Duisburg bezienswaardigheden: de 8 leukste tips

duisburg bezienswaardigheden
duisburg bezienswaardigheden

Duisburg is niet persé de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip Duitsland. Deze industriestad verdient namelijk niet de schoonheidsprijs, maar dat wil niet zeggen dat er niets te doen is. Duisburg heeft namelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden waardoor je er gemakkelijk een dag of twee kunt vermaken. Benieuwd? Hier lees je alles over de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Duisburg!

1. Ontdek de Innerhafen van Duisburg

Duisburg ligt in het Ruhrgebied. Deze regio stond altijd bekend als industriegebied met veel steenkoolmijnen, pakhuizen en gigantische fabrieken, maar veel van deze gebouwen hebben tegenwoordig een culturele functie. Een bijzondere plek waar je deze geschiedenis nog goed kunt zien is de Innerhafen (binnenhaven) van Duisburg, Deze haven wordt omringd met oude pakhuizen, silo’s en voormalige fabrieken. Die bijzondere architectuur is indrukwekkend om te zien.

Wandel of fiets door de Innerhafen en bezoek bijvoorbeeld het Museum Küppersmühle für Moderne Kunst, dat gevestigd is in een voormalige graansilo. Ook de Tuin van de Herinnering, een park met kunst waar vroeger een distributiecentrum zat, is één van de bezienswaardigheden van Duisburg. Vanaf de Buckelbrücke heb je een mooi uitzicht over de haven. Ook vind je hier nog delen van de oude stadsmuur.

museum duisburg
innerhafen
duisburg tips

2. Wandel door het Landschaftspark Duisburg-Nord

Eén van de mooiste bezienswaardigheden van heel West-Duitsland is het Landschaftspark Duisburg-Nord. Dit unieke park was in het verleden een gigantische staalfabriek en is inmiddels een plek waar inwoners en toeristen graag komen om te wandelen, fietsen of picknicken. De natuur neemt het fabrieksterrein inmiddels weer helemaal over, waardoor er een rauwe, verlaten sfeer hangt.

Het is absoluut een aanrader om hier een aantal uur rond te dwalen en de fabriek van dichtbij te bekijken, want het is op diverse plekken toegestaan om het bouwwerk te betreden en te beklimmen. Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd en je kunt er diverse activiteiten doen, zoals muurklimmen en duiken. Het Landschaftspark is elke dag geopend en gratis te bezoeken.

bezienswaardigheden duisburg
landschapspark
landschaftspark
landschaftspark duisburg nord
wat te doen in duisburg

3. Beklim Tiger & Turtle

Nog zo’n surrealistische plek in Duisburg: Tiger & Turtle. Deze kunstinstallatie is gebouwd in het jaar 2011 en staat op een heuvel aan de rand van Duisburg. Tiger & Turtle lijkt een soort achtbaan waarover je kunt wandelen. Vanaf het bouwwerk heb je een mooi uitzicht over de stad en enkele nog bestaande fabrieken van het Ruhrgebied. Bijzonder: in de avond wordt Tiger & Turtle verlicht met honderden lampjes. Tiger & Turtle is gratis te bezoeken.

tiger & turtle
tiger and turtle

4. Relax in het Rheinpark Duisburg

Vooral in de zomer een leuke plek in Duisburg: het Rheinpark. Dit park is gelegen aan de Rijn en is dé plek voor locals om te wandelen, fietsen, sporten of picknicken. Er is een heus stadstrand met strandstoelen, waar je gezellig kunt borrelen met uitzicht over het water. Ook vind je hier een skatebaan en vind je op diverse plekken mooie street art.

5. Ga winkelen in het centrum van Duisburg

Het centrum van Duisburg is niet persé heel bijzonder maar het is toch leuk om een kort bezoek te brengen aan dit deel van de stad. Heb je zin om te winkelen, dan is dit namelijk de plek. Je vind hier verschillende overdekte winkelcentra, zoals Forum Duisburg, Königsgalerie en Citypalais. Het winkelaanbod bestaat vooral uit de bekende ketens, zoals Saturn, Hema, H&M en Mango.

winkelen duisburg
winkelcentrum duisburg

6. Geniet van de kerstmarkt van Duisburg

Ben je in december in Duisburg? Dan is de stad opeens een stuk sfeervoller! In de kerstperiode wordt de binnenstad omgetoverd tot een winterwonderland vol lichtjes, kneuterige stalletjes, honderden kerstbomen, een reuzenrad en een ijsbaan. De kerstmarkt van Duisburg trekt jaarlijks duizenden toeristen naar de stad. Je vind de markt op de Königstraße, Kuhstraße en Düsseldorfer Straße en op het König-Heinrich-Platz en Münzplatz.

7. Uit eten in Duisburg

In Duisburg moet je soms even zoeken naar leuke winkels en restaurants, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn! Op zoek naar tips? Sla dan dit lijstje op:

  • Lolu: op zoek naar vega(n) gerechten? Lolu is een eenvoudig, authentiek restaurant met overheerlijke Indiase en Midden-Oosterse gerechten
  • Home: een moderne zaak in de Innerhafen, perfect voor lunch en diner. Bij mooi is er een terras aan het water.
  • Ziegenpeter am Rheinpark: leuk restaurant met strandje in het Rheinpark. Ideaal voor ontbijt, lunch, een koffietje of een drankje.
  • Bolero: Burgers, mexicaanse gerechten en goede cocktails aan het water van de Innerhafen. In de zomer heb je hier een heerlijk terras en draait er regelmatig een dj.
restaurants duisburg
vegan duisburg

8. Combineer Duisburg met andere Duitse steden

Duisburg ligt in het westen van Duitsland, waar veel leuke steden te vinden zijn. Daarom is het een aanrader om een bezoek aan Duisburg te combineren. Keulen bijvoorbeeld! Deze hippe, creatieve stad ligt op zo’n uur vanaf Duisburg. Andere aanraders zijn de steden Düsseldorf en Essen, die op nog geen 30 minuten afstand gelegen zijn. Een combinatie van deze West-Duitse steden is dus ideaal als lang weekend weg!

keulen
Keulen

Meer lezen over Duitsland? Dit vind je vast interessant:

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Leave a Comment