De leukste wijk van Krakau: Kazimierz


Kazimierz Krakau

Wie denkt dat Polen grauw, saai en oudbollig is, heeft het mis… big time! Ik bezocht de stad Krakau; met stip de meest verrassende citytrip van dit moment. Een sfeervolle stad vol prachtige gebouwen, lekker eten en een indrukwekkende geschiedenis. Ook heeft de stad een rauw en trendy randje. Een randje die je vindt in de wijk Kazimierz!

De leukste wijk van Krakau: Kazimierz

In de 16e eeuw woonde 80% van de joodse bevolking in Polen. Een aanzienlijk deel daarvan verbleef in Kazimierz, een dorp onder de rook van Krakau. Kazimierz was welvarend en invloedrijk; één van de belangrijkste plaatsen in Polen. In de 18e eeuw werd Kazimierz een wijk van Krakau en vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden er zo’n 60.000 joden. Maar hier kwam in de jaren ’40 op gruwelijke wijze een einde aan…

In de oorlog werden bijna alle joden uit Kazimierz verdreven naar de nabijgelegen wijk Podgórze. Deze wijk was door de Nazi’s omgetoverd tot ghetto, compleet met hoge muren: afgezonderd van de buitenwereld.  Een groot deel werd uiteindelijk afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Of gewoon geëxecuteerd op straat. Verschrikkelijk. Slechts 3.000 tot 3.500 joden hebben de genocide overleefd, waarvan een groot deel zijn of haar leven te danken heeft aan Oskar Schindler, eigenaar van de werelberoemde Schindler Factory, die net buiten Kazimierz gelegen is.

KazimierzSchindler-Krakau

Kazimierz Krakau: historisch meets hip

Kazimierz bleef jarenlang een wijk in verval. Er waren geen lantaarnpalen, geen restaurants. Alles lag in puin en alleen de armsten woonden hier. De wijk was gevaarlijk en als buitenstaander had je hier dan ook niets te zoeken. Pas in de jaren ’90 kwam hier verandering in. Kazimierz kwam wereldwijd in de schijnwerpers te staan vanwege de kaskraker van Steven Spielberg; Schindler’s List. Gebouwen werden gerenoveerd, sfeervolle restaurants, trendy bars en kunstgalerieën spongen als paddestoelen uit de grond. De wijk veranderd nog steeds met de dag. De wijk is artistiek, hip, jong en wordt inmiddels gezien als één van de populairste bezienswaardigheden van Krakau!

Toch zijn de overblijfselen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar. Dit heftige contrast met het artistieke en hippe, is op elke straathoek te voelen. Verwoeste synagogen en oude joodse begraafplaatsen zijn stille getuigen van die afschuwelijke tijd. Verwijzingen in de street art op de muren, fluisteren de geschiedenis op elke straathoek in je oren. Maar Kazimierz is alle gruwelijkheden te boven gekomen en is nu een bruisende, indrukwekkende wijk vol geschiedenis. Een wijk met een ziel; ooit zwak, nu sterker dan ooit! Ben je in Krakau? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan deze geweldige wijk!

Tip: Lees hier meer over de leukste dingen om te doen in Krakau.

 

Kazimierz wijken krakau

hoogtepunten krakau

Kazimierz Krakau

street art krakau

Kazimierz


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 gedachten over “De leukste wijk van Krakau: Kazimierz