Travel Diary Lissabon: vier seizoenen in vier dagen


verslag stedentrip lissabon

Ik ervaar vier seizoenen in vier dagen. De dag waarop ik naar Lissabon vertrek wint in Nederland de winter het nog steeds van de lente. Na ruim twee uur vliegen over onder andere besneeuwde bergtoppen hoop ik de lente eindelijk te vinden. Eenmaal daar knal ik keihard tegen een muur van hitte aan en besef ik dat ik in een paar uur tijd een seizoen heb overgeslagen. Het is geen lente maar hoogzomer. Een thermometer op straat tikt de 28 aan.

Ik ben verliefd op de zomer. Het is heerlijk om op mijn sandaaltjes en blote benen door deze mediterrane verrassing te slenteren. Lissabon heeft zich altijd onder de radar weten te houden en is daarom misschien wel zo geweldig leuk. De eerste dag struin ik door de smalle, pittoreske straatjes van de historische wijken Alfama en Bairro Alto en pauzeer zo vaak mogelijk bij knusse terrasjes en pleintjes. Ideale plekken om me onder te dompelen in de zon, de sfeer, de smaken en het leven om me heen.

De volgende ochtend is het herfst. Het is kouder, de regen stroomt zo nu en dan met bakken uit de hemel. We werpen nog een keer een blik op het historische centrum en in de middag pakken we de tram naar wijk Belém. Misschien komt het door het treurige weer, maar Belém weet me niet te grijpen. Het is aangenaam om langs de Taag te slenteren en nóg aangenamer om de heerlijke Pastéis de Belém te eten, maar er mist iets.  Ik krijg heimwee naar gisteren. Naar het liefdevolle, authentieke en sfeervolle waar Lissabon zo goed in is.

De volgende dag is de zon sterk genoeg om de herfst te doen veranderen in de lente. De lente waar ik in de winter zo vaak naar opzoek was. Het blijkt een ideaal seizoen voor een bezoek aan de kastelen en paleizen van het magische Sintra, een stadje op dertig kilometer afstand van Lissabon. Hier waan ik mezelf terug in de tijd en tovert alle pracht en praal een glimlach op mijn gezicht. De uitzichten zijn hier geweldig; zo bijzonder dat je er gemakkelijk uren blijft rondhangen.

Lissabon wordt door locals wel eens vergeleken met een waaier. De smalle steegjes en straatjes, waar het karakteristieke trammetje met moeite tussendoor past, geven Lissabon een gesloten karakter. Maar vanuit het niets kan de stad zich openen en komt er een geweldig panoramisch uitzicht over oranje daken en een glinsterende rivier tevoorschijn. Als een waaier die zich opent. Dit is inderdaad ook het beeld wat Lissabon in mijn geheugen heeft achtergelaten. De wirwar aan nauwe straatjes en haar magische vergezichten, waar je na uren slenteren en staren nog niet genoeg van kan krijgen. Lissabon is een stad die het verdiend om bij iedereen op de radar te komen. Je zult verstelt staan!

Alfama Lissabon

castelo-sao-jorge-lissabon

Tram Lissabon

Alfama Lissabon

Uitzicht Lissabon

Toren van Belem, Lissabon

pasteis de belem

Sintra Portugal

Pena Paleis, Sintra

Sintra, Lissabon


Over Lisette | Travellust.nl

Hi! Mijn naam is Lisette en op Travellust.nl deel ik mijn drie grootste passies: reizen, schrijven en fotografie. Momenteel reis ik als digital nomad de wereld rond. Waar ik warm van word? Exotische culturen, ongerepte natuur, backpacken, road trips, duizelingwekkende steden en hidden gems. Reis mee voor een flinke dosis reisinspiratie!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 gedachten over “Travel Diary Lissabon: vier seizoenen in vier dagen