Toerist in eigen land: Volendam en Marken

  • Home
  • Europa
  • Toerist in eigen land: Volendam en Marken
Marken

Volendam en MarkenVolendam

Volendam, het dorp van klederdracht, verse haring en de palingsound. Eén van de bekendste dorpen van ons land en een immens populaire toeristische attractie. Een dagje Volendam is een must voor elke Nederlander!

Volendam is prachtig gelegen aan het Markermeer. Het middelpunt van dit dorp is de gezellige dijk vol souvenirwinkeltjes, visboeren, restaurantjes en schattige huizen. Loop je de dijk af richting het Doolhof en de Oude Kom, dan vind je rustige smalle steegjes, houten bruggen en prachtige huizen. Je waant je echt honderden jaren terug in de tijd.

Wil je graag een georganiseerde wandeling door Volendam dan kan dat: er worden verschillende tours aangeboden waarbij je begeleid wordt door een gids in klederdracht. Om je bezoek aan Volendam helemaal compleet te maken kun je een bezoek brengen aan een palingrokerij, de visafslag, het Volendams Museum of het Palingsound Museum.

Volendam

Met de boot naar Marken

Vanuit Volendam is een bezoek aan Marken een leuke toevoeging. Marken is een prachtig authentiek schiereiland en is een stukje rustiger dan buurman Volendam. Marken is bijna in zijn geheel een beschermd stadsgewest en een wandeling levert prachtige plaatjes op! Naast een wandeling langs de haven en de unieke huizen zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals het authentieke huis van Sijtje Boes, de vuurtoren, de ophaalbrug en de klompenmakerij.

Marken is vanuit Volendam per boot te bereiken met de Marken Express. Een retourtje kost 9,95 euro (prijs in mei 2014). Daarnaast is Marken ook gewoon met de auto of per fiets vanaf o.a. Volendam (17 km) en Amsterdam (22 km) te bereiken.

Marken

Op de foto

Een bezoek aan Volendam en Marken móét natuurlijk op de gevoelige plaat vast gelegd worden. De dijk van Volendam kent een handjevol fotostudio’s waar je jezelf kunt vereeuwigen in oudhollandse klederdracht, te midden van een hilarisch decor. Het is helaas wel een beetje lopendebandwerk dus binnen een paar minuten sta je weer buiten, maar het resultaat ziet er altijd weer fantastisch uit. Natuurlijk ging ik jullie voor! Zie hier het lachwekkende resultaat… ;)

Op de foto in klederdracht (Volendam)

Volendammer Kermis

Het hoogtepunt van het jaar is volgens vele Volendammers de Volendammer Kermis. Deze duurt vaak vier dagen en vind plaats aan het einde van de zomer. Ik wist het niet, maar toevallig bezocht ik Volendam op de dag van de kermis. In de loop van de middag stroomde de dijk vol met mensen en vloeide het bier rijkelijk. Echt een feestje! Fijne bijkomstigheid: het reuzenrad bood een geweldig uitzicht over Volendam, het water en de omgeving.

Let wel op: vanwege deze kermis kunnen enkele bezienswaardigheden gesloten zijn!

De kermis van VolendamLeuke dagtrip!

Volendam is gemakkelijk te bereiken per bus vanuit Amsterdam, maar ook gewoon per auto. Volendam en Marken zijn over het algemeen prima in één dag te bezoeken. Mocht je erg ver van Amsterdam afwonen óf zin hebben in een weekendje weg, dan kan je ook een overnachting boeken en deze twee dorpen eventueel combineren met Edam en/of Amsterdam.

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Haha! Heel erg leuk, vooral je Volendammer foto’s, je kunt het hebben, zo’n pakje!

Haha ja ik vond het zelf ook wel charmant staan ;)

Hi Lisette, ziet er leuk uit – lekker zo’n oerhollands dagje :-) Ik ben nog nooit in Volendam geweest (ernstig!) maar zo te zien moet ik dat eens gaan doen in ’t weekend!

Haha, tof, die klederdracht! Leuk blog en zeker tof om daar rond te kijken. Het is er mooi!

Leuk stuk :) Als hollandse moet je eigenlijk wel een keertje in klederdracht een foto hebben haha. Volendam vond ik anders ook verrassend mooi en leuk!

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!