Vier typen wandelschoenen: welke is geschikt?


welke type wandelschoen backpacken

Eerder scheef ik een artikel over backpacken en de juiste schoenen. Hierin schreef ik al dat wandelschoenen in bepaalde gevallen onmisbaar zijn in je backpack, zeker als je van plan bent om flinke hikes te maken. Mijn wandelschoenen waren onder andere onmisbaar bij het beklimmen van vulkanen in Nicaragua en tijdens diverse jungletochten tijdens mijn zes maanden in Zuidoost-Azië. Maar hoe kies je eigenlijk de juiste wandelschoen? Dit artikel schept duidelijkheid!

Welk type wandelschoen is geschikt voor jouw reis?

Er zijn vier typen wandelschoenen op de markt:  type A, B, C en D. Niet iedere schoen is geschikt voor iedere wandeling en voor iedere ondergrond. Maar hoe kies je de juiste schoen, wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten wandelschoenen en voor welke soorten wandelingen zijn de verschillende types geschikt? Met andere woorden: welk type wandelschoen past bij mij?

Wandelschoen type A: geschikt voor de gemakkelijke wandeling

Schoenen van type A zijn geschikt voor wandelingen op goed begaanbare bospaden en op licht golvend terrein. Omdat dit type schoen licht en soepel is, is hij vooral geschikt voor gemakkelijke wandelingen, waar ook ter wereld.  Al zal deze schoen zeker zijn voordelen hebben, kun je jezelf afvragen of je wandelschoenen van type A wilt aanschaffen, want in de meeste gevallen volstaat een goede sneaker ook.

Wandelschoen type B: ideaal voor avontuurlijke wandelingen

Schoenen van type B zijn schoenen die je het meest tegenkomt in buitensportwinkels. Ze zijn vaak net zo soepel als schoenen van type A, maar ze zijn steviger en hoger en geven daardoor meer steun aan je voet. Deze schoenen zijn geschikt voor wandelingen in ruwe gebieden en op bergachtig terrein. Schoenen van type B zijn dus geschikt voor bergwandelingen in bijvoorbeeld de Ardennen of de Alpen, maar ook ideaal voor het trotseren van ongerepte junglepaden in onder andere Azië en Latijns-Amerika.

Zelf heb ik wandelschoenen van type B, ideaal voor meerdaagse (jungle)treks. Er zijn genoeg reizigers die dit soort tochten op all stars (of zelfs slippers) doen, maar die extra grip en steun vond ik persoonlijk echt onmisbaar. Paden zijn grillig en soms ook erg glad, en je wilt niet elke boomwortel en steen kunnen voelen. Ik denk deze schoenen ook zeker bij toekomstige reizen te gaan gebruiken, dus wat mij betreft een aanrader!

Wandelschoen type C: Voor de serieuze bergwandeling

De derde categorie zijn schoenen van type C. Dit zijn de zware trekkingschoenen. die geschikt zijn voor mensen die in het hooggebergte willen gaan wandelen en bijvoorbeeld voor klettersteigen. Ze hebben een stijvere en ruwere zool dan de B-type schoenen. Ook geven deze schoenen je enkels meer steun en zijn ze vaak ook waterdicht. Je kunt dus goed pittige wandeltochten maken in de bergen. Vanwege de goede steun is wandelen met veel bagage door rotsachtig en ruig terrein geen probleem. Schoenen als deze heb je nodig als je flink gaat hiken door bijvoorbeeld de Alpen, Himalaya of Pyreneeën.

Wandelschoen type D: voor de diehard klimmer

Ben je meer een klimmer dan een wandelaar, dan kom je uit bij schoenen van type D. Type D is de een Alpine schoen en deze schoenen worden gebruikt bij kortere wandelingen door het hooggebergte waarbij ook geklommen wordt. De zool is zeer stijf, waardoor je er absoluut geen lange wandelingen op kunt maken. Ze zijn waterdicht en hebben vaak een stevige plaat in de zool waar je stijgijzers mee kunt monteren. Deze schoen wordt dus vooral gedragen door bergbeklimmers in hooggebergtes als de Himalaya of het Andesgebergte, maar zal je tijdens het backpacken in tropische gebieden zoals Midden-Amerika en Zuidoost-Azië nooit nodig hebben.

In de winkels kom je ook wel eens schoenen tegen van type A/B of type B/C. Deze schoenen vallen dus net tussen twee categorieën in.

welke soort wandelschoenen voor op reis

Welk type wandelschoen? Kijk en vergelijk!

Ook binnen de verschillende categorieën is de keuze natuurlijk reuze. Niet alleen schoenen van type C en D kunnen waterdicht zijn; mijn wandelschoenen van type B zijn ook waterdicht (en ademend).  Erg fijn, tegen oververhitte (zweet)voetjes en het trotseren van waterplassen of sneeuwlandschappen. Ook qua model en kleur is er genoeg variatie, wandelschoenen zijn echt niet per definitie lomp en lelijk. Wandelschoenen komen in verschillende prijsklassen. Ik raad je aan om online de verschillende soorten en modellen wandelschoenen te bekijken en vervolgens naar een winkel te gaan om te passen. Er zit vast iets voor je tussen!

Trekking Azië welk type wandelschoen

Heb jij wandelschoenen voor op reis? Zo ja, welk type wandelschoen en wat zijn je ervaringen?


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 gedachten over “Vier typen wandelschoenen: welke is geschikt?