Zuidoost-Azië: Drie dingen die ik niet deed, maar jij WEL moet doen!

  • Home
  • Maleisië
  • Zuidoost-Azië: Drie dingen die ik niet deed, maar jij WEL moet doen!
mooiste bestemmingen zuidoost azie backpacken

“Je kan beter spijt hebben van dingen die je wél gedaan hebt, dan spijt hebben van dingen die je níet gedaan hebt…”

Zes maanden backpacken door Zuidoost-Azië, wat een super tijd was dat, zeg! Ik heb ontzettend veel gezien en gedaan, en dat allemaal op een zeer beperkt budget! Wat het budget betreft heb ik gemerkt dat je wel eens kan doorslaan. Vooral als je zolang op reis bent, in een totaal andere wereld. Je hebt zes maanden lang een compleet ander leven en dan begin je af en toe rare trekjes te vertonen: 300 meter verder lopen omdat daar het water 4 Thaise Bath (= ongeveer 10 cent) goedkoper is, bijvoorbeeld.

Elke dag hebben we ons dus streng aan het budget gehouden maar wel met een concreet doel: we hoopten dat we maand langer kon blijven. Dat is natuurlijk ook gelukt! Een maand langer genieten van de zon, de meest gave plekken en vrolijke medereizigers waren het strenge budget meer dan waard! Toch heb ik achteraf stiekem spijt van een aantal dingen die ik, voornamelijk vanwege dat beperkte budget, heb gelaten. Om mezelf te kwellen heb ik ze hier voor jullie neergezet! Doe er je voordeel mee (met andere woorden: waag het niet om deze dingen over te slaan)!

1. Duiken bij Sipadan (Maleisisch Borneo)
Het onbewoonde eilandje Sipadan is met o.a. Barracuda Point, Turtle Tomb en Hanging Gardens  één van de bekendste duikplekken ter wereld. Er worden maar enkele permits per dag aan duikers en snorkelaars verleend,  om zo de koraalriffen te beschermen. Het regelen van zo’n permit moet vaak dan ook ruim van te voren.

Zo ziet een duik bij Sipadan er ongeveer uit: zwemmen tussen honderden barracuda’s tegelijk (dit is niet overdreven), het spotten van zo’n tien(tallen) schildpadden per duik, zeer grote kans op het zien van manta rays  en rifhaaien of de mogelijkheid om te duiken naar een grot dat een waar schildpaddenkerkhof is. Het grote werk, dus!
Iemand had afgezegd en er was dus één permit beschikbaar!  Stom als ik was heb ik dit afgewezen. Ik vond het te duur. Zo’n 160,- euro, voor een Sipidan-permit inclusief twee duiken en lunch aan boord. Natuurlijk een koopje, als je weet hoe uniek het is om bij Sipidan te duiken. Daar was ik dan, in een uithoek van de wereld (zo voelde Borneo) en ik dacht: ooit kom ik toch nog wel terug om deze duik wél te maken… Tuurlijk! Alsof je zo maar weer even naar Borneo vliegt?! Uiteindelijk heb ik gedoken bij Mabul Island en Kapalai (zo’n 110,- euro goedkoper). Ook een geweldige ervaring, maar toch niet zo speciaal als het unieke Sipidan…

2. Meerdaagse tocht met een Easy Rider (Vietnam)
Een bekend begrip in Vietnam is de Easy Rider: een stoere (jonge) man op een motor, die meerdaagse tochten door Vietnam (vooral vanuit Dalat) aanbiedt. Erg avontuurlijk en volgens velen een onvergetelijke ervaring! Het bijzondere aan zo’n tour is dat je op veel plekken komt die voor de meeste toeristen ongezien blijven. De mannen weten heel veel, vertellen de meest interessante persoonlijke verhalen en soms nemen ze je zelfs mee naar familie. Ideaal dus, want als je een lange tijd aan het reizen bent heb je af en toe geen behoefte meer aan alle highlights, maar juist aan het échte, authentieke dat het land te bieden heeft.
Helaas vragen de Easy Riders absurd hoge prijzen (voor Vietnamese begrippen, dan). Natuurlijk wisten we dat je zwaar kunt en moet afdingen, maar om één of andere reden dachten we daar toen helemaal niet aan. Spontaan geheugenverlies, ofzo. We hebben geen tour geboekt en daar heb ik nu SPIJT van.

