Dode Zee in Israël: alles wat je moet weten!

  • Home
  • Israël
  • Dode Zee in Israël: alles wat je moet weten!
zwemmen in dode zee ein gedi

zwemmen in dode zee in israel ein gedi

Israël is een bijzondere bestemming voor een gevarieerde rondreis. Naast de boeiende steden Jeruzalem en Tel Aviv kent het land ook een prachtig landschap. Eén van de populairste dingen om te doen in Israël is drijven in (of eigenlijk op) de Dode Zee. Bijna nergens ter wereld kom je dit bijzondere verschijnsel tegen! Wil jij ook drijven in de Dode Zee? Ik vertel je alles wat je moet weten om de Dode Zee in Israël te bezoeken!

Voor op de bucketlist: drijven in de Dode Zee in Israël

De Dode Zee is een zoutwater meer gelegen tussen Jordanië, Israël en Palestina en is één van de populairste plekken in het Midden-Oosten. Een duik in de Dode Zee staat voor veel reizigers hoog op hun bucketlist, vanwege het extreem hoge zoutgehalte in het meer. Dit zorgt ervoor dat je zonder moeite blijft drijven en zelfs rustig een boekje kunt lezen terwijl je drijft. Het meer is zo zout dat er geen vissen of planten kunnen (over)leven. Vandaar ook de toepasselijke naam; de Dode Zee.

De waterspiegel van De Dode Zee ligt op momenteel op 429 meter onder zeeniveau. Hiermee is de Dode Zee het laagstgelegen meer én het laagste punt op aarde. De Dode Zee is momenteel zo’n 306 meter diep. De waterspiegel wordt geleidelijk lager, maar liefst een meter per jaar, wat kan betekenen dat de Dode Zee ooit droog komt te staan. De Dode Zee bestaat nu zelfs al uit twee meren in plaats van één groot meer, vanwege het snelle krimpingsproces. Een treurige gedachte, wat een bezoek aan deze plek alleen nog maar specialer maakt.

waarom is de dode zee israel zo zout

Waarom is de Dode Zee zo zout?

Wat ik nooit heb geweten is dat de Dode Zee een meer is en bestaat uit rivierwater van de Jordaan. Deze rivier is zoet, dus hoe komt het dat de Dode Zee dan zo zout is? Dit is te verklaren doordat zoetwater altijd een beetje zout bevat. Het zoete water van de Jordaan stroomt naar de Dode Zee. Er stroomt echter geen water van de Dode Zee weg, aangezien dit het laagste punt op aarde is. Al het water blijft in de Dode Zee. Door het warme klimaat verdampt het water in een snel tempo, waardoor er veel zout overblijft. Het zoutgehalte van de Dode Zee is zo’n 34%. Dit is bijna 10% zo zout als een gemiddelde zee! De Dode Zee is extreem zout, maar is niet het zoutste meer ter wereld. In bijvoorbeeld Antarctica en Djibouti vind je meren die nog zouter zijn.

Hoe blijf je drijven op de Dode Zee?

Alles wat een hogere dichtheid heeft  dan water zinkt naar de bodem, en alles wat een lagere dichtheid heeft dan water blijft drijven. Vanwege het extreem hoge zoutgehalte is het water in de Dode Zee heeft het een hoge dichtheid. Een hogere dichtheid dan het menselijk lichaam, waardoor je dus gemakkelijk blijft drijven. De hoge dichtheid van het water zorgt er trouwens ook voor dat zwemmen een stuk moeilijker gaat. Probeer het maar eens uit: het voelt heel gek!

drijven in dode zee israel

Een boekje lezen met de bergen van Jordanië op de achtergrond.

Is de Dode Zee goed voor je huid?

Het hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat je blijft drijven, maar wist je ook dat het water en het modder vol zit met mineralen? Een aantal van die mineralen zijn enkel te vinden in de Dode Zee en deze stofjes hebben een goede werking op het menselijk lichaam. Cleopatra ontdekte deze plek duizenden jaren geleden al als kuuroord. Vooral voor mensen met psoriasis, acne of eczeem kan een duik in de Dode Zee wonderen verrichten. Op diverse aangegeven plekken is het mogelijk modder van de bodem te halen om dit vervolgens op je lichaam te smeren. Het water van de Dode Zee schijnt ook goed te helpen tegen andere ongemakken en ziektes, zoals haaruitval, reuma en artritis.

