Doen in Krakau: De Free Walking Tour

StraatbeeldTijdens een citytrip naar Krakau (Polen) ben ik in aanraking gekomen met een gaaf initiatief: de Free Walking Tour! Kort gezegd betekent het dat je een gratis tour krijgt door een (deel van) de stad, langs de populaire highlights, onder leiding van een professionele gids. En het allerfijnste hieraan: zo’n tour is gratis! Het meedoen aan een free walking tour is wat mij betreft één van de hoogtepunten van Krakau. Ik vertel je hoe zo’n tour in zijn werk gaat.

Spelregels, zijn die er?

Er zijn nauwelijks regels, een reservering is niet nodig. Het enige dat je hoeft te doen is verschijnen op het centrale verzamelpunt op een bepaald tijdstip. Hoe laat de tours zijn weten ze bij elk hotel/hostel wel uit hun hoofd en zo niet, dan is het gemakkelijk op internet, in een folder of in je reisgids te vinden. In het hoogseizoen zijn er meestal 2 tours per dag, ’s ochtends en ’s middags, en in het laagseizoen alleen ’s ochtends.

Zelfs op tijd komen is niet verplicht! Was je niet van plan mee te lopen maar kom je in de stad spontaan een gids (met een opvallend bord) tegen, dan mag je gewoon instromen!

Een tour duurt zo’n twee uur. Aan het einde vraagt de gids om een kleine, vrijwillige bijdrage, die door de meeste deelnemers ook gegeven wordt. In mijn geval had de gids (zie hiernaast op de foto) het dubbel en dwars verdiend! Ze was kundig en had een heerlijke flauwe humor, die alleen mijn vriend en ik leken te snappen.

Er zijn meerdere organisaties die deze tours aanbieden. Ik heb erg goede ervaringen met Cracow Free Tours, waarbij ik de Old Town Tour en de Jewish Quarter Tour heb gedaan.

Aanrader!


Ik ben helemaal enthousiast! Normaal gesproken vind ik het heerlijk om op eigen houtje een onbekende stad te ontdekken maar ik heb ervaren dat er tijdens zo’n tour erg veel leuke, interessante en grappige inside information wordt gegeven waardoor je echt meer te weten komt dan als je zelf langs alle highlights loopt. Je wordt op dingen gewezen die je zelf nooit zou weten of zou zien. Omdat we genoeg dagen hadden zijn we alle bezienswaardigheden nogmaals op eigen houtje langsgegaan en daarvoor iets meer de tijd genomen dan de tijd die je tijdens de tour krijgt… maar mocht je krap in de tijd zitten is dit een goed initiatief om heel veel te zien!

Er zijn geen verplichtingen: dus vind je het niets aan, dan ga je gewoon je eigen weg!

bewerkt07

Bezienswaardigheden: Old Town Tour

Tijdens de Old Town Tour kom je langs alle hoogtepunten van het historische centrum van Krakau. Je verzamelt voor de Mariakerk op Rynek Glowny en komt langs onder andere Florianska Street, het raam van paus Johannes Paulus II, St. Paul & St. Peter’s Church, Grodzka street en Collegium Maius. Je eindigt bij het Wawel, die je na de tour op eigen houtje kunt bezoeken.

Bezienswaardigheden: Jewish Quarter Tour

Ook erg interessant, de tour door de hippe Joodse wijk Kazimierz! Ook hier is de Mariakerk een verzamelpunt maar je kunt ook instromen bij het echte startpunt van deze tour: de Remuh Synagoge. Je komt onder andere langs de Joodse begraafplaats, filmlocaties van de oorlogsfilm ‘Schindler’s List’, Nowy Square, Ghetto Heroes Square en de Pedestrians Bridge. Je eindigt in de buurt van Schindler’s List Factory, die je na de tour op eigen houtje kunt bezoeken.

Er zijn nog meer Free Walking Tours die in Krakau aangeboden worden, zoals de Kommunist Krakow Tour door de upcoming wijk Nowa Huta en de Marcabre Tour waar je wat meer leert over seriemoordenaars, stadslegendes en meer creepy stuff dat zich in de middeleeuwen in de stad heeft afgespeeld.

Wat vind je van dit initiatief?! Heb jij ervaringen met een free walking tour in Krakau of een andere stad? Reageer!

Foto’s gemaakt via Instagram.

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Aah wat leuk :D vrienden van mij wonen in Krakau, dus ga er binnenkort zeker heen. Thanks voor de tip!

Aah leuk, Krakau is een hele mooie stad! Ben je er al eerder geweest?
Veel plezier in ieder geval!

mijn vrouw komt uit polen en elk jaar gaan we er heen op vacantie er zijn veel mooien plaatsen wij zijn ook in het zoutmijn muzeum ge weest in wieliczka 300.meter onder de grond en in de bergen van zakopane en g-danks en je heb er een droog land klimaat en het is zomers goed warm voor fotos van polen mail u naar cenj.den breejen@gmail.com dzinkuje dobizenja= bedankt en de groeten

Leave a Comment