3. Zwemmen in het zwembad van Marina Bay (Singapore)
Bijna iedereen kent de foto’s wel van het gave vijf-sterrenhotel ‘Marina Bay Sands’ in Singapore. Dit hotel heeft een spectaculair zwembad op het dak, met een nog spectaculairder uitzicht over de skyline van deze wereldstad. Je mag alleen van het zwembad gebruik maken als gast van het hotel. Goedkoopste kamer: zo’n 120 euro per persoon per nacht (obv 2 persoons kamer). Voor westerse begrippen zeker niet heel duur, gezien de luxe en bekendheid van het hotel. Desalniettemin paste het niet in ons budget van 17,50 euro per dag, helaas! Voor zo’n 11,50 euro heb je wel de mogelijkheid om als niet-gast op het observation deck van het hotel te komen, maar ook dat hebben we niet gedaan. Voor ons was het alles of niets.
Met een beetje geluk kom ik vast nog eens in Singapore, aangezien het een populaire overstap is wanneer je een vlucht naar Zuidoost-Azie of Oceanië maakt. Ik ben dus hoopvol en verwacht ooit nog eens een duikje in het Zwembad der Zwembaden te nemen.


foto’s: toptravellists.net, marinabaysands.com, womantalking.co.uk, bestcoolasia.com

Zijn er dingen die jij niet hebt gedaan en waar je achteraf spijt van hebt? Deel je leed in een reactie!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Van die laatste heb ik ook spijt! Had toch ook wel graag even in dat zwembad willen zwemmen, maar heb het precies om dezelfde reden als jou niet gedaan ;) krijg je als je een echte budget backpacker bent denk ik.. Hopelijk gaan we allebei ooit nog eens terug!

Ja toen leek het me inderdaad volkomen logisch om níet te doen, alleen had ik achteraf niet zo streng voor mezelf moeten zijn…
aan de andere kant had ik het geld toen ook echt niet haha.

Ooit maar eens een bloggers-borrel in dat zwembad organiseren dan :D

Goed idee die borrel! ;)
Gave tips, ik ga ze zeker opslaan!

Heb je een site of adresje voor die motorrit?

Als je zoekt op ‘vietnam easy riders’ vind je heel veel sites! Maar je kunt het beste ter plekke zo’n tour regelen. Je vind ze in diverse steden.

Als er iets niet helemaal mijn ding is zijn het wel dure hotels of zwembaden… maar in dit zwembad zou ik maar al te graag springen. Hallo zeg, wat mooooi! Dus inderdaad, kom maar op met die bloggersmeet ;)

Jaaaaa, dat zwembad is zo gaaf! Wij stappen straks over in Singapore onderweg naar Nieuw Zeeland, ben zooo benieuwd. We zijn er niet heul lang, maar even kijken of we nog naar ’t zwembad gaan, lijkt me super!

Dan moet je wel een nachtje in het hotel boeken want zoals ik al schreef mag je er alleen zwemmen als gast van het hotel! Succes met sparen ;)

Ik ben vorig jaar via het restaurant naar het observation deck bij Marina Bay Sands gesneakt ;) Bij Pinnacle@Duxton heb je voor $5 overigens ook een gaaf uitzicht over Singapore!

Achteraf had ik wel een ballonvaart boven de tempels van Bagan in Myanmar willen maken, maar helaas te weinig tijd en budget..

Heb je ook gezwommen of durfde je dat niet aan?

Myanmar staat hoog op mijn lijst en ik zal de ballonvaart zeker onthouden!
Ik aat je achter wel weten hoe het was ;)

Het zwemgedeelte is helaas wel gescheiden van het observation deck, dus dat lukte niet. Ze hebben overigens gratis rondleidingen naar het zwemgedeelte, dus je wordt wel bekeken als je daar lekker aan het zwemmen bent.

Die ballonvaart is niet goedkoop (volgens mij $250), maar als je het nog nooit gedaan hebt is dat wel een hele mooie plek! Ik houd je website iig in de gaten!

Ik ga waarschijnlijk in oktober naar Azië, dus neem deze tips zeker mee! En ohhh dat zwembad! Lijkt me zo gaaf. Vooral s avonds :)

Ja dat zwembad zal volgens mij nooit vervelen!
Heel veel plezier in Azië! Waar ga je precies heen?

Haha, dat zwembad heb ik ook niet gedaan. Vooral omdat we in Singapore twee hotelovernachtingen hadden aangeboden, dus dan werd het wel heel dubbel om dan alsnog een kamer te boeken. Spijt heb ik van het niet meegaan met een walvissen tour in Nieuw Zeeland. Al wil ik heel graag nog eens naar Canada waar je dit ook kunt doen.

Van die duik zou ik ook erg spijt hebben!

Ik ga in Juli naar Azië, dus bedankt voor de handige tips! Ik leg een spaarpotje weg voor een nachtje in Marina Bay (Singapore).

Jaloers! Heel veel plezier en geniet van het uitzicht ;)

Plonzen in het zwembad van Marina Bay Sands is inderdaad geweldig! Wij zijn het zwembad destijds ingekomen via vrienden die hier zaten (en ons met hun kamerpasje het zwembad inloodsden) maar oh wat was het gaaf :)

Leave a Comment

Reistip: Nordic Nomads!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire, uitgestippelde route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!
REISTIP: NORDIC NOMADS!
Reis per 4x4 met daktent via een spectaculaire route langs de mooiste plekken van IJsland of Noorwegen!