TERUGBLIK: winterzon en zoveel meer in Gambia

  • Home
  • Afrika
  • TERUGBLIK: winterzon en zoveel meer in Gambia
gambia stranden
winterzon in gambia

Mijn eerste dag in Gambia was niet de beste. Zodra we ons hotel verlieten en de toeristische strip bewandelden, werden we belaagd door hustlers. Een rustgevende, romantische strandwandeling? Bespaar je de moeite, want om de minuut wordt je gestoord door fruitverkopers waar je niet meer van af komt. De Turkse bazaar is er niets bij. Een vissersbootje van de verte fotograferen? De kans is aanwezig dat locals boos worden en de camera bijna uit je handen trekken. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik geen lach meer op mijn gezicht kon toveren. Ik was teleurgesteld. Ik kon tot voor kort werkelijk overal aarden, maar stuitte nu tóch op een plek waar ik niet op mijn plek was.

Dit beeld was van echter korte duur: het veranderde compleet. We ontmoetten Sarjo; een taxichauffeur met een glimlach zoals je die nog nooit gezien hebt. De chauffeur die ons op een ochtend enkel van a naar b zou brengen maar bij wie we uiteindelijk elke dag op de achterbank zouden zitten, luisterend naar verhalen over zijn leven en het leven in dit bijzondere West-Afrikaanse land. Sarjo leerde ons om te gaan met het land, haar mensen en haar ongeschreven regels.

In het begin waren we te lief voor hustlers, die moesten we gewoon bot negeren. Een groot deel van het strand is hun terrein, wil je niet gestoord worden blijf dan bij het zwembad. Camera’s? Daar houden de meeste Gambianen niet van, zelfs als deze niet of nauwelijks op hen gericht is. Foto’s maken doe je dus het liefst stiekem. Los van de hustlers en een enkele bedelaar zien mensen je niet als euroteken maar als persoon. Dit zijn de verlegen, hardwerkende en zwaaiende bewoners met een glimlach van oor tot oor. Personen die het land kleur geven.

De mooiste plekken van Gambia

Gambia liet beetje bij beetje haar schoonheid zien en het duurde niet lang voordat ik tot over mijn oren verliefd was. Het bleek een perfecte bestemming om een rustgevende winterzonvakantie te combineren met onvergetelijke belevenissen. En daar kwamen we voor. Elke ochtend sliepen we totdat alle slaap op was, genoten we van een uitgebreid ontbijt en zochten we Sarjo’s glimlach op voor een nieuw avontuur. Op zijn lederen achterbank zagen we een week lang het kleurrijke, chaotische, prachtige en soms ook treurige Gambiaanse leven aan ons voorbij trekken. We bezochten hardwerkende vrouwen op een vismarkt, maakten vrienden met geitenverkopers, zwaaiden naar onschuldige schoolkinderen, gaven pinda’s aan aapjes, vielen in slaap op een bountystrand, wandelden door stoffige compounds, liepen hand in hand met peuters en aaiden krokodillen.

Daarna, wanneer de zon hoog aan de hemel stond en het eigenlijk te warm werd, bracht Sarjo ons terug naar ons hotel en sprongen we in ons zwembad. Hier spoelden we in alle luxe het stof en de hitte van ons af en dachten veelvuldig terug aan de ervaringen van enkele uren eerder. Een groot contrast. We sliepen in de middagzon, dronken cocktails en ’s avonds dineerden we bij verrassend goede restaurants terwijl straatmuzikanten ons vermaakten met swingende, Afrikaanse muziek.

Winterzon in Gambia in beeld

Gambia heeft me omarmd en verrast. Op en top geprikkeld en tegelijkertijd tot rust gebracht. Ondanks de valse start kon ik me geen betere winterbreak wensen. Ik ben weer opgeladen; vol energie en onvergetelijke herinneringen.

Tip: Lees vooral mijn andere artikelen vol tips voor Gambia. Voor nu, een lading foto’s.

