Vier typen wandelschoenen: welke is geschikt?

Trekking Azië schoenen

welke type wandelschoen backpacken

Eerder scheef ik een artikel over backpacken en de juiste schoenen. Hierin schreef ik al dat wandelschoenen in bepaalde gevallen onmisbaar zijn in je backpack, zeker als je van plan bent om flinke hikes te maken. Mijn wandelschoenen waren onder andere onmisbaar bij het beklimmen van vulkanen in Nicaragua en tijdens diverse jungletochten tijdens mijn zes maanden in Zuidoost-Azië. Maar hoe kies je eigenlijk de juiste wandelschoen? Dit artikel schept duidelijkheid!

Welk type wandelschoen is geschikt voor jouw reis?

Er zijn vier typen wandelschoenen op de markt:  type A, B, C en D. Niet iedere schoen is geschikt voor iedere wandeling en voor iedere ondergrond. Maar hoe kies je de juiste schoen, wat zijn de verschillen tussen de diverse soorten wandelschoenen en voor welke soorten wandelingen zijn de verschillende types geschikt? Met andere woorden: welk type wandelschoen past bij mij?

Wandelschoen type A: geschikt voor de gemakkelijke wandeling

Schoenen van type A zijn geschikt voor wandelingen op goed begaanbare bospaden en op licht golvend terrein. Omdat dit type schoen licht en soepel is, is hij vooral geschikt voor gemakkelijke wandelingen, waar ook ter wereld.  Al zal deze schoen zeker zijn voordelen hebben, kun je jezelf afvragen of je wandelschoenen van type A wilt aanschaffen, want in de meeste gevallen volstaat een goede sneaker ook.

Wandelschoen type B: ideaal voor avontuurlijke wandelingen

Schoenen van type B zijn schoenen die je het meest tegenkomt in buitensportwinkels. Ze zijn vaak net zo soepel als schoenen van type A, maar ze zijn steviger en hoger en geven daardoor meer steun aan je voet. Deze schoenen zijn geschikt voor wandelingen in ruwe gebieden en op bergachtig terrein. Schoenen van type B zijn dus geschikt voor bergwandelingen in bijvoorbeeld de Ardennen of de Alpen, maar ook ideaal voor het trotseren van ongerepte junglepaden in onder andere Azië en Latijns-Amerika.

Zelf heb ik wandelschoenen van type B, ideaal voor meerdaagse (jungle)treks. Er zijn genoeg reizigers die dit soort tochten op all stars (of zelfs slippers) doen, maar die extra grip en steun vond ik persoonlijk echt onmisbaar. Paden zijn grillig en soms ook erg glad, en je wilt niet elke boomwortel en steen kunnen voelen. Ik denk deze schoenen ook zeker bij toekomstige reizen te gaan gebruiken, dus wat mij betreft een aanrader!

Wandelschoen type C: Voor de serieuze bergwandeling

De derde categorie zijn schoenen van type C. Dit zijn de zware trekkingschoenen. die geschikt zijn voor mensen die in het hooggebergte willen gaan wandelen en bijvoorbeeld voor klettersteigen. Ze hebben een stijvere en ruwere zool dan de B-type schoenen. Ook geven deze schoenen je enkels meer steun en zijn ze vaak ook waterdicht. Je kunt dus goed pittige wandeltochten maken in de bergen. Vanwege de goede steun is wandelen met veel bagage door rotsachtig en ruig terrein geen probleem. Schoenen als deze heb je nodig als je flink gaat hiken door bijvoorbeeld de Alpen, Himalaya of Pyreneeën.

Wandelschoen type D: voor de diehard klimmer

Ben je meer een klimmer dan een wandelaar, dan kom je uit bij schoenen van type D. Type D is de een Alpine schoen en deze schoenen worden gebruikt bij kortere wandelingen door het hooggebergte waarbij ook geklommen wordt. De zool is zeer stijf, waardoor je er absoluut geen lange wandelingen op kunt maken. Ze zijn waterdicht en hebben vaak een stevige plaat in de zool waar je stijgijzers mee kunt monteren. Deze schoen wordt dus vooral gedragen door bergbeklimmers in hooggebergtes als de Himalaya of het Andesgebergte, maar zal je tijdens het backpacken in tropische gebieden zoals Midden-Amerika en Zuidoost-Azië nooit nodig hebben.

In de winkels kom je ook wel eens schoenen tegen van type A/B of type B/C. Deze schoenen vallen dus net tussen twee categorieën in.

welke soort wandelschoenen voor op reis

Welk type wandelschoen? Kijk en vergelijk!

Ook binnen de verschillende categorieën is de keuze natuurlijk reuze. Niet alleen schoenen van type C en D kunnen waterdicht zijn; mijn wandelschoenen van type B zijn ook waterdicht (en ademend).  Erg fijn, tegen oververhitte (zweet)voetjes en het trotseren van waterplassen of sneeuwlandschappen. Ook qua model en kleur is er genoeg variatie, wandelschoenen zijn echt niet per definitie lomp en lelijk. Wandelschoenen komen in verschillende prijsklassen. Ik raad je aan om online de verschillende soorten en modellen wandelschoenen te bekijken en vervolgens naar een winkel te gaan om te passen. Er zit vast iets voor je tussen!