Een bezoek aan de Dode Zee is dus eigenlijk een spa voor je lichaam. Maar let wel op: vanwege het hoge zoutgehalte wordt het wel afgeraden om langer dan 15 minuten in het water te blijven. Zorg er ook voor dat je geen wondjes hebt, geen water in je ogen krijgt en onthaar jezelf niet vlak voor je bezoek aan de Dode Zee; dit prikt namelijk enorm!

dode zee israel

Tips voor een bezoek aan de Dode Zee in Israël

Een bezoek aan de Dode Zee is een unieke ervaring. Het is een bizar gevoel dat je zo goed blijft drijven en het unieke landschap maakt het moment helemaal compleet. Er zijn diverse plaatsen waar je de Dode Zee veilig kunt betreden. Populaire bestemmingen zijn onder andere Ein Gedi, Ein Bokek en Kalia Beach. Alleen Ein Bokek heeft een gratis, openbaar strand. De plek is wel toeristisch want je vind hier grote hotelketens. Zelf bezocht ik Ein Gedi, een rustige oase in de woestijn, waar ik via mijn hotel gratis toegang had tot een spa en een privéstrand. Verderop lees je hier meer over.

Wil jij de Dode Zee bezoeken? Let dan even op deze tips!

  • Ga alleen op de aangegeven plekken het water in en niet zomaar langs de kant van de weg. Vanwege de daling van het water in de Dode Zee zijn er de laatste jaren veel sinkholes ontstaan en daar wil je niet in vallen.
  • Draag slippers of koop waterschoenen, want vanwege de zoutkristallen is de bodem heel scherp.
  • Blijf niet te lang in het water, maximaal 15 minuten. Zorg ervoor dat je daarna meteen doucht, want dat is stukken beter voor je huid en je haar.
  • Het kan extreem warm worden bij de Dode Zee: in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 45 graden Celcius! Smeer je dus goed in.
  • Doe al je sieraden af, want er bestaat een grote kans dat deze verkleuren.

dode zee ein gedi

Hotel bij de Dode Zee in Israël

Je kunt de Dode Zee als excursie vanuit bijvoorbeeld Jeruzalem of Tel Aviv doen, maar ik raad je aan er lekker zelf op uit te gaan en één of meerdere nachten te overnachten bij de Dode Zee. Zelf maakte ik een rondreis van een week door Israël sliep ik vlakbij de Dode Zee bij het Ein Gedi Kibbutz Hotel. Dit hotel beschikt over een spa en een privéstrand waar je de Dode Zee in kunt! In de omgeving van Ein Gedi zijn nog meer accommodaties te vinden, waaronder een camping en hostels.

Helaas is het openbare strand van Ein Gedi voor onbepaalde tijd gesloten vanwege gevaarlijke sink holes. Wil je een openbaar strand bezoeken, rij dan 30 minuten verder naar Ein Bokek. Vanuit Ein Gedi kun je ook andere mooie plekken in de omgeving bezoeken, zoals de eeuwenoude ruïnes van Masada en de David waterval. Ook kun je prachtige wandelingen maken in dit gebied.

dode zee hotel israel

Zonsondergang bij Ein Gedi Kibbutz Hotel, vlakbij de Dode Zee.

Zo boek jij jouw reis naar de Dode Zee in Israël!

Beste reistijd: maart t/m mei, september t/m oktober
Met Transavia vlieg je dagelijks naar Tel Aviv
Bekijk alle hotels op Booking.com
100% verzekerd bij Sunny Cars Autoverhuur
Liever een pakketreis? Boek een complete rondreis Israël via Fox Reizen, Stip Reizen of Tui

Meer tips voor Israël lees je hier. Lijkt staat drijven in de Dode Zee in Israël op jouw bucketlist?

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Leuke tips! Ik vond het heerlijk om in de Dode Zee te drijven.

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!