Tanji Gambia

Een bezoek aan kleurrijk Tanji is een van de hoogtepunten van Gambia! Hier is het rond een uur of vier een drukste van jewelste, wanneer vissers terugkomen met hun buit.

Serekunda Market Gambia
Op de Serrekunda markt. Eén van de weinige vrouwen die wel wilde poseren.

Bakau, Gambia
Zo groen! De Kachikally Crocodile Pool in Bakau.

Serekunda Market Gambia

Chaotisch maar o zo leuk: De levendige Serrekunda markt.

Tanji Gambia

Nog een plaatje van indrukwekkend Tanji.

Senegambia River

Vissers op de Senegambia rivier.

Serekunda, Gambia
Smelt!

Paradise Beach, Gambia (Rainbow Beachbar)Genieten van de winterzon in Gambia op Paradise Beach, één van de meest relaxte plekjes van het land.

Stranden Gambia zonsondergang

Liefde voor deze zonsondergang.

Zo boek jij een zonvakantie Gambia

Wil jij genieten van de zon in Gambia? Er zijn regelmatig voordelige vakanties naar Gambia te vinden. Een pakketreis boeken is in de meeste gevallen het goedkoopst. Niet veel vakantiegangers boeken hun hotel en vlucht los, maar dit kan wel. Zelf boekte ik een vakantie naar dit heerlijke hotel via Tui.


Vliegduur: 6 uur en 15 minuten
Beste reistijd: nov-apr
Visum nodig: nee
Krijg een gratis 5 euro kortingsbon voor See Buy Fly op Schiphol!

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Mooi geschreven! Wat een kleurrijke foto’s. Ik ben zelf ook al een tijdje benieuwd naar Gambia. Wat heeft precies voor die omslag gezorgd? Anders met mensen omgaan? Of werden jullie nog steeds zo aangekeken en ging je er zelf anders mee om?

Bedankt meis! Ik heb een stukje tekst toegevoegd, zodat het misschien iets duidelijker is. We gingen anders met de hustlers en verkopers om. Af en toe is bot negeren en bot antwoorden echt nodig. Dat Gambianen niet van camera’s houden wist ik eerst niet. Zelfs een straat fotograferen wordt af en toe al niet in dank afgenomen. Niet of stiekem fotograferen is dan de enige optie, vertelde onze gids. De meeste mensen zijn echter geweldig. Ze zien je niet als euroteken maar als persoon en willen oprecht een praatje met je maken… en geven je daarna hun grootste glimlach!

Fijn dat jij Gambia ook in je hart hebt gesloten, mij raakte het land me ook diep. Weet je waarom Gambianen niet van foto’s houden? Ze geloven dat wanneer je een foto van ze maakt, je een stukje van hun ziel afneemt.

Wauw, dat wist ik niet. Ik verwerk dit even in mijn stuk, oke?

Leuk verhaal Lisette!

Bedankt meis!

Fijn blog om te lezen, ik heb echt het gevoel een eerlijk beeld van het land te krijgen. Uiteindelijk heb je ook nog hele mooie foto’s kunnen maken.

Bedankt, en dat eerlijke beeld was ook de bedoeling. Je moet even de gebruiksaanwijzing lezen, maar daarna is het zó geweldig!

Klinkt als een zeer indrukwekkend land! Willen we zeker een keer naartoe!

Zeker doen, het is een heel mooi land!

Die gifgroene kleur van die krokodillen, geweldig!

En een goede tip om uit te kijken met het maken van foto’s en misschien geen grote camera mee te nemen.

Toffe kleuren he? Ja, je moet gewoon je verstand gebruiken en eerst vriendelijk vragen of het mag. Of stiekem natuurlijk ;)

Goed dat je eerlijk bent over die valse start, zoiets is altijd fijn om te weten als je zelf naar zo’n land toegaat. Ondanks het fototoestelprobleem heb je nog wel erg mooie foto’s kunnen schieten trouwens! Ik wil al heel lang eens naar Gambia, iets in dat land trekt me, haha.

Bedankt! Ja ik wil graag eerlijk zijn, en Gambia kan soms best even heftig zijn.

Leave a Comment