Met de auto naar het buitenland? Hier moet je aan denken!

met de auto naar het buitenland
met de auto naar het buitenland

Met de auto naar het buitenland wordt steeds populairder. Hoewel we tegenwoordig ook steeds verder en vaker vliegen, is de autovakantie nog steeds de meest voorkomende vakantie. Bestemmingen als Frankrijk, Italië, België en Duitsland worden massaal bezocht door de vakantievierende Nederlander. Met deze tips ga je voorbereid op reis met de auto!

Met de auto naar het buitenland: vakantie tips!

Ga je met je eigen auto de grens over voor een vakantie op een gezellige camping aan zee, of kies je juist voor een avontuurlijke roadtrip door Europa? Voor alle autovakanties geldt: check voordat je met de auto naar het buitenland gaat dan even de regels en tips. Pas dat kun je jouw autovakantie écht onbezorgd beginnen!

1. Verplichte spullen voor in de auto: check de regels per land

Ga je met de auto naar het buitenland dan vraag je je in eerste instantie af wat je allemaal voor leuks in je koffer stopt. Toch is het belangrijk niet te vergeten dat er ook wat spullen zijn die je verplicht in de auto moet hebben. Je paspoort, rijbewijs en kentekenbewijs zijn vanzelfsprekend, maar wist je dat je in bepaalde landen ook extra verplichtingen hebt? Zo is het in veel landen verplicht om bijvoorbeeld een veiligheidshesje, gevarendriehoek, alcoholtest, reservewiel, reservelampen of EHBO-doos in de auto te hebben.

De regels zijn voor elk land weer anders. Bekijk hier welke regels gelden in de landen die jij per auto gaat bezoeken, zodat je voldoende tijd hebt om de benodigde items aan te schaffen!

2. Een milieusticker nodig? Schaf deze aan!

Het is belangrijk om, voordat je met de auto naar het buitenland gaat, uit te zoeken of je gebruik moet maken van milieustickers. Een milieusticker, ook wel een milieuvignet of een ecovignet genoemd, toont aan dat je toestemming hebt om in een milieuzone te rijden. In dat geval voldoet je auto aan de juiste voorwaarden. Is jouw auto te vervuilend, dan krijg je geen milieusticker en is het verboden om de betreffende steden binnen te rijden. Met deze regeling hopen landen milieuvervuiling te verminderen.

In veel Duitse steden is een milieusticker nodig, maar ook in bijvoorbeeld Antwerpen en Parijs. Een milieusticker schaf je onder andere aan bij de ANWB. Heb je geen milieusticker, dan riskeer je een boete. In diverse steden heb je geen milieusticker nodig, maar zijn er wel milieuzones met bijbehorende regels ingesteld. Dit wordt vaak via borden aangegeven.

3. Tol betalen in het buitenland

In veel landen betaal je tol om van de wegen gebruik te maken. Op de meeste plekken kun je deze tol eenvoudig ter plekke met een creditcard, met cash of een speciale tolbadge betalen. Maar let op: in sommige landen is het nodig om een tolvignet aan te schaffen. Momenteel is een tolvignet verplicht in onder andere Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Slovenië.

Je hebt tolvignetten in alle soorten en maten. Zo kun je voor het betalen van tol in Oostenrijk kiezen voor een vignet dat tien dagen, twee maanden of veertien maanden geldig is. Vignetten zijn bijvoorbeeld te koop bij postkantoren, tankstations of kiosken in een buurland, vlak voordat je de grens overgaat. Soms is een vignet ook online te bestellen. Bekijk dus de meest recente informatie voordat je op pad gaat!

4. Met de auto naar het buitenland: check de geldigheid van je autoverzekering

Het is natuurlijk van groot belang dat je auto goed verzekerd is over de grens gaat. Je Nederlandse autoverzekering is in de meeste Europese landen gewoon geldig. Bij het afsluiten van je autoverzekering krijg je van de verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Op deze kaart vind je een lijst van alle landen waar je autoverzekering geldig is. Is een land doorgestreept? Dan is je verzekering in dit land helaas niet geldig. Check dus vóór je vakantie de geldigheid van je autoverzekering in de landen die jij bezoekt.

Het is binnen de EU niet verplicht is om de groene kaart mee te nemen. Toch wordt dit wel aangeraden, omdat het namelijk dient als internationaal verzekeringsbewijs. Reis je met een caravan? Dan moet je voor sommige landen een tweede groene kaart aanvragen.  Op de website van de ANWB lees je er alles over.

Lees hier meer reistips op Travellust. Wat zijn jouw tips voor een vakantie met de auto naar het buitenland?

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!