Travel Diary Lissabon: vier seizoenen in vier dagen

  • Home
  • Diary
  • Travel Diary Lissabon: vier seizoenen in vier dagen
Alfama Lissabon

verslag stedentrip lissabon

Ik ervaar vier seizoenen in vier dagen. De dag waarop ik naar Lissabon vertrek wint in Nederland de winter het nog steeds van de lente. Na ruim twee uur vliegen over onder andere besneeuwde bergtoppen hoop ik de lente eindelijk te vinden. Eenmaal daar knal ik keihard tegen een muur van hitte aan en besef ik dat ik in een paar uur tijd een seizoen heb overgeslagen. Het is geen lente maar hoogzomer. Een thermometer op straat tikt de 28 aan.

Ik ben verliefd op de zomer. Het is heerlijk om op mijn sandaaltjes en blote benen door deze mediterrane verrassing te slenteren. Lissabon heeft zich altijd onder de radar weten te houden en is daarom misschien wel zo geweldig leuk. De eerste dag struin ik door de smalle, pittoreske straatjes van de historische wijken Alfama en Bairro Alto en pauzeer zo vaak mogelijk bij knusse terrasjes en pleintjes. Ideale plekken om me onder te dompelen in de zon, de sfeer, de smaken en het leven om me heen.

De volgende ochtend is het herfst. Het is kouder, de regen stroomt zo nu en dan met bakken uit de hemel. We werpen nog een keer een blik op het historische centrum en in de middag pakken we de tram naar wijk Belém. Misschien komt het door het treurige weer, maar Belém weet me niet te grijpen. Het is aangenaam om langs de Taag te slenteren en nóg aangenamer om de heerlijke Pastéis de Belém te eten, maar er mist iets.  Ik krijg heimwee naar gisteren. Naar het liefdevolle, authentieke en sfeervolle waar Lissabon zo goed in is.

De volgende dag is de zon sterk genoeg om de herfst te doen veranderen in de lente. De lente waar ik in de winter zo vaak naar opzoek was. Het blijkt een ideaal seizoen voor een bezoek aan de kastelen en paleizen van het magische Sintra, een stadje op dertig kilometer afstand van Lissabon. Hier waan ik mezelf terug in de tijd en tovert alle pracht en praal een glimlach op mijn gezicht. De uitzichten zijn hier geweldig; zo bijzonder dat je er gemakkelijk uren blijft rondhangen.

Lissabon wordt door locals wel eens vergeleken met een waaier. De smalle steegjes en straatjes, waar het karakteristieke trammetje met moeite tussendoor past, geven Lissabon een gesloten karakter. Maar vanuit het niets kan de stad zich openen en komt er een geweldig panoramisch uitzicht over oranje daken en een glinsterende rivier tevoorschijn. Als een waaier die zich opent. Dit is inderdaad ook het beeld wat Lissabon in mijn geheugen heeft achtergelaten. De wirwar aan nauwe straatjes en haar magische vergezichten, waar je na uren slenteren en staren nog niet genoeg van kan krijgen. Lissabon is een stad die het verdiend om bij iedereen op de radar te komen. Je zult verstelt staan!

Alfama Lissabon

castelo-sao-jorge-lissabon

Tram Lissabon

Alfama Lissabon

Uitzicht Lissabon

Toren van Belem, Lissabon

pasteis de belem

Sintra Portugal

Pena Paleis, Sintra

Sintra, Lissabon

Lisette | Oprichter Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie! Waar ik warm van word? Eindeloze road trips, vreemde culturen, ongerepte natuur, backpacken, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Blog Comments

Prachtige foto’s! Lissabon stond voor kort ook nog niet op mijn radar, maar nu overweeg ik toch hiernaar toe te gaan in mei. En de foto’s versterken alleen maar dit gevoel!

Bedankt! Het is echt een hele toffe stad en daarnaast is de omgeving ook erg leuk en gevarieerd! Ik zou zeker gaan!

Ziet er prachtig uit! Ik wil graag nog een keertje naar Lissabon!

Doen! Het is een hele mooie, sfeervolle en budgetvriendelijke bestemming!

Lissabon is inderdaad prachtig, Alfama was wat mij betreft het hoogtepunt…
Bezocht je Porto al? Om de een of andere reden is die stad net iets meer onder mijn huid gekropen…

Alfama is echt een plaatje! Nog nooit in Porto geweest, staat nu hoog op mijn wensenlijst!

Wat een lekker kleurrijke foto’s mooi verhaal en een kasteel. Denk je dat Lissabon ook leuk is met kinderen? Lijkt me wel wat om hier de winter te ontsnappen voor een weekendje.

Bedankt! Ik weet het niet, ik heb niet op zo’n manier naar de stad gekeken. Het trammetje is natuurlijk erg leuk en in Lissabon heb je het grootste aquarium van Europa. De stad ligt wel op zeven heuvels dus zwaar voor de beentjes (maar tram, bus of metro is altijd dichtbij) ;)

Gave foto’s! Ik wil heel graag een keer goed op ontdekking daar, mijn 24 uur afgelopen herfst waren echt te weinig!

24 uur is inderdaad veel te weinig. Het is zo’n bestemming waar je daaagen kunt blijven hangen!

Oh, ik wil zo graag naar Lissabon. Wat een fijne stad lijkt dat :)

Vriendlief reist binnenkort voor de derde keer naar Portugal, ik wil ook zo graag een keertje, zeker na het lezen van jouw artikel!

Wat een heerlijke stad is het eigenlijk… Ik word helemaal blij van je foto’s, het geeft echt zo’n fijn lentegevoel inderdaad. Net als jij ben ik echt een enorme fan van de zomer. Nou ja, ik moet eigenlijk zeggen dat ik gewoon een hekel heb aan de winter ;-). Ik ben meerdere keren in Portugal geweest, maar eigenlijk vooral in het zuiden. Van vrienden heb ik wel foto’s gezien van Lissabon, maar toch krijg ik meer zin om die kant op te gaan bij het zien van jouw foto’s ;-) Complimenten dus!

Leuk artikel Lisette! Mooie foto’s ook! Ik vind Lissabon zo ontzettend leuk :) Moet er ook wat meer over gaan bloggen want er is zoveel te doen daar!

Nu ik in Lissabon geweest ben zie ik heel veel bekende plekjes in dit artikel, leuk! Maar begin er toch wel meer en meer van te balen dat wij Sintra over hebben moeten slaan (zijn er wel geweest, 2u in de file gestaan, eindeloos naar parkeerplek gezocht en toen gefrustreerd doorgereden naar Cascais, haha!), het ziet er prachtig uit!

Ah balen zeg. Ja met de auto is Sintra niet aan te raden, het is gewoon erg beperkt wat betreft parkeerplaatsen. Maar als je nog eens in de buurt bent: GAAN!

Ik kwam via Google op de blog, omdat mijn vriend en ik net een midweekje Lissabon geboekt hebben. Door jouw foto’s krijg ik er nog meer zin in! :)

Leave a Comment

Bucketlist: bezoek de Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!
Bucketlist: roadtrip Noordkaap!
Ga op roadtrip naar de Noordkaap via Voigt Travel en geniet in 1 of 2 weken van ruige landschappen, prachtige uitzichten en het Noorderlicht in het noordelijkste puntje van Europa!