Trekking Azië welk type wandelschoen

Heb jij wandelschoenen voor op reis? Zo ja, welk type wandelschoen en wat zijn je ervaringen?

Redactie Travellust

Dit artikel is geschreven door de redactie van Travellust. Zij delen graag de beste tips over bestemmingen en het voorbereiden van jouw reis. Volg Travellust op social media om niets te missen!

Blog Comments

Ik wil wel een keer wandelschoenen aanschaffen, vooral omdat je er lang plezier van kunt hebben. En het vaak veiliger is. Ik ben het type dat iets te vaak op slippers verschijnt. Zo stond ik een keer met een gesmolten teenslipper in een geiser, oeps.

Haha, een gesmolten slipper is dan wel weer iets om over naar huis te schrijven ;)

Ik heb echt een verschrikkelijke afkeer voor wandelschoenen! Hoewel ze in Azië bij een trekking erg van pas zijn gekomen hebben ze de rest van de maanden in me tas gelegen en namen ze alleen maar ruimte in.. Maar wanneer je echte bergwandelingen gaatg maken etc. kan ik begrijpen dat ze toch écht wel nodig zijn.

Ja het is bij mij ook een haat-liefde verhouding, maar in sommige gevallen toch echt onmisbaar! Ik hing ze met de veters aan mijn backpack, zodat ze geen ruimte innamen. Misschien een ideetje?

Ik ben juist verliefd op mijn wandelschoenen <3 Het zijn echt mijn maatjes op een actieve vakantie, haha! Loopt zoooo fijn.

Hahaha, jij gaat er zelfs mee uiteten toch? ;)

Ik denk dat ik type B heb. Vroeger toen ik een puber was en opstandig, liep ik altijd op slechte slippers. Daar heb ik zo’n spijt van gehad. Wat een handig artikel trouwens!

Bedankt voor het compliment!

Ik heb wandelschoenen voor elk doel. Dus een paar A schoenen, een paar B schoenen en twee paar C schoenen. Geen D’s want die gebruik ik niet, maar Martijn wel. Er zijn nog 2 paar onderweg om te testen dus al met al hebben we zo 14 paar wandelschoenen in huis. Tis maar dat je het weet ;-)

hahahaha, bedankt voor de informatie Anto! :)

Handig artikel! Hoewel ik zo iemand ben die bijna alles op slippers loopt omdat die het fijnst lopen, heb ik afgelopen zomer ook wandelschoenen gekocht toen ik naar IJsland ging en daar heb ik absoluut geen spijt van!

Mee eens, ik loop ook het liefst op slippers… maar soms even niet ;)

Fijn zo’n uitgebreide post! Dat is best handig als ik weer eens in een winkel sta en mij afvraag welke ik moet hebben. Op de een of andere manier heb ik altijd de neiging om voor D te gaan, maar dat is dus echt niet noodzakelijk in mijn geval haha! Ik neem mijn wandelschoenen wel altijd mee, maar mijn laatste paar heb ik een maatje te klein gekocht. GEEN GOED IDEE… Ik heb nog maandenlang met een blauwe teennagel rondgelopen, echt geen succes. Ik heb momenteel wandelschoenen die ik nog moet inlopen, dus ik ben benieuwd hoe deze gaan bevallen straks!

D? Hahaha nee niet handig, daar kan je namelijk amper op lopen, D is echt voor het klimmen ;)

Leuke en goede informatieve post! Ik heb nu normale in de b categorie. Voor de beklimming van de Mont Blanc die voor juni op de planning staat moet ik schoenen in categorie d aan, die ik daar te leen krijg. Daar zie ik best tegenop omdat ik ze dan niet zelf kan inlopen. En ik heb nu al zo veel last van blaren!

Oh ja, het is altijd even afwachten als je schoenen te leen krijgt. Maar de beklimming is het vast en zeker waard!

Beantwoorden

Serge Van Cauwenbergh

Ik heb drie paar wandelschoenen: type A, B en C. Die laatste heb ik gekocht in 2000 voor mijn trektocht door Nepal. Ik heb deze schoenen de laatste jaren weing tot niet gedragen waardoor de zool uitdroogt, hierdoor kan barsten en dus kan loskomen. Ik had ze mee in 2013 tijdens mijn reis door Tibet. Daar was ook een driedaagse trekking door de bergen voorzien. Ik stelde vast dat de zool de dagen voordien stilaan begon te barsten. Gelukkig hebben ze het net uitgehouden tot het einde :-) Dus een goede raad: gebruik je de wandelschoenen niet dikwijls, zou ik er toch af en toe thuis in de buurt mee gaan wandelen om de zool soepel te houden.

Handige tip Serge!

Welk merk/model wandelschoenen heb jij?

Leave a Comment

TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië!
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!
TIP: Last minute naar IJsland of Scandinavië
Roadtrippen langs Noorse Fjorden, beren spotten in Lapland of op avontuur in IJsland? Voigt Travel heeft de mooiste last minute reizen, met kortingen en gratis excursies!