De leukste wijk van Krakau: Kazimierz

Kazimierz Krakau

Kazimierz Krakau

Wie denkt dat Polen grauw, saai en oudbollig is, heeft het mis… big time! Ik bezocht de stad Krakau; met stip de meest verrassende citytrip van dit moment. Een sfeervolle stad vol prachtige gebouwen, lekker eten en een indrukwekkende geschiedenis. Ook heeft de stad een rauw en trendy randje. Een randje die je vindt in de wijk Kazimierz!

Van getto naar leukste wijk van Krakau: Kazimierz

In de 16e eeuw woonde 80% van de joodse bevolking in Polen. Een aanzienlijk deel daarvan verbleef in Kazimierz, een dorp onder de rook van Krakau. Kazimierz was welvarend en invloedrijk; één van de belangrijkste plaatsen in Polen. In de 18e eeuw werd Kazimierz een wijk van Krakau en vlak voor de Tweede Wereldoorlog woonden er zo’n 60.000 joden. Maar hier kwam in de jaren ’40 op gruwelijke wijze een einde aan…

In de oorlog werden bijna alle joden uit Kazimierz verdreven naar de nabijgelegen wijk Podgórze. Deze wijk was door de Nazi’s omgetoverd tot ghetto, compleet met hoge muren: afgezonderd van de buitenwereld.  Een groot deel werd uiteindelijk afgevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Of gewoon geëxecuteerd op straat. Verschrikkelijk. Slechts 3.000 tot 3.500 joden hebben de genocide overleefd, waarvan een groot deel zijn of haar leven te danken heeft aan Oskar Schindler, eigenaar van de werelberoemde Schindler Factory, die net buiten Kazimierz gelegen is.

KazimierzSchindler-Krakau

Kazimierz Krakau: historisch meets hip

Kazimierz bleef jarenlang een wijk in verval. Er waren geen lantaarnpalen, geen restaurants. Alles lag in puin en alleen de armsten woonden hier. De wijk was gevaarlijk en als buitenstaander had je hier dan ook niets te zoeken. Pas in de jaren ’90 kwam hier verandering in. Kazimierz kwam wereldwijd in de schijnwerpers te staan vanwege de kaskraker van Steven Spielberg; Schindler’s List. Gebouwen werden gerenoveerd, sfeervolle restaurants, trendy bars en kunstgalerieën spongen als paddestoelen uit de grond. De wijk veranderd nog steeds met de dag. De wijk is artistiek, hip, jong en wordt inmiddels gezien als één van de populairste bezienswaardigheden van Krakau!

Toch zijn de overblijfselen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar. Dit heftige contrast met het artistieke en hippe, is op elke straathoek te voelen. Verwoeste synagogen en oude joodse begraafplaatsen zijn stille getuigen van die afschuwelijke tijd. Verwijzingen in de street art op de muren, fluisteren de geschiedenis op elke straathoek in je oren. Maar Kazimierz is alle gruwelijkheden te boven gekomen en is nu een bruisende, indrukwekkende wijk vol geschiedenis. Een wijk met een ziel; ooit zwak, nu sterker dan ooit! Ben je in Krakau? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan deze geweldige wijk!

Tip: Lees hier meer over de leukste dingen om te doen in Krakau.

 

Kazimierz wijken krakau

hoogtepunten krakau

Kazimierz Krakau

street art krakau

Kazimierz

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Wat mooi geschreven Lisette. Heel indrukwekkend! De film Schindlers list vind ik een van de beste oorlogs films die ik ooit gezien heb. Ik had geen idee dat de film zoveel invloed heeft gehad op deze wijk. Ik hoop het binnenkort zelf ook te mogen ervaren..

Kazimierz heeft inderdaad heel erg veel geluk gehad door die film. Bijzonder toch? Bedankt voor het compliment en veel plezier in Krakau!

Mooie stad! Heb al veel van Polen gezien, maar Krakau nog niet. M’n ouders willen in april gaan. Misschien toch maar met ze mee ;)!

Zeker doen!

Wat een geschiedenis… Goed voor de stad en deze wijk dat de film Schindlers list zo een goede invloed had. De graffiti kunstwerken en straten zien er heel indrukwekkend uit…

Ja dit is nog maar een schijntje van alle prachtige kunstwerken! Mooie stad!

Mooi geschreven, wat een prachtig, maar verdrietig verhaal en wat een indrukwekkende stad. Wat zien de kunstwerken en graffiti er kleurrijk en mooi uit.. ik had het totaal niet verwacht bij deze stad, wat het in mijn ogen nog veel bijzonderder maakt. Mijn vriend is laatst in Polen geweest. Toen hij begon te vertellen was ik verkocht.

Krakau is super, de stad heeft twee compleet verschillende gezichten.

Krakau lijkt me een erg toffe stad, mooie foto’s ook!

Bedankt! Krakau is echt de moeite waard!

Wouw nooit gedacht dat het zo mooi was! Ik ben nog nooit in Polen geweest maar ik lees steeds meer enthousiaste verhalen. Ik denk dat ik het ook maar eens op mijn to-do lijst zet ;)

Jaaa je moet gaan, erg goedkoop en verrassend leuk!

Dat scrabble-kunstwerk is echt gaaf! Helaas heb ik die gemist tijdens mijn bezoek aan de Joodse wijk.

Ik heb zelf een Schindlerslist-wandeling gedaan door Krakaw, zeker een aanrader als je een kijkje achter de schermen van de film wilt nemen en meer wilt weten over de geschiedenis van de stad.

Ik heb een jewish quarter walking tour gedaan, was erg leuk en leerzaam!

Wat een bizar verhaal. Dat zo’n wijk gewoon helemaal uitgeroeid is.. En wat raar eigenlijk dat zo’n film dat het onderscheid maakt! Het ziet er nu echt heel tof uit. Ik zou er zo heen gaan. Eens kijken hoe ver het rijden is, haha.

Zeker gaan, vliegen is ook een optie ;)

Wauw, gave foto’s zeg. Spreekt me erg aan!

Bedankt!

Ik zou Krakau niet beter kunnen aanbevelen… Kazimierz is zo’n bruisende en levendige plek, niet te missen!

Hoi Lisette,

Was op zoek naar informatie over Krakau en kwam op je site terecht en hoewel ik normaal gesproken nooit echt reageer wil ik nu toch even tijd maken om je te complimenteren met je mooie blog. Ik ga je zeker volgen nu. Bedankt voor de inspiratie!

Groeten,
Danny

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!