7 dingen die je zeker moet doen in Leeuwarden

doen in leeuwarden tips

doen in leeuwarden tips

Al bijna 30 jaar zwerf ik op deze aardbol rond maar in Friesland was ik, shame on me, nog nooit eerder geweest. In 2018 is Leeuwarden (Ljouwert op zijn Fries) de culturele hoofdstad van Europa dus het was de hoogste tijd dat ik hier eens een kijkje kwam nemen. En dat beviel! Ik vertel je wat je allemaal moet doen in Leeuwarden tijdens een dagje uit of een weekendje weg in eigen land.

Ga suppen door de grachten

In Friesland draait zo’n beetje alles om water en dat merk je ook zeker in Leeuwarden. (Zeil)bootjes varen af en aan en langs het water is het altijd gezellig. Erg tof om te doen is een middag suppen (stand up paddling) door de grachten (en onder de vele bruggen!) van Leeuwarden. Al staand paddel je in een relaxt tempo door de stad, die er vanaf het water weer totaal anders uit ziet dan vanaf het land. Een aanrader voor actievelingen die in zijn voor iets nieuws! Wist je trouwens dat er zelfs elk jaar een Elfstedentocht voor suppers wordt georganiseer waar die mensen vanuit de hele wereld op afkomen? Suppen in Leeuwarden kan via Supskool Leeuwarden.

suppen in leeuwarden

Beklim 183 treden van de scheve toren

Geen zin om helemaal naar Italië te gaan om een scheve toren te zien? Ga dan naar Leeuwarden, want de Oldehove is één van de scheefste torens van Nederland. Niet lang na de start van de bouw in 1529 werd al duidelijk dat de ondergrond van zo’n slechte kwaliteit was dat de toren in begon te zakken. Na vier jaar is de bouw gestaakt. Resultaat: een onafgebouwde scheve toren met een stompe top. De 183 treden van de toren zijn te beklimmen met als beloning een weids uitzicht over de stad en Friesland.

scheve toren nederland Oldehove Leeuwarden

 Ontdek de street art van Leeuwarden

Wie verder kijkt dan zijn neus lang is zal in Leeuwarden de nodige street art ontdekken. Hou jij van deze moderne kunstvorm en wil je hier meer van af weten, dan is een street art tour een toffe manier om meer te leren over het verhaal van achter die kleurrijke murals en op die manier gelijk de stad te leren kennen. Via A Guide To Leeuwarden kan je meedoen aan een gratis Leeuwarden Street Art Tour, maar ze organiseren ook andere wandelingen zoals een Leeuwarden Beer Tour.

Street Art Tour Leeuwarden

Shop in de leukste winkelstraat van Nederland

In elke stad kan je natuurlijk shoppen en ook in Leeuwarden vind je zo ongeveer elke bekende keten. Toch vind ik het altijd een stuk leuker om lokale speciaalzaken en kleinschalige boetiekjes te ontdekken en daarvoor moet je onder andere in de Kleine Kerkstraat zijn. Deze populaire winkelstraat is meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Verwacht niet een enorm lange winkelstraat, want de Kleine Kerkstraat is ook letterlijk héél erg klein, maar fotogeniek en sfeervol is het er zeker wel!

winkelen in leeuwarden

Bezoek de oude gevangenis

Ik ben en blijf criminoloog dus een bezoek aan de oude gevangenis van Leeuwarden, de Blokhuispoort, vond ik dan ook een aangename verrassing. Waan jezelf even in Orange is the New Black en ontdek hoe zo’n cel er nou in het echt uitziet. Je zult onder de indruk zijn! Momenteel wordt de gevangenis deels gebruikt als cultureel centrum, deels als museum en wordt er een bibliotheek gebouwd.

Blokhuispoort Gevangenis Leeuwarden

Ga picknicken in de Prinsentuin

Wat ik altijd enorm fijn vind bij het bezoeken van een stad is om even de drukte te ontsnappen en te chillen in het park. In Leeuwarden doe je dat in de Prinsentuin, het bekendste park van de stad en prachtig gelegen aan het water. In het verleden was de Prinsentuin een onderdeel van de stadswal die de stad moest beschermen voor gevaar van buitenaf, maar tegenwoordig is het de ideale plek voor een ontspannen picknick in het zonnetje.

Blijf hangen voor een hapje en een drankje

Lokale specialiteiten, fijne koffietentjes, gezellige eetcafé’s… Leeuwarden was niet voor niets Hoofdstad van de Smaak in 2015 dus het is zonde als je niet blijf hangen voor een hapje en een drankje. Bewust en gezond lunchen doe je bijvoorbeeld bij Broodje Bewust, waar je lekkere biologische broodjes kunt eten gemaakt van producten die voornamelijk uit Friesland komen. Heerlijk dineren deed ik bij De Walrus, een van de bekendste restaurants van de stad. Helaas was ik te kort in Leeuwarden om meer fijne adresjes te spotten, maar misschien kom ik nog eens terug.

Uit eten in Leeuwarden

Tijd over? Trek erop uit!

Friesland is zoveel meer dan Leeuwarden alleen en heb je tijd over, ga dan zeker op pad. Bezoek bijvoorbeeld andere tien van de ‘elf steden’ of pak de boot naar het heerlijke Terschelling. Lees hier al mijn tips voor een weekendje Friesland!

Meer weten? Kijk dan op friesland.nl of mooileeuwarden.nl voor handige tips voor een weekend weg.

Meer lezen over Nederland kan hier. Heb jij tips voor dingen die je écht moet doen in Leeuwarden?

Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Mooi lijstje met dingen om te doen ben zien in Leeuwarden. Voor wie ook belangstelling heeft voor musea zijn Fries Museum (incl Fries Verzetsmuseum); Natuurmuseum en Keramiekmuseum Princessehof echte aanraders.

De leukste attractie van Leeuwarden staat helaas niet in jullie lijstje. Met een rondvaart in een authentieke, elektrisch aangedreven praam door de grachten en langs de singels van historisch Leeuwarden krijgen de gasten een heel bijzonder beeld van onze mooie stad. Van 15 maart tot 1 november wordt er -in ieder geval- van dinsdag tot en met zaterdag gevaren.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.