PERSONAL: Hoe ik een fulltime baan met veel reizen kan combineren

 

baan met veel reizenHet is geen geheim: ik reis graag en stap dan ook vaker dan de gemiddelde Nederlander het vliegtuig in. Het is dus niet gek dat ik redelijk vaak de vraag krijg hoe het mogelijk is dat ik zoveel kan reizen, terwijl ik een fulltime baan heb. Ik leg je uit hoe ik mijn fulltime baan met reizen kan combineren!

Fulltime baan en reizen: hoe combineer ik dat?

De meeste Nederlanders zijn gebonden aan een beperkt aantal vakantiedagen. Wanneer je fulltime werkt is dit gemiddeld zo’n 25 dagen per jaar, wat gelijk staat aan 5 weken. Het klinkt misschien verwend, maar ik zeg het toch: ik zou het verschikkelijk vinden om slechts 5 weken vakantie per jaar te hebben. Het zou nog erger zijn als ik daarnaast gebonden zou zijn aan bepaalde periodes of rekening moet houden met de vakanties van andere collega’s. Een baan is naar mijn idee slechts een klein onderdeel van je leven en ik vind dat werk mijn privéleven zo min mogelijk mag beperken. Ik wil genoeg tijd hebben voor mezelf, mijn interesses en de wereld om me heen. Mijn grootste passie is reizen en daar wil ik zo min mogelijk in belemmerd worden. Gelukkig verandert de tijd en zie je dit ook in diverse ontwikkelingen terug, zoals het ‘nieuwe werken’, plaatsonafhankelijk werken, flexibele contracten en het feit dat er steeds meer zzp’ers zijn.

fulltime werken en reizen

Fulltime werken maar toch veel reizen: zo kan het!

Tijdens mijn studie heb ik bewust over mijn wens nagedacht. Ik was vastberaden een baan te vinden die flexibeler zou kunnen zijn dan de gemiddelde, ‘traditionele’ baan. En dat is gelukt! Ik werk als onderzoeker bij een overheidsinstantie en hier krijg je de mogelijkheid om structureel meer te werken dan dat in ons contract is vastgelegd. Bij een full time contract van 36 uur, werk je standaard 40 uur terwijl je 36 uur krijgt uitbetaald. Hierdoor werk ik in theorie 4 uur per week over (adv-uren). Een simpel rekensommetje: dit is ruim 200 uur per jaar, wat gelijk staat aan 26 extra vakantiedagen. Een verdubbeling van het standaard aantal dus! Hierdoor heb ik geen vijf, maar zo’n tien weken vakantie per jaar. Inmiddels ben ik vier dagen gaan werken, maar wel met dezelfde constructie: ik heb een contract van 28,8 uur, krijg dus 28,8 uur betaald, maar werk er 32.

De ideale baan!

Zo zie je maar dat fulltime baan en reizen goed samen kunnen gaan! Met zo’n tien weken vakantie is het ineens een stuk makkelijker om meerdere reizen per jaar te maken. Het is extra fijn dat het bij ons makkelijk is om 4 weken achter elkaar vrij te nemen. Ook een verre backpacktrip van een maand is zo prima te doen. Twee keer per jaar een maand weg is ook geen uitzondering. Ik gaf al aan dat ik inmiddels vier dagen ben gaan werken. Vrijdag is mijn vrije dag, wat het ook nog eens makkelijker maakt om een weekendje weg te gaan. Zelf probeer ik om één lange, verre reis per jaar te maken. Daarnaast plan ik graag nog wat kortere trips, zoals een citytrip of een weekje zon. Ook word ik vanwege mijn blog regelmatig uitgenodigd voor een persreis, dus daar bewaar ik ook een aantal dagen voor. Mocht het echt niet passen, dan heb ik de mogelijkheid om dagen bij te kopen. Zo kom ik mijn jaar wel door!

Update 2017: Vier jaar na het schrijven van dit artikel ben ik voor mezelf begonnen. Op die manier kan ik vrijwel altijd mijn eigen tijd indelen. Dat is natuurlijk de allerbeste manier om een fulltime baan en reizen te kunnen combineren!

Meer persoonlijke updates lees je hier. Ik ben benieuwd: hoe combineer jij een fulltime baan en reizen? Gaat dat je gemakkelijk af of is het juist lastig?

Volg me via Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin | Google Plus

fulltime baan en reizen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

60 gedachten over “PERSONAL: Hoe ik een fulltime baan met veel reizen kan combineren”