je benieuwd welke kleding je allemaal moet inpakken? Bekijk dan dit handige overzicht!

Autorijden in de sneeuw en in de bergen

Auto klaar en ingepakt? Dan kan de reis beginnen! Sommige automobilisten vinden het nogal spannend om in winterse omstandigheden auto te rijden. Dat is helemaal niet zo gek, want door sneeuw en ijs worden wegen glad en kan je het gevoel hebben minder controle te hebben over jouw auto. Daar komt nog eens bij dat rijden in de bergen ook niet voor iedereen bekend terrein is. Gelukkig maken winterbanden jouw rit al een stuk minder glibberig, maar mocht je toch nog wat extra houvast willen, lees dan van tevoren wat tips van de ANWB. Bekijk hier handige tips voor autorijden bij gladheid en hier voor autorijden in de bergen.

Algemene tips met auto naar buitenland

Bovenstaande tips maken jouw tocht naar de sneeuw een stukje makkelijker. Toch zijn er ook nog wat algemene zaken waar je rekening mee moet houden. Wist je bijvoorbeeld dat een tolvignet verplicht is in Oostenrijk? In dit handige artikel lees je meer tips voor als je met de auto naar het buitenland gaat. Zo lees je hier ook meer over het tolvignet, dat bijvoorbeeld in Oostenrijk verplicht is.

Lees hier alle wintersport tips op Travellust.nl

met de auto op wintersport tips
Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reis naar de (winter)zon!
Wist je dat je bij TUI tot 7 dagen voor vertrek gratis kunt annuleren of omruilen? En dat alle kosten worden gedekt als een reisadvies veranderd? Zo ga je veilig op reis!