Weekendje Krimpenerwaard? Dit zijn de leukste tips!

  • Home
  • Europa
  • Weekendje Krimpenerwaard? Dit zijn de leukste tips!
krimpenerwaard
krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een prachtige regio in het Groene Hart van Nederland. Vanwege het oer-Hollandse landschap met groene polders, koeien, slootjes en charmante dorpjes en stadjes, is deze regio het waard om ontdekt te worden. De Krimpenerwaard is centraal gelegen, tussen de grote steden Utrecht en Rotterdam in. Zowel met het openbaar vervoer als met de auto is de regio prima bereikbaar. Dit maakt de Krimpenerwaard een perfecte bestemming voor een uniek weekendje weg in eigen land. Maar wat kun je hier allemaal zien en doen? Onderstaande tips helpen je alvast op weg!

Ontdek het polderlandschap van de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard staat bekend om het prachtige, karakteristieke polderlandschap. Vooral het Hollandse slagenlandschap is hier terug te vinden: een strokenpatroon van smalle weilanden die worden begrensd door kaarsrechte, smalle slootjes met hoog water. Knotwilgen en grazende koeien maken dit fotogenieke plaatje compleet.

Wist je dat de polders van de Krimpenerwaard onder de zeespiegel liggen? Dat is duidelijk te zien aan de rivierdijken. Bijzonder: de Krimpenerwaard was ruim duizend jaar geleden nog een groot moerasbos. Na het graven van sloten kwam het moeras droog te liggen en zakte de veenbodem steeds verder.

De beste manier om dit prachtige polderlandschap te ontdekken is te voet of per fiets. In de gehele regio zijn mooie wandel- en fietsroutes uitgestippeld langs de mooiste plekjes zoals molens, bruggetjes en kleine dorpen. Wil je de Krimpenerwaard op een bijzondere manier ontdekken? Huur dan een e-chopper of elektrische step.

Ook zijn er diverse recreatiegebieden in de omgeving. Bijvoorbeeld het Loetbos, waar je op sommige stukken nog aan de bodem kunt dat dit gebied vroeger een moeras was. Er zijn diverse (thematische) wandelroutes en je kunt hier heerlijk picknicken.

krimpenerwaard
loetbos wandelen
bergambacht
krimpenerwaard bezienswaardigheden
krimpenerwaard tips

Suppen of kanoën in waterrijk Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard is een waterrijke regio. En dat komt niet alleen door de vele kleine slootjes. De regio wordt namelijk ook nog omringd door drie rivieren: de Hollandsche IJssel, de Lek en de Vlist. Die zorgden er trouwens voor dat dit gebied zijn naam kreeg. Een ‘krimp’ is namelijk een rivierbocht en een ‘waard’ is een stuk land omringd door rivieren.

Er zijn door de Krimpenerwaard heen allerlei leuke kanoroutes uitgestippeld, bijvoorbeeld in het eerder genoemde Loetbos. Ook kun je op diverse plekken een sup huren om de Krimpenerwaard vanaf het water te ontdekken. Dit laatste kan bijvoorbeeld bij het Schapenschuurtje. Perfect voor de actievelingen onder ons! Het Schapenschuurtje is daarnaast een heerlijk rustpunt tijdens een fietstocht of wandeling door de Krimpenerwaard. Je kunt hier ontspannen in de theetuin. Bestel hier zeker een vlierbessenlimonade en een taartje, die zijn homemade en erg lekker.

suppen krimpenerwaard
schapenschuurtje
suppen schapenschuurtje

Zilverstad Schoonhoven

Schoonhoven is misschien wel het mooiste stadje van de Krimpenerwaard. Deze charmante stad is gelegen pal aan rivier de Lek en heeft een prachtig historisch centrum. Schoonhoven is een vestingstad, wat betekent dat deze stad in het verleden volledig omringd werd met stadsmuren, forten, poorten en een gracht. Het is een feestje hier rond te dwalen door de oude straatjes met mooie panden die een verhaal vertellen.

Schoonhoven staat vooral bekend als de Zilverstad van Nederland. Diverse bekende zilver- en goudsmeden komen uit deze stad. Al sinds de 14e eeuw wordt zilver hier verwerkt tot gebruiksvoorwerpen en sieraden. Daarom zijn er ook veel ateliers in Schoonhoven te vinden waar je de mooiste sierraden en andere zilveren items kunt vinden. Niet te missen is het Zilvermuseum, waar je ook diverse zilverworkshops kunt doen.

Natuurlijk is er meer te doen in Schoonhoven. Zo kun je hier heel goed winkelen bij unieke boetiekjes en zijn er een de leukste, smakelijke adresjes gevestigd, perfect voor ontbijt, lunch, een koffiebreak, borrel of diner.

Lees ook: Schoonhoven: bezienswaardigheden en tips.

schoonhoven
loic schoonhoven
atelier schoonhoven
schoonhoven bezienswaardigheden
zilverstad

Proef kaas uit de Krimpenerwaard

Wat hoort er bij een oer-Hollands landschap vol weilanden en koeien? Kaas natuurlijk! Door heel de Krimpenerwaard vind je daarom ook diverse kaasboerderijen en kaasmakers. Koop een lokale, boerenkaas bij een knusse boerderijwinkel als souvenir voor thuis. Deze kazen zijn ambachtelijk bereid, met melk vers van de koe. Zo proef je de Krimpenerwaard pas echt!

Misschien nog wel leuker: leer over het productieproces bij een van deze kaasmakers. Deze boeren vertellen je graag over hun passie en wat er allemaal komt kijken bij het maken van kaas. Een aanrader is Speksnijder in Lekkerkerk. Deze kaasboerderij van van boeren Jan en Jan (ook wel de Jantjes genoemd) is de grootste kaasboerderij in de omgeving. Ze produceren hier zo’n 425 duizend kilo kaas per jaar en dat wordt alleen maar verkocht in hun eigen winkel. Indrukwekkend!

kaasboerderij speksnijder krimpenerwaard
speksnijder kaas
jan speksnijder kaas

Hoteltip: Huis van de Kikker

Op zoek naar een unieke plek om te overnachten tijdens jouw weekendje weg in de Krimpenerwaard? Dan is Huis van de Kikker een absolute aanrader. Dit bijzondere hotel heeft vier luxe suites in Art Deco stijl en ligt in natuurgebied De Kleine Zaag, waar je goed kunt wandelen en vogels en kleine dieren kunt spotten. Er wordt een overheerlijk ontbijt geserveerd met streekproducten uit de Krimpenerwaard. Zin in een uitgebreid diner? Reserveer dan een tafeltje bij het bijbehorende fine dining restaurant Proefstand, waar de chef prachtige gerechtjes op tafel tovert.

huis van de kikker
huis van de kikker hotel
hotel huis van de kikker
ontbijt huis van de kikker
de zaag

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!